«Husvinen» som ble en verdenssuksess

Vinen ble i over tyve år, fra 1945 til 1968, laget kun til eget bruk, som en slags «husvin» på Tenuta San Guido i Bolgheri, Toscana, en storgård hvor de i tillegg til hesteoppdrett drev med produksjon av frukt og grønnsaker, samt tulipaner! Vindruer hadde de mest for gøy. Men på 60-tallet bestemte Mario Incisa della Rocchetta at han ville gjøre mer ut av de franske druene han hadde plantet under krigen. Mario hentet inn eksperthjelp i form av ønologen Giacomo Tachis, som jobbet hos hans søskenbarn i Antinori-familien. Sammen fikk de løftet kvaliteten på husvinen slik at en offisiell utgivelse ble naturlig. Første årgang som Tachis laget var i 1968. Den ble lansert i 1971 og ble en umiddelbar sensasjon, selv om den måtte markedsføres som Vino de Tavola (=bordvin). Navnet var Sassicaia, i dag ofte benevnt som verdens første «supertoscaner».

Av Ulf Dalheim, publisert 20. oktober 2022

Italia har, som de fleste vinland, strikte regler for hvordan viner skal lages. Blant annet er det regulert hvilke druer som skal brukes i de forskjellige regionene/appellasjonene. I Bolgheri var det først og fremst sangiovese og andre italienske druer som var tillatt. Laget du vin på internasjonale druer, fikk du ikke kalle den noe annet enn bordvin.

Dro på studiebesøk til Bordeaux

Mario Incisa syntes ikke sangiovese ga spesielt gode resultater på familiegården. Han selv var spesielt glad i viner fra Bordeaux, så han dro på «studieopphold» til Mouton Rotschild i Pauillac i Bordeaux. Vel hjemme igjen i Bolgheri plantet han vinstokker med druene cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot. Men altså først kun for å lage en god husvin….

Hester har vært viktige i Incisa-familien helt siden de overtok gården Tenuta San Guido på 1930-tallet. Også i dag er oppdrett og trening av veddeløpshester en betydelig del av virksomheten ved gården. Foto: Davide Bischeri/Mirrordigitalagency

Mario Incisa della Rocchetta var egentlig en bondesønn fra Piemonte som etter første verdenskrig havnet i Pisa fordi han skulle studere til agronom der. Og naturligvis, i Pisa møtte han og ble forelsket i ei lokal jente, Clarise della Gherardesca. Begge kom fra familier med gode penger, så etter at de giftet seg 18. oktober i 1930, valgte paret først å dra til Roma for å drive med oppdrett av rasehester. Men raskt fant de ut at den store gården hun hadde arvet, Tenuta San Guido, var perfekt for å fortsette med hesteavl, i tillegg til å dyrke frukt og grønnsaker. Vin var det lite fokus på i starten.

Den umiddelbare suksessen til Sassicaia etter lanseringen ga naturligvis blod på tann. Nå var også sønnen Nicoló Incise della Rocchetta kommet på banen. Han lanserte i 2000 «lillebroren» Guidalberto, oppkalt etter Guidalberto della Gherardesa, tipp, tipp, tippoldefar til Nicoló. Den er laget på 50/50 cabernet sauvignon og merlot. Guidalberto plantet i sin tid den fabelaktige sypressalléen som leder opp til hovedhuset på Tenuta San Guido, en allé som er blitt et landemerke i Bolgheri og er utnevnt til nasjonalsymbol.

Møte med to generasjoner Incisa

Fra artikkelforfatterens møter med to generasjoner Incisa della Rochetta, til venstre Nicoló som jeg møtte i Bolgheri, til høyre datteren Priscilla som kom til Trondheim i september 2022. Foto: Privat

Jeg møtte Nicoló Incise della Rocchetta da jeg hadde med en VinPuls-gruppe til Bolgheri for 7-8 år siden. Han er i dag 86 år gammel, og har overlatt styringen av eiendommen til neste generasjon, hvor bl.a. datteren Priscilla Incisa fungerer som en slags ambassadør for vinhuset. Sammen med sine søsken lanserte de i 2020 vin nr. 3 fra Tenuta San Guido, en vin laget på sangiovese og cabernet sauvignon. Personlig var det derfor en morsom opplevelse å møte også Priscilla Incise personlig da hun nylig var i Norge for å vise frem alle de tre vinene som lages ved Tenuta San Guido.

Den norske importøren Palmer & Co har hatt agenturet for Sassicaia i over tyve år, og sitter på en spennende samling av eldre årganger av den berømte supervinen. Da Priscilla kom til Norge, benyttet Palmer & Co derfor anledningen til å hente frem flere av disse som journalister og vinkelnere fra horecabransjen fikk smake på. I Trondheim presenterte Priscilla både nåværende årgang av Sassicaia (2019) samt også årganger tilbake til 2011-2012. På smakelisten sto dessuten Le Difese 2020 og Guidalberto 2020.

Sassicaia i spesialbutikkene i desember

Vinmonopolet har spesialslipp med viner fra Italia neste uke. Der kommer 204 italienske nyheter, i tillegg til ti franske, fire spanske og en portugisisk. Disse vinene blir tilgjengelig i spesialbutikkene 27. oktober kl. 10.00 og 28. oktober kl. 08.05 på www.vinmonopolet.no. Sassicaia 2019 er imidlertid ikke med blant disse.

-Sassicaia har vært en del av desemberslippet de siste årene, og slik blir det også i år. Ett av temaene der er kultviner, og vi slipper derfor Sassicaia og Solaia som del av dette temaet, opplyser senior produktsjef spesialutvalg og auksjoner Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet til VinPuls.

Eiendommen hvor druene til Sassicaia (navnet betyr et område med mye stein) dyrkes, gården Tenuta San Guido, er på hele 2550 hektar. Kun 100 hektar er vinmarker, så fortsatt er det mest tradisjonelt jordbruk som drives. Hovedgeskjeften er veddeløpshester (Razza Dormello-Olgiata) og oliventrær, men eiendommen omfatter også et fuglereservoar (Padule di Bolgheri). 500 hektar av Tenuta San Guido er definert som et rent parkområde. Vinmarkene er helt omgitt av skogbeplantninger.

Bolgheri fikk DOC-status først i 1994

Da Sassicaia 1968 ble lansert i 1971 hadde den betegnelsen Vino de Tavola (bordvin). Bolgheri som vinområde fikk sin offisielle appellasjon DOC Bolgheri i 1994. Først da aksepterte italienske myndigheter at franske druer som cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc var de som kunne gi Bolgheri en helt spesiell stilling innen vinverdenen. Da var begrepet «supertoscaner» godt innarbeidet og for mange egentlig på vei ut av ordboka igjen. Men Sassicaias storhet vil leve videre etter at vinen i 2013 ble gitt egen appellasjon, DOC Bolgheri Sassicaia. I dag har Incisa-familien 90 hektar omfattet av DOC Bolgheri Sassicaia og 10 hektar innen DOC Bolgheri.

Sassicaia 2019, som blir tilgjengelig her hjemme i desember, er allerede utropt som en av tidenes beste Sassicaia-årganger. En drømmeårgang, mener Priscilla Incisa, en årgang man håper å oppleve hvert år, men som kommer svært sjeldent.  Kanskje kan den sammenlignes med 1985. Cabernet sauvignon-druene fikk en lang og god modningssesong, noe som tilfører vinen både struktur og eleganse.

Den praktfulle Cantina Facciata hvor supervinen Sassicaia lages og lagres. Foto: Davide Bischeri

Guidalberto ingen «andrevin»

Det var først i 2000 at Nicoló Incisa della Rochetta valgte å introdusere en vin i tillegg til Sassicaia. Ønsket var først og fremst å se hva man kunne få til med en vin hvor merlot-druen fikk en større betydning.

-Guidalberto er ingen «andrevin» for Sassicaia. Den er laget for å stå på egne bein. Blenden er annerledes (50/50 cabernet sauvignon og merlot), druene er høstet fra andre vinmarker og den lages i en annen bygning. Den har sin egen identitet, understreker Priscilla Incisa.

2020-årgangen fra Bolgheri betegnes som en varm årgang, spesielt god for merlot (og sangiovese), med druer som modnet tidlig. Guidalberto 2020 har fått 15 måneders lagring på eikefat, 10 prosent amerikansk eik, resten er fat som tidligere er brukt for Sassicaia. Kun en liten andel er nye.

Jeg spør Priscilla om de har planer om nye lanseringer, men det avviser hun. Tre røde viner (ingen hvite) er det vi kan forvente fra Tenuta San Guido også fremover. Le Difese tappes på rundt 330 000 flasker, Guidalberto på 400 000 og Saissicaia fra 250 000-280 000, alt etter årgangene. Rundt en million flasker årlig er altså det som produseres.

-Det var tøft gjort av min bestefar å eksperimentere med dyrking av franske druer under krigen. Det var ikke mange som «forsto» potensialet for disse druene i Bolgheri på den tiden. Men han var en stabeis, og fortsatte sitt prosjekt. Først etter tyve år hadde han funnet ut av det og kunne lansere vinen, forteller Priscilla.

Første 100-poenger kom fra Parker i 1985

Fra naturreservoaret som er en del av gården Tenuta San Guido. Foto: Davide Bischeri

Allerede da andre utgave av Sassicaia var på markedet, 1972-årgangen, gjorde vinen seg bemerket internasjonalt. I en blindsmaking av 33 toppviner fra 11 forskjellige land, ble Sassicaia plukket ut som vinneren. At en italiensk «bordvin» kunne levere kvalitet på det nivået som Sassicaia gjorde, vakte berettiget oppsikt. Ikke så mange hevet øyenbrynene da Robert Parker ga 1985-årgangen 100 poeng. Da var vinene allerede etablert i det internasjonale toppskiktet.

Selv med et opplag på 250 000-280 000 flasker årlig, er Sassicaia så etterspurt at det er streng allokering (=fordeling av en viss mengde) av vinen til de forskjellige markedene. Norge og importøren Palmer & Co har bygget opp et godt og langt samarbeid med Incisa-familien, slik at vi nå får 2200-2300 flasker hvert år til Norge. Halvparten går til Palmers samarbeidspartnere i Horeca-bransjen, resten lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker.

Ønologen Giacomo Tachis hadde hovedansvaret for Sassicaia fra 1968 til 2007. Han døde i 2016, og er i dag kjent som mannen som laget vinen som kickstartet den italienske vinrenessansen. Kun to årganger, 1969 og 1973, ble ikke laget av Sassicaia.

Vinene fra Tenuta San Guido i Norge

Fire av vinene som Priscilla Incisa della Rochetta hadde med til smaking i Trondheim. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Dette er de nyeste årgangene fra Tenuta San Guido:

Tenuta San Guido Le Difese 2020
Rødvin
Italia, Toscana, DOC Bolgheri
Bestillingsutvalget, nr. 10407201
Kr. 329,90, 0 – 6 år
Drueblenden på denne varierer med årgangene. Vinmonopolet oppgir 70/30 cabernet/sangiovese, men Priscilla sier at dette året er blenden 60% sangiovese, 40% cabernet sauvignon. Delikat og saftig stil, absolutt mulig å drikke denne allerede nå. Frisk nese, karakteristisk krystet rødbærfrukt, mest kirsebær. Myke tanniner, en del ville urter og krydder. Første årgang lansert i 2003.
Produsent: Tenuta San Guido
Importør: Palmer & Co

Tenuta San Guido Guidalberto 2020
Rødvin
Italia, Toscana, DOC Bolgheri
Bestillingsutvalget, nr. 10407101
Kr. 459,90, 3- 15 år
Bra trøkk og dybde her, ungdommelig, med dyp mørk frukt. God og gjenkjennbar merlotfrukt, smak av sorte kirsebær og plommer, dyp og mørk, presis og elegant laget. Merkbare tanniner, solid lengde. 50/50 cabernet sauvignon og merlot.
Produsent: Tenuta San Guido
Importør: Palmer & Co

Tenuta San Guido Sassicaia 2019
Rødvin
Italia, Toscana, DOC Bolgheri Sassicaia
Spesialutvalget, nr. 10785501
Kr. 2608,00, 5 -25 år
Kompleks, mørk, dyp, intens frukt, samtidig delikat, strukturert, balansert. Deilig frisk rødbærfrukt i avslutningen. Lag på lag med aromaer. Mørke kirsebær, plommer, fioler, lavendel, hengt kjøtt og fat. Kompleks eleganse er uttrykket jeg best synes beskriver denne vinen. Den er tett og ungdommelig, men ikke «umulig» å drikke nå. Men en lang lagringsperiode anbefales, dette er vin for kjelleren. 85% cabernet sauvignon og 15% cabernet franc. 2019-årgangen har fått 100 poeng av Decanter og 99 fra Wine Enthusiast.
Produsent: Tenuta San Guido
Importør: Palmer & Co