Jubileumscognac blir lansert på Polet

Foreningen La Société de Cognac Trondheim (LSdCT) feirer sitt 20-årsjubileum ved å lansere en spesialtappet Grande Champagne «Jubileums Cognac» i 356 eksemplarer. Den har de selv valgt ut hos destillatøren Tessendier, i samarbeid med Birkedal-Hartmann. Kvaliteten ligger ett par hakk over XO. Jubileumsflaskene blir «avduket» for første gang under cognacmessen Trondheim Cognac Experience 2022 på Royal Garden lørdag 12. november.

Av Ulf Dalheim, publisert 9, november 2022

Kjøp billetter til cognac-messen her:

LSdCT har for vane å lage spesialtapninger for egne medlemmer. Da kjøper de et fat og får innholdet tappet på flasker, rundt 450 totalt. Første gang hentet de medlemscognac hos Brillet (2008), senere har de vært hos Domaines Abécassis (2011), Bache-Gabrielsen (2015) og Château de Montifaud (2018).

Men disse spesialtapningene har kun vært forbeholdt medlemmene, samt at To Rom og Kjøkken har kjøpt flasker til bruk i restauranten. Jubileumscognacen vil det være mulig for også andre å skaffe seg, for den blir tilgjengelig via bestillingsutvalget (BU) på Vinmonopolet. Prisen er 990 kroner for 0,5 liters flaske.

Ble stiftet som Otards Venner

Byens mest kjente cognacforening ble stiftet i 2002, som en oppfølger av Otards venner. Initiativet ble tatt av Trond Karlsen, som den gangen jobbet for Bacardi Norge og hadde Otard Cognac i porteføljen. Han fikk med seg sin far Oddvar Karlsen og cognac-entusiastene Geir Ivar Stokke og Johnny Arntsen. Gjennom rekruttering av venner og venners venner, vokste foreningen raskt opp til 50 medlemmer, som er makstallet. Derfor er det venteliste for å bli medlem, men det er en viss rullering på 2-3 medlemmer ut og inn hvert år. Av de opprinnelige medlemmene fra 2002 er fortsatt ni av dem medlemmer av foreningen. I jubileumsåret teller ventelisten 11 navn.

-Begrensningen i medlemstall er både for å gjøre foreningen litt eksklusiv, men også av praktiske årsaker. Som at vi f.eks. kan dele på en flaske på møtene og at vi ikke blir en for stor gruppe når vi drar på tur til Cognac, forklarer president Arne M. Djønne i La Société de Cognac Trondheim. Han møter VinPuls sammen med Hans Haugberg og Arild Jenssen, ansvarlig for henholdsvis fagutvalg og reiser/arrangement i foreningen.

Leder fagutvalg Hans Haugberg (fra venstre), president Arne M. Djønne og reiser/arrangementssjef Arild Jenssen i La Société de Cognac Trondheim med Jubileums Cognac Grande Champagne Extra Reserve som de lørdag vil vise frem for første gang på den fjerde utgaven av cognacmessen Trondheim Cognac Experience på Radisson Blu Royal Garden Hotel. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Får hjelp av Roar Hildonen når de blender

Når LSdCT er i Cognac for å blende sin egen cognac, støtte de seg på Roar Hildonen, som naturligvis også er medlem av foreningen. Hildonen lanserte først sin egen Trondheim Cognac, senere var han med å blende Trøndelag Cognac XO Special Reserve som ble lansert i forbindelse med at Trøndelag ble ett samlet fylke. Foreningen er meget stolt av at denne cognacen snart har solgt 8000 flasker. Og nå følger de altså opp med å gjøre også Jubileums Cognac Grande Champagne Extra Reserve tilgjengelig på Vinmonopolet.

Damer er også velkomne

-Det er bemerket at foreningen kun består av menn. Har dere ikke plass til cognac-elskende kvinner?

-Det tror jeg mer er tilfeldigheter enn ønskelig. Vi har ikke noe i statuttene våre om at kvinner ikke kan være medlemmer. Vi vil gjerne ha inn damer, svarer Arne M. Djønne.

-Hva sier statuttene om formålet med foreningen?

-At vi skal diskutere cognac, smake cognac og fremme cognac som den beste franske «vin», svarer Dønne smilende. Han forteller at foreningens medlemmer møtes minst fire ganger i året, og at møtene gjerne legges til bedrifter hvor medlemmene jobber, slik at man også kan kombinere møtene med info om ulike virksomheter. Når cognac så skjenkes serveres minst fire forskjellige, og det benyttes smakeskjema. I tillegg til rene smakeseanser, arrangerer foreningen også lutfiskaften før jul og sommer- og høstfester for medlemmene. Da inviteres også partnere med.

Turene har vært høydepunkt

-Og høydepunktet de første 20 årene?

-Det er helt klart turene til Cognac! Å få komme inn i det aller helligste, lagringskjellerne, hos berømte produsenter, og der få adgang til cognac som vi kan sette sammen til vår egen, er bare helt magisk. Da vi var hos Abècassis i 2011 fikk vi velge blant seks forskjellige prøver. Vi endte opp med et fat med single estate cognac fra 1971. Hos Bache-Gabrielsen i 2015 var Hervé Bache-Gabrielsen og hans kjellermester Jean-Philippe Bergier sammen med oss under blendingen. Hos Château de Montifaud var vi først fire som reiste ned i 2017 og blendet sammen med eier og kjellermester Laurent Vallet en cognac som ble lagt på fat. Så dro vi 32 stykker ned igjen i 2018 og var med på både tappeprosess og etikettering, hvor alt foregikk for hånd. Neste år skal vi besøke Delamain for å lage vår neste foreningscognac, sier Arne M. Djønne.

En morsom oppfølger etter Montifaud-cognacen var at foreningen fikk tilsendt fatet cognacen var lagret på i ett år før flasketapning til odel og eie. Dette fatet ble fraktet til E. C. Dahls og fylt med Dahlds Juleøl Sterk. Etter tre måneder tappet man så LSdCTs eget cognacøl. Det hadde i løpet av lagringsprosessen fått alkoholstyrken økt fra 6,5 til 8,5 prosent. Nå er dette fatet hos By Brenneri på Steinkjer, fylt med akevitt. Så neste år kan foreningen skilte med akevitt lagret på cognac- og ølfat!

Jubileumscognac valgt ut i Trondheim

Trøndelag Cognac XO Special Reserve og Jubileums Cognac Grande Champagne Extra Reserve.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

På grunn av koronapandemien kunne ikke foreningens medlemmer reise ned til Cognac for å blende jubileumscognacen i fjor.

-Men vi måtte jo få laget en jubileumscognac! Så da ba vi om assistanse fra Bente Hartmann hos Birkedal Hartmann. Hun sørget for at vi fikk tilsendt fire forskjellige kvaliteter. Seks av medlemmene møttes så hos Roar på To Rom og Kjøkken og smakte seg gjennom disse blindt. Valget falt på en Grande Champagne med opp til 30 års lagring på fat. Vi er veldig fornøyde med kvaliteten. Den utvalgte hadde både best rancio (aromaer som kommer ved lang lagring på fat), smaksrikdom og beste lukt- og smakskombinasjon. Det typiske for Grande Champagne cognac er kompleksitet og lang ettersmak, avslutter president Arne M. Djønne i La Société de Cognac Trondheim.

Ifølge Roar Hildonens beskrivelse har cognacen «en behagelig og elegant duft av vanilje, honning, sjokolade og tørket frukt, som svisker, dadler og fiken. I munnen kjenner man smaker av mørk sjokolade, som går over til vanilje og tørkede frukter. Lang ettersmak».

Info: Jubileums Cognac Grande Champagne Extra Reserve har varenr. 14994902 på Vinmonopolet. Og prisen er som nevnt tidligere kr. 990,00 for 0,5 liters flaske. Etiketten er laget av en lokal designer i Trondheim, Max Marius Almaas.