Kantinemat de luxe på Blussuvoll

Ceviche, laks tataki, vårruller, taco med revet svin, tilslørte bondepiker og svele med bringebærsorbet er ikke hverdagskost i kantinen på Blussuvoll skole. Men når byens mesterkokker kommer på besøk er det nettopp det som settes frem, med utvalgte elever fra 10.trinnet som kokker og servitører.

Onsdag var det “Pop-Up Restaurant & Matfag” på Blussuvoll i regi av Fagnettverket Trøndelag, med Geir-Rune Larsen, avdelingsleder Restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole som primus motor.

Med seg hadde Geir-Rune kokker og servitører fra Søstrene Karlsen, Ai Suma og To Rom og Kjøkken som rettledere og inspiratører.

Espen Aunaas fra Frati Gruppen/Ai Suma instruerer elevene som skal legge opp forretten, med en smak av Asia og Sør-Amerika.Fra venstre: Anna H. Slagstad, Espen, Laura M. Riksheim, Martin Lund, Maren Klette og Hanna Løfors Berntsen, Foto: UD

Ni retter på Blussuvoll-restauranten

Lite kan gå galt når mesterkokker som Trond Åm og Espen Aunaas holder i kjøkkenknivene. Og det gjorde det heller ikke. Under temaet «Street food» fikk et femtitalls «gjester», i første rekke elever som de involverte hadde spesialinvitert, servert et fullt måltid med hele ni forskjellige retter.

Inspirasjonen til menyen kom fra Asia, Sør-Amerika og Sør-Europa, med søtsaker fra Norge som dessert (tilslørte bondepiker og bringebærsorbet).

Overraskende rolig og avslappet

Hanna Løfors Berntsen og Hanne Håbrekke holdt på med myke vårruller med reker og papaya da VinPuls stakk innom skolekjøkkenet. Sammen med 13 andre elever hadde de møtt opp klokken 08.00 for å bruke det meste av dagen på kjøkkenet eller i serveringen. Stemningen rundt grytene var overraskende rolig og avslappet.

I skolens fellesareal var det dekket opp som på den fineste restaurant, under kyndig veiledning fra servitør Birk Torp fra To Rom og Kjøkken.

-Aktuelt å søke på matfag

Hanne Håbrekke (t.v.) og Hanna Løfors Berntsen liker å lage mat og fikk ny inspirasjon under Pop up-dagen på Blussuvoll. Her mer vårruller. Kanskje ser du de to kokkene på et restaurantkjøkken om noen år. Foto: UD

-Dette har vært skikkelig artig. Opplegget har vært flott gjennomført, kjempebra. Vi har lært utrolig mye, sier Hanna og Hanne som begge vurderer om de skal begynne på restaurant- og matfag til neste høst når sisteåret på ungdomsskolen er unnagjort.

-Jeg har alltid vært glad i å lage mat, så det er absolutt aktuelt å gå videre denne veien, sier Hanne.

-Utrolig morsomt å lage vårruller, istemmer Hanna. Og så var det spennende å lære å legge opp maten. Hadde ikke tenkt at presentasjonen av rettene var så viktig, men det ser jeg jo nå.

Begge syntes det har vært fint å lære å lage mat fra forskjellige kulturer. Ikke minst det å oppdage nye retter, som ceviche, var spennende.

Venteliste blant elevene

Trond Åm (t.v.) fra Søstrene Karlsen/Kalas og Canasta følger godt med og gir gode råd når porsjerte vaktelegg skal dekoreres med sprøstekt skinke. Elevene er fra venstre Mia Hermo-Johansen, Jonathan S. Brøking, Julie B. Ross og Frida Paulsen. Foto. UD

Rundt 30 elever ved Blussuvoll hadde meldt seg interessert i å være med på Pop up-prosjektet, så i og med at kun 15 skulle delta totalt, ble det satt opp venteliste. Disse 15 hadde invitert to elever hver som fikk gleden av å komme på «restauranten» kl. 12.00 og smake og se resultatet av arbeidet medelevene hadde gjort i løpet av formiddag.

Ut fra det vi hørte rundt bordene var mange kjempeimponert, både av innsatsen og ikke minst av det som ble servert på fatene. Spesielt laks tataki, vårrullene og taco var populært, men overraskende mange syntes at ceviche, marinert rå hvitfisk, var spennende å smake på.

Vil bygge opp under interessen

Hjertesalat med flatbiff og remulade var en av rettene som ble servert på Blussuvoll onsdag. Her er det Jonathan S. Brøking og Stine Ø. Hansvold som forbereder presentasjonen. Foto: UD

Tidligere i høst har teamet bak dette prosjektet vært på Charlottenlund og Rosenborg ungdomsskoler med samme opplegg.

-Bakgrunnen er naturligvis et ønske om å bygge opp under interessen for faget og skape søkere til restaurant- og matfaglinjene. Som i mange andre fag sliter vi med rekrutteringen, så derfor er det viktig å være synlig ute blant ungdommer som kan bli fremtidige kokker og servitører, sier Geir-Rune Larsen.

Han har gjort undersøkelser som viser at av de som søkte på matfag det siste året, hadde 70 prosent hatt hospitering innen faget. 40 prosent hadde i tillegg deltatt på Ung restaurant som er et annet tiltak som Fagnettverket Trøndelag kjører. 40 prosent av søkerne hadde dessuten vært med på «Vi dekker til fest» som i år vil bli arrangert for 10.gang ved Blussuvoll og andre skoler.

Bordene og salen i atriumet på skolen var pent dekorert og pyntet til serveringen. Foto: UD

-Det er første gang vi gjør dette med Pop up! Restaurant & Matfag.  Vi får inn tilbakemeldinger fra skolene vi har involvert i dette, og vil bruke dette i evalueringen. Men vi tror dette er et konsept man godt kunne ha brukt over hele landet, sier Geir-Rune Larsen.

Mesterkokkene deltar gjerne

Espen Aunaas, konsernkjøkkensjef i Frati Gruppen, og Trond Åm, konsernkjøkkensjef i Søstrene Karlsen Gruppen, synes begge at det er vel verdt å bruke flere dager på prosjekter som Ung restaurant (kjørt tidligere i høst) og nå “Pop up! Restaurant og Matfag”.

-Dette er tredje skolen for mitt vedkommende i høst. Det er fint å oppleve engasjementet blant elevene. Men vi merker også at det er forskjell fra skole til skole i forhold til det sosiale, hvor mye de prater sammen om oppgaven og hvor spørrelystne de er. Mange  suger til seg lærdom, og det er artig, sier Trond Åm.

Han tror ikke at bransjen kan sitte rolig og vente på søkere til utdanningen eller nye kolleger ved restaurantene.

Trond Åm kjørte show da han laget bringebærsorbet ved hjelp av flytende nitrogen, iført vernebriller og tykke hansker. Foto: UD

Han benyttet anlendingen onsdag til å vise at det å kokkelere også kan være utfordrende og spennende da han dro på seg vernebriller og laget bringebærsorbet med flytende nitrogen.

-Sier ja om jeg har tid og mulighet

-Vi må ha flere kolleger. Det er ledige jobber og ledige lærlingeplasser, bransjen sliter med rekrutteringen. Det gjelder både i Trøndelag og på landsbasis. Det kommer ikke elever nok av seg selv, derfor må vi ned på grunnskolenivå for å fortelle om faget og vise frem hva vi driver med. Så lenge jeg har mulighet og tid, sier jeg ja til å bli med på opplegg som dette, sier Trond Åm.

Han kunne glede seg over positive tilbakemeldinger fra gruppen han jobbet med. Av de seks som laget mat var to fast bestemt på å gå videre innen matfag, mens de fire andre absolutt var åpen for det, de også.

Hvorfor heter det “en takke”?

Laura M. RIksheim og Hanna Løfors Berntsen i gang med opplegging, mens Espen Aunaas kontrollerer og rettleder når elevene heller opp hoisinsausen med tilbehør til tacolefsa. Foto: UD

Espen Aunaas oppfattet elevene som deltok onsdag som nysgjerrige og vitebegjærlige.

-Vi har fått masse artige spørsmål. Noen setter oss virkelig på prøve, så vi må tenke oss godt om. Ett spørsmål i dag var hvorfor stekeplaten vi brukte til svelene heter takke.

-Dette er en fin måte å vise frem faget vårt på, hvordan en normal arbeidsdag er for oss og hvordan vi jobber, mener Birk Torp fra To Rom og Kjøkken.

Birk Torp (i midten) med lærling fra To Rom og Kjøkken instruerte elevene i finesser og gode knep for en god servitør. Her er det velkomstdrinken som fikses av Hans Brandal, Tabasum Bayani og Maiken Langaas . Foto: UD
Elevene som deltok på Pop up-arrangementet hadde fått invitere to medelever hver som fikk komme og smake på resultatet. Foto: UD

De 15 som jobbet med matlaging og oppdekking på Blussuvoll onsdag får mer enn ære, ros og heder for innsatsen sin. Senere i høst blir de alle invitert til To Rom og Kjøkken for omvisning og lunsj. Elevene fra Rosenborg skal på Søstrene Karlsen, mens Charlottenlund-elevene har en invitasjon til Frati. Ut fra det jeg hørte, gledet man seg ekstra til dette!

Må ut og motivere elevene

-Vi er først ut i Norge med et opplegg som dette, og uten at vi har fått alle tilbakemeldinger, synes vi at dette kan være et opplegg som også andre landsdeler kan gripe tak i og kopiere. Alle som jobber med eller har interesse for faget må stå sammen i rekrutteringsarbeidet. Vi kan ikke sitte på skolene våre og vente på at elevene søker. Vi må ut og motivere dem, vise at dette er et fag som både er spennende og krever innsats, sier Geir-Rune Larsen. Ved Strinda videregående skole er faget så omfattende at man etter endt skolegang ikke bare kan gå ut med fagbrev som kokk eller servitør, men også utdanne seg enten til slakter eller til konditor.

Det gjelder å piske godt om man skal unngå klumper i remouladen, sier Trond Åm (t.h.) til Julie B. Ross, Stine Ø. Hansvold og Frida Paulsen. Foto: UD
Ceviche var en ny rett for Maren Klette, Hanne Håbrekke, Hanna løfors Berntsen og Anna H. Slagstad. Men mange av elevene likte den peruianske retten. Foto: UD

Dette var de femten Blussuvoll-elevene som skapte Pop up-restauranten:

Stine Ø.Hansvold, Julie B.Ross, Maren Klette, Martin Lund, Hanne Håbrekke, Hanna L.Berntsen, Hans Brandal, Tabasum Bayani, Maiken Langaas, Frida Paulsen, Mia Hermo-Johansen, Anna H. Slagstad, Laura M.Riksheim, Jonathan S.Brøking, Isabelle F.Simons.

(Publisert 31.10.2018)