Kjøpte spansk finca usett på finn.no

Over tyve nordmenn har nå egne eiendommer og lager vin verden over. Kristiansunds-ekteparet Kathrine og Harald Schalde fant sin spanske finca (=gård) på finn.no. De kalte den Casa Boquera og har på få år bygget et sjarmerende lite luksushotell og et flott vinanlegg.

Ikke bare kjøpte de den 50 mål store eiendommen ved Yecla i Murcia-provinsen på finn. no, de kjøpte den også usett. Et oversiktsbilde de hentet opp på Google Maps mens de satt i Kristiansund var den eneste «befaringen» de fikk gjort før handelen var i boks.

Ved Casa Baquera er det mulig å finne roen. Til og med ligge ute i svømmebassenget og lese en bok på bassengkanten. Foto: UD

-Det var vel et slags tilfeldighetenes spill. Men jeg er tilhenger av å gripe sjansen når den byr seg, sier byggmester Harald Ivar Schalde som gjennom Trio Hus-konsernet har drevet entreprenørvirksomhet i Kristiansund i en årrekke. Selv etter kjøpet av eiendommen i Yecla er han fortsatt aktiv i entreprenørselskapet. Ekteparet bor derfor delvis i Norge og delvis i Spania.

Ble lei Torrevieja, kjøpte i Yecla

-Hvordan havnet dere i Yecla?

-Familien hadde hatt tilhold i Torrevieja i over ti år, men da vi fikk beskjed om å overta ansvaret for eiendommen der fant vi ut at det egentlig var for norsk/svensk for oss der, så vi bestemte oss for å selge. Etter en stund fant vi ut at vi savnet Spania, først og fremst klimaet, så da begynte vi å se oss rundt etter noe annet.  Og fant altså denne eiendommen på nettet.

Ekteparet Harald og Kathrine Schalde ved et gammelt oliventre som har fått nytt liv inne i det største selskapslokalet ved Casa Boquera. Foto: UD

-Og kjøpte det hele usett?

-ja, og det var naturligvis spennende å komme hit for å se på gården i virkeligheten. Men vi mente beliggenheten var OK, og det inntrykket stemte, så vi roet ned og senket skuldrene ganske raskt. Hvorfor vente til man blir 67 år før man tør å hoppe i noe slikt, smiler Harald.

Fincaen de kjøpte i 2012 var i dårligere forfatning enn de trodde, og vinplantene som hørte til var mer eller mindre døde. Så det ble nødvendig med endel renovering av gårdshuset. Dessuten bestemte de seg for å satse skikkelig på vinproduksjon og plantet raskt 40 000 nye vinstokker. Så begynte oppbyggingen av hotell og vinbodega.

Innviet i april 2017

I april 2017 sto et imponerende anlegg ferdig for bruk. De første vinene fra Casa Boquera ble lansert, samtidig som hotellet ble åpnet. Hotellet har elleve romslige, funksjonelle og luksuriøse rom, med store bad og egne terrasser, vegg i vegg med vinplantene som gror rundt . Et sted hvor du cvirkelig kan finne roen.

Inne i en åpen patio har de svømmebasseng og hotellet inneholder også en gourmetrestaurant og større selskapslokaler hvor det allerede har vært avholdt mange bryllup, bursdager og andre større arrangementer. På det meste har de hatt hele 250 gjester samtidig på ett arrangement. Nyeste tilskudd for gjestene er et eget spa.

-Nå har vi også bygget en 60 kvm stor suite, med to terrasser. Den vil være attraktiv for de som vil ha bryllupet sitt her, sier Kathrine.

Ekteparet Schalde ønsker å tilby ulike opplevelser ved Casa Boquera-anlegget, som vinsmakinger, yoga-samlinger, spa, kunstutstillinger (Jarl Goli har hatt egne events), turer i den nærliggende naturparken El Carche osv.

Tilbyr drueplukking og druetråkking

Sist høst hadde de flere grupper på besøk som fikk være med på innhøsting av druer og senere på dagen tråkke disse.  Opplegget inneholdt også innføring i stell av vinplanter og naturligvis en skikkelig spansk barbeque som avslutning. Dette er et konsept de vil utvikle videre og satse på i innhøstingssesongen (september/oktober). Sesongen ellers for Casa Boquera er først og fremst fra april til ut november.

Selve vinbodegaen er bygget for seg selv, noen hundre meter fra hotellet ved Casa Boquera. Første byggetrinn er ferdig, et nytt byggetrinn er på tegnebrettet og realiseres etterhvert som vinproduksjonen økes. Foto: UD

Kathrine og Harald Schalde mente alvor fra dag én med satsningen på Casa Boquera. Kjente spanske arkitekter jobbet tett med byggmester Harald underveis i utbyggingen, den spanske Michelin-kokken Fran Martinez ble hentet inn for å bygge opp kvaliteten på restauranten, prisbelønte designere tegnet etikettene på vinflaskene (både designet og vinene er allerede premiert) og en spansk winemaker (Rafael) er engasjert for å sørge for kvaliteten på vinene.

Tok vinkelnerutdannelsen

Kathrine Schalde er tettest på selve vinproduksjonen, mens Harald bygger opp ekspertise på hvordan stelle vinmarkene og oliventrærne på eiendommen. Kathrine kastet seg ut i det og tok vinkelnerutdannelse hjemme i Norge for å komme inn i tralten.

Kathrine har utdannet seg som vinkelner, og er ivrig med i utviklingen av vinene som lages ved Casa Boquera. Men fortsatt er det den spanske ønologen Rafael som er hovedansvarlig for vinproduksjonen. Foto. UD

-Vi bestemte oss for å drive 100 prosent økologisk fra dag én. Vi ønsker å være gode ambassadører for Nordmøre, Norge og Skandinavia. Det første året plantet vi korn der vinplantene hadde vært, for å rense jorda for «bugs». De to hundre geitene til naboen Pepe fikk gresse der og spise av kornet. Samtidig sørget de for naturlig gjødsling. Vi får fortsatt gjødsel fra geitefjøset til Pepe, forteller Harald Schalde.

Bytter norsk geitost med spansk geitekje

-Og så får vi geitekillinger når vi ønsker det av kona Maria, skyter Kathrine inn.

Det viste seg nemlig at nabokona elsket norsk geitost, så de inngikk en avtale om byttehandel, slik at de skulle ta med en kilo fløtemysost hver gang de var hjemme i Norge og så bytte det mot ett kje.

-Det ble faktisk for mange kje på oss, så nå sier vi at vi ikke trenger å bytte en mot en hver gang vi har med geitost til henne,forteller Kathrine.

Hotell, restaurant, opplevelser og vinproduksjon er konseptet for Casa Boquera. Med beliggenhet et stykke «ute på landet» er man avhengig å ha flere tilbud som kan trekke folk. Spanjoler er ansatt i viktige stillinger, som bl.a. hotellsjef. Det gjør at ekteparet Schalde kan være så mye i Norge som de ønsker det. De har fortsatt ikke flyttet til Spania for godt. Tre barn og seks barnebarn hjemme skal også følges opp.

Schalde-ekteparet har store ambisjoner også for restauranten ved Casa Boquera og startet med å engasjere Michelin-kokken Fran Martinez til å bygge opp restaurantkjøkkenet. Restauranten tilbyr en 12-retters tastingmeny. Foto: UD

Eiendommen ligger ca 650 meter over havet, og har naturparken El Carche og noen små fjell som naboer. Der ligger alt til rette for gåturer og utflukter for friluftsinteresserte. På Casa Boquera har man også ATV’er som interesserte kan leie for turer i naturparken.

Langsiktig mål om 100 000 liter vin

Når det gjelder vinproduksjonen, er det langsiktige målet å nå et volum på 100 000 liter i året. I dag lager de 35 000 liter, fordelt på fem forskjellige viner som selges i Norge, Sverige, Danmark og på deres eget hotell. I tillegg til egne druer får de kjøpe råmateriale også fra naboer.

Casa Boquera laget sist høst fem forskjellige viner.  Kun to av disse er i dag tilgengelig på Vinmonopolet – gjennom Bestillingsutvalget (BU). Noen butikker kan ha tatt inn en eller begge på sin egen lokale liste. Sist jeg sjekket var de i hyllene i Kristiansund og Tromsø.

Casa Boquera 2016 (varenr. 7812501, kr. 179,00 i BU).
Laget på monastrelldruen, som gir saftige, bærfyldige, sjarmerende og fruktige viner. Her er det modne røde og mørke bær i fullt monn, sammen med lette urte- og kryddertoner.

Casa Boquera Semicrianza 2016 (varenr. 8313701, kr. 210,00 i BU).
Drueblenden er i utgangspunktet monastrell (60%) og syrah (40%), men Kathrine og Rafael har eksperimentert med noe petit verdot i de nyeste utgavene av denne. Igjen er det masse deilig, saftig bærfrukt. Noe fastere og dypere denne, med antydning til fat, krydder, lakris og syltetøy.

-En ting er å lage vin, noe helt annet er det å selge den. Akkurat det kan være komplisert før du finner ut av markedet, så vi ønsker å styre produksjonen etter hva vi selger. I 2018 laget vi vår første hvitvin (på chardonnay), i tillegg har vi en rosévin og tre røde. I den yngste – Casa Boquera Semicrianza – har vi noe petit verdot i blandingen. På sikt vil vi lage en Special Edition på 100 prosent petit verdot-druer, opplyser Kathrine.

60 prosent av vinmarkene er med monastrell-druer, i tillegg har de garnacha, syrah og petit verdot på den røde siden, og chardonnay, sauvignon blanc og moscatel av de hvite.

-Vi ønsker å være kreative hele veien. Forske ut ting og skape løsninger. Vinene våre skal ikke være noe samlebåndsproduksjon. Alt av druer høstes for hånd, og vi har to sorteringer, en ute i vinmarken og en inne i produksjonsanlegget.

Også oliventrær og olivenolje

Eiendommen Casa Boquera er nå utvidet til 180 mål, og i tillegg til de 40 000 vinstokkene har de også 120 oliventrær for å lage egen olivenolje.

-Hva har alt dette kostet, spør vi før avreise.

-Nei, det er så mye at det tør jeg ikke fortelle deg, det er utrolig mye, svarer Harald. Jeg tror nok ikke vi får igjen for hele investeringen, men målet er å komme i balanse, og det tror jeg er mulig.

(P.S. Regnskapet for Trio Opplevelse AS, som er eid av Trio Holding Kristiansund AS (eid av Harald Ivar Schalde og Kathrine Hedley Schalde) har eiendeler bokført til 27,6 millioner kroner).

Publisert 20.1.2019