Kompanjong med James Dean, venn av Sinatra

Historien om mannen bak det spanske vinhuset Jean Leon er nesten for god til å være sann. Fattiggutten fra Spania ville rømme til Sør-Afrika for å slippe unna militærtjeneste like etter 2. verdenskrig. Men han lurte seg ombord på feil båt i havne i franske Le Havre, havnet i USA og endte opp med å bli bestevenn med kjendiser som Frank Sinatra, Natalie Wood, Grace Kelly og James Dean. To av vinene fra Jean Leon ble servert under innsettelsesmiddagen til president Ronald Reagan, en annen av hans mange kjendisvenner i USA.

Av Ulf Dalheim, publisert 6. desember 2022

Om han laget vin i USA? Nei, det dreier seg om viner laget i spanske Penedès. For da Jean Leon hadde tjent godt med penger i sitt andre hjemland, dro han tilbake til Spania for å finne et sted hvor han kunne lage vin til sin egen restaurant, berømte La Scala, i Los Angeles. Valget falt på en eiendom i Torrelavit i Katalonia, ikke langt fra cava-byen Sant Sadurni d’Anoia, en knapp times kjøretur fra Barcelona.

Mireia Torres i en av vinmarkene til Bodega Jean León, kalt Verema de Cine. Foto: Bodega Jean León

Lanserer magnum-viner fra 1996, 1997, 1998 og 1999

Et stort utvalg av vinene fra Bodega Jean Leon er nå tilgjengelig i Norge. Og ikke bare de aller nyeste årgangene. Den norske importøren Beverage Partners Norway har også klart få hentet opp et lite parti av eldre magnumflasker, Jean León Cabernet Sauvignon Reserva i årgangene 1996, 1997, 1998 og 1999.

Vinene ble først presentert 16. mars i år på en meget vellykket Master class med Mireia Torres på Vår-VinPuls 2022, men har i mellomtiden delvis vært utilgjengelig for kjøp. Men nå er de her igjen! Over tyve år gamle viner i magnumformat som fortsatt er et stykke unna å bikke over pga alder er absolutt verdt å få med seg. Prisen (kr. 989,80) er det heller ikke noe å si på.

Lurte seg ombord i feil båt i Le Havre

Som nevnt innledningsvis er dette en historie nesten for god til å være sann, beretningen om unggutten fra Spania som rømte fra Santander til Amerika like etter krigen. Hans opprinnelige navn var egentlig Angel Ceferino Carrión Madrazo. Angel var ett av ni barn i en storfamilie som mistet sin far i et skipsforlis i 1941, da båten han var på ble senket av den britiske marinen.

Da han flyktet var det for Jean Leóns tilfelle som ulovlig blindpassasjer på en båt som dro ut fra Le Havre. Han ble naturligvis oppdaget, men besetningen valgte å hjelpe unggutten fremfor å hive han på havet som kunne ha vært et alternativ på den tiden.

Jean Leon startet som oppvaskhjelp og taxisjåfør i New York. Slik møtte han folk som senere skulle hjelpe ham frem. Den høflige, oppmerksomme og hyggelige sjåføren i drosjen med lisensnummer 3055 ble raskt lagt merke til, og satt pris på av mange. Jean Leon var både arbeidsom og sparsommelig, og med nok sparepenger og de rette vennene kunne han etter hvert gå inn i restaurantbransjen i Los Angeles, med en annen ung og fremgangsrik venn som medinvestor.

En gammel cabernet sauvignon-vinplante i vinmarken Vinya La Scala ved Bodega Jean León. Foto: Bodega Jean León

Skulle starte restaurant sammen med James Dean

Jean Leons etter hvert svært så berømte restaurant La Scala i Beverly Hills (Hollywood) var det nemlig meningen at han skulle han åpne sammen med James Dean. Men skuespillertalentet Dean, som var fadder til Jean Leons første barn, døde dessverre før restauranten var blitt en realitet.

La Scala ble en stor suksess, og kjent som favorittstedet til flere av de største kjendisene i LA. Jean Leon ble kjent med, og etter hvert også god venn av Frank Sinatra, Natalie Wood og Grace Kelly, samt naturligvis James Dean. Det hendte han ble invitert hjem til flere av dem for å organisere selskaper. Hjemlevering av take away sørget han også for.

Først ut i Spania med 100% cabernet sauvignon

Det moderniserte anlegget ved Bodega Jean León, virkelig verdt å besøke. Foto: Bodega Jean León

Bodega Jean Leon i hjemlandet Spania ble etablert i 1963, da Jean Leon kjøpte 150 hektar sentralt i Penedès og med hjelp fra Jaume Rovira fikk plantet internasjonale druer, i første rekke cabernet sauvignon, merlot, chardonnay og petit verdot. Hvorfor franske druer fremfor de lokale spanske? Jo, intensjonen var å lage en signaturvin til sin egen restaurant i Hollywood. Og Frankrike var nok mer «hot» enn Spania på denne tiden.

Jean León satte tydelige fotspor også innen vinbransjen. Fra vinmarken Vinya La Scala lanserte han i 1969 Spanias første vin på 100% cabernet sauvignon-druer. Det var denne vinen Ronald Reagan serverte på sin innvielsesmiddag. På 70-tallet inspirerte han en annen venn, vinlegenden Miguel Torres, som med sin Mas La Plana-vin som også var laget på 100% cabernet sauvignon i 1979 «seiret» i en berømt vinsmaking i Paris med noen av verdens mest berømte cabernet sauvignon-viner som konkurrenter.

Vinetikettene forteller om hans liv

Flere av vinene lansert av Bodega Jean León har fått navn etter spesielle steder eller opplevelser i Jean Leóns eget liv. Han lanserte en serie under navnet 3055, som var hans lisensnummer da han fikk sin første drosje. Jean León Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva er en annen som med navnet hinter mot stedet han reiste fra da han rømte hjemmefra. Mens Jean León Vinya La Scala Cabernet Sauvignon er vinen han i utgangspunktet laget til sin egen restaurant i Hollywood. Vinya Gigi og Vinya Palau er to andre enkeltvinmarker med spesielle navn. Gigi er navnet på datteren, mens Palau er et navn hentet fra der han vokste opp i Santander.

En annen spesiell historie rundt Jean León og hans restaurant La Scala kan vi også ta med: Blant stamgjestene var også Zsa Zsa Gabor, Marlon Brando, John F. Kennedy og Marilyn Monroe. Marilyn fikk til og med en egen rett oppkalt etter seg. Denne fikk hun bragt hjem til seg av Jean León samme kveld som hun døde av en overdose sovepiller. Flere år senere bekreftet Jean León det som lenge hadde vært et rykte, at Robert Kennedy var hennes partner denne kvelden…

Mireia Torres fikk i 2010 ansvaret for Bodega Jean León. Hun er en entusiastisk ambassadør for et vinhus med en unik bakgrunnshistorie.
Foto: Bodega Jean León

Overlot vinhuset sitt til Miguel Torres

Da Jean León i 1994 ble kreftsyk og skjønte at det gikk mot slutten av et begivenhetsrikt liv, overlot han vinhuset sitt til Miguel Torres. De var blitt gode venner, og Jean León mente Miguel Torres var den beste til å kunne ta vare på og føre vinhuset videre. Det har han også sammen med resten av Torres-familien gjort på en fremragende måte. Bodega Jean León står i dag sterkere enn noen gang. Jean León selv døde i 1996, 68 år gammel.

Ansvarlig for driften av Bodega Jean León er i dag overlatt til Mireia Torres, som er femte generasjon i et av verdens mest kjente vinhus, Bodegas Torres. Mireia er datter av Miguel Augustin Torres og Waltraud Torres Maczassek, og har siden 2010 vært øverste sjef for to av vinhusene i Grupo Torres – Bodega Jean León og Torres Priorat.

Noen viner som nå er tilgjengelig i Norge

Her er noen aktuelle Jean León-viner som VinPuls har testet den siste tiden:

Jean León Vinya Gigi Chardonnay 2020
Hvitvin
Spania, Catalonia, Penedés
Bestilling – nr. 14687501
Kr.329,90, 0 – 3 år
Tappet i et volum på 21 377 flasker. Litt amerikansk i stil, med moden frukt, epler og fersken, aromatisk, avdempet, hint av smør og fatvanillin.
Produsent: Bodega Jean León
Importør: Beverage Partners Norway

Jean León 3055 Merlot Petit Verdot 2020
Rødvin
Spania, Catalonia, Penedés
Bestilling – nr. 9361201
Kr.189,90, 0 – 3 år
Saftig, ungdommelig rødbærfrukt, noe grønntoner med hint av paprika og kjøtt, lett krydret, smak også av plommer. 905 merlot, 10% petit verdot.
Produsent: Bodega Jean León
Importør: Beverage Partners Norway

Jean León Vinya Palau Merlot 2018
Rødvin
Spania, Catalonia, Penedés
Bestilling – nr. 3347401
Kr. 299,90, 0 – 5 år
Kraftig, tett, fruktdrevet merlot med mørke bær, saftig. Lette tanniner, innslag av vanilje, treverk, krydder og lær.
Produsent: Bodega Jean León
Importør: Beverage Partners Norway

Jean León PV-20
Rødvin
Spania, Catalonia, Penedés
Bestilling – nr. 14138101
Spennende vin fra en eksperimentell serie fra Jean León. Petit verdit er en drue som tåler temperaturstigningene klimaendringer bringer med seg. Her er det modne blåbær, mørke kirsebær, krydder/pepper, noe skogsbunn og fat. Bra trøkk!
Kr. 329,90, 0 – 5 år
Produsent: Bodega Jean León
Importør: Beverage Partners Norway

Jean León Cabernet Sauvignon Reserva 1996 (magnum)
Rødvin
Spania, Catalonia, Penedés
Bestilling – nr. 9562605
Tydelig utviklet, avrundede tanniner, modne solbær og tørket frukt. Hint av tobakk, lakris og svisker, krydder og fataromaer. Tåler fortsatt å lagres noen år.
Kr. 989,80, 0 – 8 år
Produsent: Bodega Jean León
Importør: Beverage Partners Norway

Jean León Cabernet Sauvignon Reserva 1998 (magnum)
Rødvin
Spania, Catalonia, Penedés
Bestilling – nr. 14984605
Kr. 989,80, 0 – 10 år
Fremstår betydelig yngre enn 1996-utgaven. Noe rødbærfrukt, men mest modne solbær og bjørnebær. Innslag av lakris, tobakk, tørket frukt (dadler), fataromaer, søtlig krydder. Milde tanniner, god lengde.
Produsent: Bodega Jean León
Importør: Beverage Partners Norway