Kraft-folk setter sjøbein og gjenåpner med nytt konsept

Noen av gründerne bak den velrenommerte restauranten Kraft Bodega i Trondheim setter sjøbein på nytt og kaster loss for et nytt konsept. Sjøgangen Spiseri er navnet på det som omtales som en ambisiøs nabolagsrestaurant. Beliggenhet er ved sjøkanten, rett overfor Hurtigbåtterminalen. Adressen er Brattørkaia 17B, vegg i vegg med bl.a. det mye omtalte spesialbygget Powerhouse. Andreas Espnes, som i sin tid sto bak en av Trondheims aller beste restauranter, Fem Bord, er kontaktperson for Sjøgangen Spiseri som den siste tiden både har annonsert etter kjøkkensjef og servitører/kokker.

Av Ulf Dalheim, publisert 3. januar 2025

Kontrast Kantine AS er eierselskapet bak Sjøgangen Spiseri. Gjennom dette selskapet har kvartetten Andreas Espnes, Thomas Johansen Borgan, Leif Erik Karlsen og Robin Wold siden 2018 drevet kantine og cateringvirksomhet fra Brattørkaia 17B. I tillegg altså til drift av topprestauranten Kraft Bodega. Både Espnes og Borgan er sterke navn i Trondheims uteliv. Karlsen og Wold har erfaring fra Olympen i Oslo og Britannia i Trondheim.

Storm og økt konkurranse

Det skal ha stormet både innendørs og utenfor restaurantlokalene på Brattørkaia 17B i løpet av fjoråret. Det vakte stor oppsikt da VinPuls.no 8. juli i fjor kunne fortelle at Thomas Borgan hadde bestemt seg for å forlate Kraft Bodega.

Noen måneder senere kom så meldingen om at restauranten stengte ned, men at den kunne komme til å åpne igjen, med nytt konsept og andre drivere. Konkurransen fra Michelin-topp Christopher Davidsen og eiendomsinvestor Karl Johan Kopreitans storsatning Tollbua gjennom Mati Gruppen noen få meter unna var nok også en medvirkende årsaken til at de valgte å skifte fokus og konsept.

Mente Kraft var byens beste

Til VinPuls understreket Thomas Borgan i juli 2024 at Kraft Bodega satt dypt i hans hjerte.

-Når jeg nå er på vei ut, så må det være lov å si at personlig mener jeg at Kraft er Trondheims beste restaurant. Basert på min smak, sa han smilende.

Thomas Borgan (43) er opprinnelig fra Rørvik og hadde lang fartstid ved flere av landets beste restauranter før han kom til Trondheim og Restaurant Fem Bord, deriblant Bølgen og Moi samt Palace Grill i Oslo. Hans største bragder er å bli Årets sjømatkokk 2011, Norsk mester og kongepokalvinner i kokkekunst 2012, Nordisk mester i 2013 og vinner av Global Chef Challenge Nord Europa.

Da Thomas Borgan og samboer Renée Fagerhøi (driver av Bula Bistro) ble foreldre for to år siden, steppet Thomas til side som kjøkkensjef ved Kraft Bodega. Da overtok Lasse Hamsund Larsen. Men nå søker Espnes & Co altså etter ny kjøkkensjef.

14 ansatte og 17,7 millioner

I følge Proff.no eier Kontrast Investments AS 70 prosent av Kontrast Kantine, som både driver kantinedrift og restaurantlokalene i Brattørgata 17 B. 30 prosent eies av Robin Wold. Bak Kontrast Investments sto opprinnelig Andreas Espnes (45%) og Thomas Borgan (45%), med Leif Erik Karlsen (10%) som tredje eier.

Regnskapet for 2024 viser at Kontrast Kantine (inklusiv Kraft Bodega) hadde 14 ansatte og en omsetning på 17 687 000 kroner i fjor. Resultat før skatt ble et overskudd på 587 000 kroner.

Daglig leder Andreas Espnes har ikke besvart henvendelsene fra VinPuls om nyåpningen.