Lanserer ny konjakk på messe lørdag

For 16 år siden blendet og lanserte Roar Hildonen den første offisielle Trondhjem XO Cognac. Nå kommer han med en ny oppgradert utgave. Og for å hedre det nye storfylket blir navnet denne gangen Trøndelag Special Reserve XO Cognac. Lanseringen skjer på den store konjakkmessen Trondheim Cognac Experience på Royal Garden lørdag 12.oktober.

-Trondhjems-konjakken går nå ut av produksjon. Det skjer naturlig, etter at reglene er endret for hvor mye eldre konjakk som skal være med i blenden for at den skal kunne kalles en XO Cognac. Trondhjem XO Cognac har hatt et fint liv og vært mye etterspurt i alle år. Rundt 70 000 flasker er solgt opp gjennom årene. Men det passet fint at de nye reglene for XO-konjakk kom på et tidspunkt hvor de to trøndelagsfylkene ble slått sammen. Da ble det naturlig å lage en egen konjakk for hele det nye sammenslåtte Trøndelag, sier Roar Hildonen.

Kjøp billetter til konjakkmessen 12.oktober her:

Var helt enig med “folkesmaken”

Da han blendet den første Trondhjem-konjakken, var han nede hos Birkedal Hartmann i Cognac og smakte seg igjennom en rekke fatprøver, som han deretter satte sammen ut fra hvilke han mente ville gi den beste konjakkblenden. Ved komposisjonen av den nye konjakken har metoden vært annerledes.

-Ja, vi gjorde nesten helt motsatt denne gangen. Jeg ga en beskrivelse av hva jeg ønsket, hvor prisnivået lå og hva slags kvalitet og egenskaper jeg var på jakt etter. Deretter fikk jeg sendt opp seks forskjellige blends. Så fikk et panel på tyve personer smake på de seks vareprøvene, uten å vite hva det var de smakte. Disse tyve personene ble bedt om rangere de tre beste konjakkene. Deretter smakte jeg på de samme seks vareprøvene og laget min egen topp tre-liste. Det fine var at min smak og «folkesmaken» var helt lik, vi hadde den samme blenden på førsteplass. Så jeg slapp å bruke dobbeltstemmen min, smiler Roar Hildonen.

Den nye trønderkonjakken er satt sammen av konjakk fra de beste områdene i Cognac – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois. De forskjellige elementene har fått fra ti til 30 års lagring.

Trønderne er fortsatt konjakkelskere

Det er helt naturlig at det nå kommer en egen konjakk for det nye Trøndelag fylke. Statistisk sett er konjakk nemlig først og fremst en «trønderdrikk». Det er i Trondheim og nordover det selges mest konjakk her i landet. Vinmonopolets statistikker viser fortsatt at det er i Trøndelag fylke det selges mest fransk druebrennevin. Så kommer Nordland, Hordaland, Oslo, Akershus, Rogaland og Troms.

Og Norge er fremdeles det landet i verden (befolkningsstatistisk) hvor det selges mest konjakk per capita i hele verden, omtrent på nivå med Finland, som også er et lidenskapelig konjakkdrikkende land.

Lanseres på konjakkmesse på Royal Garden 12.oktober

Jean Pasquet kommer sammen med sin kone Amy til Trondheim Cognac Experience lørdag 12.oktober for å holde Master class med sine flotte konjakker.

Roar Hildonen synes det er stas at den nye konjakken kan lanseres på den andre utgaven av konjakkmessen Trondheim Cognac Experience som holdes på Radisson Blu Royal Garden Hotel lørdag 12.oktober. I fjor møtte rundt 300 konjakkentusiaster opp til den første utgaven av denne nyvinningen innen messer for drikkeglade mennesker i Trondheim.

I år håper arrangørene, konjakklubben La Sociètè de Cognac Trondheim og VinPuls, på at enda flere konjakkinteresserte trøndere kommer på messen. Der får de møte over tyve importører av konjakk, som stiller med eksklusive konjakker fra rundt 30 forskjellige konjakkhus.

Smak konjakk til 9700 kroner flaska!

En av de mest eksklusive og kostbare konjakkene som kan smakes på messen er Maison Brillets “Trés Rare Grand Siècle Cognac” som finnes i bestillingsutvalget på Vinmonopolet til den nette sum av 9700 kroner for 0,70 cl.

Hildonen skal selv holde et introduksjonskurs i konjakk på messen, en spesialsmaking som allerede har vært utsolgt lenge. Der presenterer han for første gang også den helt nye Trøndelag Special Reserve XO Cognac.

I tillegg kommer produsentene Jean-Luc Pasquet, Delamain, A.E. Dor og Remy Martin til Trondheim for å holde egne Master classes (spesialseminar) på denne messen.

Ikke dagligdags med slike konjakk-personligheter

-Det er spesielt og hyggelig at produsentene personlig kommer til denne messen. For det er ikke hvem som helst som tar turen til Trondheim. Fra velrenommerte Delamain kommer husets Cellar Master (kjellermester) gjennom nærmere 40 år, Dominique Touteau. Fra det lille eksklusive konjakkhuset Jean-Luc Pasquet stiller nyeste generasjon i familiefirmaet, Jean Pasquet og kona Amy. I tillegg kommer Jean-Philippe Bergier fra Bache-Gabrielsen, Nicolas Mandon fra A.E. Dor, Peter Jones fra Remy Martin og Maxime Merlet fra Jean Fillioux. Det er ikke dagligdags at vi konjakkentusiaster får møte slike «storheter» her i Trondheim, forteller Roar Hildonen.

Peter Jones fra Remy Martin skal på konjakkmessenholde en såkalt Opulence reveal session, hvor han kobler XO-konjakk med diverse matvarer, krydder og frukt.

Arrangørene opplyser at det kun er noen få billetter igjen til et par av spesialseminarene (Master classes), men at det fortsatt er messebilletter igjen å få kjøpt på hoopla.no. Det selges to typer messebilletter. Den ene inkluderer fem smakekuponger, den andre inkluderer ti smakekuponger.

Også flere andre utstillere på messen

I tillegg til konjakk fra nærmere 30 forskjellige konjakkhus, vil det på messen også være stands med forskjellige representanter for gourmetprodukter innen mat og drikke – som Alma Mater, Traktøren, Jakobsen & Svart kaffebrenneri, Trondheim Sjokoladefabrikk, Åre Water og foreningen Le Societe de Cognac Trondheim som både har bøker for salg og vil vise frem sjeldne konjakker fra foreningens medlemmer.

Den kjente bartenderen Jørgen Dons (fra Raus) vil ha en egen konjakkbar på messen, der han bruker forskjellige typer konjakk og serverer drinker du aldri tidligere har opplevd å få smake.

Dette er konjakkhusene som har produkter tilgjengelig for smaking på messen:

Guy L’Heraud, Braastad, Bache-Gabrielsen, Maxime Trijol, Birkedal-Hartmann, Maison Boinaud, Maison Tessendier/Park, Jean-Luc Pasquet, Larsen, Hardy, Meukow, Bertelsen, J.Normandin-Mercier, Delamain, Jean Fillioux, Chateau Montifaud, Martell, Remy Martin, Brillet, Nansen, A E Dor, Soerlie, V Fournier, De Luze, Renault, Francois Voyer og Planat & cie.