Lian-kokk ble årets “Grautgrams”

Alfred Kristiansen, kokk ved Lian Restaurant i Trondheim, stakk av med tre av fem mulige titler da årets NM i grøt ble arrangert under Dyrsku’n i Seljord lørdag. Kristiansen vant både i kategorien «Hverdagsgrøt med melk» og «Nyskapende grøt». Han ble også kåret til Årets Grautgrams.

Det var 13 deltakere i årets Grøt-NM, og deres utfordring var å lage to forskjellige grøttyper i løpet av en halv time. De to øvrige kategoriene man konkurrerte i var “Tradisjonell grøt med vann” og “Festgrøt”. Her vant henholdsvis Åsbjørg Moland og Oddgeir Stamnestrø Grytedal.

“Alt kan etast”

Alfred Kristiansen fotografert på kjøkkenet ved Lian Restaurant hvor veteranen daglig inspirerer de yngste medarbeiderne ved bedriften. Foto: Lian Restaurant

Om Alfred Kristiansens hverdagsgrøt kokt på melk uttalte juryen: «God tyggemotstand, god konsistens, smaker og dufter godt, god og tradisjonell».

I kategorien nyskapende grøt fikk han følgende attest: «Nydeleg og nyskapande komposisjon, alt kan etast, inkludert grautkoppen som grauten serverast i. Gode smakar, fargerikt, alle årstider inkludert. Graut-tapas er ein nyskapar som egnar seg både kald og varm”.

Hederstittelen «Årets Grautgrams» fikk Alfred Kristiansen fordi han på en flott måte hadde kombinert flere norske landbruksprodukter som mel og melk i kombinasjon med frukt og bær. Juryen ga følgende karakteristikk av prisvinneren:

«Årets Grautgrams er ein ekte grautkokar som både kan laga ein god kvardagsgraut og vere nyskapande med røtene i lokale tradisjonar».

-Veteran som inspirerer

Eier og driver ved Lian Restaurant, Inge Johnsen, er både stolt og glad over at Alfred Kristiansen gjorde seg så sterkt bemerket under NM i grøt.

-Alfred er en enormt flink kokk og et forbilde for ungdommene vi har i bedriften vår. Han er en av Norges beste arbeidskokker, og vi har stor respekt for hans teoretiske kunnskap og solide håndverk. Han er en veteran i kokkeyrket, men står på videre hver eneste dag, sier Inge Johnsen.

Alfred Kristiansen imponerte fagjuryen med sine grøtkokekunster, og vant tittelen Årets Grautgrams 2017. Her i samtale med konferansier Linda Roalstad midt under konkurransen. Foto: Dyrsku’n

Fagjuryen under årets NM i grøt var daglig leder i Baker- og konditorbransjen Landsforening, Gunnar Bakke, Frode Kristensen fra Matmerk og Jorid Vale, museumsbestyrer ved Evju bygdetun i Sauherad.

Arrangørene hevder at grøt er blitt «in». Og at grøt både er sunt og godt, tradisjonelt og nytt.

Dyrsku’n i Seljord er en av Norges største og mest tradisjonsrike handels og landbruksmesser og fesjåer. Den har historie tilbake til 1866. Under fjorårets 150-årsjubleum samlet den 94248 besøkende.