Lioras julifavoritter på Polet

En av Norges mest meritterte vinkelnere og vinjournalister, Liora Levi, deler sine tanker og sine smaksnotater fra nyhetene på Vinmonopolet fredag 6.juli med VinPuls.

Liora Levi er både norsk (2013) og nordisk (2012) mester for vinkelnere. De fleste av dere vil også kjenne henne fra TV2 hvor hun ofte stikker innom frokostsendingen «God Morgen Norge» for å dele sine beste vintips med seerne. Hun er dessuten leder av Norsk Vinkelnerforening og presse- og kommunikasjonsansvarlig i Association Sommellerie Internationale (ASI – den internasjonale vinkelnerforeningen).

Her er Lioras blogg på Nettavisen:

Trenger vi så mange Pet Nat-nyheter?

Dette sier Liora om nyhetene i basisutvalget for juli (92 produkter, inkl. øl og brennevin):

-Jeg må innrømme at jeg ikke var spesielt imponert over utvalget på vinfronten (under 70 produkter) denne gangen. Er etterspørselen etter perlende vin (pet nat) så høy at det trengs åtte nye viner i denne kategorien i polhyllene? Personlig synes jeg det er spennende med vin fra “nye” vinland, spørsmålet er dog om viner laget på druene malvazija fra Kroatia og zelen fra Slovenia vil selge nok til å beholde en plass i basisutvalget over lenger tid?

Heldigvis fant Liora noe godt og spennende blant nyhetene. Hennes favoritter denne gangen var polets satsning på småprodusenter fra Champagne med en makspris på 250 kr for en helflaske edle dråper.

Mer om nyhetene finner du på Lioras egen blogg:

Vinkelner og vinjournalist Liora Levi har plukket ut sine favoritter blant julinyhetene på Polet. Her er fire av de rimeligste godbitene.

Her er noen av Liora Levis utvalgte favoritter  denne gangen. Liora har sin egen måte å skrive om vin på: Ingen terningkast, ingen poeng. Bare de vinene hun synes er bra nok for omtale og presentert i prisrekkefølge.

PERLENDE VIN
Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2017

Oregon, USA
Varenr. 10204601 – kr. 247,20
Dufter av solmodne jordbær og sødmefull frukt. Saftig på smak med markjordbær, bringebær og nype, streif av urter og lett bitterhet i avslutningen. Terrassevin.

Onward Wines Petillant Naturel Sparkling Malvasia Bianca Suisun Valley 2017
California, USA,
Varenr. 10205701 (parti) – kr. 294,40
Aroma av pære, gule plommer og stikkelsbær. Sitrus på smak med grønne epler, hvite rips og rabarbra. Saftig og syrefrisk avslutning. Skalldyr.

Les flere omtaler av Pet Nat-viner på Lioras blogg:

CHAMPAGNE TIL UNDER 250 KRONER

Philizot & Fils Brut Numéro 3
Champagne, Frankrike
Varenr. 10132001 – kr 233,40
Subtile toner av kjølig frukt og sitrus. Delikat munnfølelse av syrlige epler, gule plommer og et innslag av brøddeig i finish. Aperitiff.

Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut
Champagne, Frankrike
Varenr. 10149101 (parti) – kr 238,10
Frisk og fruktig nese med toner av eple og hvit fersken. Ren munnfølelse med syrlig frukt mot eple og lime. Noe kompleksitet og balansert tørr lengde. Aperitiff og skalldyr naturell.

HVITVIN

Castignano Montemisio Offida Pecorino 2017
Marche, Italia
Varenr. 10125901 – kr 120,90
Ren og frisk nese med kjølig frukt og sitrus på duft. Syrlig frukt på smak med innslag av eplekart, stjernefrukt og grapefrukt. Knusktørr finish med et fresht limepreg. Bra pris. Terrassevin, salat og koldtbord/tapas.

Howard Park Porongurup Riesling 2017
Western Australia, Australia
Varenr. 10070701 – kr 230,40
Fruktig nese med toner av tropisk frukt. Smaker friskt av fersken, gule epler og sitron og mandarin. Fersk frukt og tørr finish. Sushi og fisk.

Se flere omtaler av hvitviner i julislippet her:

ROSÉVIN

Veralda Rosé 2017
Istria, Kroatia
Varenr. 10135401 – kr 149,90
Aromatisk nese med toner av bringebær og blomster. Syrlig og frisk i munnen med smak av moreller, grapefrukt, urter og plommer. God lengde. Skalldyr og skjell, men også grillmat.

RØDVIN

Cooper Burns Grenache 2017
South Australia, Australia
Varenr. 10203901 – kr 150,30
Aroma av rabarbra, røde bær og eukalyptus. Følger godt opp i munnen med godt modne jordbær. Fresh og sommerlig med bløte tanniner og balansert alkohol. Kylling og lettere kjøttretter.

B Vintners Lone Wolf Cinsault 2017
Stellenbosch, Sør-Afrika
Varenr. 10148101 (parti) – kr 250,40
Spicy på nesen med toner av sort frukt. Syrlig frukt i munnen av blåbær, krekling og kirsebær. Faste tanniner og god lengde. God kjøttvin.

Les om flere røde nyheter her: