Marqués de Riscal: Innovative pionerer

Rødvinen Marqués de Riscal Reserva er blant verdens mest kjente, og mest solgte, Rioja-viner. Med historisk, tradisjonell etikett og omspunnet av gulltråder er den både en referansevin og et symbol på Riojas lange, ærerike vinhistorie. Men José Luis Muguiro og de andre i eierfamiliene bak dette berømte Rioja-vinhuset jakter på mer suksess og utvidet anerkjennelse blant vinentusiaster. Det skal både en kvalitetshevning av dagens portefølje og lanseringer av nye prestisjeviner sørge for.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. september 2022

Med etablering i årene 1856-1858 og vinproduksjon siden 1860 er Marqués de Riscal, sammen med Marqués de Murrieta, ett av de eldste vinhusene i Rioja. På en imponerende måte har Riscal i over 160 år klart å balansere utvikling med historie og tradisjoner. Innovative pionerer, liker de å kalle seg selv. Og José Luis Muguiro, representant for en av eierfamiliene, slår begeistret fast at i årene fremover vil Riscal lansere flere viner som skal sette en ny standard.

-Etter Penfolds i Australia, er vi det vinhuset i verden med fleste gamle vinstokker i vinmarkene sine. Med nye måter å jobbe på ved poding på gamle vinstokker kan vi klare å utnytte denne fordelen og raskere få høy druekvalitet når vi må replante vinmarker. Det vil heve kvaliteten på alt vi høster. Og gi oss muligheten til å lage enda bedre viner, mener José Luis Muguiro.

Fikk tegnet eget «Guggenheim-hotell»

Et reisemål i seg selv, det fantastiske Frank Gehry-tegnede Hotel Marqués de Riscal som er selveste diamanten i El Ciudad del Vino (vinbyen), for Risval-anlegget er en helt liten landsby som nå trekker 150 000 besøkende i året.

Det er lett å bli opphengt i det unike, underlige og helt spesielle Marqués de Riscal-hotellet som troner på en høyde ved det gigantiske Riscal-anlegget som benevnes La Ciudad del Vino (=vinbyen) ved foten av den søvnige, lille landsbyen Elciego i Rioja Alavesa.

Hotellet er tegnet av den kanadiske arkitekten Frank Gehry, som også står bak det eksepsjonelle Guggenheim-museet i Bilbao. Riscal-hotellet har mye av samme linjene og utforming, med et bølgende tak i titan som mirakuløst skifter farve gjennom dagen når solstrålene speiler seg i det. Litt som bladene på vinmarkene skifter farve med årstidene.

At Riscal den gang hotellet ble planlagt skulle få den da over 80 år gamle Frank Gehry til å si ja til å tegne hotellet var ikke noen selvfølge. Han sa da også nei flere ganger. Men Riscal-eierne ga seg ikke, og de fant en original måte å overtale Gehry på.

En flaske Riscal 1929 gjorde susen

Nydelig utsikt mot landsbyen Elciego fra terrassene på Hotel Marqués de Riscal. Presten ved landsbykirken i bakgruppen forlangte at hotellet ikke måtte bli høyere enn kirken, og slik ble det.. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

-Det var søskenbarnet mitt, Alejandro de Aznar Sainz, president for Marqués de Riscal, som sammen med sin kone Mónica de Oriol, klarte denne bragden. Han avtalte et møte med Frank Gehry i USA, og sørget for å lese seg skikkelig opp på arkitekten liv før de møttes til middag. I stedet for å snakke om arkitektur og et mulig nytt oppdrag i Spania, handlet samtalen mest om sigøynerkultur og ishockey, som er blant Gehrys store interesser. Men det siste og avgjørende «argumentet» for at Gehry skulle si ja til oppdraget var nok at da vi inviterte Gehry på besøk hit til Riscal-anlegget, så fikk han en flaske Marques de Riscal Gran Reserva 1929 overrakt, altså en vin fra fødeåret sitt, røper José Luis.

«Hvordan kan jeg si nei til en forespørsel fra noen som kommer med en flaske vin fra mitt fødeår», var tilbakemeldingen fra Frank Gehry. Og dermed var avtalen om hotellprosjektet i boks og underskrevet. En utstilling av skissene den kanadiske arkitekten laget underveis i arbeidet er nå hengt opp på veggene i ett av husene som utgjør det gigantiske vinanlegget La Ciudad del Vino.

Hotel Marqués de Riscal er et femstjerners hotell i Luxury Collection Hotels-kjeden. I tillegg til å være spektakulært og originalt, har hotellet eget vin-spa (Vinothérapie) og fire restauranter/barer, en av dem med 1* Michelin-stjerne.

Da hotellet skulle bygges satte de lokale myndighetene (les: presten) ett krav: Hotellet måtte ikke bli høyere enn kirka. De valgte å la det bli fem meter lavere. Nå har du en fantastisk utsikt fra hotellterrassene mot landsbyen Elciego og nettopp kirka. Før hotellet var innviet hadde Marqués de Riscal rundt 1500 besøkende i året. Nå er tallet mangedoblet, til 150 000 vin- og matinteresserte fra hele verden. Vinanlegget i La Ciudad del Vino og Hotel Marqués de Riscal-hotellet utgjør til sammen en turistattraksjon ikke mange i Rioja kan matche.

Kvalitetsviner i mindre opplag

Marqués de Riscal har etterhvert fått en omfattende portefølje av viner fra Rioja, Castillo y León og Baskerland. Og flere nyheter skal komme, lover José Luis Muguiro. Bildet er fra vinbaren på Hotel Marqués de Riscal. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

I ettertid av hotellprosjektet er det også laget en helt spesiell vin, Marques de Riscal Frank Gehry Selection, hvor etiketten viser Gehry-streker. Druene (100% tempranillo) er nøye utvalgt i de beste vinmarkene hvor vinstokkene er over 80 år gamle. 2001-utgaven hadde 22 måneder på fransk eik, 2012-årgangen har 30 måneder på fat.

Frank Gehry-vinen er en av flere viner som signaliserer at Marqués de Riscal nå har økt fokus på kvalitetsviner i mindre opplag. Under etiketten Baron de Chirel har de lansert en eksklusiv hvitvin på verdejo-druer fra Rueda. Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias 2020 er på Vinmonopolet til kr. 399,90. I tillegg har den norske importøren hentet hjem prestisjevinen Baron de Chirel Reserva 2002 som nå er tilgjengelig i Norge for kr. 699,90. Marqués de Riscal XR Reserva 2016 (kr. 289,90) er en tredje spesialvin som finnes i Norge.

José Luis Muguiro er en av elleve familiemedlemmer fra flere grener av gründerfamilien som etablerte Marqués de Riscal ved Elciego i 1856-1858. Han viser oss stolt rundt på anlegget som har fått navnet El Ciudad del Vino. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

-Det er få vinhus i verden som lager så mye Reserva-vin som Marqués de Riscal. Frem til 1970 gikk det mye på gammel rutine. Men da gjennomførte vi en revolusjon her. Vinene hadde fått ord på seg for å være litt «slitne». Det skyltes at vi hadde mange gamle, nærmest ubrukelige fat som fortsatt var i bruk. Nå skiftet vi ut alle disse, og vinene ble straks bedre. Siden har vi fortsatt arbeidet med å heve kvaliteten, sier José Luis Muguiro.

Med hele 500 hektar med egne vinmarker, mener han at alt ligger til rette for at Riscal skal lykkes med sin nye strategi om å lansere viner som skal konkurrere i toppen.

-Det skyldes kvaliteten på druene vi har. Noen av de beste vinmarkene i Rioja Alavesa tilhører Riscal. Vi skal gjøre hva vi kan for å utnytte dette fortrinnet til det fulle, fastslår Muguiro og røper at det vil komme spennende nylanseringer fra Marqués de Riscal om ikke så altfor lenge.

Var med på å «gjenoppdage» Rueda

Historien bak hvordan eierne av Marqués de Riscal for 50 år siden etablerte seg i Rueda og begynte med hvite viner (det har de aldri laget i Rioja!) er også et lite eventyr. Familien hadde bestemt seg for å finne et område i Spania med potensiale for hvitvinsproduksjon. En dag to av ønologene kjørte gjennom Rueda stoppet de tilfeldig ved en vinmark for å smake på druene. De viste seg å være helt eksepsjonelle, fra 100 år gamle vinstokker. «Her bygger vi anlegget vårt», var beskjeden de kom tilbake til Rioja med.

Rueda var den gangen en lite kjent og anerkjent vinregion, så kjøp av vinmarker var relativt rimelig. I tillegg til verdejo satset Riscal også på sauvignon blanc, som aroma- og smaksmessig kan ligne på den spanske druen. Internasjonalt klarte Riscal å skape et aldri så lite gjennombrudd for rimelige, gode hvitviner fra Spania med nettopp sauvignon blanc-vinene sine. Nå er de i førersetet for kvalitets-verdejo-viner fra Rueda. Og bra er det, for det finnes mer enn nok billige, uinteressante utgaver som du får når du spør om husets hvite på en bar eller en restaurant i Spania. Men det er verdejo-viner som Baron de Chirel Centenarias Verdejo og enkeltvinmarksvinen Finca Montico Verdejo Sobre Lias som viser hvor gode viner det er mulig å lage på denne druen.

400 000 flasker i Botellería Historica

Ingen vinprodusent har en større samling av eldre viner i sitt “familiebibliotek” enn Marqués de Riscal. Totalt 440 000 flasker i alle årgangene fra 1862 og frem til i dag er samlet her.

Tolv representanter for eierfamiliene Aznar, Muguiro, Salamero og Hurtado de Amézaga, er i dag medlemmer av styret for Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal. De har alle sine spesifiserte arbeidsoppgaver, slik at familietradisjonene kan føres videre, kanskje i nye 160 år.

VinPuls var på besøk hos Marqués de Riscal i juni i år og møtte der José Luis Murugiro. En rundtur på anlegget og i kjelleren sammen med en representant for en av de eldste og viktigste vinprodusentene i Rioja blir fort en historisk vandring. Ikke minst når du kommer ned i kjelleren og i det aller helligste, i Botellería Histórica. I det som er familiens «bibliotek» av gamle flasker  finner du 400 000 flasker (!) hvor den eldste er fra 1862. Helt siden da har man lagt unna flasker av alle årgangene. I resten av kjelleren ligger det til enhver tid rundt ti millioner flasker lagret, i påvente av å få på seg etiketter og bli lansert.

Den spektakulære samlingen av eldre viner som ligger i familiebiblioteket førte til at José Luis rundt 150-årsjubileet utfordret en kjent Master of Wine, australske Andrew Calliard, til å gjennomføre en vertikal-smaking av alle årganger fra 1862 og frem til 2013. De eneste årene som manglet var 1866, 1868, 1877, 1888, 1901, 1902, 1940 og 1941.

Smakingen ble avviklet i november 2015, med et panel på elleve Masters of Wine og berømte vinprofiler til stede. Samtidig fikk Calliard i oppdrag å skrive en bok om Riscals første 150 år. Den har tittelen «A journey through time» og forteller både historien til Riscal siden starten i 1858, men setter også hver eneste flaske og hver eneste årgang inn i et historisk perspektiv. Hva skjedde ellers i verden mens disse vinene ble laget?

Hentet fransk ekspertise for Baron de Chirel

Bare Penfolds i Australia har et større areal med eldre vinmarker enn Marqués de Riscal.

I nyere tid har utviklingen og lanseringen av Baron de Chirel-vinene vært viktig for Marqués de Riscal både internt og ute i markedet. Gjennom disse vinene har man fått vist frem viljen og evnen til å tenke nytt og jage etter nye kvalitetsnivåer. Druene kommer fra de eldste og beste vinmarkene rundt byen Elciego.

Franske Paul Pontailler, mangeårig vinmaker ved Château Margaux, ble i 1993 hentet inn for å være med på å forme Baron de Chirel Reserva. Flere av årgangene har fått rekordpoeng fra vinmagasiner og vinguider, bl.a. 97 poeng i Decanter (2020) og 99 (2021) og 100 poeng (2022) i Guía Proensa.

Fra 2006 har de røde Chirel-vinene kun vært lagret på franske eikefat. Stilen skal være en «moderne utgave og tolkning» av vinene som ble laget under betegnelsen Médoc Alavés med støtte fra den spanske regjeringen i årene 1862 til 1868. Begrepene Reserva Médoc og XR ble senere skrevet med kritt på spesielt gode fat i mange år etter dette. I dag har Riscal en vin kalt Reserva XR (første årgang lansert i 2015) hvor det nettopp er vin fra utvalgte fat som blir brukt i blenden.

Dette er grunnleggeren av Riscal

Fra “La Plaza” i vinbyen La Ciudad del Vino, med Riscal-familiens hovedhusn i front og Hotel Marqués de Riscal bak. Arkitekt Frank Gehry sørget for at veggene i hotellet skulle gjøre utsikten herfra slik at det hele smelte sammen. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Vinhuset med det lange offisielle navnet Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal ble etablert i årene 1856-1858 av Don Guillermo Hurtado de Amézaga. Første vin ble laget i 1860 og tappet på flaske i 1862. Senere overtok sønnen Camilo Hurtado de Amézaga, spansk aristokrat, journalist, vinentreprenør og fritenker. Han grunnla og arbeidet i avisen El Diá, men arvet 55 hektar med vinmarker rundt landsbyene Elciego og Torrea og ble sentral i arbeidet med å bygge opp en egen vinkultur i Rioja, gjennom å hente inn ekspertise fra Jean Pineau fra Bordeaux-slottet Château Lanessan.

Etter kontakten med Pineau sørget Camilo, på myndighetenes oppfordring, for at det lokalt ble plantet 9000 stiklinger av de franske druetypene cabernet sauvignon, merlot, malbec og pinot noir i Alavesa. De skulle supplere de spanske vindruene tempranillo og graciano som frem til da, og fortsatt, dominerte vinmarkene i Rioja. Camilo Hurtado de Amésaga studerte ønologi og brukte kunnskapen og evnene sine å modernisere og industrialisere vinproduksjonen, med det formål at vinene kvalitetsmessig skulle måle seg med berømthetene fra Bordeaux og Burgund.

I løpet av sitt liv fikk Camilo Hutado de Amésaga titlene Marqués de Riscal (den tredje), Conde de Villaseñor og Maestrante de Zaragoza. Han var en foregangsmann som etter sin død fikk gater oppkalt etter seg både i Bilbao og Madrid.

Hentet 200 steinhuggere fra Galicia

Mange tusen eikefat, mest amerikanske, men fler og fler franske er å finne i lagringskjellerne til Marqués de Riscal.

Da kjellerne og de første bygningene ble gravd ut og bygget på 1860-tallet kom det 200 (!) steinhuggere fra Galicia for å konstruere kjelleren. Opp gjennom årene er det blitt flere utbygginger. Alt i 1883 kom det bygget som i dag fremstår som «smykket» i La Ciudad del Vino, laget i fransk Château-stil og rehabilitert i 2011.

Den største utvidelsen kom i 1968. Den gangen gikk hovedveien inn til Elciego rett gjennom Riscal-eiendommen. Familien valgte da å gi bort land til landsbykommunen mot at veien ble lagt om. Det fikk de gjennomslag for, slik at alt nå er i privat eie og disponeres av Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal. Kjellerne og produksjonsanlegget har navnet Bodega San Vicente. Totalt har eiendommen 100 000 kvm med bebyggelse. Lagringskjelleren har 25 000 eikefat.

Hoveddelen av vinplantene i vinmarkene er naturlig nok tempranillo, som både er Spanias «nasjonaldrue» og Riojas store stolthet. Av andre lokale/nasjonale druer er det en hovedvekt på graciano. Vinmarken rett ved Hotel Marqués de Riscal er fra 1963 og har cabernet sauvignon-druer. De var ikke tillatt brukt i Rioja-vinene den gangen, og ble plantet som en «eksperimentell» vinmark. I dag leverer denne vinmarken kvalitetsdruer som blir brukt i noen av prestisjevinene.

Dette er Marqués de Riscal-vinene i Norge nå:

Hvite

Marqués de Riscal Rueda Superior 2021
Hvitvin
Spania, Castilla y León, Rueda
Testutvalget – nr. 3346801
Kr. 139,90, 0 – 2 år
Frisk og fruktig verdejo, fin syresnert, innslag av tropiske frukter som kiwi og ananas, noe pære og eple, grønne urter.
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Marqués de Riscal Txakolina 2019
Hvitvin
Spania, Baskerland, Getariako Txakolina
Bestillingsutvalget – nr. 11925901
Kr. 219,90, 0 – 3 år
Syrefrisk, hint av flintmineraler, smak av sitrusfrukt (sitron og lime), innslag av pære og tørket gress.
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Baron de Chirel Viñas Centenaris Verdejo 2020
Hvitvin
Spania, Castilla y León, Rueda
Bestillingsutvalget – nr. 14061901
Kr. 399,90, 0 – 8 år
Laget på druer fra gamle vinmarker, med over 100 år gamle pre-phylloxera vinstokker (pie franco). Intens, flott struktur, lett fedme, smak av modne steinfrukter. Innslag av anis og noe balsamisk, solid lengde, hint av eik fra fatlagring. En strålende verdejo.
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Rosévin

Marqués de Riscal Viñas Viejas Rosado
Rosévin
Spania, Castilla y León
Bestillingsutvalget – nr. 8339301
Kr. 199,90, 0 – 2 år
Smaksrik, seriøs rosé med smak av moden rødbærfrukt, bringebær og granateple, hint av fersken og hvite blomster.
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Røde viner

Riscal 1860 Tempranillo 2019
Rødvin
Spania, Castilly y León
Bestillingsutvalget – nr. 3335201
Kr. 154,90, 0 – 2 år
Ungdommelig, saftig. Smak av knuste røde bær, lett bærsødme, noe krydder og tørket frukt.
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Marqués de Riscal Reserva 2018
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Basisutvalget – nr. 642401
Kr. 239,90, 0 – 8 år
En slags folkefavoritt dette, og i klassisk Rioja-stil. Kan drikkes nå, men tåler også noen år på baken. Rød og mørk bærfrukt, kirsebær og plommer, tørket frukt, søte kryddertoner (kanel). Innslag av lakris, sjokolade og fatvanillin. Finnes også i magnumutgave (kr. 419,90).
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Marques de Riscal XR Reserva 2016
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget – nr. 12165901
Kr. 289,90, 0 – 10 år
Solid Rioja mot en mer moderne utgave, fin fruktfriskhet, god kompleksitet, solid bærfrukt. Kirsebær, bjørnebær, plommer. Innslag av lakris, krydder/pepper og vanilje. Laget på tempranillo med litt graciano (5%).
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Marques de Riscal Gran Reserva 2016
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget – nr. 3347901
Kr. 369,90, 0 – 14 år
Utsolgt akkurat nå, men ny årgang kommer inn i desember/januar. En referansevin mot ekte, klassisk Rioja Gran Reserva, med både modne røde og mørke bær og tørket frukt. Kirsebær, røde plommer, solbær, noe vanilje, tobakk og eik. Det hele fint balansert så det blir småelegant
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius

Baron de Chirel Reserva 2002
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget -nr. 3751301
Kr. 699,90, 0 – 10 år
Herlig med tyve år gammel, ferdiglagret (!) Rioja. Masse tørket frukt her, med også mørke, modne kirsebær. Pent utviklet, lett jordlig, litt stall og lær, noe mocca, tobakk og vanilje. Den holder heltklart tiår til denne, men drikker usvedvanlig godt nå.
Produsent: Marqués de Riscal
Importør: Robert Prizelius