Marthas reise med vin

Hun dro til Italia som 21-åring i 2006 for å jobbe på en gård i Toscana. Målet var å finne ut hva hun ville bli når hun ble stor og samtidig samle motivasjon for videre skolegang hjemme i USA. Åtte år senere kom Martha Stoumen tilbake til California for å lage sin egen vin.

Oppholdet i Italia ble et vendepunkt i livet for Martha. Den italienske livsstilen, hvor det alltid var vin på bordet, og hvor slik drikke var en naturlig del av det sosiale blant familie og venner, fenget den unge amerikaneren. Hun begynte på en ny reise, med vin som hovedinnhold.

På besøk i Trondheim

Martha Stoumen har en leken tilnærming til det å lage vin, og går ikke av veien for å ha det gøy også i vinkjelleren. Foto: MS

-Valget mitt om å gå inn i vinbransjen var absolutt «pleasure-driven». Da jeg oppholdt meg på denne gården i Toscana, hvor jeg deltok i absolutt alt ved gårdsdriften, var det en besøkende som en dag kom innom som bemerket «Jasså, du er her for å bli winemaker». Det satte i gang en tankevirksomhet som gjorde at jeg bestemte meg for å bli nettopp det, sier Martha, på snarvisitt i Trondheim for å presentere vinene sine for byens vinkelnere på en smaking på Spontan. Der holdt hun også hus samme kveld for at byens vininteresserte skulle få anledning til å prøve ut fire av vinene hennes.

29 år gammel i 2014 laget Martha Stoumen sin første vin, i kjelleren til en venn i Nord-California. Fem år senere er hun blitt en aldri så liten sensasjon i den amerikanske vinbransjen, ikke minst fordi hun har satset på viner laget på druer som ikke er spesielt vanlig for amerikanske vinprodusenter flest: som nero d’avola og carignan på den røde siden, og roussanne, marsanne, trousseau gris, green hungarian og chasselas blant de hvite.

Leier vinmarker, kjøper druer

Druene får hun fra økologiske vinmarker hun leier over et større areal nord for San Francisco, fra San Pablo Bay til Mendicino. Noe druemateriale kjøpes også fra vinmarker hvor hun vet at eierne driver økologisk. Hun er dessuten svært bevisst på at beliggenheten må være i såkalt kjølige områder.

Jeg spør om hvor hun har hentet inspirasjonen fra. Svaret er overraskende, men for Martha helt naturlig:

-Da jeg kom inn på tanken om å satse som vinprodusent, bestemte jeg meg for å finne ut hemmeligheten blant viner jeg selv likte. Straks jeg smakte en vin jeg synes var flott, tok jeg kontakt med produsenten og tagg om å få komme på besøk dit. Jeg gav meg ikke før de sa ja.

Besøkte produsenter hun likte vinene til

Martha Stoumen på besøk i Trondheim hvor hun holdt smakinger for bransjen og for publikum på Spontan med fire av sine åtte viner. Foto: UD

Jakten på favorittvinene førte henne til praksisopphold hos sterke personligheter innen vin verden over. Reinhard Löwenstein hos Weingut Heymann-Löwenstein i Mosel, Giusto Occhipinto (COS) og Arianna Occhipinti på Sicilia, Didier Barral hos Domaine Léon Barral i Languedoc-Roussillon, Seresin Estate på New Zealand og Broc Cellars hjemme i California ble de som lærte opp Martha og definerte hennes inngang til vinbransjen. Vel hjemme i USA valgte hun å være annerledes.

-Det skjer mye interessant i California nå, mener Martha Stoumen. Ikke minst fordi man begynner å få en stor andel eldre vinmarker. Det er dessuten kommet en konsolidering av bransjen, med store, mellomstore og svært små produsenter, alle med sin egen filosofi og satsning.

Ikke noe alternativ til ikke å drive økologisk

Hun jobber økologisk, det var ikke noe annet alternativ, mener hun. På sin rundreise blant internasjonale produsenter hadde hun møtte mange som jobbet mer eller mindre helt naturlig med vin, spontangjæring, ikke bruk av kjemiske sprøytemidler, liten eller ingen tilsetning av svovel under produksjonen. Så det var helt naturlig for henne å velge den samme tilnærmingen selv.

Martha Stoumen laget 900 kasser av sin første hele årgang i 2017. I 2018 økte hun til 2500 kasser. Det er altså et meget lite volum vi snakker om. Vinene lages i et produksjonsanlegg hun deler med seks andre, alle småskala-produsenter som hun selv.

Martha Stoumen ute i vinmarkene på jakt etter godt druemateriell til vinene sine. Foto: MS

Spesialiserer seg på nero d’avola-druen

Hun har vakt oppsikt hjemme i California som den litt «sprø» vindama som lager imponerende viner på den sicilianske druen nero d’avola, i mange år mest kjent som en drue for kraftige, men enkle volumviner, mest for bulk.

Men Martha har funnet den eldste vinmarken (33 år gamle vinstokker) med nero d’avola i California, Fox Hill Vineyard ved Talmage Bench i Mendocino. Hun beskriver druene derfra som hårete monstre (furry monsters) som vokser vilt og voldsomt, og som kan minne om syrah i karakter. Hun henter også nero d’avola fra en 14 år gammel vinmark kalt Benson Ranch Vineyard ved Ukiah i Mendocino. Vinene hennes viser frem nero d’avola-druen på en helt ny og uvant måte.

I California er det mange viktige og rike «bønder» som har store eiendommer med vinmarker, og som lever godt av å selge druer i stedet for å lage vin selv. Mange av de mest kjente vinprodusentene i USA kjøper alt av drueråstoff, så det er naturlig å spørre Martha Stoumen om det er vanskelig å komme inn som ny, ung winemaker og klare å få tak i god nok frukt?

Ryktet om Martha spredte seg raskt

-Det handler om å banke på nok dører. Det er bare rundt 80 tonn med nero d’avola totalt i California, dyrket av tre forskjellige vinmarkseiere. For nero d’avola-vinen min lette jeg spesielt etter eldre vinmarker. Og ryktene om at noen jakter på spesiell frukt sprer seg fort blant de som driver med vindruer. Når jeg hadde spurt noen om nero d’avola, men de ikke hadde det selv, så kunne de enten tipse meg om hvor jeg skulle spørre, eller så sendte de ut beskjeder om at «Martha is looking for organic nero d’avola». Så det har gått greit for meg å finne det druematerialet jeg ønsket meg.

Det er nok ikke slik arbeidet foregår hver dag i vinkjelleren der Martha lager sine viner, men når fotografen spør om det stiller hun gjerne opp slik ved druepressen. Foto: MS

Målet hennes når hun lager vin er å levere viner som er delikate og livlige, men som også har lagringspotensiale. Det mener hun spesielt nero d’avola-vinene kan oppfylle. Totalt lager hun nå åtte forskjellige viner, hvor en zinfandel er den mest «normale», om man ser på hva som vanligvis kommer av vin fra California. Selv er hun nok mest opptatt av andre, mer sjeldne druer over there som negroamaro, carignan og Rhône-druene marsanne og roussanne.

Utdannet fra Davis University of California

Hun fikk sin opplæring ved å reise rundt til produsentene av sine egne favorittviner. Men har også formell utdannelse i form av en “Master of science in Viticulture and Enology” ved Davis-universitetet i California, som hun avsluttet i 2012.

Martha forteller en historie om hvordan hun som kvinne opplevde å bli litt oversett da hun arbeidet hos COS på Sicilia. Det bestemte hun seg å gjøre noe med, så hun begynte å stå opp tidlig og sette i gang arbeidet før mannfolkene var kommet på jobb.

-Jeg lærte rett og slett at du skal ikke spørre om lov, du skal bare møte opp, ta initiativ og suge til deg lærdom, slår hun fast. Den lærdommen omsetter hun nå i helt spesielle viner som utvilsomt har hennes eget fingeravtrykk. Martha Stoumen er en produsent på følge med på fremover.

Stoumen-vinene:

Etikettene på vinene fra Martha Stoumen forteller klart at dette er viner laget med hjertet. Noen av vinene tappes også på lyse flasker for at vinens farve skal vises klart. Foto: MS

Martha Stoumen Out to the Meadow 2018
Hvitvin
USA, California, Mendocino
Bestillingsutvalget – nr. 11007601
Kr. 375,00, 0 – 4 år
Drueblenden her er 40% chenin blanc, 25% vermentino, 20% trousseau gris, 14,5% green Hungarian og 0,5% chasselas. Vinen er laget som field blend, altså kommer alle druen fra samme vinmark, og alt høstes og lages sammen fra første stund. En fruktig og umiddelbar vin, med god mineralitet, fin syre, god saftighet og godt avrundet, med smak av epler, sitrus,tropisk frukt og blomster. Lagret en tid på nøytrale fat.
Produsent: Martha Stoumen
Importør: Vinarius

Martha Stoumen Post Flirtation Red Blend 2018
Rødvin
California, Mendocino, USA
Bestillingsutvalget – nr. 10445201
Kr. 299,00, 0-3 år
Laget på 50/50 carignan og zinfandel.  Rødlilla frisk farve, duft og smak av tydelig rødbærfrukt. Krydret, saftig, lett vegetal undertone.
Produsent: Martha Stoumen
Importør: Vinarius

Terningkast 5

Martha Stoumen Neo d’Avola 2017
Rødvin
California, Mendocino, USA
Bestillingsutvalget – nr. 10445301
Kr. 399,00, 0-5 år
100% nero d’avola-druer fra to vinmarker som er henholdsvis 14 og 33 år gamle. Preg av frisk, men  ikke overmoden skogsbærfrukt med stor saftighet. Bra syre, lett kryddertone. God dybde, fin eleganse.
Produsent: Martha Stoumen
Importør: Vinarius

Også presentert i Trondheim:

Terningkast 5

Martha Stoumen Post Flirtation White Blend 2018
Hvitvin
USA, California, Suisun Valley
Laget på 40% roussanne, 27% marsanne, 23% colombard og 15% muscat blanc. Colombard-druene er  fra en vinmark (Ricetti Vineyard i Mendocino) plantet i 1948, kanskje den første med colombard i California. Vinen har et lett naturvinpreg, den er umiddelbar og svært syrlig, nesten som sitronsaft. Vegetal og frisk. En easydrinking, invite you in-wine som Martha selv uttrykker det.