Michelin-guiden røper nye oppføringer

Bare uker før Michelin-guiden skal offentliggjøre sin nordiske guide for 2022, har den franske matguiden løftet litt på sløret med å røpe ni nye oppføringer for Norge. Blant disse er Jossa i Trondheim og Moon i Bergen. Hva slags vurderinger de ni restaurantene får i guiden sies det ikke noe om, men mest sannsynlig dreier det seg om kniv/gaffel-symbol. Det betyr enkelt sagt god mat til gode priser. Den offisielle utdelingen i Stavanger 4. juli skal omfatte Michelin-stjerner, BiB Gourmands og Michelin Green Stars. Disse tildelingene er det fortsatt stor hemmelighetsholdelse rundt.

Av Ulf Dalheim, publisert 23. juni 2022

Michelin-guiden har de siste ukene lagt ut små drypp på sine nettsider med informasjon om at det kommer nye oppføringer i den nordiske utgaven av guiden. VinPuls har samlet disse opplysningene og kan fortelle at det blir nye oppføringer for restauranter i Norge (9), Danmark (9), Færøyene (1), Sverige (10) og Finland (3). Det er usikkert om det kommer nye fra Island.

Lite heder til Norge i 2021

Norge ble sørgelig oversett under den digitale overføringen av nye oppføringer i Michelin Guide Nordic Countries 2021 i fjor. Mange hadde forventet nye stjerner til Norge, både til restauranter som allerede hadde (bl.a. ReNaa, Speilsalen og Credo), men også til noen nye, som À L’Aise i Oslo. Men det skjedde ikke. I år regner de fleste med at det kommer (minst) to stjerner til Britannia, og det er spenning knyttet til om det også gjelder Credo og om ReNaa i Stavanger kan gå helt til topps og få sine fullt fortjente tre stjerner, slik Maaemo fikk i fjor.

Når utdelingen i år skjer med både kokker, media og publikum til stede i salen i Stavanger Konserthus, er det igjen Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Michelin Guide, som skal presentere de nye nordiske stjernerestaurantene. I tillegg til å introdusere årets nye stjernerestauranter vil Guide Michelin også presentere årets nye grønne stjerner og dele ut Michelins Special Awards.

11 med stjerner i Norge

Norge har i øyeblikket elleve restauranter med en eller flere stjerner:

Maaemo, Oslo ***
ReNaa, Stavanger **
Stattholdergaarden, Oslo *
Kontrast, Oslo *
Omakase by Vladimir Pak, Oslo *
Under, Lindesnes *
Sabi Omakase, Stavanger *
Credo, Trondheim *
Speilsalen, Trondheim *
Fagn, Trondheim *
Bare, Bergen *

I tillegg fikk Fagn Bistro i Trondheim og Smalhans i Oslo Bib Gourmand i 2021.

Restauranter i Norge som tidligere har hatt stjerne er:
Bagatelle, Feinschmecker, Annen Etage, D’Artagnan, Oscarsgata, Haga, Fauna, Ylajali og Galt.

Nye oppføringer som er gjort kjent

Dette er de nye oppføringene som Michelin Guide allerede har røpet vil komme med i den nye nordiske utgaven som presenteres 4. juli. Spenningen vil gå på om disse kan få BiB Gourmand eller kun kniv/gaffel-symbol.

Norge
Avalon, Oslo
Code, Oslo
HYDE, Oslo
Villa Heftye, Oslo
Xef, Oslo
Boen gård, Tveit
Jossa Mat & Drikke, Trondheim
Moon, Bergen
Sabi Enso, Stavanger

Danmark
ARO, Odense
Bjørnekælderen, København
Connection By Alan Bates, København
Jatak, København
Plin, København
Lieffroy, Nyborg
Molen, Nexø
MOTA, Nykøbing Sjælland
Villa Vest, Lønstrup

Færøyene
ROKS, Tórshavn – Faroe Islands

Finland
Boulevard, Helsinki
Shelter, Helsinki

Sverige
Brasserie Astoria, Stockholm
Nour, Stockholm
Oxenstiernan, Stockholm
Villa Dagmar, Stockholm
Ruths, Malmo
Boo Natur, Hjortkvarn
Human, Gøteborg
Koizen, Gøteborg
vRÅ, Gøteborg
Knystaforsen, Rydöbruk