Michelin-utmerkelse til Spontan restaurant og vinbar

Trondheims tre topprestauranter, Credo, Speilsalen og Fagn fikk beholde sine Michelin-stjerner da utdelingen av stjerner for de norske landene ble avholdt mandag. Mange ble nok skuffet og overrasket over at ikke Credo og Speilsalen fikk en ekstra stjerne. Da får vi heller glede oss over at “nye” Spontan kom med i guiden som en anbefalt restaurant, tildelt kniv og gaffel-symbolet som betyr svært god mat og drikke til fine priser.

Av Ulf Dalheim, publisert 13. juni 2023

Spontan Vinbar startet i Jomfrugata i 2017, med Hegstad & Blakstad, ekteparet Mette Beate Evensen/Martin Julius Hovdal (ex. Røst teaterbistro, nå Le Bistro) samt Fredrik Wickstrøm Engen og Oskar Jonatan Sköld (ex-Credo) som eiere. Under covid-pandemien ble det gjennomført en aksjeemisjon som gjorde at flere småeiere kom inn.

Vinteren 2022 forlot man lokalene i Jomfrugata, med planer om å flytte til nye lokaler mellom Fjordgata og Olavshallen. Ombyggingen der tok lenger tid enn planlagt, men sommeren 2022 var man på plass i nye lokaler. Der ble virksomheten delt opp i to avdelinger, en ren restaurantdel og en egen vinbar.

Fikk terningkast 6 av VinPuls

VinPuls anmeldte «nye» Spontan i august 2022 og konkluderte med en ren 6’er på terningen og følgende uttalelse: «Nivået på maten, lokalene, servicen og tilbudet på vin er på et så høyt nivå at Michelin-guiden må vurdere hva de kan gi byens «nykommer», en Bib Gourmand eller en stjerne?». Svaret fikk vi altså mandag: en spesiell Michelin-anbefaling.

Kjøkkensjef og medeier Fredrik Wickstøm Engen (t.h.) vil fortsette som før etter Michelin-hederen: Lage dritgod mat og servere den med fantastisk vin.

-Var dette ventet, medeier og kjøkkensjef Fredrik Wickstrøm Engen?

-Nei, det var det ikke. Det er selvfølgelig en veldig gledelig overraskelse å bli nevnt i guiden. Vi synes det er gøy at jobben vi gjør blir anerkjent av Michelin, men det er hverken noe vi har forventet eller aktivt jobbet for å få. Vi ønsker å levere en så bra opplevelse som mulig innenfor våre rammer og vi jobber hver dag for å utvikle oss.

Håper å vise seg frem til enda flere

-Hva vil dette bety for Spontan fremover?

-Forhåpentligvis fulle hus, så vi får vist frem hva vi driver med til enda flere. Vi holder åpent gjennom hele sommeren i år, så vi håper jo både at lokale og turister merker seg dette og velger å ta turen. Å bli nevnt i guiden gir Spontan en eksponering og er et kvalitetsstempel på at det vi driver med holder et godt nivå. Michelin er jo den desidert mest innflytelsesrike guiden som finnes.

-Hvorfor tror du Michelin har merket seg ved dere?

-Utrolig vanskelig å si, og vi ante jo ikke at de hadde vært her. Vi har imidlertid vært synlig det siste året – flyttet inn i nye lokaler, hatt flere matbloggere på besøk og mange flere gjester enn hva vi har hatt før.

Gjerne stjerne, men vil beholde shortsene

-Hva går dere for videre?

-Nei, hvis man først skal inn i guiden er det jo bare å gå for tre med en gang? Haha, nei da! Vi går ikke aktivt inn for å få en stjerne i Guide Michelin, selv om vi selvfølgelig ønsker å forbedre oss hver dag. Først og fremst går vi inn for å lage dritgod mat og servere den med fantastisk vin. Hvis det skulle skje at det blir noe videre med guiden så må det være på våre betingelser – vi kommer fortsette gå i shorts på jobb, spille den musikken vi ønsker og sette vannmugger på bordene.

-Sommerens planer?
-Vi satser på fulle hus onsdag-lørdag gjennom hele sommeren! Vi har ferieavvikling på hele staben men vil holde åpent fire dager i uken med én meny på syv serveringer. Vi gleder oss, sier Fredrik Wickstrøm Engen.