Mosbachers 100-årsgave til Norge

Norske vindrikkere elsker vinene fra Weingut Georg Mosbacher i Pfalz i Tyskland. Og Mosbacher på sin side setter stor pris på interessen fra Norge. Ikke så rart, når 75 prosent av eksporten de har går nettopp til den norske importøren Flaaten. I mars får norske Mosbacher-fans derfor ta del i deres 100-årsjubileumsvin «Hommage 1921» som kun tappes på – ja, nettopp – 1921 flasker.

Av Ulf Dalheim, publisert 1. februar 2021

100 år gir god grunn til å feire. Og det har tredje generasjon ved vinhuset, ekteparet Sabine Mosbacher-Düringer og Jürgen Düringer, absolutt tenkt å gjøre. Men koronapandemien setter foreløpig en stopper for planene som opprinnelig var lagt.

-Vi håper at vi kan få til noe når sommeren kommer, forteller Sabine og Jürgen når de møter VinPuls til en digital smaking via Zoom. De starter det digitale møtet vårt med å vise frem fotoalbumet sitt med glimt fra reiser og viktige aktiviteter Mosbacher deltok på i 2019. Der er Nidelva og bryggene i Trondheim valgt som forsidebilde, etter at de var her og hadde en Master class på VinPuls-messen på Royal Garden 25. mars 2019.

Jubileumsvin fra Grosse Lage-vinmarker i Forst

Noen av vinmarkene rundt landsbyen Forst.
Foto: Weingut Georg Mosbacher

Når vi spør mer om 100-årsjubileet røper de at jubileumsvinen allerede er tappet og snart er klar for lansering. Med retrostil på etiketten og kun 1921 flasker totalt tilgjengelig. I Norge blir den tilgjengelig på spesialutvalget i mars.

Det er en Forster Riesling 2018, med druer kun fra de beste Grosse Lage-vinmarkene rundt byen Forst. Det er nettpp i Forst Weingut Georg Mosbacher ble startet for 100 år siden av Sabines bestefar Richard Mosbacher. Navnet Georg tok han for å hedre sin far Georg Mosbacher.

Richard Mosbacher ble en av de største personligheter i landsbyen Forst. I tillegg til å bygge opp familievinhuset var han svært opptatt av hvordan folk i Forst hadde det, og engasjerte seg bl.a. i politikken. Han var en ihuga antinazist, og ble etter 2.verdenskrig av amerikanerne satt inn som borgermester i Forst.

Engasjementet hans for byens vel og vel tok tid, og førte til at sønnen Richard junior og kona Hildegard tok over ansvaret for familievinhuset tidlig på 60-tallet, mens deres datter Sabine og ektemannen Jürgen tiltrådte etter å ha fulført sine vinfaglige studier ved universitetet i Geisenheim i 1992 og dermed ble tredje generasjon til å utvikle Weingut Georg Mosbacher videre.

Tørre, fruktige, friske, mineralske viner

Jürgen Düringer fotografert nede i vinkjelleren, hvor vinene lagres på store eikefat, også kalt botti. Foto: Weingut Georg Mosbacher

Nærmest fra dag en ble Mosbacher-vinene kjent og elsket for sin fruktige, tørre, friske og mineralske stil, en stilretning de har rendyrket og polert i alle de første 100 årene. Den på Vinmonopolet basislisteførte Mosbacher Riesling Trocken, nå i 2019-årgang, har f.eks. 5 gr/l restsødme og 8 gr/l syre.

-Det er fint å se at vår stil slår an i Norge. Det gjelder ikke bare denne basislistingen, men vi ser at også «high end»-vinene våre – fra Erste Lage og Grosse Lage-vinmarker – er attraktive blant norske riesling-kjøpere. Norge er vårt viktigste marked etter Tyskland, forteller Sabine.

Sabine Mosbacher ute i vinmarkene.

Weingut Mosbacher eksporterer rundt 40 prosent av årsproduksjonen sin. 75 prosent av dette går til Norge.

Familien har 22 hektar med vinmarker rundt landsbyene Forst, Deidesheim og Wachenheim. Ni av dem er klassifisert som Grosse Lage. Det er Pechstein, Ungeheuer, Jesuitengarten og Freundstück i Forst, Kieselberg, Paradiesgarten og Langenmorgen i Deidesheim og Gerümpel, Altenburg og Goldböckel i Wachenheim. I tillegg har de samme antall Erste Lage-vinmarker i de tre kommunene. Med mange enkeltvinmarksviner i små kvanta betyr det at porteføljen til Weingut Georg Mosbacher teller nærmere 30 forskjellige viner, fordelt på Gutsweine, Ortsweine og Erste Lage/Grosse Lage.

-Jeg kunne sikkert ha laget 40 forskjellige viner. Egentlig har vi litt for mye Erste Lage. Jeg tror Ortsweine blir mer og mer viktig for oss fremover, sier Jürgen Düringer.

2020-årgangen: Moden, flott frukt, mindre alkohol

2020-årgangen blir en årgang mange vil huske lenge. Ikke minst på grunn av utfordringene knyttet til koronapandemien. Foto: Weingut Georg Mosbacher

Koronapandemien har påvirket også Mosbacher. Besøk på vinhuset i Forst kombinert med smaking er utelukket, salget til restauranter har stoppet opp, mens direktesalg har vært på et bra nivå. Arbeidet ute i vinmarkene har også gått relativt bra, selv om man har brukt lenger tid enn vanlig på de forskjellige arbeidsoppgavene. Innhøstingen for 2020-årgangen ble avsluttet 2. oktober, etter drøye tre uker med tørt og solfylt vær.

-Gjennom vekstsesongen hadde vi nok regn tidlig, deretter en lang, varm og tørr sommer, der spesielt de eldste vinstokkene med dype røtter klarte seg bra. Avslutningsvis så vi at det ble en fin årgang. Lite botrytis, sunne, friske druer med mindre alkoholinnhold pga kjølige netter. En interessant årgang hvor vi fikk moden, flott frukt, men mer lavalkoholviner, rapporterer Jürgen Düringer.

Palatinate-vinmarker klassifisert i 1828

Glimt fra Grosse Lage-vinmarken Wachenheimer Altenburg.
Foto: Weingut Georg Mosbacher

Området hvor Forst ligger er historisk og geografisk kjent som Palatinate. Navnet oppsto under romertiden, da regionen ble styrt av en palatinsk greve. Vi befinner oss i det sørvestlige Tyskland, i en region som på tysk kalles Pfalz (historisk Rhenisch-Pfalz = Nedre Pfalz). Den inngår i den føderale delstaten Rheinland-Pfalz med rundt 1,4 millioner innbyggere som gjerne går under navnet palatinere. Vinmarkene i Pfalz/Palatinate ble klassifisert allerede i 1828.

80 prosent av produksjonen hos Weingut Georg Mosbacher er på rieslingdruer. Sabine og Jürgen sier gjerne at de lever for riesling, men at de også er veldig glade i burgunderdruer (pinot noir, grauburgunder og weissburgunder) – samt sauvignon blanc.

Dette er hovedkvarteret til Weingut Georg Mosbacher, midt inne i landsbyen Forst.
Foto: Weingut Georg Mosbacher

Vinmarkene deres inneholder også beplantninger med gewürztraminer, müller thurgau, rivaner, chardonnay og cabernet blanc. Sistnevnte er en ny sveitsisk hvitvinsklone som ble introdusert i 1991 og som er resistent mot meldugg og sopp som angriper druer. I Tyskland er det for tiden stort søkelys på nettopp slike nye druevarianter, som gjør at man kan unngå å bruke sprøytemidler.

-Cabernet blanc er perfekt i vinmarkene her. Den er lett å jobbe med, vi unngår problemer med botrytis, kan sprøyte mindre og har ikke problemer med meldugg og andre sykdommer. Det blir nok mer og mer fokus på slike druevarianter fremover. Vi velger å være åpne for dette, for dette er viktig for omgivelsene våre fremover. Så vet vi at vinkjøperne er opptatt av kjente druenavn, og at det kan bli en utfordring. Men cabernet blanc er et interessant navn, et godt valg når man skal introdusere en ny drue. Vi liker også aromabildet, som har elementer fra både riesling og sauvignon blanc, sier Jürgen Mosbacher.

Sekt med ekstra flaskelagring

Etikettene på Mosbacher-vinene er lett gjenkjennelige.

Av rødvinsdruer har Mosbacher spätburgunder (pinot noir), dornfelder og merlot. Rødvin utgjør 7-8 prosent av totalproduksjonen. Tysk sekt begynte de å lage da Sabine hadde avsluttet Geisenheim-studiene.

-Ja, vi har holdt på med sekt i 30 år nå, og alltid på champagne-metoden. Loven sier at vi skal lagre vinen i minst ni måneder på bunnfall. For vår sekt praktiserer vi mer enn 18 måneder. Syreinnholdet avgjør hvor vi henter druene. Innhøstingen starter tidligere enn for de andre vinene. Oechsle-nivået bør ligge mellom 75-80. Vi bruker kun 1. og 2. gangspressing, ingen avstilking og heller ikke pumping. Dosagen er alltid lav, maks 4-5 gram. For oss er det helt naturlig å lage tørr musserende, forteller Sabine.

Totalproduksjonen ved Weingut Georg Mosbacher er rundt 180 000 flasker årlig. For flere av enkeltvinmarksvinene er volumet kun 2000-3000 flasker i året.

Vi spør om forskjellen på vinmarkene i Forst, Deidesheim og Wachenheim. Svaret er naturligvis jordsmonn, høyden vinmarkene ligger på og hvilken soleksponering de har. Jürgen Düringer forklarer nærmere:

-Druene fra Forst gir mer mineralske og crispy viner. Viner fra Deidesheim er mer åpen og tidligere tilgjengelige, mens Wachenheim-vinene blir tyngre og mer fyldige. Fra både Forst og Deidesheim lager vi enkeltvinmarksviner. Parsellen i Paradiesgarten er ny for oss, der er første årgang fra 2018. Dette er en gammel vinmark som ligger høyere og nærmere skogen. Den har kjøligere mikroklima. Det er nok fremtiden for oss.

God og druetypisk riesling også om 30-40 år

Sabine og Jürgen frykter ikke den globale oppvarmingen. De tror at rieslingdruene vil klare seg bra også fremover. Men at vinmarkene kanskje blir lagt høyere i terrenget og at man må behandle vinplantene annerledes. Foto: Weingut Georg Mosbacher

-Hvordan ser dere på den den globale oppvarmingen. Hva kan den bety for vinene fra Mosbacher?

-Vi er optimistiske. Vi tror at det blir mulig å lage god og druetypisk riesling her også om 30-40 år. Men som nevnt, så ser vi etter vinmarker som ligger høyere og nærmere skogene. Kanskje må vi høste tidligere og være mer nøye på hvordan vi kutter bladene på vinplantene. Balansen mellom sol og skygge blir viktig. Vi kan ikke gjøre om alle solstråler til sukker, svarer Sabine og Jürgen.

-Hva med fremtiden for vinhuset Weingut Georg Mosbacher?

-Akkurat nå er vi opptatt av å konsolidere driften best mulig. Vinhuset har vokst bra i flere år. Vi har også bygget nytt lager utenfor byen, det er blitt litt for trangt her ved det opprinnelige familiehuset vårt. Men egentlig ønsker vi ikke å vokse mer, altså kjøpe flere vinmarker. Men samtidig ser vi alltid etter nye vinmarker som passer oss. Men bare det som passer helt perfekt. Vi er barnløse, men ser for oss at vi skal holde på i minst 10-15 år til. Så får vi se hva som skjer etter det. Min søster er også involvert i driften her og hun har barn som kan være aktuelle til å overta. Så Weingut Georg Mosbacher vil nok bestå også i nye hundre år, tror Sabine Mosbacher-Düringer.

Seks av Mosbachers norske listeføringer

Her er smaksnotater på seks Mosbacher-viner, flere av dem i ny årgang, som VinPuls smakte og diskuterte med Sabine og Jürgen under det digitale møtet. Vinene et gjennomgående pent priset, dette er gode value for money-kjøp:

Mosbacher Riesling Sekt Brut 2018
Musserende
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 3701201
Kr. 229,90, 0 – 4 år
Behagelig, avdempet mousse med myke, små bobler. Ren og frisk frukt, i retning av modne, grønne epler, fersken og sitrus. Innslag av kjeks, urter og mineraler, god lengde. Pen balanse, bløt og fyldig.
Produsent: Weingut Georg Mosbacher
Importør: Hans A. Flaaten

Mosbacher Riesling Trocken 2019
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Basis – nr. 2011901
Kr. 151,90, 0 – 3 år
Dette er en såkalt «Ortswein» med druer fra vinmarker rundt byen Forst, både egne og noe innkjøpt. Viser frem Mosbacher-stilen på en fin måte, ren, frisk, crispy, småelegant med avdempet sødme og flott syre. Leskende, delikat, saftig, smak av epler, tropisk frukt, blomster og krydder. Herlig mineralitet. Finnes også på magnumflaske til kr. 345,00.
Produsent: Weingut Georg Mosbacher
Importør: Hans A. Flaaten

Mosbacher Deidesheimer Riesling Trocken 2019
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 2895101
Kr. 179,90, 0 – 6 år
Konsentrert, saftig, ungdommelig frukt med smak av modne, grønne epler, tropisk frukt mot lime, pasjonsfrukt og fersken, pent avrundet, god balanse mellom sødme (5,8 gr/l) og syre (7,7 gr/l), hint av blomster og honning.
Produsent: Weingut Georg Mosbacher
Importør: Hans A. Flaaten

Mosbacher Deidesheimer Paradiesgarten Riesling Trocken 2018
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Spesialutvalget – nr. 9064784
Kr. 235,00, 0 – 12 år
Konsentrert aromabilde med smak av dyp, moden og kjølig tropisk frukt, grønne og gule epler, noe petroleum, krydder, blomster og honning. Flott mineralitet, super lengde. Første årgang Mosbacher laget fra denne Grosse Lage-vinmarken.
Produsent: Weingut Georg Mosbacher
Importør: Hans A. Flaaten

Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb 2018
Hvitvin
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 12337001
Kr. 175,00
God dybde og lengde her også. Denne har bra med sødme (18,1 gr/l), men mineralene, steinfrukten, de syrlige eplene og sitrusaromaene er der. I tillegg til hint av appelsinskall og eplejuice, honning, pære og fersken.
Produsent: Weingut Georg Mosbacher
Importør: Hans A. Flaaten

Mosbacher Spätburgunder 2018
Rødvin
Tyskland, Pfalz
Bestilling – nr. 10569001
Kr. 229,90, 0 – 4 år
Ungdommelig, bløt og saftig, moden rødbærfrukt. Bringebær og kirsebær, røde epler, noe urter og krydder, innslag av lakris. Lett å like denne. Ikke for stram, helt uten grønne undertoner, pent balansert.
Produsent: Weingut Georg Mosbacher
Importør: Hans A. Flaaten