Nå lager Frode vin igjen!

Tre år etter at ekteparet Eli Anne Langen og Frode V. Refstad solgte seg ut av Tenuta il Sogno i Piemonte, er Frode i full gang som vinbonde og vinprodusent igjen. Nylig tappet han sine første 500 flasker “Vin Rouge” fra sitt nye prosjekt Vigne degli Alpi i Aosta-dalen. Neste høst håper han å ha vinene sine i Vinmonopolets sortiment igjen.

Det er nå 18 år siden Eli Anne (fra Røros) og Frode (fra Oslo) valgte å flytte til Italia for å satse på vindrømmen. Den ble bokstavelig talt realisert gjennom etableringen av Tenuta il Sogno (=drømmegården) i nærheten av landsbyen San Marzano Oliveto i Asti-provinsen i Piemonte. Men for tre år siden bestemte de seg for å selge seg ut, etter at investorer fra Ålesunds-baserte Vino Piemonte noen år hadde kommet inn på eiersiden.

Flyttet til fjells i Valle d’Aosta

-Det var vel slik at Vino Piemonte hadde en forretningsmodell som ikke helt passet for oss. Derfor valgte vi å trekke oss ut. Det skjedde noe kjappere enn vi hadde planlagt, men vi hadde allerede kjøpt oss et sted i Valle d’Aosta, så da valgte vi å flytte hit, etter 15 år ved Tenuta il Sogno, forteller Frode V. Refstad på telefonen fra den lille fjellandsbyen Marseiller, hvor ekteparet nå holder hus.

Vilt landskap, høyt til fjells i Valle d’Aosta.
Med spennende druetyper i vinmarker som er opp til 100 år gamle.
Foto: Langen/Refstad

I Marseiller har de kjøpt og pusset opp et eldre steinhus fra 1700-tallet, et prosjekt som har pågått nesten hele tiden i de tre årene som er gått siden de forlot Tenuta Il Sogno. Allerede første året kjøpte Frode en liten vinmark i nærheten. Nå sitter han som eier av fem forskjellige parseller rundt om i området. Den første vinmarken var i så dårlig forfatning at han valgte å rive opp alle vinstokkene og plante helt nytt, med den lokale druetypen fumin. Jancis Robinson beskriver i sitt drueleksikon denne druen som «a tough Valle d’Aosta speciality that is usually blended».

-Jeg synes det er en meget spennende drue, tror det er den som lager de beste vinene i området her. Det blir viner med ryggrad, mørke og tette og med god lagringsevne, sier Frode V. Refstad.

“Vin Rouge” tappet på 500 flasker

Godt å være i gang igjen både i vinmarkene og i vinkjelleren, sier Frode V. Refstad
Foto: Langen/Refstad

Han har de siste dagene tappet sin første vin på ekteparets nye arena høyt til fjells i Aosta-dalen, en vin som på etiketten markedsføres som «Vin Rouge» fra Vallée d’Aosta. Druene han har i vinmarkene sine er i tillegg til fumin også petit rouge, syrah, gamay, og vien de nus (lokal drue fra landsbyen Nus i nærheten).

Mens Eli Anne Langen nå er eiendomsmegler på heltid, med kontor og en ansatt i Piemonte og pendlertilværelse, er Frode V Refstad fullt og helt vinbonde. Han har nå lagt bort planene som å være fjellguide som han drev med en stund.

-Det tok ikke lang tid fra vi flyttet hit til lystet på å jobbe med vin igjen var tilbake. Mmen det blir i mye mindre skale. Den første produksjonen jeg har tappet er på rundt 500 flasker. De skal gå til eget bruk, venner og bekjente og noen av våre gamle kunder. I år er målet å lage å lage 2000 flasker, for så å øke til 3000 flasker i 2021 og 4000 i 2022. Noe større enn det tror jeg ikke dette prosjektet blir, vi har kapasitet til maks 5000 flasker, sier Frode som på et meste laget 15-16000 flasker ved Tenta il Sogno.

Fra innhøstingen i fjor høst. Eli Anne og Frode sammen med naboen Claudio.

Endelig fikk han gå tur igjen

Dagen før jeg snakket med Frode på telefonen hadde han vært på sin første fjelltur siden nedstengningen av Italia pga korona-pandemien. Heldigvis hadde han fått lov til å jobbe med jordbruk hele tiden, men med store begrensninger på hvor han kunne bevege seg.

-Å være innesperret på egen eiendom er rett og slett kjedelig. Så det var godt å kunne komme seg ut igjen. Nå får vi gå på fjelltur igjen, innenfor egen region. Da vi flyttet fra Tenuta Il Sogno og kom hit til Marseiller syntes vi det var godt å få se fjell igjen, sier han.

Den første vinen han har laget i Valle d’Aosta er en blandingsvin, med forskjellige druer fra flere vinmarker. Etter hvert tar han sikte på å lage en ren fumin-vin samt en rød blend. Hvite viner i området lages av muscat petits grains, som er lik moscato-druen som han kjenner fra Piemonte-tiden. Men hvis han skal lage hvitvin, kunne Frode heller tenke seg å prøve den sveitsiske petit arvine, mye brukt i Valais over grensen i Sveits.

-Petit arvine er en robust drue som trives i høyden og tåler klimaet her. Og så lager den spennende viner. Den kan kanskje sammenlignes litt med pinot gris smaksmessig. Det er forresten veldig mange rare og spennende lokale druetyper i området, sier Frode.

Denne vinmarken ligger i nærheten av landsbyen Nus.
Det krevde litt arbeid for å få skikk på den igjen.
Foto: Langen/Refstad

Kjøpte vinmark med vinstokker fra 1919

I tillegg til den nyplantede vinmarken med fumin, er de andre fire vinmarkene han har kjøpt fullt operative. En av plotene ble plantet i 1919 (!) med petit rouge-druer. Frode mener 80 prosent av vinstokkene i denne vinmarken fortsatt er fra dette året.  En fantastisk flott enkeltvinark på toppen av en morenerygg. De øvrige vinmarkene har vinstokker som er 30-40 år gamle, med unntak av en med vien de nus som er fra 2004. Men standarden på vinmarkene er gjennomgående meget bra.

-Har du noen gode produsenter i nærheten av deg?

-Produsenten La Vrille er en flott og spennende produsent med fantastiske viner. Bra frukt og god lagringsevne. Deres Vendage Tardive på muscat petits grains har fått Tre Biccheri i Gambero Rosso.

På La Vrilles internettside står det at de jobber med lokale druer som fumin, cornalin og vuillermin, i tillegg til pinot noir, petit rouge og muscat.

Kanskje blir det murmeldyrets vin

Et murmeldyr preget etikettene på de første vinene fra Frode Refstads nye prosjekt i Valle d’Aosta. Kanskje blir navnet Ca Marmoretta, som betyr murmeldyrets hus.

Per i dag kaller Frode V. Refstad prosjektet sitt for Vigne del Alpi. Han sier det er en arbeidstittelen, men det kan godt bli at dette navnet også blir med videre. Alternativet er Ca Marmotta, som er navnet på 1700-tallshuset de har flyttet inn i. Marmotta betyr murmeldyr, og det er derfor vi kan se et murmeldyr på de første etikettene.

Frode V. Refsad jobber som tidligere økologisk i vinmarkene, og med tradisjonell produksjon i vinkjelleren.

-Det er mye samme oppskrift som jeg brukte tidligere. Litt – eller rettere sagt alt – har jeg lært gjennom 15 år ved Tenuta Il Sogno. Jeg bruker kun eldre fat og ståltanker. Og ja, jeg gleder meg til å lansere noe nytt igjen. Men et blir altså først mot slutten av 2021, avslutter Frode V. Refstad.