Nebbiolo med egenart, dyrket i Italias høyeste fjellregion

Når logoen på etikettene er inspirert av en figur inngravert på en stein funnet i en lokal vinmark, datert til 2200-1800 år før vår tidsalder, skjønner man at det historiske er på plass for vinhuset Cantine Aldo Rainoldi fra fjellregionen Valtellina i Italia. Kombinert med det faktum at Valtellina er Italias største terrasserte vinområde og nebbiolo-vinene derfra er unike, så gir det oss en god grunn til å sjekke ut Valtellina-viner. Rainoldi San Gregorio Rosso di Valtellina 2023 kan være et fint sted å begynne.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. februar 2025

Familiefirmaet Rainoldi feirer i år sitt 100-årsjubileum under mottoet «vin og kultur siden 1925». Grunnlegger Aldo Rainoldi startet som vinhandler i 1925. Kjøpte ferdiglaget vin på kastanjefat som han solgte videre, mest lokalt nordøst i Valtellina samt også i Sveits, ettersom grensen til nabolandet ligger bare noen få kilometer lenger opp i dalen. Nå er det hans barnebarn som driver firmaet i tredje generasjon, med deres onkel «Peppino» (Guiseppe) som god ballast og støtte.

2500 kilometer med steinvegger

Valtellina er en liten Lombardia-appellasjon som strekker seg fra vest til øst (ikke nord/syd som er det mest vanlige), fra Como-sjøen og opp til Stelvio-passet. De bratte fjellsidene gjør at vinmarkene gjennom tidene er bygget som terrasser, noe som har medført at det i dalen i dag er 2500 kilometer (!) med steinvegger som holder vinstokkene på plass.

Lokalt har nebbiolo-druen hatt navnet chiavennasca, som er lokal dialekt og betyr «mer vinøs». Kanskje har det ført til at vinene fra Valtellina lenge gikk under radaren for folk som likte nebbiolo-viner fra Piemonte. Men faktum er at Valtellina er verdens nest største område for nettopp nebbiolo. Det «alpine» klimaet gir tørr luft, solrike dager og kjølige netter, og unngår all tåka som om høsten kan prege Piemonte. Nebbiolo-vinene fra Valtellina er ofte rikere på mineralitet og har mindre tøffe tanniner.

Jordsmonnet er preget av leire, leirjord, sand og grus, samt naturligvis mye stein. Og over alt er det godt drenert. Skal man sammenligne med naboen Piemonte, så er det nok Gattinara og Ghemme som ligger nærmest, mens Langhe har mer kalkstein, som ikke finnes i Valtellina.

Chiavennasca er ansett som den absolutt beste biotypen av de ulike nebbiolo-klonene, og er den klart viktigste i Valtellina. Klonene kalt pignola og rossola brukes til å lage rosa musserende vin, en vintype som Rainoldi var første ute med å lage i 1983.

Først med eksport til USA

Rainoldi-familiene og deres medhjelpere ved dagens Cantine Aldo Rainoldi. Foto: Rainoldi

Mens salige Aldo Rainoldi solgte innkjøpt vin, så begynte hans etterkommere på 60-tallet å kjøpe druer og lage vin selv. Guiseppe Rainoldi oppdaget dessuten at det var nødvendig å reise ut og promotere vinene fra familien, og klarte på 70-tallet å opparbeide seg et bra markedet for Valtellina-viner i USA. Han var faktisk først ut i dalen til å eksportere vin dit. Dagens generasjon, med ønologen Aldo Rainoldi i spissen (utdannet fra universitetet i Torino på 90-tallet), har løftet nivpet ytterligere og gjort Cantine Aldo Rainoldi til en viktig aktør i Valtellina.

I dag har familien egne vinmarker i alle de fem subsonene i Valtellina (Maroggia, Sassella, Grumella, Inferno og Valgella). Det dreier seg ikke om så alt for store eiendeler, fra 0,49 hektar til 3,0 hektar. Totalt eier familien rundt11 hektar med vinmarker. Samlet areal beplantet med vinranker i Valtellina er 820 hektar.

Jeg nevnte logoen på etikettene innledningsvis. Den er laget av den kjente designeren Renato Grasso, som ble inspirert av en inngraving datert tilbake til mellom 2200-1800 år før vår tidsalder, funnet på en stein i en vinmark nær landsbyen Castinetto.  Den er hovedsymbolet på vinen Rainoldi San Gregorio Rosso di Valtellina, laget på 100 prosent nebbiolo-druer.

Ikke glem sfursat, Valtellinas svar på amarone

Valtellina er ikke bare Italias bratteste vinregion, men også den høyestliggende, ikke mange kilometer fra fjellpass og alpinanlegg som skal brukes i OL 2026. Her vinmarken Grumella. Foto: Rainoldi

Rainoldi driver så naturlig produksjon som det er mulig å få til. Ikke bruk av kunstig gjødsel, ingen vanning og gress og urter som vokser mellom vinmarkene får ligge når det er slått. Når druene er høstet, blir de umiddelbart presset, deretter anvendes kald maserasjon i fra fem til tolv dager, avhengig av vintypen. Og så lite svoveltilsetning som det er mulig å bruke for å unngå oksidasjon.  

Når man først utforsker Valtellina som vinregion, kommer vi ikke utenom vinene som kalles sforzato/sfursat. De er laget etter en prosess litt lik den som anvendes for amarone. Druene plukkes i løpet av de ti første dagene av oktober, i hele klaser som legges i fem-kilos kasser. Druene tørkes så i ventilerte rom kalt «fruttai» i to måneder, frem til begynnelsen av desember. Prosessen gir en stor konsentrasjon av sukker, polyfenoler og aromaer, noe som gir en rik, tørr vin med stor personlighet og finesse, en vin som passer for de fleste anledninger og i mange mat-vin kombinasjoner.

Men vil du utforske Valtellina, så er det greit å starte med en av de rimeligste:

Cantine Aldo Rainoldi har en liten andel av vinstokkene på den terrasserte Inferno-vinmarken:
Foto: Rainoldi

Rainoldi San Gregorio Rosso di Valtellina 2023
Rødvin
Italia, Lombardia, Valtellina
Basisutvalget, varenr. 16641001
Kr. 229,00, 0- 4 år
Strukturert, saftig, frisk og fruktig vin med smak av både røde bær (bringebær) og mørke bær (solbær og plommer). Innslag av lakris, krydder, urter og fat. God lengde, tiltalende. Druer høstet i sydvendt vinmark på 400-600 meters høyde. Gitt fem måneder på brukte eikefat, deretter noe tid på flaske før lansering. Vil gå godt til faste, unge oster, men også til grillede grønnsaker og naturligvis mye forskjellige kjøttretter.
Produsent: Cantine Aldo Rainoldi
importør: Vinetum