Norge: Best på sjømat, men ikke på pallen i Bocuse d’Or 2025

Hjemmefavoritten Frankrike gikk til topps i verdensfinalen i Bocuse d’Or 2025 som ble avsluttet i Lyon mandag kveld. Danmark og Sverige fulgte på de neste plassene. Norges kandidat, Håvard Werkland fra Kyrksæterøra, fikk den sure 4.plassen, men vant en egen pris for beste tallerkenrett (sjømat), basert på råvarene ørnefisk og hummer. Werkland klarte dermed ikke å forbedre 3.plassen fra Europa-finalen i 2024, der Danmark og Sverige også var på plassene foran Norge. Kun 2,5 poeng skilte Norge fra Sverige og en pallplassering i Lyon mandag.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. januar 2025

Det helt spesielle i årets finale av Bocuse d’Or, var at den franske vinneren, Paul Macron, gjentok det samme som faren Regis Macron gjorde da han for 30 år siden også vant Bocuse d’Or for Frankrike. Verdt å nevne er også at Renaa-kokk Mathew Leong, som deltok for Singapore, ble nummer seks. Danmark var representert ved Sebastian Holberg, mens den svenske deltakeren var Gustav Leonhardt.

Det franske vinnerlaget, med Paul Macron, jubler for 1. plassen i Bocuse d’Or 2025. Foto: Nicolas Reynaud

-Den tyvende utgaven av denne konkurransen må sies å være svært vellykket, og den viste at Bocuse d’Or igjen viser frem morgendagens verdensgastronomi. Konkurransen er et symbol på både perfeksjon og innovasjon, noe vi fikk demonstrert i løpet av de to konkurransedagene. Nivået på deltakerne og maten som serveres fortsetter å ta nye steg fra utgave til utgave, sier Jérôme Bocuse, president for Bocuse d’Or-konkurransen. Jérôme er sønn av kokkelegenden Paul Bocuse som har gikk navn til denne kokkekonkurransen.

Har vært sentral i kokkemiljøet i flere år

Håvard Werkland har i flere år vært ansett som en av Norges mest lovende kokker. Han har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da Davidsen sikret seg sølv både i Bocuse d’Or Europe (2016) og i verdensfinalen for Bocuse d’Or (2017).

Deretter jobbet de to sammen ved Speilsalen etter gjenåpningen av Britannia Hotel i Trondheim i 2019. Under ett år senere hadde de sikret Speilsalen én Michelin-stjerne. Werkland er i dag kjøkkensjef ved Speilsalen.

-Vi er jo litt skuffet akkurat nå, men det går bra etter hvert. Vi har gjort vårt beste, men marginene var ikke på vår side. Vi vant beste fiskerett, så vi er jo der oppe. Så har vi hørt rykter om at det var diskusjon i juryen om paien vår. Om den kunne defineres som pai, mulig det ligger der. Men vi er stolte over det vi har skapt, og skal innvilge oss en øl eller to i kveld, sa Håvard Werkland til Adresseavisen like etter at resultatet var klart mandag kveld.

Dette er prisvinnerne i Bocus d’Or 2025

Her er endelig rekkefølge og oversikt over prisene som ble delt ut under Bocuse d’Or 2025:

Bocuse d’Or (gull): France
Bocuse d’Argent (sølv): Denmark
Bocuse de Bronze (bronsje): Sweden
4th: Norway
5th: United Kingdom
6th: Singapore
7th: USA
8th: Iceland
9th: Italy
10th: Canada
11th: Japan
12th: Finland
13th: Hungary
14th: Latvia
15th: Slovakia
16th: Australia
17th: Mexico
18th: Chile
19th: Mauritius
20th: New Zealand
21st: Vietnam
22nd: Colombia
23rd: China
24th: Morocco

Best Commis Award: France
Special prize «theme on a plate»: Norway
Special prize «platter theme»: Hungary
Bocuse d’Or Social Commitment Award: New Zealand & Chile

Norge har 13 pallplasser i verdensfinalen

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse og omtales som VM for kokker. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter nasjonale og fire regionale kvalifiserende konkurransen verden over i toårsperioden forut.

Bocuse d’Or kan være er karriereendrende for en deltakende kokk, spesielt hvis man havner seierspallen. Pallplass er en utrolig krevende prestasjon, og kokkene har gjerne jobbet intens i flere år for å finpusse teknikker og smaker. Norge har siden 1987 sikret seg 13 pallplasser i verdensfinalen, og er med det blant de mestvinnende nasjonene.

Arne Brimi var første kokk som deltok for Norge i Bocuse d’Or i 1987. Siden har kjente norske kokker som Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Terje Ness, Sven Erik Renaa og Ørjan Johannessen deltatt. Sammen med Frankrike er Norge den nasjonen som har tatt flere medaljer i Bocuse d’Or.

Norge har tatt fem gullmedaljer, ved Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015).

All grunn til å juble for Håvard Werkland og det norske teamet etter at de fikk spesiell pris for «plate theme» med sin sjømatrett. Fra venstre teampresident Geir Skeie, coach Christopher W. Davidsen, deltaker Håvard Werkland og commis Grunde Gillund. Foto: Tom Haga/Kulturmeglerne