Norge igjen godt representert blant verdens beste innen vin

Park Hotel Vossevangen gikk nok en gang til topps i en internasjonal kåring av beste vinlister. Mens hotellet tidligere fikk anerkjennelse for verdens beste vinliste, ble det mandag seier i kategorien Best “By the Glass List” da Star Wine List hadde sin årlige kåring i Stockholm. Andre norske som ble premiert var Spontan i Trondheim, Happolati, Hot Shop og Kontrast i Oslo og Hermetikken Winebar i Stavanger.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. juni 2024

Det er blitt en vane at norske restauranter og vinbarer hevder seg når Star Wine List har sine prisutdelinger. Nettstedet er etablert av svenske Krister Bengtsson, og noen stiller betimelige spørsmål ved det faktum at danske, svenske og norske representanter stikker av med svært mange av prisene. Park Vossevangen har gått til topps flere ganger tidligere, denne gangen var det en dansk restaurant (Geranium) som gikk til topps i den gjeveste kategorien – Best Long List.

Nå kan det samtidig ikke benektes at nordiske restauranter og vinbarer har gjennomgående svært gode vinlister å tilby sine gjester. Og juryen må sies å være så uhildet som det går an å få den, med en Master of Wine og to vinnere av Best Sommelier of the World-konkurransen samt et fjerde jurymedlem som r utnevnt til Best Sommelier of Europe and Africa.

De beste vinkartene er de mest gjennomtenkte
Vinrommet ved Spontan i Trondheim. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

-Å få sitt vinkart vurdert av en så kompetent jury som det Star Wine List stiller med er en stor ære! Det er en berikelse med en kåring i så mange ulike kategorier, hvor blant annet Grand Prix (som går til en av vinnerne av Short, Medium eller Long list) gikk til Kameo (Bangkok, Thailand) som vant Short List. De beste vinkartene er ikke alltid de største, men kanskje de mest gjennomtenkte, sier restaurantsjef ved Spontan, Oskar Sköld.

-Var det ventet at Spontan skulle få Silver Star?

-Ja, siden dette var den internasjonale kåringen, der hvert land stilte med sin representant, så var det ventet at vi fikk den. I september 2023 vant vi den norske finalen og gikk da videre til den internasjonale.

-Hvilket arbeid ligger bak det å få en slik pris?

-En stor, vedvarende og genuin interesse for vin. Jeg tenker på vin mange timer, hver dag, og jeg håper at det gjenspeiles i vinkartet. Jeg har vært heldig som har fått smakt utrolig mye bra vin, og har (om enn begrenset i enkelte tilfeller) tilgang til mange av de beste vinene som vi tar inn. I tillegg må man være svært selektiv i sin sortering, og ha forståelse for hvilken rolle en spesifikk vin vil ha i vinkartet. Jeg ønsker ikke å kjøpe vin som bare vil samle støv, men ønsker så langt det lar seg gjøre å være konkurransedyktig på utvalg og pris, slik at vi alltid har høy rotasjon i vinkartet. Det er gøy for oss, og det er gøy for gjesten! Jo mer erfaring jeg får, og jo mer jeg får smakt, desto bedre blir vinkartet. Og jeg kjøper kun vin jeg selv kunne tenkt meg å drikke – da er det mye enklere å holde seg lidenskapelig, svarer Oskar Sköld som garantert har lyst på en god champagne for å feire utmerkelsen!

Og vi andre kan ansett glede oss over at norske vinelskere kan fråtse i gode vinlister på mange norske utesteder. Her er de norske prisvinnerne i de forskjellige kategoriene fra Star Wine List-utdelingen:

Best Long List:
Vinner/Gold Star:
Geranium, København, Danmark
Norske:
Park Hotel Vossevangen (en av 17 som ble tildelt Silver Star)

Best Medium-Sized Wine List:
Vinner/Gold Star:
Fjällnâs Restaurant, Tänndalen, Sverige
Norske:
Spontan, Trondheim (en av 18 som ble tildelt Silver Star)

Best Short List:
Vinner/Gold Star:
Haoma, Bangkok
Norske:
Hot Spot, Oslo (en av 17 som ble tildelt Silver Star)

Best Sparkling Wine List:
Vinner/Gold Star:
Alchemist, København, Danmark
Norske: Skigaarden, Hemsedal (en av 19 som ble tildelt Silver Star)

Best By the Glass List:
Vinner: Park Hotel Vossevangen, Norge
17 restauranter tildelt Silver Star. Ingen norske blant disse.

Best Newcomer List:
Vinner:
Sticks & Stones Winebar, Munchen, Tyskland
Norske:
Hermetikken Winebar, Stavanger (en av 18 som fikk Silver Star)

Sustainable Wine List:
Vinner:
Chambers, New York City, USA
Norske:
Kontrast, Oslo (en av 14 som fikk Silver Star)

Best Austrian Wine List:
Vinner/Gold Star:
Wallsé, New York City, USA
Norske:
Happolati, Oslo (en av 16 som ble tildelt Silver Star)

Best California Wine list:
Geranium, København, Danmark
Norske:
Park Hotel Vossevangen, Voss (en av 15 som fikk Silver Star)