Ny stjerne fra Uruguay

Et vinhus fra Uruguay gjør seg stadig sterkere bemerket på den internasjonale vinhimmelen. Det er ingen tilfeldighet, for Bodega Garzón er multimilliardæren Alejandro P. Bulgheronis store prestisjeprosjekt.

Han er fra Argentina, har spansk mor og italiensk far, og har tjent seg styrtrik innen olje og gass. Nå bruker oljemagnaten Bulgheroni disse pengene på sin store lidenskap vin. Hittil har han sikret seg hele 17 attraktive vineiendommer i Italia, Frankrike, Uruguay, USA og Argentina. Italias eldste vinhus, Dievole i Chianti, er blant disse.

Les historien om Dievole her:

Kjøpte i Uruguay i 1999

Men størst oppsikt har vinene fra Bodega Garzón i nærheten av ferieparadiset Punta del Este i Uruguay vekket.

Det er investert store summer oljepenger i Garzon-anlegget som ble åpnet i 2014, med status som bærekraftig prosjekt. Foto: Bodega Garzón

Bulgheroni kjøpte eiendommen i 1999, og har siden investert store summer i å bygge opp et state of the art-anlegg som både omfatter et 19 000 kvadratmeter stort vinhus, et luksushotell med topp restaurant, et av Sør-Amerikas flotteste golfanlegg og et produksjonsanlegg av olivenolje i verdensklasse.

Uruguay er et lite påaktet land innen vin, men faktum er at flere produsenter der lager viner det er verdt å prøve ut. I hele 15 av landets 19 departementer (=fylker) produseres det vin, i et klima som påvirkes av nærhet til Atlanterhavet og dets friske, kjølende bris og med et jordsmonn bestående av leire og steinrik jord med mye mineraler. Perfekt for vindyrking med andre ord.

Tredoblet eksportvolum

Hjemmemarkedet har vært viktigst for de fleste produsentene i Uruguay, ettersom mange har satset på store volum og kanskje ikke fullt så bra kvalitet. Mye vin har vært solgt i bulk og i store emballasjer.

Men dette har endret seg mye det siste tiåret, og siden 2010 har eksportvolumet mer enn tredoblet seg, til over 3,2 millioner liter per år, og er stadig i vekst. Totalt lager Uruguay rundt 90 millioner liter vin årlig, på 9000 hektar med vinmarker.

Bodega Garzón i Maldonado ligger på samme breddegrad som de beste vinområdene i Argentina, Chile, Sør-Afrika og Australia. Garzón ligger kystnært, kun 18 kilometer fra Atlanterhavet. Eiendommen består av 220 hektar, plantet med vinstokker på over 1000 forskjellige «plots».

De viktigste druesortene er tannat, pinot noir, merlot, cabernet franc, petit verdot og malbec på den røde siden og sauvignon blanc, chardonnay, riesling, albariño og semillon for de hvite.

Fant sitt sør-amerikanske Toscana

-Ved Bodega Garzón fant jeg et slags Toscana. Jeg var på jakt etter et sted hvor vi kunne produsere topp olivenolje, men endte opp med å investere i et anlegg som kan produsere toppviner fra et område og et land som ikke har vært fullt ut utforsket frem til nå. Vinene fra Garzón skal reflektere identitet, personlighet og tilhørighet til Moder Jord, har Alejandro P. Bulgheroni uttrykt.

Bodega Garzón bruker mye sementtanker i kjelleren, som disse eggene som er det nyeste nye innen internasjonal vinproduksjon. Foto. Bodega Garzón

Det nybygde, toppmoderne vinanlegget som ble åpnet i 2014 er det første i Uruguay som er sertifisert som bærekraftig. Produksjonen er så naturlig det går an å få den, uten bruk av kunstig, kommersiell gjær eller tilsetning av enzymer. Fatene som brukes er franske fat som ikke har fått toasting, men mest av alt brukes sementtanker, for å ta vare på den friske frukten fra druene.

Jeg ble imponert over albariño-vinen som er lansert i Norge fra Bodega Garzón. Den har en rik, herlig og frisk, men moden frukt, med smak av tropiske frukter som  fersken, gul grapefrukt, epler og mineraler.

Saftigere enn i Madiran

Men det er tannat-vinen som virkelig utmerker seg. Denne druen har sitt opphav i Madiran i sørvest-Frankrike, og skal være bragt til Uruguay av baskiske utvandrere.  I Uruguay får den ofte et mye saftigere og mykere uttrykk, og har mindre av de grønne, vegetale aromaene som kan finnes i Madiran-viner.

Bodega Garzón fikk hele 12 utmerkelser i siste utgave av Decanter Awards, deriblant «Best in show»-premien for sin Single Vineyard Tannat 2015. I tillegg ble Reserve Albariño 2016 belønnet med Platinum Award. Begge de to vinene oppnådde 95 poeng.

Ønologen Alberto Antonini og winemaker Gennan Bruzzone styrer produksjonen ved Bodega Garzón. Det lages fire serier, hvor Balasto, en blend av flere røde druer, er selve ikonvinen.

Single Vinyards-utgaver laget på tannat, albariño, pinot noir og petit verdot, mens reserve-serien inneholder viner på tannat, albariño, cabernet franc og marselan. Sistnevnte er en klone av cabernet sauvignon og grenache, fremdyrket i 1961 i Languedoc i sør-Frankrike.

Estate-vinene er Cabernet de Corte Estate laget på cabernet franc, tannat, merlot og marselan, samt Bodega Garzón Tannat Estate og Bodega Garzon Sauvignon Blanc Estate.

Bodega Garzón i Norge:

Garzón Tannat Reserve 2015
Rødvin
Uruguay
Bestillingsutvalget – nr. 7894101
Kr. 205,00, 0-6 år
Kraftfull, strukturert, dyp og mørk vin med smak av mørke bær (solbær, plommer og bjørnebær), urter, lakris og fat. Milde, men merkbare tanniner, solid lengde. 14,5 prosent alkohol er godt integrert i frukten, det samme er fatene.
Produsent: Bodega Garzón
Importør: Bonum Beverages

Garzón Albariño Reserve 2016
Hvitvin
Uruguay
Bestillingsutvalget – nr. 7894201
kr. 205,00, 0-3 år
Moden, tiltalende frukt mot tropiske aromaer (fersken og aprikos), hint av gul grapefrukt, urter, blomster, epler og mineraler. Balansert syre, ganske tørr stil, god struktur. Fin syresnert, og godt integrert alkohol også her.
Produsent: Bodega Garzón
Importør: Bonum Beverages