Nyttårsforsettet: I år må vi bare bli flinkere til å nyte sherry

Man bør kanskje ha minst ett nyttårsforsett for hvordan dyrke og forbedre sin vininteresse i 2025. For min egen del må det bli: Å smake, utforske og nyte mer sherry! Denne klassiske sterkvinen som nesten «alltid» har vært der, men som vi tilsynelatende bare glemmer og glemmer, fortjener å komme i skuddet igjen. Og akkurat nå er det ekstra god grunn for oss nordmenn til å hente frem forskjellige sherry-varianter. For tro det eller ei: To av de mest interessante og ikke minst beste sherry-produsentene på markedet – Casa Viña Santa Petronila og Bodegas Rey Fernando de Castilla – er begge eid og drevet av nordmenn.

Av Ulf Dalheim, publisert 15. januar 2025

VinPuls besøkte begge produsentene sist høst, og ble imponert, på forskjellige måter. Hos Santa Petronila kan Brita Wergeland Hektoen ønske besøkende velkommen til det hun beskriver som «verdens minste sherrybodega», mens Jan Pettersen hos Rey Fernando de Castilla stiller i en helt annen liga, med både sherryer og brandyer som er regnet blant verdens beste og listeført både på Michelin-restauranter og i gourmetavdelingene hos kjøpesenterkjeden El Corte Ingles.

Ble spanjoler litt ved tilfeldigheter

Felles for både Brita og Jan er at de ble spanjoler litt av tilfeldigheter og litt initiert av skjebnen. Begge dro til Barcelona for å studere, traff hver sine respektive, kommende ektefeller – og forble bosatt i Spania.

Jan Pettersen havnet raskt i vinbransjen, med en lang karriere hos giganten Osborne før han på slutten av 1990-tallet kjøpte seg inn og etter hvert overtok helt den historiske sherry- og brandyprodusenten Rey Fernando de Castilla, med historie tilbake til 1837. Nå bor han i sherrybyen El Puerto de Santa Maria med sin fru Mayte og voksne barn som har egne karrierer i Spania og Norge (!). Bodegaen hans er en av få som fortsett er opprinnelig og uendret midt i sherryhovedstaden Jerez.

Brita og ektemannen Augustin Benjumeda derimot anskaffet seg eiendommen Casa Viña Santa Petronila først i 2006, etter at de hver for seg hadde jobbet frem til pensjonsalder, hun som lærer ved universitet i Sevilla, han i elektrisitetsfirmaet Endesa. Men også de har funnet mye gammel historie i veggene på gården de kjøpte, hvor eldste del av bygningene skal være fra 1722.

Skulle primært satse på turisme

Brita Wergeland Hektoen er født i Oslo, vokste opp på Lillehammer og studerte ved TØH i Trondheim før hun dro til Barcelona, møtte sin Antonio og ble «spanjol». Nå driver hun Casa Viña Santa Petronila like utenfor sherrybyen Jerez. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Planen for Brita og Augustin var primært å satse på noe innen turisme. Hun beskriver dem begge om litt utålmodige/urolige av seg, så det å sitte stille og tvinne fingre som pensjonister var uaktuelt. Gården med navnet Casa Viña Santa Petronila er på 17 hektar og ligger midt i indrefileten av de beste sherry-vinmarkene.

Men det første prosjektet de startet med var å bygge om eiendommen til et overnattingssted. I dag omfatter det flotte oppgraderte, men historisk korrekte rom som kan huse totalt 24 gjester.

Så ble det bare naturlig etter hvert også å begynne å lage egen vin på druene som tilhørte gården, beliggende midt i ettertraktede Pago de Macharnudo, kjent for å være det aller beste stedet for dyrking av palomino-druer i det velkjente kritthvite albariza-jordsmonnet hvor du tidvis kan kjenne saltmineraliteten fra det nærliggende havet i kveldsbrisene. Om sherrydistriktet skulle hatt en Grand Cru-appellasjon, ville den nok ha vært plassert akkurat her.

Geografisk er det buktende, lave åssider, flere med form som amfiteatre. Høyden over havet er ubetydelig, Santa Petronila ligger tre meter over havet og opplever at det er saltvann i brønnene. Det er der også i svømmebassenget de har bygget ved gjestehuset.

Brita og Augustin sitter etter investeringer og ombygginger nå på en eiendom hvor du både kan bo landlig og usjenert, men hvor du også kan være med på innhøsting av druer eller bare komme innom for smaking.

Historiske bygninger ble tatt vare på

-Vi har prøvd å gjøre så lite som mulig av store sendringer, selv da vi la inn gulvvarme beholdt vi de opprinnelige gulvflisene. Det er historiske bygninger som står her, absolutt verdt å ta vare på, sier Brita Wergeland Hektoen.

Vingården var opprinnelig kjent undernavnet Señora de Esperanza. Men i 1880-årene fikk den navnet Santa Petronila, etter Petronila Pastor, kona til eieren av gården på den tiden.

-Han som solgte oss gården skulle pensjonere seg. Men han ville fortsette å dyrke druene her, kostnadsfritt. Etter en stund sa alle til oss at vi måtte jo lage vår egen vin. Vi kontaktet da (i 2008) en bodega som kunne selge oss tønner med gammel vin. Og med den begynte jeg å bygge opp en egen liten solera-stamme. I 2013 lanserte vi våre første sherryer, fra 2020 har vi også hatt egne hvitviner på markedet. Vi har plantet tre hektar med chardonnay, moscatel og pedro ximenez for dette. Så nå har vi ett merkenavn for sherry (Santa Petronila) og ett for våre to hvite viner (Marismas de  Marcharnudo), forklarer Brita. Hvitvinene er laget på henholdsvis palomino- og chardonnay-druer.

87 år gammel konsulent med 40 års erfaring

Vinporteføljen teller noen få ekte, håndlagde sherryer innen kategorien fino, oloroso, amontilado, palo cortado og PX, i tillegg to hvitviner. Volumet er svært lite, derfor kan de bruke «slagordet» verdens minste sherrybodega om seg.

Akkurat det å lage «vanlige» hvite viner på sherry-druen palomino, samt også å bruke andre mer vanlige hvitvinsdruer, er noe vi ser at mange andre sherryhus nå også inkluderer i sin produksjon.

Til å lage vinene sine har Brita og Augustin god hjelp av vinmakerveteranen Rafael Garcia Gomez, 87 år gammel, med over 40 års erfaring fra giganten Gonzalez Byass. Importør i Norge er selskapet Sønnavin, startet av et norsk ektepar som selv har en liten vinmark i Axarquia i Malaga-provinsen, på grensen mot Granada.

-Per i dag lager vi fra 500 til 1000 flasker av hver sherrytype. PX’en vår kjøper vi inn, den modnes og lagres i våre kjellere. Vi har nok vinstokker til å lage mer vin, vi får se hvordan markedet utvikler seg og hva vi får solgt. Vi er litt annerledes enn de store aktørene, som ikke har egne vinmarker og som kjøper inn en miks av druer eller ferdiglaget vin fra mange druebønder fra forskjellige områder med ulikt jordsmonn. Vi bruker kun våre egne vinstokker som alle er over 40 år gamle. Rafael sier at sherryen du lager ikke kan bli bedre enn de druene du legger inn i den, sier Brita.

Vinene fra Santa Petronila har blitt lagt merke til lokalt i Spania. Michelin-restauranten Aponiente (3*) har i sin vinpakke inkludert oloroso sherry fra Petronila til sine salte hovedretter. I den kjente avisen El Mundo ga vinjournalisten Victoria de la Serna topp score til alle Petronila-sherryene. Morsomt er det også at gården har hatt besøket av et team fra BBC som filmet en episode av «The Kitchen Brigade» der, hvor kjente britiskekokker konkurrerte mot en lokal restaurant. Driverne av Restaurant Tinggården i København tok med alle ansatte (18 personer) til et fellesopphold på Casa Viña Santa Petronila.

Kjøpte seg inn i tradisjonsrik bodega på 1990-tallet

Jan Pettersen er en travel mann som enestyre og daglig leder ved Bodegas Rey Fernando de Castillo. Her fotografert i patioen ved sherryavdelingen i Jerez. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Jan Pettersen overtok flotte kjellere med både sherry og brandy da han kjøpte seg inn i Bodegas Rey Fernando de Castilla på slutten av 1990-tallet. Deriblant ti fat med en utsøkt brandy stuvet unna og glemt på tidlig 1970-tall. Fra denne soleraen tapper han hvert år kun et halvt fat, noe som gir et meget begrenset antall flasker (250 stk) av brandyen Unico. Prisen per flaske er 250 euro.

Etter å ha hatt med seg eksterne investorer gjennom en 25-årsperiode, har nå Jan Pettersen kjøpt ut både norske og spanske medeiere, slik at han per i dag er majoritetseier av Bodegas Rey Fernando de Castilla, den sjette største produsenten i Jerez. Gjennom en lokal partner dyrker de druer og lager sin egen basevin.

-Det har vært gode tider, og det har vært krevende tider. Under finanskrisen fra 2007-2009 ble omsetningen halvert, og det ble nødvendig å pantsette verdier vi hadde for å løse finansielle utfordringer. Mens vi fra 2019 til 2024 har hatt en økning på mellom 50-60 prosent, forteller Jan Pettersen.

Brandy, sherry og vermut

Sherry-produksjonen er fortsatt størst, og står for 45 prosent av omsetningen. Mens brandy utgjør 35 prosent og, sikkert overraskende for mange i Norge, vermut har en andel på tyve prosent. Sistnevnte produkt er blitt stadig mer ettertraktet.

-Mens engelskmennene har sin 5 o’clock tea, så har spanjolene sin greie med vermut mellom lunsj og middag. Da nyter de rød eller hvit vermut med noe snakcks til. Den røde serveres gjerne i spesialglass med 1-2 isbiter og en appelsinskive til. Hvit vermut serveres gjerne med is og sitronskive, ofte med en dash gin i også, forteller Jan Pettersen.

Et nytt produkt i Rey fernando-porteføljen er hvitvinen Yema som i 2023-årgangen ble tappet på kun 4000 flasker. Den er hittil ikke gjort tilgjengelig i Norge.

-Jeg regner med at Yema i 2024-årgang blir tilbudt Norge. Det er nytt for oss å lage hvitvin, og vi har forsøkt å gjøre det annerledes enn andre her i Jerez som har lansert hvitvin. Da har vi gjerne hørt at det er hvitvin som prøver å være sherry, men som ikke er noen av delene, hverken hvitvin eller sherry. Egentlig sa vi at vi ikke skulle lage hvitvin ved Rey Fernando. Men så har vi tilgang på fantastiske druer, og da var det å forsøke å beholde druearomaene og å få frem den flotte syren i druene. Vi brukte mye folk til å smake på vinen underveis, men er fornøyd med det vi endte opp med, sier Jan Pettersen.

Rey Fernando de Castilla er en av få gjenværende opprinnelige bodegaer i sentrum av sherry-byen Jerez. De fleste store har bygget nytt utenfor byen. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Eksporterer til 60 land verden over

Firmaet hans eksporterer 85 prosent av totalproduksjonen til 60 land over hele verden. I Asia er det spesielt hans brandyer som er ettertraktet. Her i Norge har vi listeført både Pettersen XO Brandy, Pettersen Signature XO samt Fernando de Castilla Solera Reserva og Fernando de Castilla Solera Gran Reserva. En salt og pepper matvin selger også bra til restaurantmarkedet.

Sherryene tilgjengelig i Norge nå er Classic Manzanilla, Classic Fino, Antique Palo Cortado og Antique Amontillado. Hans mest ettertraktede sherry, Antique Pedro Ximenez, har vært utsolgt en tid, men er nå på vei inn på lager i Norge igjen. Den fikk i sin tid 100 poeng og flaskene som var tilgjengelig forsvant på «no time».

Samtidig erobret hans Antique Oloroso tittelen som «Best fortified wine» under International Wine Challenge. Noe som ble godt mottatt i Storbritannia. Nylig fikk hans Antique Fino 97 poeng i Decanter.

-England er det absolutt største markedet vårt. Der har vi en fantastisk samarbeidspartner på import og distribusjon, sier Pettersen om suksessen han har på de britiske øyer. I Norge har han akkurat byttet importør til Stordalen-selskapet Belmonte Beverage Group. Det har han stor tro på.

-Etableringen av Belmonte-selskapet er et ambisiøst prosjekt, og det er kommet folk om bord der som jeg har kjent lenge. Jeg har stor tiltro til teamet som er bygget opp under Stein Erik Treverket. Og så tror det er bra for oss at de også representerer Symington fra Portugal, da blir det et større fokus på nettopp sterkviner. Jeg tror Belmonte vil være en god kanal for oss inn i Horeca-systemet og at det lir enklere å presentere sterkviner inn i gastronomien.

Har ikke fokusert spesielt på Norge

Jan Pettersen har lansert to brandyer under eget navn i Norge, Pettersen Signature XO og Pettersen Extra Old Brandy som har kvalifisert seg til basisutvalget. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

-Er det viktig for deg med suksess i Norge?

-Nordmenn liker spansk brandy og vi har fått god mottakelse for vår Pettersen Brandy. Vi holder volumet på 60-70 000 flasker med brandy og noen tusen flasker med sherry. Egentlig har vi ikke fokusert spesielt på Norge. Jeg kom som kjent fra Osborne som solgte 100 millioner flasker over hele verden.  Vi brukte ikke så mye tid på Norge der heller.

Gjennom sin spanske partner disponerer Rey Fernando de Castillo nå en 43 hektar stor vingård. Jan Pettersen er overbevist om at de har en stor fordel ved at alle vinene de lager kommer fra en og samme vingård.

Redusert fra 24 000 til 7000 hektar vinmarker

Regionen som har benevnelsen DO Jerez-Xérès-Sherry omfattet rundt 24 000 hektar med vinmarker og var blant de største vinregionene i Spania for 70 år siden. Så har det å nyte sherry delvis gått av moten, evnen til å fornye seg har kanskje heller ikke helt vært der, samtidig som trendene innen vindrikking stadig endrer seg.

I 2006 var arealet med vinmarker redusert til 12 000 hektar, altså halvert. Og den negative utviklingen har fortsatt, slik at det nå er bare 7000 hektar igjen, fordelt på en rekke private eiere som i gjennomsnitt eier tre hektar hver. Nye generasjoner finner heller på noe annet. Det er rett og slett blitt for lite lønnsomt å drive med druedyrking.

Sherry-distriktet omfatter i dag rundt 2000 druedyrkere som enten selger druer eller lager vin som de selger til de største produsentene. 5-6 av vin- og brandyfirmaene er veldig store. Rey Fernando er like bak og blant de 4-5 mellomstore med sitt volum på 300 000 flasker i året. Totalt utgjør de største firmaet 98 prosent av totalen.

Salg av brukte sherryfat er også en del av omsetningen. Det Norske Brenneri og Berentsens Brygghus i Egersund er blant kundene, det samme gjelder whiskyprodusenter i Skottland og Irland. Jan Pettersen sier at dette er positivt for hele sherryindustrien.

Santa Petronila-produkter tilgjengelig i Norge:

Hvitvin
Santa Petronila Marismas de Macharnudo Palomino
Varenr. 17194901 – kr. 411,00

Sherry
Santa Petronila Wergeland Oloroso
Varenr. 16699402 – kr. 588,00

Santa Petronila Fino En Rama Wergeland
Varenr. 16938002 – kr. 486,00

Santa Petronila Flor de Macharnudo Wergeland Fino en Rama
Varenr. 16938102 – kr. 396,00

Santa Petronila Amontillado En Rama Wergeland
Varenr. 16938202 – kr. 566,00

Rey Fernando de Castillo-produkter tilgjengelig i Norge:

Sherry
Fernando de Castilla Classic Fino
Varenr. 4224501 – kr. 229,90

Fernando de Castilla Classic Manzanilla
Varenr. 5760001 – kr. 349,90

Fernando de Castilla Antique Amontillado
Varenr. 11077502 – kr. 479,90

Fernando de Castilla Antique Palo Cortado
Varenr. 1575802 – kr. 499,90

Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez
Varenr. 4290002 – kr. 499,90

Brandy
Pettersen Extra Old
Varenr. 5988301 – kr. 449,90

Pettersen Signature XO
Varenr. 15426801 – kr. 599,90

Fernando de Castilla Solera Reserva
Varenr. 4260001 – kr. 469,90

Fernando de Castilla Solera Gran Reserva
Varenr. 4530601 – kr. 669,90

Gin
Andalucian Gin by Pettersen
Varenr. 17110301 – kr. 499,90