Også Rot gir opp i Adressabygget

Færre gjester enn håpet på hverdager og høyere husleie enn omsetningen kunne forsvare, har ført til at eierne bak Rot Vin & Brød i Adressabygget gir opp driften. 30.mars blir siste åpningsdag.

Dermed har to av to drivere kastet inn håndkleet i det flotte restaurantlokalet på «beste tomta i byen». Caya, drevet av folkene bak Søstrene Karlsen, gjorde som Rot-gründerne nå gjør like før sommeren 2017.

Nye eiere overtar leiekontrakten

Men lokalene blir ikke stående tomme lenge. Allerede 10.mai åpner det en ny restaurant der, med Ann Iren Maier Rusten som daglig leder. Hun kommer fra Sabrura hvor hun som daglig leder gjennom de siste seks årene har vært med på å bygge opp Sabrura fra en enkeltstående restaurant til en kjede som i fjor ble solgt til Bitastad-konsernet, som også har konseptene Big Bite, Jordbærpikene, SOT og Bror i sin portefølje.

Les mer om Ann Iren Maier Rustens planer i Adressabygget lenger ned i denne artikkelen.

Rot åpnet i november 2017, og stenger altså etter kun halvannet års drift.

Magnus Sjåk-Bræk er deleier og daglig leder i Rot Vin & Brød som nå stenger dørene. Folk som fant Rot var begeistret for stedet, men det ble for liten omsetning på hverdagene. Foto: UD

-Vi fikk til det vi håpet på fredager og lørdager. Men for lav omsetning på hverdagene er det som knekker oss. Det er store restaurantlokaler her, 100 sitteplasser inne og 60-70 ute, og vi var derfor avhengig av å ha mye folk på jobb. Når det ble som det ble velger vi heller å gi oss enn å endre konseptet og satse på for eksempel burgere, pizza eller sushi. Det er ikke det vi ønsket å holde på meg, opplyser daglig leder Magnus Sjåk-Bræk.

Han sier at høy husleie også er en medvirkende årsak til at Rot stenger dørene.

Ville ikke vannet ut konseptet

I tillegg til Magnus Sjåk-Bræk er Graffi-gründerne Heidi Gjerdrum, Roger Stokbakken og Knut Westrum Nielsen inne på eiersiden i Rot.

Også da Caya stengte dørene var argumentasjonen noe av den samme: De ville lage et utested som var et sted de selv ville besøke. Når de ikke lyktes med det, var det ikke noe alternativ å endre drastisk på konseptet.

-Nei, vi vil heller gi oss enn å vanne ut konseptet eller endre det for mye, sier Sjåk-Bræk.

30.mars stenger Rot Vin & Brød dørene for siste gang i Adressa-huset. Daglig leder Magnus Sjåk-Bræk synes det er tøft og surt å avsluttet Rot-kapittelet. Foto: UD

Betaler for mye i husleie

Etter det VinPuls kjenner til, er alle de tre driverne av utesteder i Adressa-huset, Cowsea Restobar, Fire Fine og Rot Vin & Brød (vinbar og restaurant), ikke helt fornøyd med nivået på husleien som kreves av huseier KLP Eiendom. Det skal ha vært møter om dette, uten at man har kommet frem til en ordning som gjør at restaurantene får gode nok vilkår.

-Jeg synes KLP har vært forståelsesfull for vår situasjon, men jeg tror alle tre leietakerne føler at de betaler for mye i husleie, er alt Magnus Sjåk-Bræk vil si om dette.

En “skjult perle” i byen

Mange i Trondheim omtaler Rot vinbar og restaurant som en «skjult perle», og de som har funnet frem til Rot synes det er utrolig flott der. Anmeldelser og omtaler på sosiale media har også vært overstrømmende. Men det har altså ikke vært nok.

-Dette er et nytt bygg og et nytt sted, og det tar naturligvis en tid før man klarer å jobbe inn dette. Men det er jo egentlig en fantastisk beliggenhet her, og med ettermiddagssol er det et flott sted å være. Jeg forstår det slik at de to andre driverne som har vært her siden starten har hatt økt omsetning år for år men for oss ble den ikke bra nok, sier Sjåk-Bræk.

Flere seriøse interessenter

Alternativet for eierne av Rot var enten å spytte inn mer penger i driften, slå seg konkurs eller forsøke å finne en kjøper. Man er fornøyd at man endte opp på siste løsning. Det har vært flere interessenter på banen underveis, de fleste av dem seriøse.

Magnus Sjåk-Bræk tror ikke etableringen av byens to andre vinbarer, Spontan i Jomfrugata og NB 6 på Bakklandet, var en medvirkende årsak til at Rot ikke fikk nok besøk.

-Nei, det var bare positivt med flere vinbarer i Trondheim. Vi hadde forskjellige fokus og atmosfære, så de to andre var mer allierte enn konkurrenter for oss. Det er restaurantrekken på Solsiden vi i første rekke har konkurrert mot.

Både koselig og sjarmerende ved uteserveringen ved Rot, på beste tomta i byen. Foto:UD

-Surt og tøft å måtte stenge

-Hva er følelsen du har når det nå er avgjort at dere stenger dørene?

-Det er naturligvis surt. Dette er tøft, men også lærerikt. Å drifte noe som går dårlig gjør at du vokser som leder og driver. Jeg har lagt ned mye jobb, kjærlighet og penger i dette prosjektet. Vi trodde at det Rot Vin & Brød kunne tilby var noe byen trengte og ville ha. Men jeg angrer ikke på at vi startet opp her i november 2017. Det er bedre å ha forsøkt enn ikke å ha gjort dette i det hele tatt, sier Magnus Sjåk-Bræk som i årene 2000-2006 var med på driften av Space Bar i Arbeiderforeningen.

Han har i tillegg jobbet bl.a. ved Credo og på Vinmonopolet. Fra 1.april vil ha være en del av teamet i den nye Vinbaren på Britannia Hotel.

Raust og folkelig med asiatisk vri

Ann Iren Maier Rusten, med bakgrunn fra Sabrura-kjeden, blir daglig leder i den nye restauranten som flytter inn i Adressabygget etter Rot. Foto fra Facebook

-Vi skal tilby god sør-asiatisk mat med en aldri så liten norsk vri, retter som vil appellere til norsk og trøndersk gane. Det blir ikke buffet som på Sabrura, og heller ikke sushi, mer i retning av streetfood. Vi skal forsøke å få frem den asiatiske kulturen med å dele maten, altså store rause porsjoner til gode priser, sier Ann Kristin Maier Rusten som er født og oppvokst i Drammen der hun har drevet med bar og scene.

Ann Iren kom til Trondheim for å studere for syv år siden, ble kjent med Sabrura-gründer Remy Norvik og etter hvert dratt inn i Sabrura-systemet. Som driftssjef i Sabrura og daglig leder ved avdelingen på Solsiden fikk hun dermed anledning til å få være med Norvik og oppleve hans eventyrlige suksess med å bygge opp sushikjeden som nå skal bli en nasjonal satsning under Bitastad-konsernets ledelse.

På eiersiden har Maier Rusten med seg Svein Skaalvik, som står bak Effect Bemanning og Maria Myklevold Skaalvik. Sammen med andre har Skaalvik også kjøpt Kos i Carl Johans gate. Der er eierne nå Svein Skaalvik , Knut Robert Brunstad og Ketil Eggan. Knut Brustad som daglig leder ta Kos tilbake til loungestemningen som var der før Kos ble Sabrura.

Skal fullføre drømmen sin

-Dette er drømmen min, sierAnn Iren om det nye spisestedet hun nå skal bygge opp i Adressabygget. Hun har jobbet med konseptet en tid, og mener at Trondheim henger litt etter akkurat på det området hun tenker å utvikle. Hun henter inn kokker med god erfaring på asiatisk mat generelt.

Den foreløpige navnløse restauranten skal satse også på lunsjservering, hvor det blir mye ulike supper på menyen, sammen med mat inspirert av kulturen i Sørøst-Asia, bl.a. Vietnam. Spennende mat, med ikke for stive priser, er konseptet.

-Jeg tror at et uformelt lunsjsted vil appellere. Det skal foregå noe hos oss også på dagtid. Det er synd at det i dag ikke er lunsjservering i Adressabygget. På søndagene kan for eksempel familier på tur stikke innom for en liten matbit. Jeg håper dette stedet skal bli en hyggelig møteplass. På fredager og lørdager har det allerede vært meget godt besøk der, mener Ann Iren Maier Rusten.

Stripper ned lokalene noe

-Gjør dere noe med lokalene før nyåpningen?

-Rot har allerede råfine lokaler som det er i dag, men vi kommer til å strippe det  noe ned, og også skape en mer asiatisk stil med spennende elementer fra Asia. Spesielt ved uteserveringen vil vi gjøre noen endringer. Det skal bli mer praktisk der, slik at det blir enkelt for alle å sette seg ned med god mat og drikke. Og så skal vi synes godt, blant annet med asiatiske “paper lamps”.

-Og navnet?

-Det vil bli en overraskelse. Vi har to spennende forslag som vi nå vurderer. Det skal bli et utradisjonelt og artig navn, lover Ann Iren Maier Rusten.

(Publisert 15.3.2019)