Park Vossevangen frykter Skigaarden

For fjerde år på rad er vinlisten ved Park Hotel Vossevangen kåret til Norges beste. Men vindirektør Francesco Marzola er klar over at man må satse både større og bredere for å beholde tittelen. Fremover frykter han først og fremst Skigaarden i Hemsedal, som han mener har verdens beste utvalg i champagne. Selv tror han få slår utvalget Vossevangen har av store burgundere.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. oktober 2021

Historien om vinkjelleren på Park, som er legendarisk også på verdensbasis, handler om en hotelleier som i flere tiår har samlet på verdens beste viner, og en italiensk sommelier som kom til Voss og fikk oppdraget med å rydde og systematisere innholdet i kjelleren. Det har gjort at Park Vossevangen i flere år har tronet på toppen når det kommer til vinkjeller og innhold på vinlisten her i Norge. Også på verdensbasis har Park oppnådd berømmelse.

Det var kanskje noe spenning knyttet til årets utdeling av trofeer for beste vinlister. Men til syvende og sist fant juryen igjen ut at ingen kunne true Park. derfor er det spennende å høre hva Fransesco selv mener er de tøffeste konkurrentene. VinPuls har hatt en prat med Francesco Marzola om årets tittel, vinlisten slik den er i dag og situasjonen på vinfronten fremover.

-Hvilke grep har du tatt for å holde på posisjonen?

-Rett og slett fortsette å vokse. Siden jeg startet på Park, har målet alltid vært å ha større bredde, og få på kartet viner fra land, områder og distrikter som var ikke så godt representert. Dette så klart i tillegg til de klassiske områdene.

-Hva betyr det for deg og Park å få en slik pris?

-Det er alltid en ære å få sånne priser. Det er en bekreftelse på den gode jobben som er blitt gjort og som fremdeles gjøres. Og rent personlig er det en flott bekreftelse for ,eg å få på min jobb!

-Hva gjør du nå videre for å vinne igjen neste år?

-Vi må fortsette å bygge på. Det er et par områder jeg tenker vi må begynne å fokusere på for å utvikle vinkartet enda mer. Steder som kanskje ikke er så veldig godt representert på vinlisten vår ennå.

-På hvilket område er vinlisten ved Park spesielt god?

-Det er så klart Burgund! Det er få steder i Scandinavia, og kanskje i verden, som kan si at de har 31 av 33 Grand Cru-viner fra Burgund på vinkartet, med dybde i årganger. Og i tillegg til det er det en stor variasjon av vinmarker, produsenter, årganger og stiler fra denne flotte regionen.

-Hvilken vin er du mest fornøyd med å ha på listen?

-Det er veldig mange flotte viner på vinkartet, og selv om jeg så klart er utrolig stolt å ha viner som den legendariske 2005 Romanee-Conti, sammen med Le Pin 1999 eller Dom Perignon Oenoteque 1982, så er den vinen jeg er mest fornøyd med å ha på vinkartet nok Vosne-Romanee «Le Clos Goillotte» fra Domaine Prieure-Roch, nesten an enhjørning av en vin!

-Hvem anser du som dine sterkeste konkurrenter fremover?

-Det er nok Skigaarden i Hemsedal: Den flotte dybden de har på Champagne er unik i verden. Når man bygger på som de har gjort i det siste, blir det nok ikke så lenge før de puster oss enda mer i nakken. Derfor er det viktig for oss, hvis vi vil beholde tronen, at vi må fortsette med satsing videre, sier vindirektør Francesco Marzola ved Park Hotel Vossevangen.

Dette er alle vinnerne i kåringen av Norges beste vinlister:

“Norges beste vinkart” for 2021: Park Hotel Vossevangen. Park har nå vunnet denne prisen fire ganger på rad.
Norges beste vinmeny finner du hos Re-Naa i Stavanger, med Kristoffer Aga som ansvarlig sommelier.
Skigaarden i Hemsedal har ifølge juryen “Norges beste champagne/musserende vinkart”.
Prisen for “Beste Lille vinkart” gikk til Arakataka i Oslo.
Smag & Behag i Kristiansand ble kåret til “Årets nykommer”.
Territoriet i Oslo fikk prisen for Norges beste “Vin på glass”.
“Folkets favoritt” ble Smag & Behag i Kristiansand.
Det ble også utdelt en spesialpris for “Beste østerrikske vinkart” til Happolati.
En spesialpris til “Best Californian wine list” gikk til Park Hotel Vossevangen.

Bak utdelingen står Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List.

NB! På hovedbildet øverst i saken ser vi Francesco Marzola (i midten) sammen med tvillingene Reidar og Robert Rosales Johansen som tidligere jobbet på Park Vossevangen, men som fra oktober i år er å finne i Speilsalen på Britannia hotel i Trondheim. Mobilfoto: Simon Zimmermann