Sikkaviar fra Femunden til topps

Matfylket Trøndelag ble uten vinnere for første gang da 13 priser fredag 5. februar ble delt ut i 2020-utgaven av Det Norske Måltid. Vinneren som holder til nærmest Trøndelag var Femundmat, som gikk til topps i kategorien foredlet sjømat med sin sikkaviar. Den er det nå planer om å få lansert internasjonalt.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. februar 2021

Lundgubbens Sikkaviar er navnet på sjømatproduktet som gikk til topps i finalen av Det Norske Måltid 2020. Dette er sikrogn som vaskes, skylles og renses for hånd tyve ganger før den saltes og tørkes, for deretter å ble pakket i små glass på 50 og 100 gram, i tillegg til burk på 400 gram.

Produktet har vært solgt over disk hos Femundmat, som er en kafe og et lokalmatutsalg i Engerdal. Her kan man få kjøpt produkter fra 35 ulike lokale produsenter.

Nå er det imidlerid planer om å få større produksjon og større distribusjon av sikkaviaren. Kanskje også som et eksportprodukt. Femundmat er for øvrig også regjerende norgesmester i rakfisk, etter seier i NM i rakfisk i 2019.

Skal utvikle Matnasjonen Norge

Det Norske Måltid er fra 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter.

I tillegg kan det hjelpe til med å gjøre produktene deres tilgjengelig og kjent for flere forbrukere. Dette er med å styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon.

Den årlige finalen med sin prestisjetunge prisutdeling i Stavanger har stor nasjonal oppmerksomhet. Fredag 5. februar ble finalen arrangert for 13. gang. Der ble det kåret 13 kategorivinnere og Det Norske Måltids hederspris ble delt ut for 10. gang. Dette året gikk den til Bent Stiansen.

Her er alle vinnerne i 2020:

Årets bakst
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen (Sirupstynnkakebakeriet, Innlandet)

Årets drikk
Solbærsaft (Røyse Bærpresseri, Viken)

Årets grønne
Gråblå østerssopp (Topp Sopp, Rogaland)

Årets grønne foredlet
Eplesidereddik frå Hardanger (Ulvik Frukt & Cideri, Vestland)

Årets kjøtt
Vaktel (Strand Gård, Rogaland)

Årets kjøtt foredlet
Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år (Vikedal gårdsmat, Rogaland)

Årets meieriprodukt
Smør (Valmsnes gård, Innlandet)

Årets øl
Imperial Gulrot Gose (Drum Brew, Agder)

Årets ost
Holtefjell, vellagret (Eiker gårdsysteri, Viken)

Årets sider
Humlepung (Aga sider, Vestland)

Årets sjømat
Seifilet, skinn og benfri (Reinhartsen, Agder)

Årets sjømat foredlet
Sikkaviar (Femundmat, Innlandet)

Årets søtsak
Vaffelhjerte (Sverre Sætre konditori, Oslo)

Sunnere produkter
TINE lettmelk 1,0 % og 0,5 % (Tine)

Sunnere markedsføring
«Sunnspirasjon»-kampanje (Meny, NorgesGruppen)