Sjømatrestauranten The Crab i Kjøpmannsgata i Trondheim er konkurs. VinPuls ble tipset mandag om at de ansatte var samlet til møte og at de ble fortalt at konkursbegjæring ville bli innlevert dagen etter. Men verken gründer Ola Sjåk Bræk eller restaurantsjef Ingrid Jermstad ville gi noen kommentar om dette møtet til VinPuls. Medeier i bryggeeiendommen og utleier av restaurantlokalet, huseier Bjørn Olav Aunegjerdet, var helt ukjent med situasjonen. I dag melder adressa.no at konkurs er åpnet av Trondheim tingrett.
Av Ulf Dalheim, publisert 7.1. 2025
-Jeg er ikke orientert om dette i dette hele tatt, det finner jeg overraskende. Vi har forsøkt å være fleksibel under hele leieperioden. Så er det trist at det gikk som det gikk med The Crab. Jeg hadde både håp og tro på at dette var en satsning som ville lykkes. Nå blir det å jobbe for å få inn gode forslag på hva som skal være i de historiske lokalene, kanskje har lesere av VinPuls noen innspill, spør utleier Bjørn Olav Aunegjerdet.
Han er klar på at det fortsatt bør være restaurant og servering i lokalene:
-Jeg vet ikke helt hva som er et riktige. Kanskje vin/pizza/cocktails/Breiflabben musikkscene og bar m.m? Innspill er svært velkomment, sier Aunegjerdet.
VinPuls avslørte nyheten først
Det var VinPuls som i mai 2022 først brakte nyheten om at Ola Skjåk Bræk, gründer og vert ved Ansnes Brygger på Hitra, skulle overta driften av lokalene til sjømatrestauranten Havfruen i Kjøpmannsgata i Trondheim. Der hadde Herbert Klein gjennom flere tiår drevet det mange mente var en av Norges aller beste sjømatrestauranter. Først ut med sushi i Trondheim var Havfruen også.
Restauranten skiftet samme høst navn til «The Crab», og Skjåk Bræk lovte å ta med seg matfatet fra øyriket inn til byen. Med sine forskjellige serveringsteder på Hitra kunne han allerede kalle seg Norges største innen sjømat, nå utvidet han altså ytterligere. Med seg på eiersiden hadde han Anton Fjeldvær, eieren av HitraMat AS som allerede var Norges ledende og Europas største aktør innen foredling av taskekrabbe.
Hadde store planer for The Crab
Kontrakten på overtakelsen av Havfruen-selskapet var på ti år, med mulig forlengelse 5+5 år fremover. For Ola Sjåk Bræk uttalte at han mente alvor med satsningen på sjømat i Trondheim. I underetasjen på brygga i Kjøpmannsgata 7 ville han åpne «Havfruen Østers- og Champagnebar».
Men driften gikk ikke som forventet, Til tross for gunstige husleiebetingelser det første halvåret, og en omsetning fra august til nyttår på over ni millioner, klarte man ikke å tjene penger. I 2023 økte omsetningen til 16,5 millioner kroner, med et minusresultat på 3,4 millioner.
Dermed ble det behov for påfyll av penger, Anton Fjeldvær og Ola Skjåk Bræk ble kjøpt ut av den sterkere trioen laksemilliardær Helge Gåsø, eiendomsinvestor Øyvind Christensen og Heimdal Gruppen-gründer Roar Munkhaugen. Men heller ikke med nye solide eiere i ryggen, klarte driverne av The Crab å få til sunn drift. Ifølge konkursbegjæringen har selskapet 3,9 millioner kroner i gjelder. Verdiene er i underkant av en million.
Måtte stenge på dagen
Problemene sto nærmest i kø også fremover etter eierskiftet. Dessuten hersket det usikkerhet om hvem som faktisk drev restauranten, gründer Skjåk Bræk eller de nye eierne. Og ikke alle rutiner og ordninger var på plass i administrasjonen. Ni måneder etter at de nye eierne hadde kommet inn i sjømatrestauranten The Crab med frisk kapital oppdaget Trondheim kommune nemlig at restauranten ikke hadde søkt om ny skjenkebevilling, noe man er pålagt å gjøre ved eierskifte.
Fredag 4. oktober 2024 forlangte kommunens folk derfor at The Crab måtte stenge dørene på flekken. Etter en drøy uke med stengte dører og reservasjoner som måtte kanselleres, kunne de åpne igjen.
Bakgrunnen for den overraskende og raske stengingen av The Crab var eierskiftet som skjedde i januar 2024. Da ble det hentet inn nødvendig, ny kapital, samtidig som gründerne bak The Crab ved oppstarten i august 2022, bl.a. driver og eier av Ansnes Brygger Ola Skjåk Bræk og HitraMat-eier Anton Fjeldvær, ble kjøpt ut.
Regnskapene for de to første driftsårene for The Crab viser en omsetning på 9,1 millioner kroner og et resultat rundt null for de fem månedene med drift i 2022. For hele 2023 havnet omsetningen på 16,5 millioner, med et minusresultat før skatt på 3,4 millioner. Med de nye eiere som kom inn i januar 2024, skal det ha blitt hentet inn 2.1 millioner i ny frisk kapital. Men gjelden økte likevel gjennom hele 2024….
Advokat John Aksel Stav er oppnevnt som bobestyrer.