Sør-Spanias nye juveler

Han kom til Spania på 70-tallet for å lære spanjolene å bruke Schweppes tonic i gindrinkene sine. Nå skal engelske Richard Golding overbevise både hjemmemarkedet og internasjonale vinelskere om at noen av de beste spanske vinene kan lages helt sør i landet – i nærheten av de hvite byene Arcos de la Frontera og Grazalema, i Cádiz-provinsen.

En av de store overraskelsene blant de nye, moderne vinene fra Spania er to røde mesterverk fra Bodega Tesalia, et relativt nyetablert vinhus på en gammel gård midt i hjertet av Serranía de Cádiz, eller enda mer konkret, i Sierra de Grazalema.

Vi befinner oss nesten på grensen til sherryland, men her er det ikke hvit sandholdig albariza-jordsmonn eller druen palomino som dominerer. I stedet varter Golding og hans innleide eksperter opp med viner basert på druene tintilla de rota, petit verdot, syrah og cabernet sauvignon.

Ville skille seg ut

Richard Golding sammen med datteren Natalia som deler sin fars lidenskap for hester – og vin! Foto: Bodega Tesalia

-Hvis vi skal klare å skille oss ut i konkurranse med alle andre som lager vin i Spania, nærmere 45 000 aktører totalt, så måtte vi gjøre det med druevalget vårt, sier Richard Golding.

Tintilla de rota er en meget lokal drue i Andalucia, muligens brakt dit allerede 1000 år før Kristus av fønikerne. Tilnavnet «de rota» har den fått fordi det er på den spanske sørvest-kysten i nærheten av byen Rota, tidligere kjent for bl.a. en større amerikansk marinebase, at druen oppsto og har hatt sitt hjem. Petit verdot er en annen ikke så mye brukt drue som mange produsenter har funnet ut trives godt i det sørlige Spania. Syrah og cabernet sauvignon kan man få gode druer av nærmest hvor som helst.

To røde viner lansert

Nå er de to første vinene fra Bodega Tesalia, Arx og Tesalia, også lansert i Norge. På etikettene markedsføres de under mottoet «La joya del sur» (=Sydens juvel). Navnet Arx er tatt fra Arx-Arcis, en eldre betegnelse på historiske Arcos de la Frontera, viktig grenseby i kampen mot bl.a. maurerne. Arcos de la Frontera har for øvrig en veldig sjarmerende parador, for den som ønsker overnatting i nærheten av Tesalia.

Da de to Tesalia-vinene kom i sin første årgang, varte det ikke lenge før vinkritikerne kom på banen med høye poengsummer. En umiddelbar suksess kan man kanskje si, når tidligere Parker-anmelder Antonio Galloni (Vinous) banker til med 92 poeng og Guia Penin med 91 poeng for Tesalia, og de samme – i tillegg til Parker’s Wine Advocate – hoster opp 90 poeng til Arx.

Hovedhuset på Goldings farm. Ikke rart at kona satte alt inn på at de skulle etablere seg i Andalucia, i Cádiz-provinsen. Foto: Tesalia

Suksess i multinasjonale selskaper

Richard Golding gjorde stor suksess som markedsdirektør i Schweppes, og slo seg etter hvert ned i Spania. Han har vært involvert i flere større multinasjonale selskaper på ledernivå, og den siste tiden før han pensjonerte seg var han president for matvarekjeden Dia% samt satt i ledergruppen hos Vitaldent. I tillegg til vin er han svært interessert i hester, ikke bare fordi datteren Natalia driver med sprangridning. Golding er faktisk også en pasjonert hesteoppdretter.

Det var kona som mente at han skulle bruke pengene han hadde tjent i forretningslivet på en gård hvor de kunne nyte pensjonisttilværelsen, men også ha noe å holde på med, f.eks. hester og vin. Hun hadde allerede sett seg ut området rundt Arcos de la Frontera, og slik ble det! I 2007 ble en større eiendom «ute på prærien» innkjøpt.

106 hektar stor eiendom

Tesalia-eiendommen var allerede en staselig gård, med et slottslignende hovedhus på toppen av en ås. Eiendommen var på totalt 106 hektar. Ikke så veldig godt egnet til vanlig jordbruk, men med leire og kalkstein som gjorde det til et perfekt jordsmonn for vinstokker som gjerne skal ha krevende omgivelser. Dessuten mer enn nok plass til å ha hester.

For ti år siden, i 2010, satte Golding i gang med beplanting av vinmarker. Han hadde da gjennomført en skikkelig reseach, og skaffet seg eksperthjelp på alle områder innen vin. Før han bygget produksjonsanlegget dro han rundt til en rekke topp vinhus. Spørsmålet han ofte stilte der var: «Om du skulle gjort noe annerledes da du bygget her, hva ville det ha vært?» Slik unngikk han å gjøre de samme feilene som andre kanskje hadde gjort.

Det sies at Richard Golding og familien tar vare på vinmarkene sine som en lidenskapelig gartner tar vare på sin egen hage. Og kommer du på besøk, så er det det gamle hvite herskapshuset på toppen av åsen du legger merke til, ikke vinanlegget, for det er meget pent integrert i landskapet, delvis gravd inn i åsen og det meste av arealer underjordisk.

Tålmodighet og stå på-vilje

-Det som virkelig teller, starter med en drøm. Deretter må du ha tålmodighet, være profesjonell og ha stå på-vilje, sier Richard Golding selv om sitt hester- og vin-prosjekt. Andre sier at engelskmannen, som beskrives som en elskelig person med mye humor, dessuten har kløe i rumpa, han er alltid i farta. Da hjelper det også at han har fått ord på seg om at alt han tar til blir gull.

Nederlandske Cees van Casteren, Master of Wine og forfatter av ti bøker om vin og vinlaging, har vært konsulent for Golding i oppbyggingen av Bodega Tesalia, mens Ignacio de Miguel er sjefsønolog. Anlegget har en kapasitet på 100 000 flasker, men per i dag lages det rundt halvparten. 36 600 flasker av Arx 2017 og 13 800 flasker av Tesalia 2016 som nå er å få kjøpt i Norge. Bare i underkant av 15 hektar er beplantet med vinstokker, mens 30 hektar er satt av til hesteavl.

Høster inn druen om natta

Det er ofte varmt i Andalucia. Derfor foregår innhøstingen om natten, når temperaturen er på det laveste, og med hodelykt. Foto: Tesalia

Vinmarkene ligger nordvendt, har kontrollert vanning og er delt opp i ti blokker som alle høstes og vinifiseres separat. I det varme og solfylte klimaet (gjennomsnittstemperatur i et år der er 17,3 grader), velger man å gjøre all innhøsting for hånd og om natten, med hodelykter. Druene bringes rett til kjølerom hvor de får roe seg ned i halvannet døgn før pressing, som skjer langsomt og forsiktig. Deretter en rolig pre-gjæring i opptil fire dager for å konservere aroma, smak og farge, før den vanlige gjøringen pågår temperaturkontroller i 20-25 dager.

Vinene lagres i 12 måneder fra 300 liters franske eikefat. Resultatet er heftige saker, men viner som kan ta mål av seg å bevise at gode drikkeopplevelser absolutt kan komme med viner laget i Sør-Spania.

Selve vinanlegget ved Bodega Tesalia er delvis underjordisk, slik at det faller godt inn i det andalusiske landskapet. Foto: Tesalia

Dette er de to vinene som er lansert også i Norge:

Arx Tesalia 2017
Rødvin
Spania, Andalucia, Arcos de la Frontera
Bestilling – nr. 12091201
Kr. 268,90, 0 – 5 år
Mørk, rødblå farve. Drueblenden er 60% syrah, 30% tintilla de rota (ikke tempranillo/tinta de pais som Vinmonopolet påstår!), 8% petit verdot og 2% cabernet sauvignon. Kraft og mørke bærtoner fra petit verdot, saftighet fra syrah, syre og friskhet fra tintilla. Innslag av kirsebær, bjørnebær og plommer, litt lær og fat.
Produsent: Bodega Tesalia
Importør: Crianza Vinimport

Tesalia 2016
Rødvin
Andalucia, Arcos de la Frontera
Bestilling – nr. 12091101
Kr. 449,70, 2 – 10 år
Dyp, nærmest blåsvart farve. Heftige, intense aromaer på duft, tørket frukt, sorte plommer og blomster. I glasset stor kompleksitet, modne bjørnebær, solbær og mer mørke plommer. Syrlig, merkbare tanniner, avslutning med mørk sjokolade, lakris og fat. Drueblenden er 65% petit verdot, 25% syrah, 5% cabernet sauvignon og 5% tintilla de rota (ikke tempranillo/tinta del pais som Vinmonopolet påstår!). Dette kan bli en ny spansk referansevin, for Andalucia.
Produsent: Bodega Tesalia
Importør: Crianza Vinimport