Sushi Bar blir Robata Asian Fusion

Nå får Trondheims første sushirestaurant nytt navn. Sushi Bar Ravnkloa utvidet og oppgraderte både lokaler og menyer da de flyttet internt til nye og større lokaler i Munkegata 41 i fjor. Nå vil eierne vise frem at restauranten er blitt så mye mer enn en «vanlig» sushirestaurant. Derfor endres navnet til Robata Asian Fusion. Både i London og Barcelona finnes det restauranter som gjør det samme som restauranten i Trondheim, bruker den spesielle japanske Robata-grillen i matlagingen, og signaliserer det med å bruke navnet på grillen også som restaurantnavn.

Av Ulf Dalheim, publisert 22. august 2023

Sushi Bar Ravnkloa fikk terningkast 6 da restaurantanmelderne fra VinPuls var på besøk i november i fjor. Sushi-nivået var løftet flere hakk opp i Trondheim, men restauranten var også blitt så mye mer, var konklusjonen. Og det er det driverne nå ønsker å vise frem ved navneendringen.

Det har vært en fornyelse på gang

-Vi er enige med VinPuls i at restauranten er blitt så mye mer enn det den var tidligere. Det har vært en fornyelse på gang, og nå var tiden inne til å signalisere det utad også. Robata er et navn som restauranter med lignende konsept i utlandet også bruker. Det er blitt en merkevare over hele verden. Også ved Robata Asian Fusion i Trondheim serverer vi alt fra rå sjømat (les= sushi) til kjøtt og sjømat grillet på den spesielle robata-kullgrillen, som de gjør i Barcelona og i Soho i London, forklarer Tore Stokkan.

Men historien til Sushi Bar, som startet i nabolokalet i 1998 under navnet East Sushi & Noodles, skal føres videre, bl.a. for å etterkomme ønsket fra trofaste kunder om take-away sushi. Nettbutikken Sushi Bar vil derfor bli opprettholdt, det samme gjelder take away-leveringen fra restaurantlokalene.

-Vi har fått et nytt navn, men vi beholder identiteten vår. Men med utvidet konsept var det behov for en konkretisering. Og da fant vi ut at lignende restauranter ute i Europa også brukte navnet på grillen for å signalisere at kullgrill var en viktig del av tilbudet vi nå har på menyen vår, sier Stokkan.

Kjøkkensjef Vladimirs Domorads og Eriks Bolsakovs i aksjon på kjøkkenet ved Robata Asian Fusion, bl.a. med den spesielle robata-grillen. Foto: VinPuls og Robata Asian Fusion.

Robata på japansk betyr egentlig «peis». Men er altså en spesiell kullgrill som gir råvarene en helt egen smak.

Gikk mange år før sushi ble akseptert

Som nevnt ble den første utgaven av Sushi Bar åpnet som East Sushi & Noodles i 1988. To år senere kom navnet Sushi Bar. På denne tiden var sushi helt nytt i Trondheim. Havfruen hadde forsøkt å introdusere det, men det gikk mange år før en større del av publikum i byen ville gå ut og spise sushi.

-Ja, det var tungt i starten. Sushi var nytt og fremmed for mange. Kun folk som hadde vært mye ute og reist visste hva sushi kunne være. Egentlig var det ikke før i 2012 at sushi ble alment populært. Men da eksploderte det skikkelig i løpet av kort tid. «Alle» skulle ut og prøve seg på sushi, foreldre, barn og besteforeldre, ja, folk i alle aldre ble med på sushibølgen, forteller Tore Stokkan.

De utvidet raskt virksomheten med nye avdelinger, først i Innherredsveien, dernest på Heimdal og så på Torvet. Dessuten ble det åpnet en avdeling i Kristiansund, drevet som franchise. Og de første konkurrentene kom på banen, som Kyoto i Jomfrugata og Asian Cooking på Bakklandet. Samt at de selv inkluderte sushi i konseptet da de åpnet Cowsea i Adressa-huset.

Det er bevegelse i restaurantmarkedet

I dag er det et titalls sushi-restauranter i Trondheim. Da er det nok fornuftig å signalisere med et navnebytte at restauranten i Ravnkloa er blitt så mye mer enn bare sushi.

-Det er bevegelse i restaurantmarkedet i Trondheim. Derfor er det viktig at vi beholder høy kvalitet på det vi leverer. Etter at vi nyåpnet har vi fått bare positive tilbakemeldinger fra gjestene våre.

Maria Michaelsen og Tore Stokkan har vært involvert i restaurantdrift i Trondheim siden 1990, da de startet den Mexico-inspirerte Grønn Pepper i Fjordgata, med avdeling også i Søndre gate (tidligere China House). De har i tillegg til Sushi Bar-restaurantene også drevet grillrestauranten Big Horn. I dag er det sønnen Martin som er ansvarlig for restaurantene.

-Både Sushi Bar og Big Horn holdt til i ganske nedslitte lokaler her nederst i Munkegata. I stedet for å flikke på dem, fant vi ut at vi skulle satse skikkelig med en restaurant i et helt nytt og oppgradert lokale. Det er det vi nå kan vise frem i sin fulle bredde under et nytt navn, Robata Asian Fusion, påpeker Tore Stokkan.