Svindelforsøk mot vinimportører

Du har garantert hørt om Nigeria-mailene, der en tilsynelatende «seriøs» aktør ønsker å formidle en arv eller spør om hjelp til å flytte penger, og du blir forespeilet en stor belønning. Nå har svindlerne kastet sine øyne på norske vinimportører. Første mail er en forespørsel om hjelp til å skaffe en ny tappemaskin til en navngitt vinprodusent som importøren er representant for i Norge. Størrelsen på beløpet man ber om er over 567 000 kroner.

Av Ulf Dalheim, publisert 18. mai 2021

-Jeg syntes henvendelsen så litt merkelig ut, selv om mailadressen som henvendelsen kom fra tilsynelatende var fra en av mine produsenter. Men adressen jeg skulle gi mitt svar tilbake til var en helt annen, så jeg ante straks ugler i mosen. Jeg ba derfor om å få flere detaljer. Da var det ikke tvil om at dette var et svindelforsøk, forteller Jan Pollestad i JP Wines til VinPuls. Han er en av de norske vinimportørene som er kontaktet av vin-svindlerne.

Han ønsker ikke å at navnet på produsenten som angivelig måtte ha hjelp til å anskaffe seg en ny tappamaskin skal nevnes. Produsenten er uskyldig brukt i dette svindelforsøket. Men Jan Pollestad har overlatt mailkorrespondansen han har hatt til vinpuls.no. Der fremkommer det at svindlerne vil ha hjelp til å finansiere et innkjøp til totalt 68 950 doller (ca 567 000 NOK).

Disse opplysningene fikk da han ba om flere detaljer etter den første mailen. Adressen han fikk oppgitt som den hans svar på henvendelsen skulle gå til var:  executivechairmanceo20@gmail.com. En ikke så veldig seriøs og troverdig mailadresse , som alle raskt vil se.

Les hva svindlerne skriver om tappemaskinen

Dette er noe av innholdet i svindelmailene som har havnet i mailboksen til norske vinimportører:

«Thank you for your willingness to be part of this new project and to assist us purchase the Multi-function/Automatic Filling Sealing Machine. The machine in questions it’s a High Quality Fully Automatic Nespresso Capsule Filling Sealing Machine Model Number SKP-6. We need you to handle it on behalf of (navnet på den angivelige produsenten) and transact it from Norway.

The equipment will first be shipped to you at your preferable port of landing before delivering it to us. It will be easier and quicker due to the fact that we have exhausted our import quota for products from the United Arab Emirates the cost of the equipment is $68,950 including shipment. Shipment is by maritime and the equipment by dimension is 5470mmX1200mmX2150mm and weighs 1050kg.

Dette er den såkalte tappamaskinen norske importører blir bedt om å hjelp til å skaffe til en av sine leverandører. Den er imidlertid beregnet på Nespresso-kapsler, ikke vin. Faksimile fra svindelmailen.

We need  your company (navnet til den norske importøren) to help us pay the said amount to the supplier in the United Arab Emirates and once the payment is made, it is the responsibility of the supplier to ship the equipment to you in your country as shipment is inclusive in the total amount and you do an onward delivery to us.

If your company can handle it, the producer will reimburse you including all local taxes/charges and other expenses that might be incurred in the course of the transaction and additional 10% of the total invoice amount will be paid to your company for funding, before the arrival of the machine in Norway».

Ikke for vin, men for Nespresso-kapsler

-Jeg er garantert ikke den eneste som har fått en slik henvendelse, tror Jan Pollestad. Han ønsker derfor at disse svindelmailene skal bli kjent, slik at ingen i god tro eller i vanvare lar seg lure til å bli med på finansieringen av nye tappemaskiner.

Som vedlegg til mailene fra svindlerne ligger det ved bilder og beskrivelser av den aktuelle tappemaskinen. Da ser man hvor amatørmessig dette svindelforsøket egentlig er. For maskinen som vises frem er en maskin til å tappe Nespresso-kapsler, og har ikke noe med vin eller vinflasker å gjøre.

VinPuls håper ingen norske importører har latt seg lure til å bli med på en «finansiering» av nye tappemaskin til en av sine leverandører/produsenter. Nå er de i hvert fall advart!