TCE 2022 med sterkt Master class-program

Arrangørene av Trondheim Cognac Experience 2022 (TCE 2022)mener de har satt sammen et knallsterkt Master class-program når denne store konjakkmessen avvikles for fjerde gang lørdag 12. november. Representanter for berømte cognachus som Hardy, Delamain, Remy Martin, ABK6/Leyrat (Domaines Francis Abécassis) og Château de Montifaud tar turen fra Frankrike til Trondheim for å presentere sine beste merker. For noen produkter blir det nærmest verdenspremiere i Trondheim. Thomas Laflache fra ABK6/Leyrat serverer to nye cognac’er som blir flasketappet for første gang i oktober 2022.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. september 2022

Trondheim Cognac Experience ble arrangert for første gang i 2018. Den gangen deltok rundt 300 konjakk-entusiaster på messen. I 2019 var oppslutningen enda bedre, mens messen i 2020 måtte avlyses på grunn av koronapandemien. Men da man inviterte til ny cognac-fest igjen for tredje gang høsten 2021, ble det satt ny deltakerrekord.

Billetter til messen og spesialseminarene kan du kjøpe her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/trondheimcognacexperience2022

I år håper arrangørene, La Société de Cognac Trondheim (LSdCT) og VinPuls, på å passere 400 publikummere. Det vil i så fall bety at den fjerde messen setter ny deltakerrekord igjen, og faktisk kan bli utsolgt.

Bekreftelse på at vi har hatt suksess

-Vi er svært fornøyd med seminarprogrammet vi har fått satt sammen. Det er både svært hyggelig og en fin bekreftelse på at de tre første messene var suksessfulle at så mange sterke cognachus ønsker å komme til Trondheim med sine beste cognac’er. Det er vi stolte over, sier Arne M. Djønne, president i foreningen LSdCT.

Trondheim Cognac Experience 2022 arrangeres på Radisson Blu Royal Garden Hotel lørdag 12. november. Til messen i 2021 kom det en cognac-entusiast helt fra Italia for å få med seg messen. I år er det allerede meldt om større delegasjoner både fra Bergen og Kirkenes, så det blir deltakere fra i hvert fall hele landet også denne gangen.

I tillegg til besøkende foredragsholdere fra Frankrike, vil messen igjen gi muligheten for både nykommere (og viderekommende) til å få basiskunnskaper om cognacs historie, produksjon og de forskjellige kvalitetsnivåene. Også i år holdes dette introduksjonskurset til “Cognacs vidunderlige verden” av den kjente restaurantøren Roar Hildonen, som selv er aktivt medlem av La Société de Cognac Trondheim.

Les mer om innholdet på de seks forskjellige spesialseminarene her:

Master classes på Trondheim Cognac Experience 2022 – lørdag 12. november

  1. Master class kl. 13.30: Roar Hildonens introduksjonskurs

Nok en gang inviterer arrangørene bak Trondheim Cognac Experience til det populære introduksjonskurset “Velkommen til konjakks vidunderlige verden”, med restauratør og drinkeverdensmester Roar Hildonen. Han tar dere med på en reise i cognacs historie, forteller hvordan cognac lages og serverer smakebiter på ulike varianter på konjakks kvalitetsstige.

Et kurs til å bli cognac-klok av! Et kurs som passer både for nykommeren som vil bli introdusert for konjakk, og for de mer viderekommende, som vil lære og forstå mer.

  • Master class kl. 14.00: Delamain

Gjør deg klar for et gjensyn med Nicolas Mandon, som på tidligere TCE-Master classes har begeistret oss med sine flotte spesialseminarer. Han er klar for å servere nye strålende Delamain-konjakker, som bekrefter at produsenten fortsatt er verdensledende.

Delamains historie startet med at protestantiske Nicolas Delamain slo seg ned i England i 1625, som hoffmann under Charles I. Han ble adlet i 1639 og endte med å flytte til Irland. I 1759 flyttet en av hans etterkommere, James Delamain, tilbake til Jarnac i Cognac-regionen og startet med å selge og utvikle cognac sammen med svigerfaren Jean-Isaac Ranson.

Firmaet ble hetende Delamain & Ranson. Det ble oppløst i 1817, for så å gjenoppstå i 1824 under navnet Delamain & Roullet. Denne perioden varte i ca 100 år inntil Delamain-grenen selv overtok i 1905 og norskættede Alain Braastad tok over ledelsen i firmaet.

Ytterligere cirka 100 år senere er Delamain stadig en familiebedrift, men forsterket finansielt med delvis eierskap av Bollinger Champagne. Charles Braastad står nå ved roret som niende generasjon av Delamain-familien. Fra 2020-21 har han ført Delamain til det ypperste sjiktet av håndverkscognac med deres introduksjon av den nye versjonen av flaggskipet Pale & Dry og den nye Pléiade-serien.

  • Master class kl. 14.30: Remy Martin

Master class-seminaret med tittelen «Remy Martin Ost & Opulence Revealed», er for alle på jakt etter nye smaksopplevelser. Etter suksessen i 2019 tilbyr vi også i år en unik smaksopplevelse med prisvinnende Remy Martin på Trondheim Cognac Experience. Det såkalte «Opulence Revealed»-seminaret er en opplevelsesbasert presentasjon hvor deltakere tar på, lukter og smaker ulike ingredienser i kombinasjon med Remy Martin XO Cognac.

-Det lokker frem dine skjulte smakstalenter, sier foredragsholder Felice Capasso. Italieneren Felice er WSET-utdanner med sitt brennevinsakademi Sesto Senso Spirits, og har over ti års erfaring i bransjen fra flere europeiske land.

Felice er en stor konjakkentusiast og han elsker å finne nye smakskombinasjoner med mat, spesielt ost. I år legger vi derfor til en ostesmaking med Remy Martin VSOP og 1738 til opplevelsen. Vær forberedt på et lærerikt og smaksintensivt foredrag!

  • Master class kl. 15.00: Château de Montifaud

Cognachuset Château de Montifaud er en av få slottsprodusenter som er igjen i Cognac, og som fremdeles er familieeid, nå i 7. generasjon. Montifaud er utvilsomt en unik cognacprodusent. Montifaud ligger midt i hjertet av Cognacs eldste jordsmonn, på åskammene hvor nordre Petit Champagne og søndre Grande Champagne møtes.

Huset ledes i dag av Michel Vallet. De har 75 hektar vinmarker som ligger i Grande Champagne og Petite Champagne, midt i det beste jordsmonnet i konjakkregionen. Takket være det magre jordsmonnet der får man små avlinger, men desto bedre kvalitet og konsentrasjon på konjakken. Château de Montifaud blander ikke konjakk fra disse to underområdene, men selger dem utelukkende hver for seg. Dette er for å kunne tilby det beste fra hvert underområde.

Konjakkhuset Montifaud lager kun konjakk fra egne vinmarker, og kjøper ikke inn noe fra andre. Til fatlagring brukes bare eik fra Limousin, og nesten utelukkende brukte fat. De nydestillerte konjakkene ligger kun ett år på nye fat før de flyttes over på gamle fat. Dette for at fatpreget ikke skal bli for dominerende. Dermed oppnår de runde, florale og fruktige konjakker, med lite alkoholstikk.

Som et av ikke veldig mange konjakkhus har Chateau de Montifaud flere årgangskonjakker. Dette er ikke vanlig, fordi det er mye jobb med å oppfylle kravene til å garantere for slike årganger. Tønnene må plomberes av BNIC, og kan kun åpnes sammen med en representant fra BNIC.

  • Master class kl. 15.30: Hardy Cognac

Imponerende nok har Hardy-navnet og Hardy-cognacene gjennom fem generasjoner bare styrket sitt renommé som en av verdens beste og mest eksklusive produkter. Øverst troner «Perfection», skapt etter en utfordring fra to amerikanske importører som utfordret Maison Hardy til å skape en eksepsjonell cognac for luksusmarkedet. Cristallerie Daum laget en unik karaffel og kunstneren Jacques Carzon kom med et litografi som ble brukt som etikett.

Maison Hardy ble grunnlagt i 1863 av engelskmannen Anthony Hardy, som var vin- og sprihandler i London. Han ble så fascinert av god cognac at han rett og slett flyttet til Charente og etablerte sitt eget cognachus. Han endret også fornavnet sitt fra Anthony til Antoine for å vise at han mente alvor med sin involvering i fransk cognacproduksjon.

Nå er det femte generasjon Hardy-arving som styrer skuta, nemlig Bénédicte som i 2012 ble hedret med sin Cuvée Bénédicte, en supereksklusiv cognac, tappet på bare 333 flasker! Til TCE 2022 kommer Nathalie Egretau for å presentere Hardy-produkter på denne Master classen.

  • Master class kl. 16.00: ABK6/Leyrat (Domaines Francis Abécassis)
Elodie og Francis Abécassis

Francis og datteren Elodie hos Domaines Francis Abécassis lager fire forskjellige cognac-merker, ABK6, Leyrat, Reviseur og Grand Domaines. Til Trondheim Cognac Experience kommer deres salgsdirektør Thomas Laflache for å servere en bukett spesielt utvalgte konjakker på dette spesialseminaret.
Domaines Francis Abécassis eier flere større enkelteiendommer med vinmarker i Cognac. Deres slagord er «Single estate cognac», hvor de ønsker å vise frem distinkte konjakker fra en enkelt utvalgt eiendom hvor terroiret skinner gjennom. Cognac med umiskjennelig karakter og egenart.
Med hele 370 hektar fordelt på tre eiendommer er Domaines Francis Abécassis en av de største uavhengige produsenter i Cognac. De utfører et svært nøye arbeid i vinmarkene, høster plot for plot og har egne destillerier på hver enkelt eiendom hvor alt gjøres for hånd. Totalt har de 20 kjellere med 3500 fat for lagring av cognac.
Tittelen Thomas Laflache har satt på sin Master class er «Grande Champagne og Fins Bois – the influence of terroir». På seminaret presenterer han bl.a. to konjakker som er nye av året, flasketappet for første gang i oktober 2022. En «surprise», antyder han også at det kan bli.