The Crab ble stengt på dagen, manglet skjenkebevilling

Ni måneder etter at nye eiere kom inn i sjømatrestauranten The Crab i Trondheim oppdaget Trondheim kommune at restauranten ikke hadde søkt om ny skjenkebevilling, noe man er pålagt å gjøre ved eierskifte. Fredag forlangte kommunens folk derfor at The Crab måtte stenge dørene på flekken.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. oktober 2024

«Vi holder stengt 4.10-5.10. Mvh The Crab» står det på en håndskrevet lapp på døra til The Crab i Kjøpmannsgata 7. Når vi titter inn gjennom koøyet på den stengte døra ser vi at de ansatte er i full sving.

-Vi rydder og vasker, sier restaurantsjef Ingrid Jermstad når VinPuls får kontakt med henne på telefon. Hun beklager stengingen, men opplyser at de har godt håp om å åpne restauranten igjen allerede kommende tirsdag.

Da kommunen påla The Crab å stenge fredag, medførte det at restaurantsjefen måtte ta en ringerunde til alle som hadde bestilt bord fredag og lørdag med beskjed om at de dessverre ikke kunne holde åpent.

Manglende skjenkebevilling etter at det ikke ble søkt om ny bevilling i forbindelse med eierskifte i januar førte til at eierskifteavdelingen i Trondheim kommune fredag påla The Crab å stenge umiddelbart. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Skjedde en administrasjonsfeil

Bakgrunnen for den overraskende og raske stengingen av The Crab er eierskiftet som skjedde i januar i år. Da ble det hentet inn nødvendig, ny kapital, samtidig som gründerne bak The Crab ved oppstarten i august 2022, bl.a. driver og eier av Ansnes Brygger Ola Skjåk Bræk og HitraMat-eier Anton Fjeldvær, ble kjøpt ut. De nye investorene var laksemilliardær Helge Gåsø, eiendomsinvestor Øyvind Christensen og Heimdal Gruppen-gründer Roar Munkhaugen.

Med helt nye eiere av restauranten skulle The Crab derfor ha søkt om ny skjenkebevilling. Loven krever nemlig at alle eiere av en restaurant sjekkes og godkjennes av eierskifteavdelingen i Trondheim kommune før det blir utstedt skjenkebevilling. I dette tilfellet skjedde det ifølge The Crab en administrasjonsfeil fra deres side. Det ble kun sendt inn en søknad om fornyelse av skjenkebevillingen.

-Vi har nå sendt inn alle nødvendige papirer, så da håper vi at alt blir ordnet raskt hos kommunen. Vi satser på at det er full rulle igjen fra kommende tirsdag, sier restaurantsjef Ingrid Jermstad ved The Crab.

Restauranten har allerede lagt planer for høsten. På hjemmesiden til The Crab annonseres det nå med grillbuffet helgen 18.-19. oktober og at lutefisksesongen starter tirsdag 22. oktober.

The Crab driftes fortsatt av gründer Ola Sjåk Bræk og administrasjonssjef Lisa Rønning. Restaurantsjef er Ingrid Jermstad som kom fra Maki, mens Vegard Følstad fra Skogn er kjøkkensjef. Han har bl.a. bakgrunn som kokk ved den norske ambassaden i Roma.

Regnskapene for de to første driftsårene for The Crab viser en omsetning på 9,1 millioner kroner og et resultat rundt null for de fem månedene med drift i 2022. For hele 2023 havnet omsetningen på 16,5 millioner, med et minusresultat før skatt på 3,4 millioner. Med de nye eiere som kom inn i januar 2024, skal et ha blitt hentet inn 2.1 millioner i ny frisk kapital.