Tilbyr 320 akevitter i “Privaten”

Baklandet Skydsstation, som kanskje er Trondheims mest kjente restaurant internasjonalt, sammen med Speilsalen på Britannia, har utvidet restaurantlokalene med selskapsavdelingen «Privaten» oppe i 2.etasje, der det frem til nylig bodde et eldre ektepar. Nå kan det populære utestedet i Øvre Bakklandet 33 tilby bl.a. 320 forskjellige akevitter, klappkak, sildetallerken og fiskesuppe i hele seks forskjellige rom.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. september 2021

Det er 25 år siden det ble startet kafedrift i den sjarmerende gamle bygningen på Bakklandet. Men helt siden 1860 har det vært drevet næringsvirksomhet der, bl.a. møbelsnekker, hattemaker og melkeutsalg.

Bygget og kafeen ble i fjor kjøpt av Øivind Rygvold Reppe, Mona Rygvold Reppe og Frode Bae. Men fortsatt svinser den tidligere eieren, danske Gurli Riis Holmen, rundt i lokalene som servitør, alltid klar for en hyggelig passiar med gjestene. Men nå har hun har fått sin etterfølger som daglig leder, nemlig Gunhild Rogne Bondø fra Tynset, tidligere daglig leder ved Kieglekroa i over fire år. Hun har med seg en «nabodøl» som kjøkkenleder, Martin Rønning fra Alvdal.

Daglig leder Gunhild Rogne Bondø (fra Tynset) og kjøkkenleder Martin Rønning (fra Alvdal) er de nye sjefene ved tradisjonsrike Baklandet Skydsstation i Øvre Bakklandet 33 i Trondheim. Her fotografert i det nye selskapslokalet “Privaten”. Foto: UD

Endelig får de presentere «Privaten»

-Selskapslokalet «Privaten» var egentlig ferdig til jul i fjor, men koronapandemien gjorde at vi aldri fikk tatt det i bruk, til tross for at vi hadde det fullbooket. Det har jo vært ett år med åpent og stengt gjennom hele pandemien, så nå gleder vi oss til at vi kan invitere gjestene hit under tilnærmet normale forhold igjen, sier Gunhild Rogne Bondø som overtok som daglig leder i oktober 2020.

Da VinPuls er på besøk en onsdags formiddag er det allerede mange gjester i de forskjellige rommene i det gamle, totalfredete bygget. De har fått navn som Størhuset, Penstua, Bakgården, Slyngstua og Portrommet. Og nå er også «Privaten» kommet til. Alle rommene er innredet forskjellig, med ulike stoler og bord.

-Det handler om å gjøre mest mulig ut av rominndelingen som var her opprinnelig, sier Bondø.

Et hjemmekoselig kafelokale

Å besøke Baklandet Skydsstation er som å komme hjem til en familie i Trondheim for mange år siden. Foto: UD

Å komme inn på Baklandet Skydsstation er som å besøke en familie hjemme rett etter krigen. Duse pastellfarger på veggene, skjeve dører og dørstokker, lamper i forskjellige fasonger. Ikke rart turister som besøker Trondheim har denne kaféen på sin opplevelses-liste. Den er kjent over hele verden, og får nok ennå mer oppmerksomhet etter at Visit Norway var der og filmet en ny video for noen uker siden.

Som nevnt innledningsvis er det akevittutvalget som først og fremst gjør Baklandet Skydsstation spennende for mat- og drikkeentusiaster. Listen over akevitter teller rundt 320 varianter fra hele verden. Og alle kan du kjøpe på glass. Prisen er fra 119 og opp til 198 kroner. Tilbudet omfatter alt fra de tradisjonelle norske akevittene gjennom mange sjeldne spesialutgaver til for eksempel italienske Marolo Armôugnan Acquavite di Albicocche som koster over tusen kroner på Vinmonopolet for en 50 cl-flaske. Drikketilbudet ellers er husets hvite, røde, rosé og prosecco, ti ulike drinker/cocktails, fem fatøl, ni flaskeøl og fem alkoholfrie øl.

På akevittsiden er det mulig å velge fire forskjellige pakker, med fire ulike akevitter. «Sildesymfoni» inneholder kun danske akevitter. «Husets utvalgte» kan variere. Dessuten har man «Trøndersk kvartett» og «Din egen akevittbombe». Den sistnevnte setter du sammen selv.

Rekordomsetning i juli og august 2021

De to koronaårene 2020 og 2021 har vært tunge også for Baklandet Skydsstation, men Gunhild kunne slå inn rekordomsetning på kassa både i juli og august i år. Foto: UD

Regnskapet for Baklandet Skydsstation viser at omsetningen lå stabilt på 10,8-10,9 millioner kroner i 2019 og 2018. Koronaåret 2020 har man ikke helt gjort opp ennå, mens også 2021 er preget av nedstengningen. Men sommeren ble, som hos mange andre aktører i Trondheims uteliv, veldig bra.

-Både i juli og august lå vi rundt to millioner i omsetning. Det var vi utrolig fornøyd med. Sommeren ble svært positiv, og nå ser vi virkelig frem mot normale dager igjen. Vi har åpent hver dag hele uken fra kl. 11.00, rapporterer Gunhild Rogne Bondø.

-Vil menyen oppe i «Privaten» være det samme som nede i 1.etasjen?

-Baklandet Skydsstation vil fortsatt ha fokus på tradisjonsrik norsk og dansk mat i 1.etasjen. Som klappkak, smørbrødvarianter, sildetallerken, fiskegryte, bacalao og reinsdyrgryte. Oppe vil det bli mer «fine dining» for selskaper, med litt mer «fancy» tre- og femrettere som vil variere etter sesongene. Men også her vil det være basert på lokale råvarer. Akkurat nå serverer vi bl.a. elgtartar, soppsuppe, breiflabb, reinsdyrfilet og pavlova på selskapsmenyen. Og så blir det så klart lutfiskaftener nå før jul, sier Bondø.

Hun mener det nye selskapslokalet kan brukes til alt fra navnefester og bursdager til bedriftsjulebord. Det har eget kjøkken og bar, i tillegg til to «stuer» som kan ta opptil 30 personer samlet, mens som avdelt har plass til henholdsvis 18 og 12 personer.

-Dere holder på tradisjonene når det gjelder mat og drikke?

-Ja, det ligger i veggene her. Og både kjøkkenleder Martin og jeg kommer fra bygda, så de tradisjonsrike rettene ligger vel i blodet hos oss. Det betyr likevel ikke at vi ikke kan fornye gamle retter. Men sild og akevitt fjerner vi aldri fra menyen, svarer Gunhild Rogne Bondø ved Baklandet Skydsstation.