Tirsdag kjemper Norge om nytt kokke-gull

Norges kandidat i kokkekonkurransen Bocuse d’Or, Christian A. Pettersen, har lagt lista høyt for seg selv foran årets finale i Lyon denne uken. Bare seier er godt nok, har han sagt.

Pettersen skal i aksjon den aller første dagen, tirsdag 29.januar, og resultatene for årets Bocuse d’Or blir offentliggjort om kvelden onsdag 30. januar. En stor norsk delegasjon er på plass i Lyon for å følge og ikke minst heie frem Pettersen i konkurransen.

Bocuse d’Or er verdens vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse og i verdensfinalen i Lyon kjemper kokker fra 24 nasjoner om den gjeve Bocuse d’Or-tittelen. Christian A. Pettersen har tidligere vinner Europa-utgaven av Bocuse d’Or på overlegent vis.

Det norske teamet i årets Bocuse d’Or-finale. I midten Christian André Pettersen, flankert av commis Håvard André Josdal Østebø (t.v.) og coach Gunnar Hvarnes

Bronse-Hvarnes er coach

Team Norge består ved siden av Christian A. Pettersen, av commis Håvard André Josdal Ostebø og coach Gunnar Hvarnes. Gunnar Hvarnes har selv bronse fra Bocuse d’Or i 2011.

Til Horecanytt sier Hvarnes dette om årets konkurranse:

– Det vi vet, er at Pettersen er blant favorittene, men vi er ydmyke med tanke på denne konkurransen. Det er harde konkurrenter og alt kan skje underveis. Vi sikter i første rekke på pallen, men likevel, det er ikke tvil om at vi har den beste kandidaten, mener nå jeg, sier coach Gunnar Hvarnes.

-Han har “asiatisk struktur”

Gunnar Hvarnes fortsetter:

– I tillegg til å være en særdeles god kokk, overlater Christian A. Pettersen absolutt ingenting til tilfeldighetene. Det er «asiatisk» struktur på sitt aller beste. Han var også den desidert vasseste kokken i Torino i juni i fjor (Bocuse d’Or Europa), og jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det i Lyon heller, utdyper Hvarnes.

Årets konkurransemeny er en hyllest til det franske kjøkkenet. Kalvecarré fra fransk kalv blir hovedråvaren til fatretten. Denne skal serveres hel, eller i to deler, og med en eller flere av følgende deler av kalven: brissel, nyrer, lever eller skank. Tallerkenretten skal være en chartreuse med skjell og grønnsaker. Denne retten ble valgt som en hyllest til Joël Robuchon, en av Frankrikes største kokker, og som gjennom sin karriere har hatt flest Michelin-stjerner i verden.

Med årets oppgave ønsker den internasjonale organisasjonskomiteen å utfordre de 24 finalistene til å presentere en klassisk rett på en moderne måte, men samtidig ivareta Paul Bocuses ånd.

For Bocuse d’Or har som mange kjenner til fått sitt navn etter den franske stjernekokken Paul Bocuse som har hatt sin restaurant i Lyon i en årrekke. Det er nå et drøyt år siden Paul Bocuse gikk bort og i forbindelse med årets utgave av Bocuse d’Or hedres og minnes den franske stjernekokken med en stor middag i Lyon tirsdag 29.januar. Der deltar 320 gjester, deriblant 200 kokker.