Foto: Alex Filz

Toppviner fra utenfor allfarvei

Av og til skal man ta seg tid til en avstikker utenom allfarvei. Da kan det dukke opp spennende og uventede opplevelser. Det gjelder også innen vin. I dag gjør jeg nettopp det, tar turen til det nordlige Italia, på grensen mot Østerrike og Sveits. Trentino-Alto Adige (på italiensk) eller Südtirol (på tysk) er betegnelsen på området. Blant mange svært spennende produsenter der, som bl.a. dyrker de lokale druene lagrein og schiava, er Manincor representert i Vinmonopolets lister med flere flotte, originale viner.

Av Ulf Dalheim, publisert 10. august 2021

Trentino-Alto Adige/Südtirol er i utstrekning en av de største av de tyve italienske autonome regionene som utgjør republikken Italia. Men også en av de minste – når det kommer til vin. Få regioner, om noen, har imidlertid så høyt gjennomsnittlig nivå på vinene som lages der. 98 prosent er faktisk klassifisert som DOC-viner.

20 forskjellige druer er tillatt brukt

Greveekteparet Goëss-Enzenberg ute i vinmarkene sammen med sauene som trasker fritt rundt på eiendommen, Foto: Alex Filz

Området er mest kjent og anerkjent for sine hvite viner, som stadig får Tre biccheri (tre glass, høyeste vurdering) i den italienske vinguiden Gambero Rosso. Men de røde er på sterk fremmarsj, både de som er laget på de to lokale druene lagrein og schiava (også kjent som trollinger eller vernatsch), men også flere og flere på pinot nero. Merlot dyrkes også i stadig sterkere grad. Totalt er det tyve druer som er tillatt brukt i regionen. 68 prosent av arealet i Trentino-Alto Adige er beplantet med hvitvinsdruer, 38 prosent med røde.

Tenk deg at du har vært i Madonna di Campiglio om vinteren. Tatt skiheisene til topps og nytt utsikten over alpelandskapet. Sklidd lekende lett ned den ene alpinbakken etter den andre. Så kommer du tilbake om sommeren. Tar turen ned i flere av dalførene i områdene. Lite skitrekk å se. Men veldig mye vinmarker! For ikke å snakke om borger/slott. Det skal finnes 800 av dem. Samt masse små og store innsjøer. Og eplehager!

Eplene som brukes i apfelstrudl kommer fra Val di Nou i Trentino-Alto Adige. Pluss på med hele 19 Michelin-restauranter, så skjønner du at dette er et attraktivt område å besøke. Verdt en omvei eller en egen reise, som det heter om de beste Michelin-restaurantene. Norske Sirkus Merano hentet for øvrig sitt navn fra en av byene i regionen, som i nord grenser mot Østerrike, i syd mot Veneto, i vest mot Lombardia og i nordvest mot Sveits. Her har man fått kulturelt påfyll både fra nord og fra latinske områder lenger sør.

Hieronymus Manincor fra 1608

Den opprinnelige bebyggelsen på Manincor-eiendommen.

Men det var vinhuset Manincor jeg egentlig skulle skrive om! Med historie tilbake til 1608, da Hieronymus Manincor, adlet av keiser av Østerrike, slo seg ned der. Våpenskjoldet til familien viser det som i dag er vinhuset Manincors motto – «Med hånden på hjertet». Nåværende eier er grev Michael Goëss-Enzenberg. Grevfamilien Enzenberg kom inn da et barnebarn av Hieronymus Manincor i 1662 giftet seg med en Enzenberg-greve. Men de var ikke kjent for vin den gangen. Faktisk så ble det til langt opp på 1900-tallet levert druer til lokale kooperativer i nærheten. Grev Michael Goëss-Enzenberg tok over ansvaret etter sin onkel i 1991, og det er da den moderne historien for vinprodusenten Manincor i virkeligheten begynner.

Grev Goëss-Enzenberg beskrives som entusiastisk, dedikert og idealistisk. Fra dag én satset han på økologisk drift, og etter hvert også biodynamisk produksjon. Vinhuset er i dag Demeter-sertifisert som 100% biodynamisk. Det gjelder alle de 50 hektar med vinmarker som sjefsvinmaker Helmut Zozin har ansvaret for.

Har eikeskog til å lege egne fat

Samtidig sørger den 60 år gamle greven for at hans tre barn får opplæring innen vinbransjen, slik at det fundamentet han har lagt gjennom 25 årganger siden den første under hans ledelse ble laget i 1996, blir ført videre av familien. I dag bor de på den opprinnelige slottseiendommen like utenfor den lille landsbyen St. Josef am See (300 innbyggere), mor og far, tre barn, hund og katt, høner og sauer. På eiendommen er det, som ellers i kommunen Kaltern, mye eikeskog, noe som gjør at Manincor kan lage sine egne eikefat til bruk i vinproduksjonen.

Grev Michael Goëss-Enzenberg med eikestaver som skal bli til fat for bruk i vinproduksjonen. Foto: Manincor

130 000 flasker ble lansert fra Manincor da første årgang kom på markedet fra 1997 og utover. Og grev Michael Goëss-Enzenberg innså raskt at herskapshuset og de opprinnelige kjellerne ikke holdt mål om han skulle nå sine mål om å lage vin av svært høy kvalitet. Han måtte bygge ny vinkjeller, og engasjerte to kjente arkitekter, som kom opp med en spektakulær løsning som innebærer at de nye produksjonsarealene, 3000 kvm totalt, ligger dypt under jorda, ja, til og med delvis under de nærmeste vinmarkene rundt hovedanlegget. Fokuset på miljø og bærekraft har også medført at blykapslene på flaskene er skiftet ut med et papirbånd, og at vekten på flaskene er redusert.

Dyrker over 12 ulike druetyper

Gjennomsnittsalderen på vinmarkene til Manincor er rundt 20 år, men vinhuset har også vinstokker som er mer enn 30 år gamle. Men fortsatt sier de at det er mer å hente ut kvalitetsmessig fremover. Druene som dyrkes på eiendommen er pinot grigio, moscato giallo, pinot bianco, chardonnay, sauvignon blanc og petit manseng for de hvite, og lagrein, schiava, pinot nero, merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc for de røde.

Den norske importøren av Manincor-vinene har tatt inn flere av de røde, men også en hvit laget på pinot bianco, chardonnay og sauvignon blanc, samt en søt dessertvin på 100% petit manseng. Den hvite Manincor Réserve della Contessa 2019 er til og med i basisutvalget, så start gjerne med den før du venter på de røde som må bestilles!

Manincor Réserve della Contessa 2019
Hvitvin
Italia Trentino-Alto Adige Südtirol
Basis – 5335401
257,8 0 – 5 år
Spennende vin fra Südtirol. Spenstig fruktbilde, med smak av modne epler, grapefrukt, fersken. Noe krydder, saltmineraler, nøtter og grønne urter. Druer brukt her er 60% pinot bianco, 30% chardonnay, 10% sauvignon blanc.
Produsent: Manincor
Importør: Vini Veri AS

Manincor Réserve del Conte 2018
Rødvin
Italia, Trentino-Alto Adige
Bestilling – nr. 5335301
Kr. 290,00, 0 – 8 år
God fylde, tett og stram bærfrukt, mot skogsbær, syrlige røde bær, bjørnebær og solbær. Hint av lakris, krydder (pepper) og urter. Faste tanniner. Laget på 40% merlot, 35% lagrein og 25% cabernet franc.
Produsent: Manincor
Importør: Vini Veri

Øvrige viner fra Manincor tilgjengelig i Norge:

Manincor Mason Pinot Nero 2018 (varenr. 193001, kr. 429,00 i BU)
Manincor der Keil 2019 (varenr. 11932001, kr. 290,00 i BU)
Manincor Le Petit 2015 (0,35 l, varenr. 2151702, kr. 528,80 i BU).