Trønderkonjakken på plass

Lørdag 12.oktober var det førpremiere på den helt nye Trøndelag Special Reserve XO Cognac på den store konjakkmessen Trondheim Cognac Experience i regi av VinPuls og La Societe de Cognac Trondheim. Nå er konjakken også på plass i Vinmonopolets butikker.

10 av Vinmonopolets butikker i Trøndelag har tatt inn den nye Trøndelag-konjakken, som avløser Trondheim XO Cognac som ble lansert for hele 16 år siden. I Trondheim har butikkene Bankkvartalet, Byhaven, Valentinlyst og City Syd konjakken i hyllene sine. Det samme har butikkene i Malvik, Melhus, Brekstad, Levanger, Steinkjer og Frøya.

-Jeg er veldig fornøyd med tilbakemeldingene på denne konjakken, og det er hyggelig å se at Vinmonopolets butikker ønsker å ha den i utvalget sitt, sier Roar Hildonen.

I utgangspunktet er dette nemlig et produkt som er lansert i Bestillingsutvalget. Det betyr at hvis butikkene ikke selv velger å ta den inn, så må kundene bestille den for levering i sin lokale butikk.

Det var i 2003 at Roar Hildonen blendet og lanserte den første offisielle trønderkonjakken, den gangen under navnet Trondhjem XO Cognac. Før det hadde han også lansert sin egen Kontoret Cognac, i forbindelse med at han sammen med Bård Koen drev det meget populære utestedet Kontoret Bar & Spiseri i Nordre gate i Trondheim.

Ny, oppgradert utgave

Nå kommer det altså en oppgradert utgave av den forrige konjakken. Og for å hedre det nye storfylket ble navnet denne gangen dessuten Trøndelag Special Reserve XO Cognac. Trondhjems-konjakken går nå ut av produksjon. Det skjer naturlig, etter at reglene er endret for hvor mye eldre konjakk som skal være med i blenden for at den skal kunne kalles en XO Cognac. Så da var det tid for å tenke nytt for Roar Hildonen.

-Trondhjem XO Cognac har hatt et fint liv og vært mye etterspurt i alle år. Rundt 70 000 flasker er solgt opp gjennom årene. Men det passet fint at de nye reglene for XO-konjakk kom på et tidspunkt hvor de to trøndelagsfylkene ble slått sammen. Da ble det naturlig å lage en egen konjakk for hele det nye sammenslåtte Trøndelag, sier Roar Hildonen.

Var helt enig med «folkesmaken»

Da han blendet den første Trondhjem-konjakken, var han nede hos Birkedal Hartmann i Cognac og smakte seg igjennom en rekke fatprøver, som han deretter satte sammen ut fra hvilke han mente ville gi den beste konjakkblenden. Ved komposisjonen av den nye konjakken har metoden vært annerledes.

-Ja, vi gjorde nesten helt motsatt denne gangen. Jeg ga en beskrivelse av hva jeg ønsket, hvor prisnivået lå og hva slags kvalitet og egenskaper jeg var på jakt etter. Deretter fikk jeg sendt opp seks forskjellige blends. Så fikk et panel på tyve personer smake på de seks vareprøvene, uten å vite hva det var de smakte. Disse tyve personene ble bedt om rangere de tre beste konjakkene. Deretter smakte jeg på de samme seks vareprøvene og laget min egen topp tre-liste. Det fine var at min smak og «folkesmaken» var helt lik, vi hadde den samme blenden på førsteplass. Så jeg slapp å bruke dobbeltstemmen min, smiler Roar Hildonen.

Den nye trønderkonjakken er satt sammen av konjakk fra de beste områdene i Cognac – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois. De forskjellige elementene har fått fra ti til 30 års lagring. På Vinmonopolets hjemmeside beskrives den på følgende måte: «Dyp gyllen. Smak av sjokolade, aprikos, tørket frukt og vanilje. Lang ettersmak».

Trønderne er fortsatt konjakkelskere

Det er helt naturlig at det nå kommer en egen konjakk for det nye Trøndelag fylke. Statistisk sett er konjakk nemlig først og fremst en «trønderdrikk». Det er i Trondheim og nordover det selges mest konjakk her i landet, følge Vinmonopolets statistikker. Trøndelag topper salgslistene, deretter kommer Nordland, Hordaland, Oslo, Akershus, Rogaland og Troms.

Og Norge er fremdeles det landet i verden (befolkningsstatistisk) hvor det selges mest konjakk per capita i hele verden, omtrent på nivå med Finland, som også er et lidenskapelig konjakkdrikkende land.

Info om den nye Trøndelag-konjakken:

Trøndelag Special Reserve XO Cognac
Kr. 620,00
Varenr. 11312101
Produsent: Birkedal Hartmann Cognac