Trondheim fikk EM i kokkekunst i 2024

Ikke bare er Trondheim og Trøndelag European Region of Gastronomy i 2022. Nå er det også klar at Trondheim blir vertskapsby for Bocuse d’Or Europe i 2024. Det ble klart under årets Bocuse d’Or Europa i Budapest torsdag. Der kvalifiserte Norges kandidat, Filip August Bendi, seg til verdensfinalen med en bronseplass.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. mars 2022

Bocuse d’Or Europa er den europeiske kvalifiseringskonkurransen for Bocuse d’Or, og de ti beste kandidatene i denne konkurransen går videre til verdensfinalen i Lyon året etter. Bocuse d’Or Europe ble for første gang arrangert i 2008 i Stavanger og har utviklet seg til en spennende og krevende kvalifiseringskonkurranse for europeiske konkurransekokker.

-Dette er en ærefull oppgave som skaper store muligheter for Norge som matnasjon, og for regionene til å vise sin særegenhet. Konkurransen samler de beste kokkene i Europa, og arrangementet bidrar til å sette de sterkeste lyskasterne på hele Norges gastronomiske miljø og potensialet som ligger her, jubler Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi i en pressemelding.

Bocuse d’Or Europe er den europeiske kvalifiseringskonkurransen for Bocuse d’Or, verdensmesterskapet i kokkekunst, hvor de ti beste kandidatene i denne konkurransen går videre til verdensfinalen i Lyon året etter. Den første europafinalen noensinne, ble lagt til Stavanger i 2008 med svært god suksess. 16 år etter er det altså Trondheim og Trøndelag som får det ærefulle oppdraget å være vertsby.

Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe, Filip August Bendi, vant bronse i Budapest i kveld. Danmark og Ungarn kom på henholdsvis første- og andreplass. Filip August Bendi og Team Norway er dermed videre til verdensfinalen i Lyon i januar 2023.

Norges kandidat under kokke-EM i Budapest, Filip August Bendi, sikret med en tredjeplass Norge en plass i verdensfinalen i Lyon neste år. Her sammen med coach Christopher Davidsen (Speilsalen) og dommer Bent Stiansen (Statholdergaarden).

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or Europe torsdag kveld:
Gull: Danmark
Sølv: Ungarn
Bronse: Norge
Beste tallerkenrett: Storbritannia
Beste fatrett: Sverige
Beste commis: Sverige

Prosjektleder Hans Petter Øien Kvam, fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen, mener at regionen kan takke engasjementet gjennom mange år fra et samlet Trøndelag, for at valget falt på Trondheim.

– Dette er en stor anerkjennelse av en solid strategisk satsing og prioritering i Trøndelag. At vi blir valgt av en av verdens sterkeste merkevarer innen gastronomi, til å være vertskap for konkurransen, gjør oss stolte på vegne av hele regionen, heter det i en pressemelding fra Bocuse d’Or Norge.

Verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefulle kokkekonkurranse, og har et enormt fokus satt på håndverk, faglighet og prestasjoner i verdensklasse. Konkurransen har siden sin første utgave i 1987 inspirert kokker over hele verden, og skaper sterke internasjonale nettverk mellom dyktige kokker over hele verden.

Bocuse-kokk Geir Skeie vant Europafinalen i 2008, og gikk videre til å vinne Verdensfinalen i 2009. Skeie vil også være det norske Bocuse-akademiets president i 2024, og med det leder for den europeiske organisasjonskomitéen.

-For norske kokker vil dette ha stor betydning, og det vil bidra positivt både til rekruttering, fagets omdømme og yrkets attraktivitet. I tillegg vil det trekke opp spydspisser av norske råvarer, som igjen skaper god oppmerksomhet for alle norske restauranter og kokker, og selvsagt norsk matproduksjon. Til syvende og sist handler alt dette om kvalitet og interesse, sier Geir Skeie.

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon.

Teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon. 

Norge har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i verdensfinalen. I Europafinalen har Norge alltid stått på pallen, og har fire gull, to sølv og en bronse. Norge er med det verdens mestvinnende land i antall pallplasser, og suveren i Europa.