Trondheimsnatt med spanske vibber

Det trondheimsbaserte vinimportfirmaet North of Wine har lansert sin første vin under egen etikett. Vinen har de hentet fra to søstre som lager vin i forskjellige distrikter rundt om i Spania, mens tittelen er inspirert av en av Åge Aleksandersens mest folkekjære melodier. «Trondheimsnatt» er navnet, laget på druer høstet i Rioja og flasketappet ved vinhuset Alea Vini i byen León.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. mai.2022

Mange har vi forskjellige minner knyttet til begrepet «Trondheimsnatt». Noe med musikk og en kjent og kjær trøndersk artist, naturligvis! Noe med Nidarosdomen eller Munkholmen også kanskje? Eller en sen rusletur hjem etter en kveld på byen, med litt romanse involvert? Nå kan alt dette, og mere til, forenes i et glass spansk rødvin.

Søstre som ville begeistre

De Andrés Sisters kaller de seg, Ruth og Ana de Andrés som har laget vinen som er tappet på Trondheimsnatt-flaskene. De to søstrene Andrés er blant de nye yndlingene i den spanske vinverdenen. Storesøster Ruth oppdaget tidlig at hun hadde en usedvanlig god nese/luktesans, og endte opp med å studere både kjemi og ønologi i Valladolid. Senere plusset hun på med ytterligere eksamener innen samme tema fra Burgund og Barcelona.

Mens lillesøster Ana, som beskrives med en sterk karakter og jernvilje, først tok sin psykologiutdannelse i Salamanca, før hun også dro ut og utdannet seg innen arbeidsliv ved universiteter i Turku (Finland) og Green Bay (USA).

Ferdig utdannet bestemte de to søstrene seg for at de ville skape noe sammen, finne på noe hvor de både kunne bruke sin ervervede teoretiske kunnskap, men også både utfordre seg selv og finne en egen nisje innen den spanske vinverdenen.

Lager viner rundt om i hele Spania

Søstrene Ruth og Ana de Andrés lager viner gjennom samarbeid med druedyrkere og vinmakere rundt om i Spania. For trondheimsfirmaet North of Wine har de valgt en vin i sin Obaya Seleccíon-serie, på druer høstet i Rioja. Foto: De Andrés Sisters.

-Vi ønsker å skape unike, uvanlige produkter, overføre verdier vi får gjennom kontakt med og samarbeid med produsenter, selgere, kjøpere og forbrukere. Både folk med erfaring og nykommere i bransjen. Målet er produkter som begeistrer, sier Ruth og Ana og sitt prosjekt.

De begynte med utgangspunkt i León. Så har de etter hvert beveget seg rundt i hele Spania, hvor de har innledet samarbeid med lokale druedyrkere og vinmakere. Nå lager De Andrés Sisters vin i regioner som Alicante, Cava (Penedes), Gredos (Madrid), Rias Baixas, Rioja, Rueda og Ribera del Duero.

Ville skape sitt eget brand

-Bakgrunnen for lanseringen av «Trondheimsnatt» er at vi som vinimportør ville forsøke å skape vårt eget brand, teste ut hvordan det funker å gjøre noe med et lokalt tilsnitt. Vår nye logo er svart, så det med et tema rundt natt falt seg naturlig. Og så ble det «Trondheimsnatt», forklarer Geir Ove Bostrøm, gründer og styreleder i North of Wine.

-Er Åge A med på denne lanseringen?

-Vi forsøkte å kontakte ham for å spørre han om det var greit, men fikk aldri noe svar. Men nå har vi møtt ham, og han har fått se og smake vinen og har sagt at det var OK å kalle den «Trondheimsnatt».

-Er dette et engangstilfelle eller kommer det flere Trondheimsnatt-viner?

-Vi hadde tanker om en hvit og en rød, men fant bare denne røde som vi mener har kvalitet nok og som er en «value for money-vin». Men vi utelukker ikke at det kommer både hvit og rosé senere.

Flyttes fra TU til BU i september

North of Wine fikk hjelp av en samarbeidspartner med gode kontakter innen spansk vinproduksjon til å finne De Andrés Sisters og vinen som nå er tappet under etiketten «Trondheimsnatt». Den er laget på 80% tempranillo- og 20% grenache-druer, høstet nær den kjente vinbyen Fuenmayor i La Rioja. Vinmarkene ligger fra 400-700 m.o.h. og vokser i kalkholdig leirjord. Ruth og Ana Andrés sier at de bruker tempranillo fordi druen gir kraft og intensitet, mens grenache-druen sørger for at vinene blir avrundet, friskere, bløtere og mer balanserte. Vinen har hatt seks måneder på fat og fem måneder på bunnfall i ståltanker.

«Trondheimsnatt» er lansert i tilleggsutvalget (TU), som betyr at den ikke kan bestilles via Vinmonopolets nettside. Men den kan bestilles i alle polbutikker og via Vinmonopolets kundeservive. Per i dag er det bare Byhaven i Trondheim av Vinmonopolets butikker som har vinen i hyllene sine. Bostrøm opplyser at vinen vil bli overført fra TU til bestillingsutvalget (BU) i september. Da blir den lettere tilgjengelig for publikum.

Trondheimsnatt – Obaya Seleccíon Vino Tinto
Rødvin
Spania, León
Tilleggsutvalget – nr. 14198301
Kr. 159,10, 0 – 3 år
Denne står godt til melodien med samme navn. Myk, innsmigrende, folkelig. Ikke så alt for avansert, men med god balanse mellom frukt, modne røde bær og plommer. Innslag av noe krydder og fat, bra friskhet. En vin å nyte god musikk til, men også til mat, mest kjøttretter, som biff og grillet storfe, gjerne også lam eller hjort. Pent priset.
Produsent: Alea Vini
Importør: North of Wine