Ukens utvalgte viner på VinPuls

Nyt de siste rester av sol og sommervarme med gode viner i glasset. Ukens to utvalgte på VinPuls kommer fra Østerrike og Frankrike – Wachau og Burgund for å være mer presis. Med disse to har du vin som kan dekke opp de fleste matretter.

De utvalgte vinene er:
Domäne Wachau Dürnstein Federspiel Grüner Veltliner 2018
Clos du Moulin aux Moines Clos de la Perrière Rouge 2017

Hvit godbit fra Wachau

Ukens hvite vin her på VinPuls er altså fra Domäne Wachau, ofte benevnt som ett av verdens fremste vinkooperativer. Det finnes noen spesielt gode av dem, som Produttori del Barbaresco i Piemonte, La Chablisienne i Chablis og Vignerons d’Estezargues i Rhône. Domäne Wachau i landsbyen Dürnstein i Wachau er i samme klasse.

Kooperativ er ofte store. Domäne Wachau disponerer med sine 440 hektar rundt 30% av det totale vinmarksarealet i Wachau-dalen. Men de er det eneste vinhuset som lager vin fra alle de mest berømte vinmarkene, som Achleiten, Kollmitz, Loibenberg og Tausend-Eimer-Berg. Og det går kun på kvalitetsviner, under betegnelsene Steinfeder, Federspiel og Smaragd.

Domäne Wachau Dürnstein Federspiel Grüner Veltliner 2018
Hvitvin
Østerrike, Wachau
Testuvalget – nr. 10317901
Kr. 144,90, 0-5 år
Viner på grüner veltliner-druen går så utrolig bra til mye mat, fra salater, grillet sjømat, skalldyr og fisk til kylling og asiatiske retter. Den har en middels dyp gyllengul farve. Saftig, ungdommelig, med det lette, typiske krydderpreget, der du kjenner hint av hvit pepper, gule sitrusfrukter og mineraler. Frukten er moden og tiltalende, midtveis kommer hvite blomster og tropisk frukt, mens sitrus- og krydderpreget fortsetter helt til slutten.
Produsent: Domäne Wachau
Importør: Best Cellars

Teamet ved Domäne Wachau ledes av Roman Horvath som har vært ved vinhuset siden 2004. Han hadde bakgrunn fra vinbransjen, med opphold bl.a. i Chile og Frankrike, da han kom til Domäne Wachau. Horvath er også utdannet Master of Wine (MW), som den andre i Østerrikes historie. Sammen med seg i ledelsen har han ønolog og winemaker Heinz Frischengruber som i 2007 ble kåret til årets Vintner-nykommer i Østerrike.

Kun premium-viner

Domäne Wachau regnes blant en av Østerrikes ti beste hvitvinsprodusenter, med viner kun i premiumsegmentet. Druene hentes utelukkende fra egne vinmarker, men der har de som nevnt mye å velge fra i ofte spektakulære terrasserte marker i bratte åssider, mange av dem definert som World Cultural Heritage av Unesco.

Faller du for denne utvalgte vinen, skal du vite at fem ulike viner fra Domäne Wachau er å finne på Vinmonopolet, deretter en «nyvinning» laget på gammeldagsvis i amforaer.

Rød utvalgt fra Frankrike

Så over til ukens røde godbit. Den kommer fra Burgund i Frankrike, har benevnelsen Bourgogne, men er faktisk langt fra en vanlig standard regionalvin. Denne kommer nemlig fra enkeltvinmarken Clos de la Perrière hvor produsenten Clos du Moulin Aux Moines er eneaktør, altså er dette en såkalt Monopole-vin. Vinmarken ligger ved landsbyen Corpeau, sørøst for langt mer renommerte Puligny-Montrachet. Vinstokkene her har en gjennomsnittsalder på 46 år, og kan derfor betegnes som Vieilles Vignes (gamle vinstokker).

Clos du Moulin aux Moines Clos de la Perrière Rouge 2017
Rødvin
Frankrike, Burgund
Bestillingsutvalget – nr. 6904401
Kr. 279,90, 0-8 år
Druen er naturligvis pinot noir, som alt av rødt i Burgund er laget av.  Vinmarken Clos de la Perrière har et jordsmonn med mye leire og sandstein, noe vi finner igjen i form av en fin mineralitet i vinen. Alt er høstet for hånd, og etter 100 % malolaktisk gjæring har vinen fått 12 måneder på litt brukte fat (to til seks år gamle). Vi kjenner fatbruken i vinen, men her dominerer solide, dype og konsentrerte frukttoner, mest bringebær og kirsebær, rett og slett en imponerende flott fruktighet. Underveis er vi innom roseblomster og søtt krydder, samt en syrlig bærtone som bærer vinen på lette vinger. Denne er kjempegod å drikke alt nå, fra en super rødvinsårgang i Burgund, men vil garantert gi glede i mange år fremover, kanskje helt til 2026-2027.
Produsent: Clos du Moulin aux Moines
Importør: Plus Vini

Vinhuset Clos du Moulin aux Moines ligger i underområdet Auxey-Duresses i hjertet av Côte de Baune. Mange spår en stor fremtid for denne produsenten, som faktisk kan skrive sin historie tilbake til 962, da munkene fra Cluny etablerte eiendommen med formål å dyrke druer og korn. En av grunnene var en beskyttende dal med tilgang til fersk vann. Frem til ca 1650 ble gården drevet av av Citeaux Abbey, og korn var både da og i de etterfølgende århundrene den viktigste «råvaren» ved eiendommen, med mindre fokus på vin. Men vinmarkene fantes der hele tiden!

Nytt liv fikk eiendommen i 2008, da den ble ervervet av familien Andrieu som umiddelbart satset mye penger og la ned en stor arbeidsinnsats for å løfte kvaliteten på vinene fra Clos du Moulin aux Moines. Vinmarkene, som primært ligger i Pommard og Auxey-Duresses, er under konvertering til biodynamisk dyrking. I tillegg til monopolvinmarken Clos de la Perrière, har Andrieu også to andre vinmarker med betegnelsen monopole – Pommard 1er Cru Clos Orgelot og Auxey-Duresses Moulin aux Moines. I tillegg produserer vinhuset også viner fra Monthelie, Pernand-Vergelesses og Bourgogne Village.

Tenner du på denne vinen, så kan vi anbefale et dypdykk i ni andre viner fra Clos du Moulin aux Moines på Vinmonopolet, deriblant to hvite og en musserende.