Ukens viner kommer fra Italia

Ukens viner på VinPuls kommer begge fra Italia, men er vidt forskjellige. Først og fremst fordi det er en hvit og en rød, naturligvis, men også fordi de kommer fra forskjellige regioner (Veneto og Toscana).

Dernest fordi den ene er laget på en av Italias viktigste druer, noen mener til og med at sangiovese bør få betegnelsen nasjonaldrue. Mens den hvite er laget på hele fire ulike druetyper, hvorav en av dem (incrocio manzoni) har en meget begrenset utbredelse.

Imponerer med lagringspotensial

Hvitvinen er Monte del Frà Cà del Magro 2016, og er en vin jeg stadig kommer tilbake til, og som imponerer meg hver gang jeg skjenker den i glasset, enten jeg drikker den ganske fersk eller har hatt den i kjelleren noen år. Denne hvitvinen, som hele åtte ganger er tildelt Tre glass i den italienske vinguiden Gambero Rosso, tåler glatt 10 års lagring, men smaker nok best etter 6-8 år.

Drueblenden er som nevnt innledningsvis ganske original: garganega 40%, cortese 20%, trebbiano 20%, incrocio manzoni 15% og tocai friulano 5%.

Vinhuset Monte del Frà er et familieanliggende, skapt av brødrene Eligio og Claudio Bonomo i 1958. De holder til i Custoza, ikke langt fra sydenden av Gardasjøen, og navnet på vinhuset betyr munkenes fjell eller ås. Det har vært dyrket vindruer her i hvert fall fra 1492, da man har skriftlige nedtegnelser på at det ble handlet med jord, druer og vin, men mest sannsynlig var det druedyrking der også lenge før dette.

DOC-status fra 1971

Hvitvinene er klassifisert som Bianco di Custoza som fikk DOC-status i 1971. Med nærheten til Gardasjøen, produserer Monte del Frà også Barolino- og Lugano-viner. De har dessuten kjøpt et meget flott anlegg i Valpolicella, hvor de lager de tradisjonelle røde vinene Valpolicella, Ripasso og Amarone.

Totalt har Bonomo-familien 140 hektar med vinmarker, 65 av dem ligger rundt eiendommen i Custoza. Her har de også flotte «single vineyards», som Cà del Magro (Custoza Superiore), Colombara og Bonomo Sexiginta (Custoza Superiore). I Valpolicella har de enkeltvinmarken Scarnocchio for sin super-Amarone.

Brødrene Eligio og Claudio omtales som svært innovative, noe som nok var nødvendig i Custoza da de begynte på 50-tallet. Noe av det første de gjorde var å endre oppbindingen i vinmarkene, fra det tradisjonelle høye cordon-systemet, hvor vinplantene gjerne var 1,50-1,60 meter høye til det lavere guyot-systemet. Målet var å få mer konsentrasjon og høyere kvalitet på drueråstoffet.

Gamle vinstokker

Jordsmonnet i Custoza er preget av grus og stein, spesielt mye småstein (pebbles). Vinstokkene i Cà del Magra-vinmarken begynner nå å få en del år på baken, noe som er medvirkende til den fine mineraliteten og den fyldige karakteren i vinen.

Ca del Magro fra Monte del Fra i Lugano-Custoza i Veneto.

Monte del Frá Cà del Magro Custoza Superiore 2016
Hvitvin
Italia, Veneto
Basisutvalget – nr. 9212701
Kr. 164,90, 0-10 år
Dyp gul med et lite grønnstikk på farve. Masse gule frukter, gule plommer, gul grape, lett kryddertone. Fin struktur og karakter, mineralsk, hint av anis, epler, tropisk frukt og sitrus.
Produsent: Azienda Agricola Monte del Frà
Importør: Palmer

Prøv denne vinen til sushi og sashimi, asiatisk mat som ikke er for sterk, skalldyr, grillet fisk, lyst kjøtt eller salater.

Sangiovese-basert rødvin

Ukens rødvin er en sangiovese-basert Chianti fra et område benevnt som Chianti Senese. Vinhuset med det litt merkelige navnet Il Drago e La Fornace (dragen og ovnen) er bygget rundt en tidligere liten landsby kalt La Fornace. I dag står bare hovedbygningen, en slags borg, samt noen bolighus og en kirke fra rundt år 900 igjen.

Eierne gjør et nummer av at stedet ligger «midt i naturen», og på nettsiden ser du både fugler som flyr over skjermen og ender som ligger ute i vinmarkene. Ganske idyllisk er det absolutt!

Dette er et relativt ungt vinhus med unge folk også i ledelsen, blant annet Pietro Mattia Pocci fra den populære toskanske byen Siena, som ligger like i nærheten.

Pocci samarbeider med blant andre arkitekter og designere som han møtte under studietiden i Siena, og selv om innholdet i flaskene helt klart er det viktigste, ser man på etikettene at dette er folk som tenker nytt og sprekt. De har også et samarbeid med den kjente «slakteren fra Panzano», Dario Cecchini, og med kokken Valerio Braschi som gikk til topps i Master chef i Italia.

Tildelt flere utmerkelser

Vinhuset har på kort tid spredt seg langt ut over Colle di Val d’Elsa der de har 30 hektar rundt husene i La Fornace. Selv reklamerer de med at de lager viner fra Brunello til Bolgheri og fra Vernaccia til Morellino, men mest Chianti. En av vinene fra Il Drago e la Fornace, «Carbonaie», har vunnet gull på store messer, og vinen Vermentino Giallo Paglia er gitt utmerkelsen «Årets vinetikett».

Hovedansvar for vinene ved Il Drago e La Fornace er den anerkjente ønologen Paolo Caciorgna som er konsulent for et 30-talls vinhus i Italia, 20 av dem i Toscana.

Terningkast 5

Il Drago e la Fornace Chianti 2017
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti
Bestillingsutvalget – nr. 10847701
Kr. 199,90, 0 – 5 år
Frisk rubinrød på farve. Smak av moden rød frukt går igjen. Ganske milde, men likevel merkbare tanniner gir den et lett bitt, uten at det blir for voldsomt. Sangiovese-druen kjennes gjennom et tydelig kirsebærpreg, men du kjenner også hint av salvie, lakris, blomster og urter. Vinmonopolet oppgir sangiovese (90%) og merlot (10%) som drueblend. Selv sier vinhuset at det er 10% ciliegiolo i vinen. Andre steder har jeg sett trebbiano nevnt.
Produsent: Il Drago e La Fornace
Importør: Bonum Beverages

Denne vinen vil passe godt til toskanske retter med mye grønnsaker, også den lokale ribollita-suppen eller bønnesuppe. Selv testet jeg den opp mot bl.a. pizza, og det fungerte utmerket.