Unge kokker imponerte dommerne

Markaplassen skole ble vinneren da lag med seks elever fra hver av ni ungdomsskoler i Trondheim konkurrerte i «Ung Restaurant 2018» onsdag. Elevene «tok over» flere av byens beste restauranter, og viste et engasjement og en matglede som imponerte dommere og gjester.

Det er Fagnettverket for restaurant og matfag i Trøndelag som sammen med Trondheim Kokkenes Mesterlaug og Oi! Trøndersk mat og drikke som står bak arrangementet «Ung Restaurant». I år var det femte året, men sjette gang, at konkurransen ble avviklet.

Startet med “Vi dekker for fest”

-Det hele startet med «Vi dekker til fest» som ble arrangert for 9.trinnet på ungdomsskolen i hele ti år på rad. Så kom matfestivalen, hvor man ett år arrangerte «Ung restaurant» under selve festivalen. Dette var rett og slett steinbra, og førte igjen til at vi begynte å snakke med restaurantene i byen om en kokkekamp med seks elever fra hver av skolene, forteller Geir-Rune Larsen, avdelingsleder Restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole og sterk drivkraft for rekrutteringsarbeidet til matfaget.

Jentene var i flertall på flere av lagene som deltok i “Ung restaurant 2018”. Men dommerne var mest imponert over godt samarbeid og at man tok sine roller og gjorde hverandre gode. Foto: Dean Sheridan

Da det trønderske matmanifestet kom i 2011, var det bare naturlig å inkorporere dette i Ung restaurant-konseptet. Og restaurantfolket i byen var ikke vanskelig å be når man spurte om de ville åpne dørene og slippe ungdomsskoleelevene inn på kjøkkenet.

Topprestauranter åpnet dørene

Onsdag inntok de lokalene til Bula Bistro, Emilies ELD Restaurant & Bar, Frati, Folk og Fe, Scandic Bakklandet, Søstrene Karlsen Bar & Kjøkken, NordØst, Credo restaurant, To Rom og Kjøkken og 73 Bar & Restaurant ved Royal Garden.

Dommerne Thor Erik Rossvold, Tore Rødal og Frank Kjærland hadde sin sjekkliste da de dro rundt for å inspisere elevene i aksjon på kjøkken og i restaurant. Foto: Dean Sheridan

Mesterkokker fra kokkelaugene i Trondheim, Nord-Trøndelag og Hamar var dommere. I løpet av konkurransedagen dro de rundt til alle restaurantene og sjekket blant annet råvarekunnskap, hygiene og naturligvis selve matlagingen og oppdekkingen.

Restaurantene hadde fått en råvareliste i forkant, og skulle ut fra dette sette opp en meny som elevene fikk bryne seg på. I løpet av dagen skulle ungdommene forberede, tilberede og servere en tre-retters middag til foreldre, lærere, politikere og andre celebre gjester. Kjøkkensjefer og kokker ved restauranter var på plass for å hjelpe elevene, men rapportene forteller at 15-åringene tok gode grep selv de fleste steder.

Renée på Bula ble imponert

-Jeg er kjempeimponert. Jeg har bare veiledet jeg. De var kjempedyktige og tok raskt de rollene som var nødvendig, uttalte Renée Fagerhøi ved Bula.

Top Chef-vinner Renée Fagerhøi ved Bula (i midten bak) var kjempeimponert over elevene som inntok hennes restaurant. Foto: Dean Sheridan

Dommersjef Thor Erik Rossvold, tidligere oldermann i Trondheim Kokkenes Mesterlaug rapporterer om utrolig mye matglede og engasjement blant deltakerne i Ung Restaurant-konkurransen. Han er overbevist om at vi blant noen av de 60 ungdomsskoleelevene som deltok vil finne mange fremtidige kokker og servitører. Sammen med seg som meddommere hadde dommersjef Rossvold også Tore Rødal, oldermann i mesterlauget i Nord-Trøndelag og Frank Kjærland, oldermann for lauget i Hamar.

Jobber for økt rekruttering

-Gjennom dette Ung restaurant-konseptet håper vi å oppnå økt rekruttering til matfaget. En undersøkelse vi gjorde i fjor viste at 40 prosent av de som søkte seg til kokk- og servitørfag på videregående oppga at “Ung restaurant” hadde påvirket valget deres. Mat går aldri av moten, og for den som velger en karriere innen restaurant- og matfag er det mange muligheter for framtida, mener Geir-Rune Larsen.

Oppdekking av bord var også ett av kriteriene som dommerne brukte for å finne frem til vinnerlaget. Foto: Dean Sheridan

En undersøkelse Opinion har foretatt, og som er oppsummert i en rapport levert til Foreningen for Opplæringskontorene i
Restaurant- og Matfag rundt hva som skal til for å fremme økt rekruttering, så scorer Strinda videregående veldig godt.

Dette er en stor næring i Trøndelag, med rundt 5000-5500 kokker og servitører i arbeid.

Neste rekrutteringstiltak blir Pop up restaurant- og matfag på følgende datoer:
17.10.18. Charlottenlund ungdomsskole
24.10.18. Rosenborg ungdomsskole
31.10.18. Blussuvoll ungdomsskole

Jevnt mellom tre skoler

Fra premieutdalingen som samlet nærmere 280 personer på Royal Garden onsdag kveld. Markaplassen skole fikk en sjekk fra Culina på 3000 kroner, til innkjøp av kjøkkenutstyr. Foto: Dean Sheridan

I følge dommerne var det tre skoler som kjempet en tett kamp om seieren. Vinnerlaget fra Markaplassen, som hadde 73 Bar & Restaurant ved Royal Garden som sin base, besto av Jennie Øie, Maria Elvheim, Mia Moe Rødven, Elias Skaffloth Andersen, Simen Kjenndalen og Marine Vaagan Rian. Premien til vinnerlaget var en japansk kokkekniv til hver, samt individuelt tilpassede kokkejakker med eget navn på. Skolen fikk en sjekk fra Culina på 3000 kroner, til innkjøp av utstyr. På skolen i dag har de til vanlig faget mat og helse.

Dette var skolene som deltok: Rosenborg Ungdomsskole, Charlottenlund ungdomsskole, Blussuvoll ungdomsskole, Hommelvik ungdomsskole, Lade ungdomsskole, Sunnland ungdomsskole, Hoeggen skole, Vikhammer ungdomskole og Markaplassen skole.

Disse restaurantene åpnet dørene

Godt teamarbeid var viktig å vise frem for lagene som deltok i “Ung restaurant 2018”. Foto: Dean Sheridan

Restaurantene som stilte kjøkken og personale til disposisjon, og tok imot elevene med åpne armer, var Bula Bistro, Emilies ELD Restaurant & Bar, Frati, Folk og Fe, Scandic Bakklandet, Søstrene Karlsen Bar & Kjøkken, NordØst, Credo restaurant, To Rom og Kjøkken og 73 Bar & Restaurant ved Royal Garden.

Årets hovedråvarer på «Ung restaurant 2018» var gresskar, brokkoli, sopp, jordskokk, sei, agurk, potet, eple, plomme, havre, egg og meieriprodukter.

 Geir-Rune Larsen fremhever også øvrige samarbeidspartnere og sponsorer, i tilfeldig rekkefølge var det: Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Trøndelag, Kokkenes Mesterlaug Nord-Trøndelag, Produsentpakkeriet Trøndelag AS, Galåvolden Gård, Viken Gartneri Frosta, Domstein Sjømat As Avd Trondheim, TINE, Asko Midt Norge, Culina Trondheim, BAMA, Sportex AS, Inderøymat, Rørosbakern AS, Nidar og Gangstad Gårdsysteri.

Vil du vite mer, les mer om Restaurant- og matfag på www.skaffdegenfremtid.no/.

Her er flere fotoglimt fra konkurransedagen: