Verden rundt med september-vin

Vinmonopolet tar oss med på en i utgangspunktet spennende vinreise med sine september-nyheter som lanseres i basis-, parti- og testutvalget onsdag 7. september. Noen av innkjøpene er riktig så vellykkede, flere er originale, som to østerrikske piwi-viner, field blend fra Dâo, nebbiolo utenfor allfarvei, spanske florviner og nordiske hvite og røde. Men det er mye som er på det jevne også, og ti ulike lanseringer på merlot-druen er kanskje i overkant mye. Se omtale av alle nyhetene på VinPuls.no!

Av Ulf Dalheim, publisert 6. september 2022

Det skal de ha, produktsjefene hos Vinmonopolet: De tør å teste ut både nye trender innen vin, og lete etter listeføringer som har manglet blant basisnyhetene. Det gjelder denne gangen hvitviner fra appellasjonen Beaujolais Village i Burgund, florviner fra Spania og nebbiolo fra andre regioner enn Piemonte. I sistnevnte kategori kommer det to nebbiolo-baserte viner fra Valtellina i Lombardia (Italia), to viner fra California i USA og én fra McLaren Vale i Australia. Konklusjonen er vel at fortsatt er det vinmakerne i Piemonte som mestrer denne litt vanskelige druen best. Mange av de innfødte hevder da også at nebbiolo bare kan trives i Nord-Italia.

Vinmonopolet lanserer i september tre viner lagret under et gjærlag kalt “flor” (t.v.).Druene er dyrket i et jordsmonn kalt albariza, med druen palomino som der gror i hvit sandjord. Foto: Fra Vinmonopolets pressepresentasjon

Er Piwi “den nye vinen”?

Såkalte piwi-viner en den nye hete trenden i vinverdenen. På grunn av klimautfordringene, med stigende temperaturer og stadig tidligere druemodning, kombinert med mer og mer ekstremvær, leter man nå etter druer som kan takle disse “påkjenningene”. Som er resistente mot bl.a. soppangrep. Drueforskere i Mellom-Europa er kommet absolutt lengst på dette feltet, spesielt i Østerrike, der den naturlige løsningen for flere nå er nye druetyper.

Piwi er betegnelsen som brukes på nyutviklede druevarianter (krysninger) som både er attraktive (=lager gode viner) og bærekraftige (=trenger ikke hjelp av sprøytemidler). Først og fremst fordi de har motstandsdyktige egenskaper, mot både kulde, varme og sykdommer. Selve piwi-begrepet er en forkortelse for den tyske betegnelsen på de nye druene: pilz-wiederstandsfähigen.

Piwi-druer som lanseres på Polet denne gangen er laget på to druer kalt cabernet blanc og donauveltliner. VinPuls har tidligere omtalt en annen piwi-vin på druen sauvignac som ble skapt i 1991 av sveitseren Valentin Blattner og tyske Volker Freitag, en krysning av sauvignon blanc og riesling samt en tredje udruehybrid.

Blattner står også bak cabernet blanc, som er en krysning av cabernet sauvignon og regent. Mens donauveltliner, godkjent for bruk i Østerrike i 2015, er en krysning av grüner veltliner og seyval blanc. De to piwi-lanseringene vi ser denne gangen er nok bare starten på en ny bølge, så stepp opp på toget og bli med på reisen!

Nordiske viner – fortsatt litt kuriositeter

Tre nye nordiske viner, fra Arilds Vingård, Kullaberg Lyckeri og Nordlund John, viser at klimeendringene gjør det stadig enklere å lage vin i Norden. Men fortsatt er vinene for dyre i forhold til kvalitet, så de blir mest kuriositeter ennå. Det blir nok ikke lenge før vi også ser Polets første innkjøp av norsk vin. Fortsatt må vi nøye oss med Sverige (18 listeføringer), Danmark (4) og Finland (2).

Nå er det riktignok oppført fire “norske” viner i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Den ene – Evig Konge Cabernet Franc 2020 (kr. 649,00) er laget ved Hellige Olavs Kloster i Valldal, men druene er hentet opp fra Bulgaria. Pennesi Cantina Norvegesi i Son lager sine viner på druer transportert til Norge fra Italia. Så norsk vin på druer dyrket i Norge er per i dag ikke tilgjengelig. Men de kommer nok, for nærmere tyve aktører dyrker nå vindruer i Norge. Rapportene fra den årlige bedømmelsen av vinene deres, Norsk Vinskue, forteller om stadig økende antall viner og stigning i kvaliteten.

De ti merlot-vinene som lanseres i september (hvor behov for meg merlot, egentlig?) kommer fra Bordeaux (Côte de Blaye og Pomerol-Lalande de Pomerol), Sør-Afrika, USA og Italia (Friuli Colli Orientali). Godt smaker flere av dem.

To merlot-baserte viner fra Colli Orientali i Friuli (Italia) er blant september-nyhetene, der Vinmonopolet lanserer hele 10 nye merlot-viner.
Foto: fra Vinmonopolets pressepresentasjon

Her er omtale av alle nyhetene som kommer i butikkhyllene onsdag 7. september (basis-, parti- og testutvalget):

Hvitviner

Château Thivin Marguerite 2020
Hvitvin
Frankrike Burgund Beaujolais Villages
Partiutvalg, nr. 14584501
246,60 0 – 4 år
God saftighet og friskhet. Mye smak, med modne frukter (gule epler, tropisk frukt), fat og nøtter. Elegant laget. 594 flasker innkjøpt
Produsent: Château Thivin
Importør: Blend Wines AS

Luis Pérez La Escribana Macharnudo 2020
Hvitvin
Spania
Partiutvalg, nr. 14163901
284,00 0 – 2 år
Tiltalende og rik spansk hvitvin på palomino-druen. Modnet på store gamle fat under flor-lag, altså en slags hvitvin laget som sherry, eller omvendt. Solid friskhet, lett gjærpreg, hint av saltmineraler, epler, fersken, sopp og søtt krydder. Annerledes, men meget interessant! 450 flasker innkjøpt.
Produsent: Bodegas Luis Pérez SL
Importør: Moestue Grape Selections AS

La Bota de Florpower 107 2020
Hvitvin
Spania
Basisutvalg, nr. 14475501
344,90 0 – 4 år
Sherryaktig duft, laget på sherrydruen palomino, lagret åtte måneder under gjærlag (flor). Helt tørr stil, lett fedme, hint av sjømineraler. Frukt mot gule epler, fersken, innslag av nøtter, sopp, krydder og urter. Prøv den til smaksrike supper og gode skinker.
Produsent: Equipo Navazos
Importør: Vinarius AS

Bernhart Sonnenberg Riesling GG 2021
Hvitvin
Tyskland Pfalz
Partiutvalg, nr. 14577701
384,90 0 – 8 år
GG-lansering du godt kan legge i kjelleren. Fast og stram, delikate aromaer, flott syre. Smak av syrlige epler, moden sitrus, lime, fersken, nøtter og krydder. 600 flasker innkjøpt.
Produsent: Weingut Bernhart
Importør: AMKA AS

Bassermann-Jordan Kieselberg Riesling GG 2021
Hvitvin
Tyskland Pfalz
Basisutvalg, nr. 14585301
449,70 0 – 8 år
Elegant, rik GG fra 2021. Stålskarp, syrefrisk, mineralsk. Smak av modne grønne epler, lime og sitroner, fersken, litchie og pærer. Økologisk laget.
Produsent: Bassermann-Jordan
Importør: Rebel Agency AS

Red Car Estate Chardonnay 2019
Hvitvin
USA California Sonoma Coast
Partiutvalg, nr. 14585601
549,90 0 – 5 år
432 flasker innkjøpt. God smaksrikdom, med gule epler, tropisk frukt, meloner og sitrus. Hint av nøtter, urter, blomster og fat.
Produsent: Red Car Wine Company
Importør: Vinarius AS

Soellner Danubio Donauveltliner 2021
Hvitvin
Østerrike
Basisutvalg, nr. 14467201
179,90 0 – 2 år
Tiltalende duft, smak av fersken, epler, nøtter, hint av pepper, noe nøtter og blomster. Laget på druevarianten donauveltliner.
Produsent: Winery Soellner
Importør: Palmer Wine AS

Brothers Koerner Chardonnay 2021
Hvitvin
Australia South Australia Adelaide Hills
Basisutvalg, nr. 14495801
217,90 0 – 4 år
Hint av fat på duft, modne frukter, fersken, gule epler, sitrusfrukt, lett mineralitet, noe krydder, god syrefriskhet.
Produsent: Koerner Wine (Brothers Koerner)
Importør: LaMarc Wines AS

Dom. de la Madone Beaujolais Villages Chardonnay 2020
Hvitvin
Frankrike Burgund Beaujolais Villages
Basisutvalg, nr. 14523801
219,90 0 – 3 år
Blomster, modne frukter, lakris og fat. Fin friskhet, god dybde, noe fataromaer, saftig og smakfull.
Produsent: Jean Bererd et Fils/Domaine de la Madone
Importør: LaMarc Wines AS

Lockwood Chardonnay 2020
Hvitvin
USA California Monterey
Basisutvalg, nr. 14578301
219,90 0 – 4 år
Rik, saftig og leskende chardonnay. Smak av modne epler, fersken, lime, urter og nøtter. Lett kryddertone.
Produsent: Lockwood Vineyard
Importør: Hand Picked Wines AS

Kooyong Beurrot Pinot Gris 2021
Hvitvin
Australia Victoria Mornington Peninsula
Basisutvalg, nr. 14586101
247,90 0 – 4 år
Aromatisk, saftig, bra “trøkk”. God friskhet, smak av sitrusfrukter, litchie, epler, fersken og sitron. Hint av urter, nøtter, sødme og fat.
Produsent: Kooyong Wines
Importør: Servco AS

Casa da Passarella Abanico Branco Reserva 2020
Hvitvin
Portugal Dão Serra da Estrela
Basisutvalg, nr. 14561401
249,90 0 – 2 år
Saftig, frisk og smakfull portugiser, på druene bical, cerceal, barcelo og terrantez. Preg av noe fatlagring, saltmineraler, grønne epler, fersken og sitrus.
Produsent: Casa da Passarella
Importør: Haugen-Gruppen AS

Geoff Hardy K1 Chardonnay 2021
Hvitvin
Australia South Australia Adelaide Hills
Basisutvalg, nr. 14194901
259,80 0 – 4 år
Saftig, noe eikepreg, god syre, noe ubalansert. Smak av syrlig tropisk frukt, sitroner, lime, fersken. Syrlige epler, krydder og urter.
Produsent: Wines by Geoff Hardy
Importør: Palmer Wine AS

Aresti Trisquel Gran Reserva Sauvignon Blanc 2021
Hvitvin
Chile Aconcagua Valle de San Antonio
Basisutvalg, nr. 14427701
127,90 Drikkes nå
Blek på farve, typisk sauvgnon blanc på aroma. Nesle, stikkelsbær, solbærblader. Lett floral, gress og engsyre, søte sitroner.
Produsent: Aresti Chile Wine S.A.
Importør: Hand Picked Wines AS

Fleur du Sud Chardonnay 2021
Hvitvin
Frankrike Languedoc Pays d’Oc
Basisutvalg, nr. 14579601
132,00 Drikkes nå
På PET plastflaske. Frisk, noe fersken, gule epler, urter og nøtter. Lett dropspreget, noe floralt.
Produsent: Garage Wines
Importør: Rebel Agency AS

Tapiz Chardonnay 2021
Hvitvin
Argentina Mendoza Valle de Uco
Basisutvalg, nr. 14475601
149,90 0 – 2 år
Aromatisk, modne frukter, mot tropiske frukter, gule epler, pære og sitrus. Innslag av urter og blomster.
Produsent: Fincas Patagonicas S.A
Importør: Servco AS

Cabriz Reserva Branco Encruzado 2020
Hvitvin
Portugal Dão
Basisutvalg, nr. 14578601
179,90 0 – 1 år
Blek gul farve, lett vegetal undertone. Nesle, mineraler, fersken og sitrus. Laget på den portugisiske druen encruzado.
Produsent: Global Wines S.A.
Importør: Winederful/Vinhuset Nofra As

Mooroduc Devil Bend Creek Pinot Gris 2020
Hvitvin
Australia Victoria Mornington Peninsula
Basisutvalg, nr. 14524501
259,90 0 – 4 år
Lett vegetal, frisk og leskende pinot gris. Innslag av urter, epler, fersken og grape. Hint av fat. Bra lengde.
Produsent: Moorooduc Estate
Importør: Signature Wines AS

Arilds Vingård Solaris 2020
Hvitvin
Sverige Skåne
Partiutvalg, nr. 14578501
279,00 0 – 1 år
En av to svenske hvitviner som lanseres. 612 flasker innkjøpt i parti. Stilig etikett, frisk, aromatisk start i glasset. Smak av pære, epler og sitrusfrukt. Mer enn nok syrefriskhet, lett vegetal, noe frukt mot drops.
Produsent: Arilds Vingård
Importør: Symposium Wines AS

Kullaberg Lyckeri 2021
Hvitvin
Sverige
Partiutvalg, nr. 14578901
395,00 0 – 1 år
Noe syrlig eplefrukt, sitrus og fersken. Stram, urtepreget, innslag av nesle og grønnsaker. Laget på druene souvignier gris, donauriesling og muscaris. Parti på 612 flasker.
Produsent: Kullaberg vingård
Importør: Champagneinwest AS

August Eser In Cod We Trust
Hvitvin
Tyskland Rheingau Øvrige
Testutvalg, nr. 12180306
460,50 Drikkes nå
3-liters bagvin. Lett mineralsk, vegetal og frisk riesling. Fremstår tørrere enn den er (8,5 gr/l restsukker). Smak av eper, urter og sitrus.
Produsent: Weing. August Eser
Importør: Bricks Beverages AS

Lorenz Cabernet Blanc 2021
Hvitvin
Tyskland Rheinhessen
Basisutvalg, nr. 14585101
150,00 0 – 2 år
Lett sødme, litt ufokusert, noe steinfrukt og modne epler. Krydder, urter og noe vegetalt i ettersmaken. Druen her er cabernet blanc.
Produsent: Lorenz GbR
Importør: Grape Company AS

Røde bagviner

La Belle Angéle Pinot Noir 2020
Rød bagvin
Frankrike
Basisutvalg, nr. 14584406
239,40 Drikkes nå
1,5 liters plastbag (pouch). Bløt, saftig pinot noir-frukt, smak av syltet bringebær, kirsebær. Noe krydder og urter, hint av blomster.
Produsent: Badet Clement
Importør: LaMarc Wines AS

Cantine Valpantena Torre del Falasco Valpolicella 2021
Rød bagvin
Italia Veneto Valpolicella
Basisutvalg, nr. 14585506
429,90 Drikkes nå
3-liters bagvin. Smak av syrlige kirsebær, rips, tyttebærr. Lett kryddertone, saftig stil. Laget på corvina, corvinone og rondinella.
Produsent: Cantine di Verona sca
Importør: Einar A Engelstad AS

Belle Beaujolais Villages 2020
Rød bagvin
Frankrike Burgund Beaujolais Villages
Basisutvalg, nr. 14584606
552,00 Drikkes nå
3-liters bagvin på gamay-druer fra Beaujolais. Saftig rødbærfrukt, mest kirsebær. Lette blomstertoner, innslag av urter og krydder.
Produsent: Noel Briday
Importør: Excellars AS

Settesoli Inycon Nero d’Avola 2021
Rød bagvin
Italia Sicilia DOC
Testutvalg, nr. 5588706
389,90 Drikkes nå
3-liters bagvin. Mørke bær, også rødbærfrukt, med innslag av både bringebær, kirsebær og plommer. Hint av lakris, krydder og urter.
Produsent: Cant. Settesoli
Importør: Monopole Wines AS

Piemonte Barbera Doppio Passo 2017
Rød bagvin
Italia Piemonte DOC
Testutvalg, nr. 11733706
439,90 Drikkes nå
3-liters bagvin. Mindre sukker enn flaskevarianten med samme navn, fra Puglia. Men også denne fra Piemonte fremstår som litt søtlig. Mest kirsebær, noe plomme, innslag av lakris og krydder, hint av blomster og urter.
Produsent: Arcus Wine Brands
Importør: Arcus Co Brands AS

Casa Cavallo 2014
Rød bagvin
Italia Toscana Igt Toscana
Testutvalg, nr. 10264606
459,90 Drikkes nå
3-liters bagvin. Åtte år gammel, laget vin, laget på sangiovese (80%) og merlot (20%). Ganske mye sukker, utviklet stil, noe tørrhet over frukten, lett syltetøypreg. Hint av mandler, kjerner, lær og fat.
Produsent: Casa Cavallo
Importør: Silenus AS

Røde viner

Château Haut Canteloup Blaye Côtes de Bordeaux 2019
Rødvin
Frankrike Bordeaux Blaye – Côtes de Bordeaux
Basisutvalg, nr. 14579001
159,90 0 – 3 år
Typeriktig, rimelig Boredaux. Bløt og tiltalende frukt, mørke bær, tørket frukt, krydder, paprika og urter. Godt priset.
Produsent: Earl Bordenave et Fils
Importør: Old School Wines AS

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2019
Rødvin
Frankrike Rhone Châteauneuf-du-Pape
Testutvalg, nr. 12119301
419,50 0 – 8 år
Pent balansert, tross 15,5% alkohol. Solid Châteauneuf-du-Pape, med milde tanniner, god dybde. Modne røde og mørke bær, hint av tørket frukt, noe krydder (pepper), urter og fat. Laget på drueblenden 60% grenache, 30% syrah, 8% mourverde, 1% cinsault og 1% counoise.
Produsent: Ch. Mont-Redon
Importør: La Ravine AS

Merryvale Merlot 2018
Rødvin
USA California Napa Valley
Partiutvalg, nr. 14585801
590,00 0 – 6 år
Moden bærfrukt, lett kryddertone, bløt inngang som strammer seg opp utover. En del fat, noe syltet frukt, men mest bjørnebær, kirsebær og plommer. 552 flasker innkjøpt.
Produsent: Merryvale Vineyards
Importør: California House AS

Saam Shiraz Grenache 2021
Rødvin
Sør-Afrika Paarl
Basisutvalg, nr. 14497601
148,30 0 – 2 år
Laget på 80% shiraz, 20% grenache. Saftig stil, smak av mørke bær, noe, syltetøypreg, lett kryddertone. Hint av krekling og bjørnebær, anis og kamfer.
Produsent: SAAM Mountain Vineyards
Importør: Exciting Wines AS

Trapiche Cabernet Sauvignon Reserve 2017 2020
Rødvin
Argentina Mendoza Øvrige
Testutvalg, nr. 5978701
159,90 0 – 3 år
Godt laget, rimelig cabernet sauvignon med smak av bjørnebær, solbær og plommer. Innslag av lakris, sviske, lær, krydder og fat.
Produsent: Bod. Trapiche
Importør: Modern Wines AS

Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2020
Rødvin
Frankrike Rhône Côtes du Rhône
Testutvalg, nr. 6861801
169,90 0 – 3 år
Grenache-dominert blend (med 20% syrah og 15% mourvedre). Noe vegetalt, paprika og grønne urter. Lette tanniner, frukt mot bjørnebær og plommer, lett peppertone, noe urterog krydder.
Produsent: Brunel Pere et Fils
Importør: Vinhuset Nofra As

Dei Rosso di Montepulciano DOC 2020
Rødvin
Italia Toscana Montepulciano
Testutvalg, nr. 4264101
179,00 0 – 3 år
Frisk og ungdommelig Rosso. Friske, røde kirsebær, kjerner, tørket frukt, urter, lær, krydder og fat.
Produsent: Cant. Dei
Importør: Okav AS

MontGras Amaral Syrah 2020
Rødvin
Chile Aconcagua Leyda
Basisutvalg, nr. 14561601
179,90 0 – 3 år
Duftrik, smakfull chilensk syrah. Mørk bærfrukt, syltede bær, bjørnebær, sorte plommer, mørk lakris, pepper. Noe fat, urter og krydder.
Produsent: MontGras Winery
Importør: Einar A Engelstad AS

Château L’Haur du Chay Tradition Côtes de Bordeaux Blaye 2019
Rødvin
Frankrike Bordeaux Blaye – Côtes de Bordeaux
Partiutvalg, nr. 14564101
183,80 0 – 3 år
Fast, ungdommelig, både økologisk og biodynamisk. 95% merlot 5% cabernet sauvignon. Bjørnebær, solbær og plommer, krydder, blyantspiss, paprika. 696 flasker innkjøpt.
Produsent: Château L’Haur du Chay
Importør: Hans A. Flaaten

Rainbow’s End Merlot 2019
Rødvin
Sør-Afrika Coastal Region Stellenbosch
Partiutvalg, nr. 14431501
199,90 0 – 3 år
Saftig, solid, mørk merlot-vin fra Stellenbosch. Mørk, nærmest blå bærfrukt. Lett syltetøypreg. Innslag av krydder, lær og fat. 1800 flasker innkjøpt.
Produsent: Rainbow’s End
Importør: Wine 4 You AS

Viña Alberdi Reserva 2018
Rødvin
Spania Rioja Rioja
Testutvalg, nr. 299201
200,00 0 – 8 år
Klassisk Rioja. Røde og mørke bær, tydelig fatpreg (men ikke for mye). Innslag av tørket frukt, vanilje, nøtter, lakris og urter.
Produsent: La Rioja Alta
Importør: Excellars AS

Brogsitter Graf von Are Spätburgunder Trocken 2020
Rødvin
Tyskland Ahr Klosterberg
Partiutvalg, nr. 14527201
215,00 0 – 4 år
Tysk pinot noir (spätburgunder) med lett utviklet preg. God saftighet, rene bæraromaer, smak av bringebær og kirsebær, noe tørket frukt, krydder og urter. 390 flasker innkjøpt.
Produsent: Weingut Brogsitter GmbH
Importør: Selected Wine Partners AS

Steenberg Merlot 2019
Rødvin
Sør-Afrika Coastal Region Constantia
Basisutvalg, nr. 14465501
219,00 0 – 3 år
Smaksrik, fyldig sør-afrikansk merlot. Mørke bær, lett kryddertone, hint av tørket frukt.
Produsent: Steenberg Vineyards
Importør: Vinetum AS

Nino Negri Grumello Valtellina Superiore 2019
Rødvin
Italia Lombardia Valtellina Superiore Grumello
Basisutvalg, nr. 14557601
219,80 0 – 4 år
Nebbiolo fra Valtellina i Lombardia. Bra itt, merkbare tanniner, saftig undertone. Smak av røde kirsebær, nype, blomster, te, lakris og fat.
Produsent: Nino Negri
Importør: Haugen-Gruppen AS

Goyo Garcia Viadero Ribera del Duero Joven de Viñas Viejas 2021
Rødvin
Spania Ribera del Duero
Testutvalg, nr. 11057301
224,90 0 – 5 år
Ungdommelig, “moderne” Ribera del Duero-vin uten fatbruk. Røde og mørke bær, moden frukt, skogsbær, plommer. Noe krydder og urter. Saftig og god.
Produsent: Goyo Garcia Viadero
Importør: Blend Wines AS

Le Vigne di Zamò Friuli Colli Orientali Merlot 2019
Rødvin
Italia Friuli-Venezia Giulia Friuli Colli Orientali
Basisutvalg, nr. 14519901
229,70 0 – 4 år
100% merlot fra Friuli. Krydder og mørke bær, solbær og plommer, hint av tørket frukt, noe urter, tobakk, paprika og fat.
Produsent: Le Vigne di Zamò S.R.L.
Importør: Stenberg & Blom AS

Viña Ventisquero Kalfu Sumpai Syrah 2020
Rødvin
Chile Aconcagua Leyda
Basisutvalg, nr. 14443001
234,60 0 – 5 år
Frisk, ikke for tung syrah. Mørk på farve, krydret stil, smak av mørke bær, bjørnebær og plommer, noe kamfer/lakris og urter.
Produsent: Viña Ventisquero Ltda
Importør: Robert Prizelius AS

Dorigo Merlot 2020
Rødvin
Italia Friuli-Venezia Giulia Friuli Colli Orientali
Partiutvalg, nr. 14531801
239,90 0 – 4 år
Nord-italiensk merlot, med karakteristisk krydderpreget aroma. Saftig, røde og mørke bær, blå plommer, tobakk, urter og fat. 1110 flasker innkjøpt.
Produsent: Alessio Dorigo
Importør: Winemarket AS

Vigneti di Ettore Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2018
Rødvin
Italia Veneto DOC Valpolicella Rclassico S
Testutvalg, nr. 11051801
249,00 0 – 4 år
Fyldig ripasso med modne bæraromaer, lett utviklet, lett krydret stil, men mest sødmefull, konsentrert frukt. Modne kirsebær, sjokolade, rosin, lakris og fat.
Produsent: Vigneti di Ettore
Importør: Primoris AS

M. Chapoutier Les Meysonniers 2019
Rødvin
Frankrike Rhône Crozes-Hermitage
Testutvalg, nr. 8061101
259,90 0 – 4 år
Ren og saftig syrah fra 40 år gamle vinstokker. Smak av bjørnebær, blåbær og plommer, noe pepper, krydder og fat. Fin vin til høstens vilt.
Produsent: M. Chapoutier
Importør: Signature Wines AS

Geoff Hardy K1 Pinot Noir 2021
Rødvin
Australia South Australia Adelaide Hills
Basisutvalg, nr. 14195001
269,60 0 – 5 år
Svært lys farve. Noe tørket frukt, syrlige røde bær, rips, nype og urter. Elegant laget, god lengde, lett hint av fat.
Produsent: Wines by Geoff Hardy
Importør: Palmer Wine AS

Château La Croix Saint-André 2019
Rødvin
Frankrike Bordeaux Lalande-de-Pomerol
Partiutvalg, nr. 14529501
279,90 0 – 5 år
Saftig stil, rene bæraromaer, noe krydder og urter. God fruktighet med innslag av plommer, solbær og bjørnebær. Hint av kamfer og fat. 1200 flasker innkjøpt.
Produsent: GFA la Croix-Saint-André
Importør: Selected Wine Partners AS

Corsignano Chianti Classico 2018
Rødvin
Italia Toscana Chianti Classico DOCG
Testutvalg, nr. 704501
282,00 0 – 4 år
Tiltalende, fast, kirsebærpreget chianti classico. Noe kjernefrukt, tørket frukt, urter og fat. God lengde, godt laget.
Produsent: Fattoria di Corsignano
Importør: Interlope AS

Serafino Bellissimo Nebbiolo 2019
Rødvin
Australia South Australia McLaren Vale
Partiutvalg, nr. 14427801
299,90 0 – 4 år
Moden, nesten litt kokt preg over frukten. Kirsebær, tørket frukt, nype. Innslag av sopp, lær, urter og fat. 550 flasker innkjøpt.
Produsent: Serafino
Importør: The Wine Merchant AS

Château Moulin de Sales 2019
Rødvin
Frankrike Bordeaux Lalande-de-Pomerol
Basisutvalg, nr. 14561301
309,90 0 – 5 år
Ungdommelig, saftig, mest mørk bærfrukt, bjørnebær, sorte kirsebær, plommer. Innslag av lær og skogbunn, urter og fat.
Produsent: Vignobles Alain Chaumet
Importør: Symposium Wines AS

Terrazzi Alti Valtellina Superiore Sassella 2019
Rødvin
Italia Lombardia Valtellina Superiore Sassella
Partiutvalg, nr. 14506801
348,90 0 – 4 år
Stram, tanninrik vin med gode fruktaromaer. Saftige røde og mørke bær, kirsebær, bringebær, plommer. Innslag av fat, sopp, lakris og urter. 1200 flasker innkjøpt.
Produsent: Terrazzi Alti Az. Agr di Buzzetti Sirio
Importør: LaMarc Wines AS

Fasoli Gino A Amarone della Valpolicella 2016
Rødvin
Italia Veneto Amarone della Valpolicella
Basisutvalg, nr. 14518901
348,90 0 – 8 år
Ikke for intens, men med mye alkohol (16,5%) blir det en del sødme. Pluss på med mørke bær, tørket frukt, noe tanniner, lakris og sjokolade.
Produsent: Az. Agr. Fasoli Gino
Importør: LaMarc Wines AS

Silver Nebbiolo North Block 2017
Rødvin
USA California Santa Barbara
Basisutvalg, nr. 14585901
399,90 0 – 6 år
Spenstig og sammensatt Santa Barbara-nebbiolo. Kirsebær, tørket frukt, nype, lakris, medisinskap, lær og blomster. 1342 flasker innkjøpt.
Produsent: Silver Wines LLC
Importør: California House AS

Icaro San Raffaele Amarone della Valpolicella 2016
Rødvin
Italia Veneto Amarone della Valpolicella
Basisutvalg, nr. 14531701
418,90 0 – 10 år
Amarone er det en stund siden Polet har fornyet utvalget av. Men “ekte” amarone kan smake veldig godt. Her er det både dybde og friskhet, men alkoholen på 16,5% skinner gjennom og overdøver mye av de andre elementene. Der finner du mørke kirsebær, sjokolade, tørket frukt, lakris og fat. Tror den vil kunne lagre lenge.
Produsent: Icaro srl
Importør: Enowine AS

Clendenen “Bricco Buon Natale” Nebbiolo 2017
Rødvin
USA California Santa Maria Valley
Basisutvalg, nr. 7996301
425,00 0 – 8 år
Syrefrisk, ungdommelig, rødbærfruktig nebbiolo fra den kjente vinmarken Bien Nacido. Bringebær, nype, kirsebær og tørket frukt. Innslag av sopp, teblader, blomster og fat.
Produsent: Clendenen Family Vineyards
Importør: Vinarius AS

Château Nenin 2019
Rødvin
Frankrike Bordeaux Pomerol
Partiutvalg, nr. 14579501
849,80 0 – 10 år
God fruktighet, smak av mørke kirsebær, plommer, solbær og bjørnebær. Noe paprika, tobakk, urter og fat. 942 flasker innkjøpt.
Produsent: Chateau Nenin
Importør: Moestue Grape Selections AS

Children of the Revolution Pinot Noir 2021
Rødvin
Australia South Australia
Basisutvalg, nr. 14203204
54,90 Drikkes nå
Australsk vin på brusboks. Nesten litt friskere enn flaske-utgaven. Rødbærfrukt, lett syrefrisk, saftig.
Produsent: Fourth Wave Wine
Importør: Excellars AS

Pet Garnacha 2021
Rødvin
Spania Castilla la Mancha Castilla
Basisutvalg, nr. 14488501
108,90 Drikkes nå
Spansk garnacha. Saftig, sødmefull, lett drikkelig. Smak av rødbærfrukt, noe skogsbær, urter og krydder.
Produsent: Alcoholes de Tomelloso
Importør: Excellars AS

Children of the Revolution Pinot Noir 2021
Rødvin
Australia South Australia
Basisutvalg, nr. 14203201
109,90 0 – 1 år
Lys farve, lett brunstikk. Saftig stil, smak av jordbær, bringebær og rips.
Produsent: Fourth Wave Wine
Importør: Excellars AS

Castellani Baffo Rosso Chianti 2020
Rødvin
Italia Toscana Chianti
Testutvalg, nr. 12640201
119,90 0 – 1 år
Fruktig, frisk og ren chianti. Røde kirsebær, mandler, plommer, lakris og urter.
Produsent: Castellani
Importør: Vinhandleren

Piron VDF Coq Leon 2020
Rødvin
Frankrike Vin de France
Testutvalg, nr. 12177101
139,90 0 – 1 år
Saftig, ungdommelig, rødbærfruktpreget gamay. Friske røde bær, bringebær og kirsebær, noe urter og krydder.
Produsent: Dominique Piron
Importør: Hans A. Flaaten

Undurraga Aliwen Pinot Noir Reserva 2021
Rødvin
Chile
Basisutvalg, nr. 14475801
159,90 0 – 3 år
Chilensk pinot noir med lett grønnstikk. God friskhet, smak av modne bringebær og kirsebær, røde plommer. Innslag av lakris og urter.
Produsent: Vina Undurraga
Importør: Servco AS

Heitlinger Pinot Noir 2019
Rødvin
Tyskland Baden
Testutvalg, nr. 7625301
225,00 0 – 4 år
Frisk, saftig, bærpreget, med innslag av rips og kirsebær. Noe tørket frukt, urter, krydder og fat.
Produsent: Weing. Heitlinger
Importør: Plus Vini AS

Monterinaldi Chianti Classico 2017
Rødvin
Italia Chianti Classico DOCG Chianti Classico
Testutvalg, nr. 11665301
250,00 0 – 4 år
Lett floral, frisk rødbærfrukt, røde kirsebær, syrlige plommer, noe tørket frukt, krydder, urter og lær.
Produsent: Monterinaldi
Importør: Lacertidae AS

Undurraga Aliwen Pinot Noir Reserva 2021
Rødvin
Chile Valle de Casablanca y Maipo
Basisutvalg, nr. 14475806
309,00 Drikkes nå
1,5 listers pouch. Saftig, noe grønnstikk (paprika), innslag av kirsebær og plommer, krydder og urter.
Produsent: Vina Undurraga
Importør: Servco AS

Nordlund John 2020
Rødvin
Danmark
Partiutvalg, nr. 14610201
398,00 0 – 2 år
Dansk rødvin på druene rondo, leon millot og castelão.Økologisk sertifisert. Kort, lett undermoden, stikkende syre. Smak av kirsebær og skogsbær, grønne urter. 390 flasker innkjøpt. 2019-årgangen ble lansert til 299 kroner, senere satt ned til 199,00. 398,00 er alt for dyrt for en slik kvalitet.
Produsent: Nordlund Aps
Importør: eWine AS

Sherry

Valdespino Inocente Fino Single Vineyard Macharnudo Alto
Sherry
Spania Andalucia Jerez-Xérès-Sherry
Basisutvalg, nr. 11887301
249,80 0 – 1 år
Intens, ungdommelig fino. Tørr stil, smak av epler, sopp, krydder og nøtter. Avslutning med saltmineraler, gjær og petro.
Produsent: Valdespino
Importør: Good Beverage AS