Vinkelner-NM til Trondheim

30. mai arrangeres finalen i NM for vinkelnere 2021 i Trondheim. Dette er første gang at Norsk Vinkelnerforening (NVF) flytter Norsk Vinkelnermesterskap og Junior Wine Award til den trønderske hovedstaden. I forbindelse med mesterskapet skal man også plukke ut deltakere til EM og VM for vinkelnere.

Av Ulf Dalheim, publisert 4. mai 2021

Det er smittesituasjonen i Oslo som er en av årsakene til av vinkelner-NM i år får en ny arrangørby. Akkurat nå er det tvilsomt om det er mulig å samle kandidater, dommere og styret i NVF i hovedstaden.

-Men vi kan ikke, og skal ikke, kansellere! Vi gjennomfører mesterskapene 2021 i Trondheim i dagene 29.-30. mai, opplyser Liora Levi, president i Norsk Vinkelnerforening. NVF ble stiftet i 1990, og skulle ha feiret sitt sitt 30-årsjubileum i 2020. Dette ble utsatt, slik at 31-årsjublieet blir søndag 24 oktober i år. Da blir det partnermesse, kåring av Norges Beste Vinkart og den nye kåringen Årets Sommelier. 

I tillegg til vervet som president i NVF er Liora Levi også Member Experience Manager i Association de la Sommelier Internationale (ASI – den internasjonale vinkelnerforeningen) og hun representerer Norge på internasjonale arrangementer. Til daglig jobber hun som vinskribent og foredragsholder, bl.a. er hun vinekspert i God Morgen Norge på TV2. Liora Levi er også tidligere norsk (2013) og nordisk mester (2012) for vinkelnere.

Teoridelen av semifinalene i forkant

Styret i Norsk Vinkelnerforening. President Liora Levi i midten forrest. Foto: NVF

Hun forteller at teoridelen av semifinalen vil bli avholdt i forkant i henholdsvis Stavanger, Oslo, Trondheim og Bergen mandag 24. mai. Finalene streames live søndag 30.mai. De innledende konkurransene arrangeres på Thon Hotel Prinsen, mens finalene skal avvikles i Frimurerlogen.

I fjor vant Francesco Marzola fra Park Hotel Vossevangen NM for vinkelnere. Marzola gikk også til topps i 2011 og 2012, og vant Nordisk mesterskap i 2018. Den med flest NM-seire i nyere tid er imidlertid Britannia Hotels Henrik Dahl Jahnsen som totalt har vunnet fire NM-finaler, i 2014, 2016, 2018 og 2019. Robert Lie har også fire titler, fra årene 2003-2006. Lie vant dessten nordisk mesterskap i 2004 og ble europeisk mester i 2006.

På grunn av koronasituasjonen vil det dette året ikke bli avholdt en partnermesse samtidig som finalene finner sted, og finalene blir heller ikke åpnet for tilstedeværende publikum. Men finalene vil som nevnt livestreames, og gjennom hele dagen vil det være spennende innslag NVFs partnere under livestreamingen. Det blir mulighet for masse flotte premier til de som følger streamingen og svarer på spørsmål som stilles der.

Også uttak til EM og VM

Samtidig som NM arrangeres i Trondheim, vil det også være uttak til EM og VM. Sommelierer (vinkelnere) som har vunnet NM tidligere, og som sikter mot deltakelse i de internasjonale konkurransene, vil i år ikke delta i NM, men være med i et eget uttak. Kandidatene deltar i de innledende rundene sammen med NM-kandidatene, men vil ikke gå videre til NM-finalen. For kandidatene som konkurrerer om plass i EM og VM, vil resultatene fra de innledende rundene kun telle som en del av et større kvalifiseringsopplegg og ikke i NM-sammenheng.

Norsk Vinkelnerforening er nå inne i innspurten av påmeldingen. Siste frist for påmelding er nemlig fredag 7. mai. Interesserte deltakere må gjennomføre teoridelen for å kunne delta i JWA eller NM i Trondheim. Kriteriet for å delta i NM er dessuten at man må være medlem i Norsk Vinkelnerforening og ha betalt medlemsavgift før påmelding.

Junior Wine Award 2021 er for deltakere mellom 18 og 25 år som arbeider i restaurantbransjen. Disse deltakerne trenger verken å være utdannet vinkelner eller være medlem av Norsk Vinkelnerforening.

Francesco Marzola gikk til topps i NM for vinkelnere i 2020. Han er også Nordisk mester.