VinPuls-gründer til Britannia

VinPuls-gründer og tidligere Adresseavisen-journalist og vinskribent Ulf Dalheim er engasjert som som vin- og konseptansvarlig for den nye vinbaren som kommer når det tradisjonsrike hotellet Britannia i Trondheim gjenåpner i april 2019.

Det var Adresseavisen som først omtalte denne saken. Ulf Dalheim får oppgaven med å bygge opp det som skal bli en av Norges største vinkjellere og ha et vinkart som kan bli kåret til Norges beste. Se også sak på www.britannia.no

-Vi var raskt på banen da Ulf Dalheim sluttet i Adresseavisen og ble «ledig» på markedet. Han har en sterk posisjon innen vin i Norge med sin lange karriere som vinjournalist. Han har utrolig mye kunnskap om vin, og har også et bredt kontaktnett i vinbransjen. Ikke bare her i landet, men blant produsenter over hele verden er Ulf en vinfaglig person de gjerne vil ha på besøk og få hans vurdering av vinene sine fra. Vi er overbevist om at Ulf Dalheim vil kunne bygge opp den unike vinkjelleren og den helt spesielle vinbaren som Britannia ønsker seg, sier adm.dir. Mikael Forselius ved Britannia Hotel i en pressemelding.

“Verdt en egen reise”

Britannia Hotel har gitt Dalheim oppgaven med å etablere en vinbar som skal ha ett av Norges største og beste vinkart med flere tusen forskjellige viner i kjelleren. Innholdet i vinbaren skal  «være verdt en egen reise til Trondheim», for å bruke en omskrivning fra Michelin-guiden om de aller beste restaurantene som omtales der.

Vinbaren vil være i kjellerlokalet under Hjørnet, i det som tidligere het Pianobaren. I følge Adresseavisen kan det bli så mye som 5000 ulike viner og totalt 35-40 000 flasker i vinkjelleren på Britannia. Dalheim er allerede i gang med å kjøpe inn eldre årganger fra berømte vinhus fra hele verden.

Har høye ambisjoner for vinbaren

Ulf Dalheim har jobbet med vin i nærmere 30 år. Nå får VinPuls-gründeren og den tidligere Adresseavisen-journalisten oppgaven med å komponere det som skal bli en av Norges største vinkjellere. Vinbaren i Britannia har som ambisjon å være med å kampen om Norges beste vinkart. Foto: Henriette Urke Kittelsen

-Jeg er selvfølgelig beæret over å bli engasjert til å planlegge og bygge opp en vinbar og en vinkjeller som skal måle seg med de aller beste, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Britannia og jeg har store ambisjoner med denne vinbaren, og jeg har allerede fått lovnader fra  berømte internasjonale produsenter om at de vil åpne kjellerne sine for oss, slik at Britannia kan få kjøpe gamle viner som ikke lenger er tilgjengelig på det åpne markedet. Også norske importører som jeg har snakket med sier de vil hjelpe til med å skaffe oss sjeldne godbiter. Jeg er overbevist om at vi allerede ved åpningen i april 2019 skal ha viner på vår vinliste som vinentusiaster vil reise langveis fra for å smake på, sier Ulf Dalheim.

Vinkartet i vinbaren skal ha størst fokus på viner fra klassiske vinland som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland ,men også være spesielt god på andre viktige vinland, i tillegg til at man skal følge med og være i forkant på nye trender og nye spennende produsenter.

-Alle skal føle seg velkommen

Ulf Dalheim har en klar mening om hvordan en vinbar skal fremstå.:

-En ekte vinbar skal ose av kultur, musikk, litteratur og ikke minst et spennende utvalg av gode viner i alle prisklasser, for både eksperter og nybegynnere. Vinbaren på Britannia skal være et sted hvor alle som er interessert i vin skal føle seg velkommen. Det vil bli ulike aktiviteter der, som besøk av spennende produsenter, vinkurs, spesialsmakinger og forskjellige temaer som følger årstiden.

Adm.dir. Mikael Forselius (t.v.) ved Britannia har engasjert Ulf Dalheim til å bygge opp en av Norges største vinkjellere og samtidig skape en unik og spesiell vinbar i tradisjonsrike Britannia hotel som gjenåpner i april 2019.

Dalheim sier videre i pressemeldingen: -Jeg ønsker å skape et sted som gir god stemning til folk, slik at de kan komme dit og oppleve nye ting i et hyggelig miljø. Ingen ting kan måle seg med den gode samtalen rundt et bord med en flott vin i glasset. Vi kommer ikke til å ha eget restaurantkjøkken i vinbaren, men servere små munnfuller og den beste skinken, de beste olivene og de beste ostene som er å oppdrive, sammen med nybakt brød fra hotellets eget bakeri. Jeg vil også ha en dialog med Bocuse d’Or-sølvvinner Christopher W. Davidsen, som er ansatt som kjøkkensjef i Speilsalen, for å se om vi kan utvikle noen spesielle småretter til vinbaren, retter som egner seg godt til vin.

Skrev om vin i Adressa i 26 år

Ulf Dalheim jobbet som journalist i Adresseavisen i over 40 år og var ansvarlig for vinstoffet i avisen gjennom hele 26 år, fra høsten 1990 til han sluttet ved årsskiftet 2016/17. Han ga i disse årene også ukentlige tips på hva man skulle velge av drikke til matoppskriftene som ble presentert i spalten Kjøkkenveien i UKE-Adressa. Disse tipsene ble også trykket i Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Mens han var i Adresseavisen startet Ulf Dalheim i 2000 vinklubben VinPuls, som i dag er Norges største, med rundt 3000 innmeldte medlemmer. Facebook-siden for VinPuls har over 5000 medlemmer. VinPuls avholder jevnlig smakinger med besøk av  kjente vinprodusenter fra hele verden og avvikler dessuten flere store  vinmesser for de vininteresserte i Trondheim.

Siden 2014 har Dalheim også arrangert vinturer for VinPuls-medlemmene. I fjor reiste han jorda rundt med en gruppe på 27 vininteresserte. Det resulterte i boka «Jakten på den gode vin – Jorda Rundt på 27 dager» som Dalheim skrev sammen med forfatter Anita Lange.

Har sin egen spilleliste

Som tidligere musikkjournalist har Ulf Dalheim også tanker om hvordan musikktilbudet i en god vinbar kan være:

-Ja, jeg har heldigvis fått med i kontrakten at jeg skal ha en finger med i utformingen av spillelisten i vinbaren. Jeg er allerede i gang med å lytte gjennom de rundt 40 000 sangene som jeg har i min egen musikksamling. Musikken blir altså håndplukket, og den skal aldri irritere, verken musikkelskerne eller musikkhaterne. Volumet skal være på et behagelig nivå, og heller skrus ned enn opp utover kvelden, understreker Dalheim.