Vulkan-viner med sjel fra Etna

I jakten på det unike, i form av uttrykksfulle og autentiske viner med egenart, kvalitet og personlighet, er det naturlig å ta turen til Etna på Sicilia. Der lages nå noen av Europas aller beste røde viner. Til og med Piemonte-legenden Angelo Gaja (80 år) bestemte seg nylig for at han ville lage vin på Etna. Vi kan godt snakke om Burgund, andre igjen vil sammenligne røde Etna-viner med Barolo og Barbaresco. Jeg heller mot sistnevnte sammenligning, men etter et besøk hos Azienda Agricola Graci på nordsiden av vulkanen Etna, forstår jeg at dette er helt spesielle viner, ulikt mye annet. Om det går an å hevde at de viser frem rustikk eleganse, så er det nettopp det jeg synes Alberto Graci gjør med sine Etna-viner.

Av Ulf Dalheim, publisert 8. august 2023

Alberto Aiello Graci flyttet tilbake til sin barndoms Sicilia i 2004, etter først å ha reist ut og gjennomført studier i Roma, dernest jobbet i en investeringsbank i Milano. Bakgrunnen var bestefarens død, en mann han hadde stor respekt for og som hadde laget vin fra egne vinmarker sentralt på Sicilia.

Men selv om Alberto ville ta opp familiearven med vin, ønsket han ikke å fortsette der bestefaren sluttet. Så han solgte familiens vinmarker inne på øya og brukte pengene til å investere i en eiendom og et nedlagt anlegg fra midten av 1800-tallet på nordsiden av Etna. Acurìa-eiendommen han kjøpte utenfor landsbyen Passopisciaro var på 25 hektar, hvorav 18 hektar var beplantet med vinstokker. Og kun druer med lang historie lokalt på Sicilia og i Catania-provinsen: nerello mascalese og nerello cappuccio for røde viner, carricante og catarratto for hvite.

Lokale druer gir de beste vinene
Fra vinmarkene ved Passopiasciaro, hvor Alberto Graci i 2004 kjøpte et stort nedlagt “vinslott” og vinmarken Arcurìa, beplantet med lokale sicilianske druer. Foto: Graci

-Det er både viktig og riktig å bruke de naturlige vekstene her, og for oss er det de lokale druene. Vi har lov til å bruke andre druer i produksjonen også for DOC Etna-viner, men det er ikke aktuelt for Graci. Vi er overbevist om at det er disse fire lokale druene som gir det beste resultatet for oss, forklarer Riccardo Negri, høyre hånd for grunnlegger Alberto Graci. Sistnevnte sier det på denne måten: «Ønsker jeg å drikke en vin på pinot noir-druer, så henter jeg den fra et annet sted enn Etna».

VinPuls var på besøk hos Graci ved Passopisciaro i juni 2022. Anlegget og vinmarkene lå ikke langt fra landsbyen, men vår lokale sjåfør klarte likevel å havne på avveie, slik at vi kjørte rundt på små kronglete og tildels gjengrodde små sideveier i tyve minutter før vi fant frem.

Riccardo Negri viser oss rundt i det gamle, men imponerende slottslignende bygget der Graci lager vinene sine. Det er alt for stort for dagens bruk, så Graci bruker bare en brøkdel. Dessuten har de bygget et eget anlegg for rosévin og hvite viner. Det historiske slottet er kun for de røde.

Da byggingen av det startet i 1850, var det hele 50 000 hektar med vinmarker rundt Etna. Så det var naturlig å tenke stort for folkene som sto bak. På denne tiden ble viner fra Etna og resten av Sicilia helst tappet som bulkviner og sendt til bl.a. Langhe eller Burgund for å piffe opp viner der. I flere ti år også til Valpolicella, hvor de lokale produsentene ikke alltid klarte å dekke den internasjonale etterspørselen med egen vin. Det har vært mye vin som har vært sendt over landegrensene i slik hensikt opp gjennom årene. Til og med Australia hentet vin fra Languedoc på 90-tallet.

EU-midler og fokus på kvalitet, ikke kvantitet

Så kom det, både i Italia og internasjonalt, større fokus på kvalitet enn kvantitet, og på grunn av det etter hvert en nedgangstid som førte til at mange sicilianske produsenter ga opp og sluttet å lage vin. Tilbake i år 2000, altså rett før Alberto Graci etablerte seg på Etna, var det kun 20 produsenter igjen der.

-Nå er vi 150-160 vinhus her, og Etna er virkelig i støtet. Men fortsatt er produksjonen sterkt begrenset. Fra 7500 hektar med vinplanter produseres det årlig kun fire millioner flasker Etna-vin. Ved Graci lager vi 100 000 flasker i året. Det var litt crazy å starte opp her, men det har også vært et fantastisk eventyr, sier Riccardo.

Gode tilskuddsordninger fra EU var en av katalysatorene da Etna igjen ble satset på. Og kvaliteten på «de nye» Etna-vinene førte til at store navn kastet sine øyne på Etna. Legendariske Angelo Gaja fra Barbaresco innledet i 2016 et samarbeid med nettopp Alberto Aiello Graci, som i dag omtales som Etnas superstjerne. De startet et joint venture-prosjekt i nærheten av landsbyene Biancavilla, Belpasso og Bronte sørvest på Etna. Der kjøpte duoen 21 hektar med nerello mascalese og carricante-vinstokker. Den første vinen, en Etna Rosso derfra ble lansert i 2019. Nå er også den første hvite på markedet.

Starten var med nerello mascalese-druen

Fra starten av i 2004 var det røde viner på nerello mascalese som var hovedsatsningen for Alberto Graci. I 2009 lanserte han sin første hvite på carricante. Riccardo Negri mener at hvite Etna-viner smaker best etter fem år, og tåler lagring helt fra til 12 år.

I 2013 kom det også en rosévin. Også der har Graci gått sine egne veier. Druene høstes fra en av de beste vinmarkene, men først i andre halvdel av september, etter at andre produsenter er ferdig med sin roséinnhøsting.

Hos Graci brukes betongtanker og store og gamle østerrikske fat i produksjonen. Fataromaer er ikke noe man ønsker for mye av. «Tre er et redskap i prosessen når vin skal lages, ikke noe man skal kjenne igjen i vinene. Vi lagrer derfor vinene lengre på flaske enn på fat. Barriques er ikke vår stil eller noe som passer inn i vår tankegang», påpeker Riccardo Negri.

-Identitet er viktig. Vi vil at folk skal ha respekt for vårt navn, vinenes opprinnelse og ikke minst vinene selv. Vi har stort fokus på detaljene, på hver enkelt vinmark og på hver eneste plot i disse. Og vi lanserer en vin først når vi selv mener den er klar. Markedet må bare vente. Sopra il Pozzo laget vi i første årgang i 2012. Den ventet vi lenge med før den ble lansert. Sopra lages bare i de aller beste årgangene, hittil er det 2012, 2015, 2016 og 2017, forteller Riccardo Negri som slår fast at viner fra Etna trenger man å ha mat til.

Italias sjel fanget inn på fjellet

Vi smaker naturligvis på flere viner undre besøket, også Sopra il Pozzo. Den er laget på «utvalgte druer fra utvalgte rader» i vinmarken Arcurìa. -Sicilias sjel fanget inn her oppe på fjellet, smiler Riccardo. En imponerende vin.

-Er dette Etnas svar på Barolo, spør jeg Riccardo.

-Han ler godt. – Nei, dette er «the Etna of Barolo», er hans svar. Tolk det som du selv vil.

Andre viner igjen viser at selv på nordsiden av Etna kan det være stor forskjell på jordsmonnet i hver enkelt vinmark og hvordan det kommer til uttrykk i vinene. Det handler rett og slett om i hvilken lavastrøm fra et tidligere Etna-utbrudd vinmarkene befinner seg. Selv om vi ser beksvart vulkansk lava over alt, er det forskjell på sammensetningen av jordsmonnet i vinmarkene.

Passopisciaro: Vigneto Cantine Graci
Stor forskjell på mikroklimaet på Etna

Det er også forskjell på mikroklimaet på Etna. Riccardo illustrerer det ved å fortelle om forskjellene på vinmarker på nordsiden, kontra de mot øst og syd. Naturligvis er soleksponeringen ulik. Men det er også nedbøren. Mot syd får man 400 mm i året, på nordsiden 500 mm og mot øst hele 1200 mm. Starten på innhøstingen kan variere med 2-3 uker mellom de tre.

-Etna Rosso er for meg den beste vinen fra Graci. Det er en cuvée på druer fra vinmarker i forskjellige landsbyer, forteller Riccardo Negri.

Vinmarkene rundt Graci-anlegget i Arcuia ligger på 600-660 meter over havet. En av vinene som er lansert derfra kalles derfor Quota 600.  En enkeltvinmarksvin fra Contrada Feudo di Mezzo er fra druer dyrket på denne høyden. Men den mest spesielle (og dyreste) Graci-vinen er Contrada Barabecchi Quota 1000 som er fra upodede pre-phylloxera vinstokker dyrket på 1000-1100 m.o.h.

Totalt har Azienda Agricola Graci fem enkeltvinmarker: Contrada (=Cru) Arcurìa er den største (nerello mascalese, carricante og catarratto), de øvrige heter Muganazzi (nerello mascalese og carricante), Santo Spirito (carricante), Feudi di Mezzi (nerello mascalese og nerello cappuccio) og Barbabecchi (100 år gamle nerello mascalese-vinstokker).

Oversiktsbilde av vinmarken Arcurìa. Foto: Graci
Graci-viner i Norge

Dette er Graci-viner tilgjengelig i Norge akkurat nå:

Graci Etna Rosato 2022 (varenr. 2829101, kr. 319,90)
Graci Etna Bianco 2021 (varenr. 784801), kr. 369,90)
Graci Etna Rosso 2021 (varenr. 9077401, kr. 369,90)
Graci Etna Bianco Arcurìa 2021 (varenr. 9806801, kr. 579,90)
Graci Etna Rosso Arcurìa 2019 (varenr. 1068001, kr. 589,90)

Graci Quota 1000 Barbabecchi 2014 (varenr. 7776101, kr. 1399,90) er utsolgt, men det finnes én flaske igjen på henholdsvis Skøyen og Bærums Verk-polene.

Graci Etna Bianco Muganazzi 2021 ble lansert i tilleggsutvalget nå i juli (varenr. 15801701, kr. 589,90). Den kom det kun 60 flasker av til Norge.