Spør Vinulf om vin

108 kommentarer

  1. Hei.
    Jeg mener å huske at du laget en vurdering av ca. 100 spanske viner på Vinmonopolet. Hvis det er korrekt, hvor finner jeg disse?
    Jeg ønsker å kjøpe noen gode spanske til min vinsamling.

    1. Jeg har nok ikke laget en slik omfattende oversikt, men jeg kan godt sende deg en liste over spanske viner jeg gjerne kjøper på Vinmonopolet.

  2. Hei,
    Takk for meget verdifulle artikler/lister for prisjustering på Vinmonopolet.
    Jeg ser at flere av vinene som går ned i pris allerede er utsolgte, f.eks. disse:
    Schätzel Niersteiner ReinSchiefer Riesling 2017 https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Sch%C3%A4tzel-Niersteiner-ReinSchiefer-Riesling-2017/p/5335001
    Schätzel Hipping Kabinett https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Sch%C3%A4tzel-Hipping-Kabinett/p/10514201
    Er det fordi enkelte Vinmonopol bestiller inn disse for å kunne selge de på «tilbud»?

    1. Her er det skifte av importør som er årsak til prisjusteringene. Hvorfor de plutselig står som utsolgt før ny pris gjelder kan det være mange årsaker til. Men jeg tror ikke butikker har spekulert i å handle dem inn.

  3. Hei jeg har en Juravin: Cotes Du Jura Domaine Rolet 2003 magnum. Jeg lurer på om den fortsatt er drikkbar og hvilken mat bør den eventuelt drikkes til ?

    1. Ja, den skal fortsatt være veldig bra den.Fikk nylig en tilbakemelding fra noen som hadde kjøpt to magnumflasker gjennom VinPuls for noen år siden, og som først nå hadde åpnet den ene. De rapporterte om en veldig bra vinopplevelse.
      Så finn frem noen gode oster (comté) og ta frem flasken!

  4. Hei,
    Jeg har lyst til å lage en god hjemmelaget rødvin 😊
    Uten noe særlig med garvesyre.
    Har du noen å anbefalle?

    1. Hei!

      Jeg har ikke noen erfaring med hjemmelaget rødvin siden på 80-tallet, men et «triks» jeg brukte da var å blande inn en rødvin med noe sødme i det jeg selv hadde laget.
      Men jeg tror nok ikke jeg er den riktige til å gi deg gode råd her. Kanskje noen av VinPuls-leserne har gode råd å gi?

  5. Hei igjen. Glemte å si at jeg har god tid, så det kan være bestillingsvin. Og, gjestene er mer rødvin mennesker enn hvit, så ville unngå hvitviner med for mye syre (med mindre det de er godt balansert med sødme) og kanskje lurt med litt eik? Hilsen, Renata.

  6. Hei Ulf,

    Jeg har fått den hyggelige oppgaven å lage en middag som 50 års gave til en nær venn. Han ønsker australsk vin som tema siden han er gift med en australier og har vært der mange ganger. Jeg vil inkludere i menyen Shiraz som er hans favorittdrue og noe fra Adelaide Hills og/ eller MacLaren Vale. Lurer på om du kunne komme med tips til viner som passer innenfor følgende ramme: (med unntak fra dessert, tilpasser jeg maten etter valget av vinen)

    – Aperitif: musserende (ok med litt sødme men helst tørr, trenger ikke nødvendigvis å være tradisjonell metode- tenker litt på pris her…). Yarra, Tasmania?
    – 1. rett: hvit vin. Chardonnay eller Sauvignon Blanc fra Adelaide Hills?
    – hovedretten: klassisk Shiraz fra Barossa. Kanskje artig å presentere/ sammenligne med en annen stil av Shiraz fra et annet område.
    -dessert: dessert/ søt vin som passer til kokosmelk pudding med plomme og karamell saus.

    Prisklasse: hvit og rød ikke så mye dyrere enn 300 per flaske. Dessert og musserende ikke mer enn 500 hver. Men setter pris på «value for money» 😉

    Gleder meg til å høre fra deg,
    Renata.

    1. Hei!
      Hva med følgende:
      Aperitiff:
      Enten Dunes & Green Chardonnay Pinot Noir (nr. 11073301, kr. 149,90) eller Jansz Tasmania Premium Cuvee (nr. 6680401, kr. 249,90).
      Hvitvin:
      Peter Lehmann Wildcard Chardonnay 2017 (nr. 10639701, kr. 139,90) eller Penfolds BIN 311 Chardonnay 2017 (nr. 9678601, kr. 279,90).
      Røde shiraz-viner:
      Gemtree Bloodstone Shiraz 2016 (nr. 1988401, kr. 174,80), Ngeringa Syrah Adelaide Hills 2016 (nr. 7742001, kr. 249,80) eller Yalumba Barossa Shiraz (nr. 5237101, kr. 259,00).
      Dessert:
      Innocent Bystander Victoria Moscato 2019 (nr. 117901, kr. 159,90)

  7. Hei! Kom over en flaske rødvin som heter «Averæn». Det er en Amerikansk vin av nyere opprinnelse. Spørsmålet er hvor kommer navnet fra? Det er vel uvanlig å bruke bokstaven «æ» i USA? Grunnen til at jeg spør er at vi har hytte på Averøya som på folkemunne kalles Averæn. Kan det være noen sammenheng og i så fall hva…? 🙂
    Mvh Asgeir

    1. Hei!

      Dette er en produsent som holder til i Willamette Valley i Oregon, og som lager gode pinot noir-viner, blant annet. Bak vinhuset står de samme tre som i sin tid startet Banshee Wines. De samarbeider med den respekterte vinmakeren Adam Smith, og baserer seg på innkjøpte druer fra økologiske vinmarker rundt om i Oregon. Fem ulike pinot noir-viner fra Averæn/Averaen er tilgjengelig på Vinmonopolet. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for bruken av bokstaven Æ i navnet på vinhuset, men har sendt en mail til dem for å få svar på det. Skal oppdatere svaret her når jeg vet beskjed.
      Mvh

  8. Hei Ulf.
    Jeg har en flaske med Ch.lafite Rothchild 1981, som jeg kjøpte i USA på midten av 1980 tallet.
    Den gangen betalte jeg nesten kr.1000,- for den. Den har vært lagret i min vinkjeller siden da.
    Hva er den verdt i dag, og fins det marked for å eventuelt selge den?
    Spent på svar fra deg.

    1. Hei!
      Om du har oppbevart denne flasken på en bra måte, kan det være en spennende flaske å åpne snart. Nå var ikke 1981 er spesielt godt år i Bordeaux, men de beste slottene lager ikke dårlig vin uansett. På det internasjonale markedet selges denne årgangen nå for 5-6000 kroner per flaske. Vinmonopolet tar imot flasker fra privatpersoner som ønsker å selge. De går da på auksjon som blir gjennomført av Blomqvist. Andre salgskanaler er det ikke i Norge. Sjekk her https://www.vinmonopolet.no/vinauksjoner for mer info.
      Mvh

  9. Heisann!

    Jeg skal invitere over noen gamle venner av meg og lurer svært på hvilken drikke jeg skal velge til denne menyen.. De er begge snobbete på vin, og jeg har dessverre lite erfaring da jeg egentlig drikker svært lite vin/øl..

    Hvilken øl og vin (helst begge forslag) passer til:

    Forrett

    KALD AGURKSUPPE (yoghurt natruell+ ruccula)

    MED KAMSKJELL

    Skiver halvgrovt brød

    Hovedrett

    Lammecarré , persillerot, plommer, valnøtter, honning / hvitløk , potetpuré , lammeglace/sjy

    Dessert

    Kanel panna cotta med rabarbra saus

    Tenker også å ha en aperitif, men prosecco blir kanskje litt kjedelig- har dere noe forslag her?

    Retten spises på kvelden i midnattssol i Juni, så jeg setter pris på all hjelp.

    Ha en fin dag!!

    Mvh

    Elida Sophie Monsen

    1. Spørsmålet er om du også skal servere mat, eller dere bare skal sitte «å skravle»? Og om dere vil ha hvitt eller rødt? Gi meg litt mer info, så skal jeg gi deg et råd.

      1. Jeg skal servere for å imponere.
        Jeg tenker en riesling fra alsace til forretten, og eiswein fra tyskland til desserten , men har ikke peiling til hovedretten…

        mvh

        Elida Sophie Monsen

        1. Du skriver ikke hva forretten er, for det har betydning for valg av vin. Men serverer du Trimbach Cuvée Frederic Emile Riesling har du uansett en flott vin. Som avslutning (eiswein) vil jeg foreslå Markus Molitor Brauneberger Mandelgraben Riesling Eiswein 2016. Begge disse er i bestillingsutvalget.

    2. Hei. Kan du hjelpe meg med en meningsfull reise gjennom 5-6 røde viner som også kan inkludere Californias røde viner? Basisutvalg – grunnleggende for å lære bort smak og struktur i rødvin – men med Cali-viner inkludert (pga gjestenes preferanser for «søte» Cali-viner fra amerikanske eikefat.) Svært takknemlig for hjelp. (Serverer enkel vinsmakingsmat til, som feks biter av rødt kjøtt, så det skal ikke passe til noe annet enn å kjenne og lære ulike smaker.)

      1. Hei!
        Her er et forslag som kan bli en spennende reise, med flere forskjellige druer og land:
        Cline Ancient Vines Zinfandel 2018 (kr. 175,00) – satt opp mot Giordano Primitivo di Manduria 2017 (kr. 164,90). Primitiva er den opprinnelige druen, som ble hetende Zinfandel i USA.
        Dernest Garzon Tannat Reserva 2018 (kr. 199,90) fra Uruguay, Zorzal Terroir Unico Malbec 2018 (kr. 169,90) fra Argentina.
        Og til slutt viner med drueblend : Musar Jeune 2018 (kr. 219,90) fra Libanon og Corte Giara Valpolicella Ripasso La Groletta 2018 (kr. 184,90) fra Italia.
        Lykke til!
        Mvh
        Ulf D

          1. Bare hyggelig. Jeg setter stor pris på spørsmål og engasjement rundt vin og VinPuls!

  10. Hei Ulf

    Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2017

    Kan du si noe om lufting av vin generelt, og den nevnte vinen spesielt.

    (Jeg kan lite om dette. Merker at noen viner «dør» i karaffelen eller ikke gjør noe av seg, mens andre blomstrer. Vet ikke hva definisjonen på en gammel vin er, 😎men jeg er inneforstått med at riktig gamle 20+?, kan oksidere raskt, men bør skjenkes direkte i glasset. Mulig du hra noe om dette, eller at jeg må melde meg på en vinkus til deg…😊✔)

    1. Hei!
      De fleste viner vil ha godt av luftig, yngre viner kanskje mest. En Chateau-neuf-du-Pape fra 2017 er fortsatt veldig ung, så noen timer i karaffel vil garantert gjøre denne vinen godt.

      1. Du bør absolutt prøve den snarest mulig! I utgangspunktet er dette en Reserva-vin, som kanskje ikke er beregnet for 15 års lagring. Men har den hatt et fint opphold i kjeller eller tilsvarende med stabil (og lav) temperatur, kan den fortsatt være i bra stand. Faustino-viner tåler generelt lang lagring,

    1. Hei!
      En hvitvin vil være førstevalg. Sør-afrikanske A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019 tror jeg vil være en fin match.
      Om du ønsker en rødvin – som kanskje ikke er førstevalg – må det være en som er frisk og fruktig. Kanskje vil en solid Beaujolais fungere bra.
      Mvh
      Ulf

  11. Hei! Jeg er student og interessert i vin. Jeg har nylig skaffet meg vinskap og tenkte å supplere det med et fornuftig utvalg av klassiske viner fra den gamle verdenen, men også noe fra den nye verdenen. Målet mitt er å få et et utvalg av viner som kan drikkes nå, men som også kan bli bedre ved lagring. Jeg synes det er enkelt å klikke kjente distrikter og druer inn i handlekurven på vinmonopolet, men jeg er noe mer usikker på hvilke årganger som er de beste for de ulike stedene. Det blir nok en del vin i prissjiktet opp mot 4-500 kroner, men det hadde vært gøy med noe mer pricey som jeg kunne åpnet noen år frem i tid, eller for spesielle anledninger sammen med interesse-feller. Jeg er også glad i en god historie bak vinene, noe særegent og ha i bakhodet mens man drikker. Her er jeg usikker på hva man bør satse på. Hvilke stalltips ville du gitt til en novise med selverklært god nese, men litt mangelfull teoretisk bakgrunn? 🙂

  12. Hei Ulf
    Var på vinmesse og møtte en entusiastisk gjeng fra nord Norge som hadde med seg mye vin fra Farina Wines i Italia. Smakte på Ripassoen deres som jeg falt veldig for. Jeg fikk en fin innføring i hva en ripasso var og hvilke druer som generelt sett blir brukt til produksjon av amarone og ripasso, og at denne hadde en litt sjelden drue i tillegg. Jeg har etter dette forsøkt meg på mange andre ripassoer, men ingen har truffet meg like bra som denne ripassoen fra Farina. Har sett mer på drueblandingene på vinmonopolet.no og ser at Farina har en litt annen drueblanding enn hva jeg finner i noen av de andre ripassoene. Har denne druen som er kun 10% av i vinen så stort utslag på vinen? og i såfall hvorfor? Kan du anbefale tilsvarende viner som du tror kan treffe meg innenfor samme prisklasse?

    1. Hei!
      Som du skriver har Ripasso-vinene fra Farina innslag av en fjerde drue (oseleta) i tillegg til de tre vanlige corvina, molinara og rondinella. Oseleta er en lokale drue som man trodde var utdødd, men som Masi vekket til live på 1980-tallet. Det er flere produsenter nå som bruker denne som blandingsdrue i Valpolicella-viner, alt fra vanlige valpo’er til ripasso og amarone. Dette er en drue som gir små avlinger, det var derfor den holdt på å forsvinne helt. Men brukt riktig gir den vinene der den blandes inn litt mere trøkk og struktur. Masi lager en 100 prosent oseleta-vin kalt Osar. Årlig produksjon er rundt 5-6000 flasker.

  13. Hei Ulf,

    jeg skal reise til Bordeaux i juni og er interessert i tips til vingårder i området og vinbarer i byen det er verdt å besøke. Da spesielt vingårder i området byen st.emilion som vi skal til på dagstur, og om det er noen morsomme vinbarer i selve byen Bordeau.

    Har du noen tips, eller kjenner noen i området som det vil være morsomt for oss å besøke?

    1. Hei!
      Jeg vil anbefale deg en tur til det nye vinmuseet inne i Bordeaux. Rundt St Emilion kryr det av spennende vinprodusenter. Château Clinet og Château Haut-Sarpe er to steder jeg har hatt gode besøk.

    1. Hei!
      Wine Searcher kan gi deg oversikt over hva vinene er verdtsatt til/kan kjøpes for rundt om i verden.

  14. Hei

    Vi skal til Champagne i sommer, nærmere bestemt i Fourdrain (i nærheten av Laoin). Har du noen vingårder/champagnegårder å anbefale i området som tar besøkende?

    mvh
    Frank

  15. Skal til Trondheim noen dager i feb/mars og lurer på om det finnes vinbarer i byen? Har du noen gode anbefalinger på restauranter er jeg takknemlig .

    1. Byen har tre nye vinbarer, Rot, Spontan og NB6. De to førstnevnte serverer også gode matretter. Spontan fikk nylig terningkast 6 av Smakspolitiet i Adresseavisen.
      Restauranter med gode vinlister og ypperlig mat: To Rom og Kjøkken, Kraft Bodega, Røst, Fagn, Le Bistro (spør om spesiallisten) og Credo.

  16. Hei. Hva vet du om Dom Perignon Millesime, Altum Villare, Champagne, Vintage Brut? Den har grønn etikett men finner ikke noe årstall. Jeg har fått den i present, og vil ikke bare åpne den før jeg vet litt mer om flasken.

    1. Hei!
      Jeg har oversendt spørsmålet ditt til den norske importøren av Dom Perignon, Moet Hennessy, og de svarer at det er vanskelig å si hvilken årgang det kan være uten mer informasjon fra baketiketten.
      Dette er en spesialtapning, ment for bl.a. nattklubber og altså ikke tilgjengelig på Vinmonopolet.
      Tristan Viala hos Moet Hennessy Norge opplyser at den ikke har påskrevet årgang.
      -Vi er faktisk litt usikre på hvordan vi kan tolke koden på baksiden av flasken (ved strekkoden) for å få info om årgang. Men om kunden sender meg koden kan jeg spørre huset selv, sier Tristan.
      Mvh
      Ulf

      1. Takker for engasjement og svar! Da tar jeg bilde av etiketten på baksiden og sender på epost. Finner jeg hans epost på nettet, eller har du en adresse jeg kan benytte?

  17. Hei Ulf,

    skal servere vin til en middag, men er litt usikker på hva jeg burde gå for, kan du komme med noen tips i 200-400 kr klassen?

    Langtidsstekt svinenakke med noe sitron over, med skysaus (pepper og koriander). Servert med potetsalat.

    Mvh Robert

    1. Hei!
      Jeg vil anbefale at du velger en vin fra Piemonte på nebbiolo-druen. Gjerne en Barbaresco, for det er viner som kan fremstå mer elegante og drikkeferdige i ung alder enn f.eks. en Barolo. Disse vinene har syreog friskhet nok til å takle fettet i svinekjøttet og dessuten stå godt opp mot krydderet. En god Langhe Nebbiolo kan være et rimeligere alternativ. Spør i din lokale polbutikk hvlke varianter de har i hyllene i den priskategorien du antyder.
      Mvh
      Ulf

  18. Hei! For et par ukers tid var mine venner og jeg, gjester på Bula i Trondheim. En meget god opplevelse, spesielt fordi vinpakken var særdeles god og treffende til maten. Det jeg lurer på er: Det ble servert en meget god hvitvin (tror det var en Riesling). Etiketten hadde to sverd på utsiden. Jeg skulle så gjerne ha fått tak i den vinen, men mangler altså navn på den. Kan du huske en hvitvin med denne etiketten? Kan jo kontakte Bula selvsagt, men vet ikke om de sånn uten videre svarer på det. Vh Marit Julie

    1. Hei!
      Ifølge restaurantsjef Stine ved Bula, må det ha vært von Buhl Rieslng Trocken dere fikk servert. Den har et skjold på etiketten.
      Bula-folket syntes også at det var stas å høre at dere likte maten og vinpakken!
      Mvh
      Ulf

  19. Hei, takk for flott side og takk for Vinpuls.

    Jeg var i Milestii Mici utenfor Chisinau, Moldova for tre år siden og kjøpte noen flasker vin, alle fra 1986. I ettertid har jeg forsøkt å finne ut hva som er de best kan nytes, dvs. sammen med hva slags mat.

    Purpurio de Purcari
    http://wine.md/colectie/purpuriu-de-purcari.html

    Trandafirul Moldovei
    http://wine.md/colectie/trandafirul-moldovei.html

    MILEŞTII MICI – Auriu
    http://wine.md/milestii-mici-auriu-1986.html

    Jeg har sett Purpurio de Purcari annonsert til tusenvis av kroner flaska. Kan det være korrekt?

    Hilsen OH

  20. Hei Ulf!
    Jeg brygger øl på fritida og nå ønsker jeg å forsøke vin. Trur du det er mulig å få tak i fersk druejuice til vin i norge (riesling, sav blanc f.eks)? Har søkt litt på nett og finner lite info rundt dette.

    Vurderer å kjøpe et vinkit (IKKE EUROPRIS SIN :D), prisen ligger på ca 1500,- for en pakke på 18liter juice. har du noengang smakt på hjemmelaget vin fra kit? Ser ikke for meg å brygge verdens beste vin men om jeg klarer å matche 100,-til150,- vin fra polet er jeg i mål! 🙂

  21. Vi skal til Barcelonaområdet til sommeren, og vil gjerne ha tips om vinhus man kan besøke i området. Gjerne både for bare besøk/smaking og for overnatting med middag. På forhånd takk for svar 🙂

    1. Hei!
      Da ville jeg ha besøkt Bodegas Abadal i den knøttlille regionen Pla de Bages. Flotte viner og supert, spennende sted. Det går fint å ta tog dit, ca 1,20 ut fra Barcelona. Jeg har kontaktinfo.
      Alternativet er en tur til Priorat. Litt lenger å dra, men skal man overnatte går jo det bra. Unike viner og terreng. Kan sette deg i kontakt med produsenter der også.

  22. hei Ulf.

    Jeg legger vanligvis vin selv av frukt og bær. Det er sjelden bruk for klaringsmiddel, da vinene
    pleier å klarne av seg selv. Jeg har likevel tilført Bentonitt da jeg har lest at den fjerner miljøgifter
    fra kroppen. Siden det er en leiresort, er det vel en grense for hvor mye som er forsvarlig å innta?
    Kan du si noe om forsvarlig mengde pr liter? Jeg har pakker på 10 g. Det er vel dose til ca 25 liter.
    Beste hilsen Sverre Hoel.

  23. Hei Ulf,
    Da vi besøkte Itsas Mendi, kjøpte jeg søtvinen Urezti. Har tenkt å servere den til en dessert, men er usikker på hva som passer best.
    Kan du gi meg forslag til følge for vinen?

    Mvh
    Ragnhild

    1. Hei!
      Jeg kjøpte også denne dessertvinen der. Den ligger fortsatt i kjelleren 🙂
      Mitt forslag vil være en dessert av type pannacotta, eventuelt creme brulee.
      Jeg tror også den vil smake godt til blåmuggoster.

  24. «Same procedure as every year, Ulf»

    Hei Ulf,
    I år som i fjor, så er vi en gruppe på 6 som tar turen til Piemonte, nærmere bestemt Barbaresco. Vi har tidligere år spurt deg til råds på dette og fått god hjelp med tips på vingård og kanskje en døråpner inn. Har du noen gode tips på gårder i Barbaresco, store eller små produsenter?

    Mvh
    Frank C

  25. Hei
    Har fått oppskriften til To Rom og Kjøkken sin soppsuppe. Skal lage den på lørdag kveld og trenger hjelp til vin. Prisklasse under kr 250,-

    1. Hei!
      Høst og sopp er viner fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte og laget på Nebbiolo-druen.
      Helst burde det ha vært en Barbaresco eller en Barolo-vin, men med en prisgrense på opp til 250 kroner havner vi på Langhe Nebbiolo som ofte kan være et like så godt kjøp.
      Jeg har sjekket hva Bakkvartalet har i hyllene sine, og da er følgende aktuelle:
      Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 199,90) eller OMA Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 189,90).
      Mange andre butikker vil også ha disse inne.
      Lykke til lørdag!
      Mvh
      Ulf D.

      1. Hei Ulf.
        Hva med en tørr sherry, en amantillado, til suppen. Har gode minner om varm soppsuppe med tørr sherry…

        1. Hei!
          Du har naturligvis helt rett: Det finnes alternativer til en nebbiolo-vin til soppsuppe. Og tørr sherry er fantastisk godt til. Det samme er jo en tørr Madeira, så flere muligheter er mulig for den som tør å eksperimentere. Og så kan man kanskje vente med nebbiolo-vinen til man lager sopprisotto. Da smaker den enda bedre!
          Mvh
          Ulf D.

  26. Hei Ulf!

    Jeg er på utkikk etter en portvin som skal være 70års gave, har ikke veldig mye greie på portvin selv så jeg må forhøre meg litt rundt.
    Tenker man kommer langt med 6-8 hundrelapper på polet?

    Jeg fikk med meg at du hadde en liste for gode kjøp på taxfree, vet du om det er portvin der man kan være obs på?

    1. Hei!
      Det er morsomt med portvin, spesielt gamle utgaver, og det er alltid en fin gave å gi bort. Når mottakeren er 70 år, synes jeg du skal satse på en gammel portvin, da jeg regner med at vedkommende ikke skal lagre den i flere tiår :-).
      Her er to forslag:
      1) Calem Vintage Port 1985 (kr. 499,90)
      2) Quinta do Vallado Tawny 30 Years Old (kr. 653,80)
      Begge vinene er i bestillingsutvalget. Bestill enten på vinmonopolet.no eller i den polbutikken du pleier å handle i.
      Lykke til!
      Mvh
      Ulf

  27. Hei, en bekjent skryter av en riesling som hun opplever å smake bensin (positivt), og ønsker tips om lignende viner.
    Mistenker at vi snakker om duft av bensin/petroleum ++, men trenger altså tips.

    1. Hei!
      Det er riktig at en del riesling-viner utvikler et preg av petroleum (flybensin) i smakspaletten, helst etter noen år. Noen finner dette litt merkelig og liker det ikke så veldig godt, mens andre oppfatter dette som en ekstra nyanse i vinen og setter pris på det. Her er tre viner som jeg har notert har innslag av petroleum: Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling Trocken GG 2015, Anselmann Riesling Trocken 2015 og Ehlen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2014. Det finnes nok en rekke andre, og i første rekke tyske rieslinger, som også har innslag av petro-aromaer.

  28. Her registrert at noen vingrossister setter ned prisen på vin som de enten har lite lager igjen av eller fordi årgangen begynner å bli «gammel». Finnes det et sted hvor det orienteres om disse prisreduksjonene? Har registrert at det er en del gode tilbud her, men når jeg får vite om det er lagret allerede utsolgt.

    1. Det finnes dessverre ikke offisielle steder hvor man «lovlig» kan informere om prisnedsettelser på Vinmonopolet. Det blir nemlig definert som reklame for alkohol, og det er ulovlig i Norge. Men om du er medlem av VinPuls, så skal du vite at jeg hver måned forsøker å lage en liste over aktuelle prisnedsettelser som VinPuls-medlemmene får informasjon om. VinPuls melder du deg inn i med en mail til: vinpulsmedlem@gmail.com.

    1. Den største vinklubben i Trondheim (og Norge) er VinPuls som har regelmessige smakinger med foredrag av produsenter i Prins Olav Grill på Royal Garden. VinPuls arrangerer dessuten flere store vinmesser i året hvor du kan gå rundt i utstillingshallen og velge mellom hundrevis av viner. Informasjon om smakinger får du her på vinpuls.no. Du kan også melde deg inn i VinPuls her, eller ved å sende en mail til vinpulsmedlem@gmail.com. Det finnes også noen andre vinklubber i Trondheim som arrangerer vinsmakinger, men de er helst lukkede vennegjenger eller så må du bli anbefalt som medlem. Flere av restaurantene i byen arrangerer såkalte Winemaker’s Dinner, der de får besøk av produsenter som forteller om og skjenker sine viner til en utvidet meny.

  29. Jeg sliter med å finne druen til Ackerman Saugvignon 2011, er det en det en drue som heter Savingnon Blance? Takk for svar.

    1. Vinfirmaet Ackerman Laurance holder til i Loire, og der er en av de mest brukte druene sauvignon blanc, som du bl.a. finner i vinene fra Sancerre. Som oftest brukes hele druenavnet, men du kan også finne kun betegnelsen sauvignon. Den har ofte et karakteristisk preg av nesle, urter, gress og stikkelsbær. Det er imidlertid andre varianter av sauvignon også, bl.a. sauvignon gris, rose, noir, violet og jeaune. Ved siden av Loire, er sauvignon blanc mye brukt i New Zealand, hvor denne druen lager flotte, friske hvitviner.

    1. Amarone-viner er som du sikkert vet laget på druer som har vært tørket i 100 dager etter innhøsting. Rundt 30 prosent av væskeinnholdet forsvinner i tørkeprosessen, og det som først og fremst blir borte er vann. Dermed vil den druemosten som blir igjen når druene/rosinene presses, ha en større mengde av søt druejuice enn det som er vanlig når vin lages. Og dette sukkeret forvandles som du vet om til alkohol underveis i gjæringsprosessen. Ettersom man gjærer også Amarone-viner helt ut, slik at de blir relativt tørre, betyr det at det ekstra sukkerinnholdet ender opp som høyere alkoholstyrke i den endelige vinen.

  30. Har glutenallergi og har fått reaksjon på noen typer vin, både hvit og rød. Så er jeg blitt fortalt at noen produsenter klarner vinen med hvetemel. Kjenner du til det? Vet du om det jobbes med krav om å oppgi klarningstype?

    1. Jeg har ikke hørt om at noen bruker mel som klarningsmiddel, men jeg vet at en blanding av mel og vann ofte benyttes for å tette eikefat, så det kan være her dine reaksjoner kommer fra. Du bør altså unngå vin som har vært fatlagret. Klarningsmidler som brukes er helst fra plante- eller dyreriket, som eggehvite og gelatin, men det gjøres også bruk av mineraler, f.eks. bentonitt som lages fra leire. De mest kvalitetsbevisste produsentene vil helst at vinen klarner seg selv gjennom å gi den tid på tank eller fat slik at uønskede partikler legger seg på bunnen. Disse unngår også filtrering, som tar bort restpartikler, men også noe av smaken.

  31. Jeg har et spørsmàl pà vegne av min søster, sà jeg hàper du kan svare meg pà det:-) Hun har noe vin stàende, som hennes mann samlet pà, men som hun nà vil selge. Etter hva jeg vet kan hun fà opp til 8000 bare for den ene flasken, men hvor er det hun kan henvende seg, for à fà solgt disse. Det er àrgangsvin og hun vet at dette er flasker som er vanskelig à fà tak i. Hàper du kan veilede meg pà dette da verken hun eller jeg har greie pà dette

    1. Privat salg av vin i Norge er jo i utgangspunktet forbudt, men hvis man kan definere dette som samlerobjekter/antikviteter e.l. går det likevel an. For noen år siden fikk Vinmonopolet tillatelse til å ta i mot vin fra private samlere for videresalg. Det skjer gjennom en auksjon som Blomqvist Kunsthandler administrerer. Du må først kontakte Vinmonopolet, som gir beskjed tilbake om vinene du har er interessante. Det blir så gjort en vurdering av forventet kvalitet på flaskene, og satt en utropspris. Er du heldig kan prisen i selve auksjonen bli langt høyere, men det er ingen garanti for dette, naturligvis. Det beste vil være hvis vinene finnes i originalkasser, med seks i hver kasse, og at det kan dokumenteres at vinflaskene har vært lagret forsvarlig.

  32. Jeg har en kjeller med bortimot en meter tykke vegger. Kjelleren ligger nesten helt under jorden. Takhøyden er 190 cm (hus fra 1905) og jorden går opp til 160 cm. Det er jevn temperatur på mellom 9-11 grader året rundt. Problemet er at det er to vinduer i rommet. Kan jeg bruke rommet til vinkjeller? Hvordan løser jeg problemet med vinduene? Må de mures igjen, eller kan de blendes på annen måte?

    1. Det høres ut som om du har en ganske så perfekt vinkjeller. Mange vil nok misunne deg denne! Det ideelle for en vinkjeller er en stabil temperatur i området 8-12 grader, så der treffer du perfekt. I tillegg bør det være en viss fuktighet i rommet. Når det gjelder vinduene, så tror jeg ikke det er noe problem, men de må naturligvis blendes, for mye lys er ikke bra for flasker som ligger lagret. Men det løser du nok greit med sorte blendingsgardiner eller noe tilsvarende.

  33. Jeg skal lage grillspyd med svin, rødt kjøtt og kylling. Hva slags vin serverer jeg til det? Noen vil jo også ha hvitvin. Er det noen hvitvin som kan smake godt til dette, tro?

    1. En blanding av fugl, lyst og mørkt kjøtt gjør at du må finne en vin som ligger midt mellom lett og tungt. Jeg tror du kan ha stor suksess med en Ripasso-vin her, eller en ung, fersk vin fra Valpolicella. Som hvitt alternativ vil jeg anbefale en tysk Riesling, prøv Weingut Dönnhof Riesling Trocken.

  34. Har ikke peiling pà vin, men satt forelden sammen med noen og de snakket om vin. De begynte à diskutere og det endte med at ingen ble enig. Jeg som ikke vet noe spør likevel. Kan en lukte i et glass med rødvin om den er fyldig, tørr eller ikke tørr, sur eller søt? Jeg vet vinkjennere har nese for mye, men mà en ikke smake for à vite dette?

    1. Det er faktisk slik at man ved å lukte på en vin kan fortelle ganske mye om hvordan vinen vil presentere seg i munnen når man smaker på det. Så ja, det er mulig for en trenet vinsmaker å si ganske mye om den vinen han/hun har foran seg bare ved å lukte. Men aller best er det både å lukte OG smake!

  35. Jeg har en flaske årgangsvin (Gaudium Reserva) som jeg planlegger å konsumere snart. Utfordringen er at den har vært lagret liggende i kjeller i flere år, og jeg går ut fra at den har en del bunnfall, og konsumet skal foregå på et sted som krever transport i bil ett par timer. Bør jeg transportere den mest mulig i ro og liggende (og evt. dekantere den rett før den skal drikkes), eller bør jeg transportere den stående og la den stå etterpå fram til den skal drikkes (for å få bunnfallet til å synke mot bunnen)?

    1. Jeg vil anbefale deg å ta frem flasken og la den stå oppreist noen dager før du skal frakte den til bestemmelsesstedet. Transporten bør også foregå med flasken stående og mest mulig i ro. Greit også å la den stå noe før den åpnes. Nå tror jeg ikke at det er veldig mye bunnfall i en flaske Gaudium, selv om den kanskje er over ti år gammel, men dekantering kan uansett være en god ide i tillegg, mest for at vinen skal få lufte seg noe før den konsumeres.

  36. Jeg har fått påvist sopp i kroppen og må derfor holde meg unna sukker og gjær blant annet. Men liker å kose meg med et glass god rødvin iblant. Ettersom jeg kan lese meg frem til finnes det viner uten tilsatt sukker og med lavt innhold av restsukker som da kommer fra fruktsukkeret i druene. Og at det i mange viner er meget lite gjærrester såfremt det ikke er satt i gang en gjæringsprosess nr. 2… Har jeg forstått riktig? Det jeg da lurer på er om du kan anbefale et par gode rødviner som ikke er tilsatt sukker, med veldig lavt innhold av restsukker (fra fruktsukkeret i druene) og som i tillegg ikke har gjærrester?

    1. Det finnes heldigvis en rekke gode, tørre rødviner, selv om bestselgerne i Norge dessverre er rene sukkerbomber, med opp til 20 gr. restsukker pr. liter. Det er ikke naturlig for en god rødvin, så her er sukker tilsatt for å tilfredsstille «folkesmaken». Hvis du søker på enkeltviner på Vinmonopolets nettsider, vil du se hvor mye restsukker det er i hver enkelt vin. De beste har under to gram restsukker pr. liter. Hvor mye gjærrester som forefinnes er det vanskeligere å vite, men viner som er filtrert bør ha tatt bort det meste. Unngå derfor ufiltrerte viner. En god, tørr rødvin er Giribaldi Barbera d`Alba Superiore 2015. Den er også sertifisert økologisk. Vinen er fermentert (gjæret) helt tørr, det er faktisk under 1 g/l restsukker og det benyttes ingen eik i produksjonen.

    1. Da vil jeg anbefale at du besøker Jose Maria da Fonseca Vinhos på Setubal-halvøya. Dette firmaet er ikke bare ett av de historisk sett mest interessante vinhusene der, med aner tilbake til 1834, men det er også et sted hvor du blir tatt godt i mot. Det er organiserte omvisninger hver dag kl. 10.00 og kl. 14.00 på de fleste språk. Vinhuset holder til i byen Azeitao som også er kjent for osteproduksjon. Sjekk nærmere info på vinhusets hjemmeside: http://www.jmf.pt

  37. Jeg har lest litt om vin. Hva er forskjellen pà kanadisk Ice Wine fra Inniskillin og tysk eller østerriksk Eis wein. Jeg har lest at den kanadiske høstes i januar og de to andre i oktober. Er dette riktig?

    1. Forskjellen på icewine fra Inniskillin i Canada og eiswein fra Tyskland eller Østerrike er først og fremst hvilke druer som brukes. Inniskillin har en drue som heter Vidal (en kloning av Ugni Blanc og Riparia-Seibel), i Europa brukes ikke denne druen, med mange andre druer, som Riesling, Schreurebe, Welschriesling, Muskat Ottonel osv. Innhøstingen skjer ved første frostnatt (kaldere enn minus 6-7 grader), og dermed kan innhøstingstidspunktet variere, fra tidligst november/desember til et stykke ut i januar i Tyskland og Østerrike, det samme er tilfellet i Canada.

  38. Jeg reagerer på rødvin med mye garvesyre i, får rennende nese og nysing. Har du tips på rødvin med lavt innhold av garvesyre?

    1. Det er nok flere som er i samme båt som deg, at de plages av enten allergi eller hodepine i forbindelse med vin, og da i første rekke rødvin. Det er som du er inne på garvesyren, eller histaminer, som gjør at enkelte kan få slike reaksjoner. Det handler derfor om å unngå viner som har betydelige mengder av disse stoffene. Noen universalløsning finnes ikke, for dette kan variere fra ett år til et annet for samme vin. Og noen kan reagere på en vin som andre ikke reagerer på, selv om de har tilnærmet samme problem. Men tommelfingerregelen er nok at du skal unngå vin laget på druer som inneholder mye garvesyre, eller hvor produksjonsmetoden er slik at det blir mye tanniner (hard pressing, langt opphold for druemosten sammen med skall, lagring på nye eikefat osv.). Mitt råd vil være at du forsøker deg på druer som regnes for å være «snille» i uttrykket. En slik drue er merlot-druen, og jeg vet at noen allergikere har hatt gode erfaringer med viner på merlot-druer fra Chile. Lykke til!

  39. I en del tilfeller hender det seg at ei flaske vin ikke blir konsumert samme dag som åpnes. Skulle derfor gjerne hatt tips om hvordan jeg best mulig kan beholde kvaliteten på vinen eksempelvis til dagen etter (har vakumpumpe).

    1. Enkleste måte å bevare en vin som ikke er helt drukket opp samme dag som den blir åpnet, er å korke den igjen og sette flasken i kjøleskapet. Da vil den holde seg i hvert fall noen dager. Enda bedre er det å slå det som er igjen av vin over på en mindre flaske. Det er nemlig viktig å unngå at vinen får kontakt med for mye luft. Så jo mindre flate av vinen som kommer i berøring med luft, jo bedre er det. Det er derfor vakumpumper funger så bra som de gjør, fordi man da suger ut lufta. Men for bare noen dager tror jeg det fungerer like bra å slå vinen over på en mindre flaske. En annen sak er at enkelte kvalitetsviner ikke vil ha noe problem med å «overleve» til neste dag, uten at kvaliteten forringes vesentlig, og uten at du gjør noe med flaska eller vinen.

  40. Sitter og ser etter litt info og pris på Faustino I Gran Reserva 1986, men finner ikke noe på nettet… så; kanskje du kunne hjelpe meg? Hva er prisen på denne og er denne noe å samle på?

    1. Faustino I Gran Reserva er en gammel traver på Vinmonopolet i Norge. Faustino finnes både som Faustino VII, Faustino V og Faustino I. Sistnevnte er den mest eksklusive av dem. Gran Reserva betyr at den blir lagret i minst fem år før den slippes på markedet. Faustino venter ofte enda lenger. 1986 var en middels årgang i Rioja, og min erfaring er at viner fra dette året nå bør drikkes. Jeg vil altså ikke anbefale deg å lagre den videre. På grunn av årgangen vil verdien på denne vinen derfor ikke være høyere enn det du i dag må betale for en yngre årgang av Faustino I, rundt kr. 230,-

  41. Kjære Vinulf.

    Jeg skal ha en større middag, og som forrett (ca 70g) tenker jeg å servere en hjemmelaget hjortetartar iblandet foie gras mi cuit (med vakteleggeplomme og klassisk tilbehør), men jeg er usikker på om jeg bør prøve å matche foie gras med søt hvit (Sauternes etc) eller om det er hjorten som må matches? Har du et tips til hva du tror kommer til å fungere i en slik kombinasjon?

    På forhånd takk.

  42. Gratulerer med flott hjemmeside, Vinulf! Oversiktlig, ryddig og estetisk, og som mange av oss vet, basert på solid kunnskap. Hilsen Roe

    1. Takk skal du ha. Hyggelig med så fin tilbakemelding på vinpuls.no! Håper dere får nytte av innholdet på sidene her i tiden fremover. Skal forsøke å følge opp med nyheter og tips så ofte jeg kan.
      Ulf D.

  43. Vi skal begynne med lagring av vin og lurer på hvilke viner som egner seg best til dette. Vi har ikke direkte prisbegrensninger når det kommer til vin, men vil gjerne holde oss under 400,- flasken. Har lest at Polet merker «lagringsmulighetene» til vinene med stående, halvt liggende og liggende flasker der de to sistnevnte kan lagres. Vi har kanskje ikke de mest optimale forholdene, en bod som holder rundt 12-15 grader konstant temperatur. Vi elsker gode rødviner, men har aldri satt oss helt inn i de forskjellige typene, årganger og annet snacks – men regner med det kommer etter hvert. Vi har begynt med å kjøpe inn Marques de Chivite Tempranillo Crianza og Allesverloren Tinta Barocca, er det viner man kan oppbevare? Eventuelt hvor lenge?

    1. Hvis du setter smertegrensen på pris til opp mot 400 kroner, så er det fullt opp av gode lagringsviner å finne på Vinmonopolet, kanskje først og fremst i bestillingsutvalget. Jeg vil anbefale deg å plukke ut noen land og regioner, og så starte med noen kjøp derfra. F.eks. Ribera del Duero og Rioja i Spania, Bordeaux , Burgund og Rhône i Frankrike og Piemonte, Veneto og Toscana i Italia. Gode årganger å se etter er 2004 og 2010 for Spania, 2006, 2007, 2010 og 2015 for Italia, 2005 og 2009, 2010 og 2015 for Frankrike. Dessuten noe hvit Burgund, tyske rieslingviner og naturligvis årgangs-champagne. De to vinene du allerede har kjøpt inn er dessverre ikke det første jeg ville ha valgt. De har nok ikke særlig lang levetid, så dette er viner du kan nyte mens du bygger opp vinsamlingen din! Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.