Spør Vinulf om vin

56 kommentarer

  1. Hei! For et par ukers tid var mine venner og jeg, gjester på Bula i Trondheim. En meget god opplevelse, spesielt fordi vinpakken var særdeles god og treffende til maten. Det jeg lurer på er: Det ble servert en meget god hvitvin (tror det var en Riesling). Etiketten hadde to sverd på utsiden. Jeg skulle så gjerne ha fått tak i den vinen, men mangler altså navn på den. Kan du huske en hvitvin med denne etiketten? Kan jo kontakte Bula selvsagt, men vet ikke om de sånn uten videre svarer på det. Vh Marit Julie

    1. Hei!
      Ifølge restaurantsjef Stine ved Bula, må det ha vært von Buhl Rieslng Trocken dere fikk servert. Den har et skjold på etiketten.
      Bula-folket syntes også at det var stas å høre at dere likte maten og vinpakken!
      Mvh
      Ulf

  2. Hei, takk for flott side og takk for Vinpuls.

    Jeg var i Milestii Mici utenfor Chisinau, Moldova for tre år siden og kjøpte noen flasker vin, alle fra 1986. I ettertid har jeg forsøkt å finne ut hva som er de best kan nytes, dvs. sammen med hva slags mat.

    Purpurio de Purcari
    http://wine.md/colectie/purpuriu-de-purcari.html

    Trandafirul Moldovei
    http://wine.md/colectie/trandafirul-moldovei.html

    MILEŞTII MICI – Auriu
    http://wine.md/milestii-mici-auriu-1986.html

    Jeg har sett Purpurio de Purcari annonsert til tusenvis av kroner flaska. Kan det være korrekt?

    Hilsen OH

  3. Vi skal til Barcelonaområdet til sommeren, og vil gjerne ha tips om vinhus man kan besøke i området. Gjerne både for bare besøk/smaking og for overnatting med middag. På forhånd takk for svar 🙂

    1. Hei!
      Da ville jeg ha besøkt Bodegas Abadal i den knøttlille regionen Pla de Bages. Flotte viner og supert, spennende sted. Det går fint å ta tog dit, ca 1,20 ut fra Barcelona. Jeg har kontaktinfo.
      Alternativet er en tur til Priorat. Litt lenger å dra, men skal man overnatte går jo det bra. Unike viner og terreng. Kan sette deg i kontakt med produsenter der også.

  4. hei Ulf.

    Jeg legger vanligvis vin selv av frukt og bær. Det er sjelden bruk for klaringsmiddel, da vinene
    pleier å klarne av seg selv. Jeg har likevel tilført Bentonitt da jeg har lest at den fjerner miljøgifter
    fra kroppen. Siden det er en leiresort, er det vel en grense for hvor mye som er forsvarlig å innta?
    Kan du si noe om forsvarlig mengde pr liter? Jeg har pakker på 10 g. Det er vel dose til ca 25 liter.
    Beste hilsen Sverre Hoel.

  5. Hei Ulf,
    Da vi besøkte Itsas Mendi, kjøpte jeg søtvinen Urezti. Har tenkt å servere den til en dessert, men er usikker på hva som passer best.
    Kan du gi meg forslag til følge for vinen?

    Mvh
    Ragnhild

    1. Hei!
      Jeg kjøpte også denne dessertvinen der. Den ligger fortsatt i kjelleren 🙂
      Mitt forslag vil være en dessert av type pannacotta, eventuelt creme brulee.
      Jeg tror også den vil smake godt til blåmuggoster.

  6. «Same procedure as every year, Ulf»

    Hei Ulf,
    I år som i fjor, så er vi en gruppe på 6 som tar turen til Piemonte, nærmere bestemt Barbaresco. Vi har tidligere år spurt deg til råds på dette og fått god hjelp med tips på vingård og kanskje en døråpner inn. Har du noen gode tips på gårder i Barbaresco, store eller små produsenter?

    Mvh
    Frank C

  7. Hei
    Har fått oppskriften til To Rom og Kjøkken sin soppsuppe. Skal lage den på lørdag kveld og trenger hjelp til vin. Prisklasse under kr 250,-

    1. Hei!
      Høst og sopp er viner fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte og laget på Nebbiolo-druen.
      Helst burde det ha vært en Barbaresco eller en Barolo-vin, men med en prisgrense på opp til 250 kroner havner vi på Langhe Nebbiolo som ofte kan være et like så godt kjøp.
      Jeg har sjekket hva Bakkvartalet har i hyllene sine, og da er følgende aktuelle:
      Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 199,90) eller OMA Langhe Nebbiolo 2015 (kr. 189,90).
      Mange andre butikker vil også ha disse inne.
      Lykke til lørdag!
      Mvh
      Ulf D.

      1. Hei Ulf.
        Hva med en tørr sherry, en amantillado, til suppen. Har gode minner om varm soppsuppe med tørr sherry…

        1. Hei!
          Du har naturligvis helt rett: Det finnes alternativer til en nebbiolo-vin til soppsuppe. Og tørr sherry er fantastisk godt til. Det samme er jo en tørr Madeira, så flere muligheter er mulig for den som tør å eksperimentere. Og så kan man kanskje vente med nebbiolo-vinen til man lager sopprisotto. Da smaker den enda bedre!
          Mvh
          Ulf D.

  8. Hei Ulf!

    Jeg er på utkikk etter en portvin som skal være 70års gave, har ikke veldig mye greie på portvin selv så jeg må forhøre meg litt rundt.
    Tenker man kommer langt med 6-8 hundrelapper på polet?

    Jeg fikk med meg at du hadde en liste for gode kjøp på taxfree, vet du om det er portvin der man kan være obs på?

    1. Hei!
      Det er morsomt med portvin, spesielt gamle utgaver, og det er alltid en fin gave å gi bort. Når mottakeren er 70 år, synes jeg du skal satse på en gammel portvin, da jeg regner med at vedkommende ikke skal lagre den i flere tiår :-).
      Her er to forslag:
      1) Calem Vintage Port 1985 (kr. 499,90)
      2) Quinta do Vallado Tawny 30 Years Old (kr. 653,80)
      Begge vinene er i bestillingsutvalget. Bestill enten på vinmonopolet.no eller i den polbutikken du pleier å handle i.
      Lykke til!
      Mvh
      Ulf

  9. Hei, en bekjent skryter av en riesling som hun opplever å smake bensin (positivt), og ønsker tips om lignende viner.
    Mistenker at vi snakker om duft av bensin/petroleum ++, men trenger altså tips.

    1. Hei!
      Det er riktig at en del riesling-viner utvikler et preg av petroleum (flybensin) i smakspaletten, helst etter noen år. Noen finner dette litt merkelig og liker det ikke så veldig godt, mens andre oppfatter dette som en ekstra nyanse i vinen og setter pris på det. Her er tre viner som jeg har notert har innslag av petroleum: Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling Trocken GG 2015, Anselmann Riesling Trocken 2015 og Ehlen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2014. Det finnes nok en rekke andre, og i første rekke tyske rieslinger, som også har innslag av petro-aromaer.

  10. Her registrert at noen vingrossister setter ned prisen på vin som de enten har lite lager igjen av eller fordi årgangen begynner å bli «gammel». Finnes det et sted hvor det orienteres om disse prisreduksjonene? Har registrert at det er en del gode tilbud her, men når jeg får vite om det er lagret allerede utsolgt.

    1. Det finnes dessverre ikke offisielle steder hvor man «lovlig» kan informere om prisnedsettelser på Vinmonopolet. Det blir nemlig definert som reklame for alkohol, og det er ulovlig i Norge. Men om du er medlem av VinPuls, så skal du vite at jeg hver måned forsøker å lage en liste over aktuelle prisnedsettelser som VinPuls-medlemmene får informasjon om. VinPuls melder du deg inn i med en mail til: vinpulsmedlem@gmail.com.

    1. Den største vinklubben i Trondheim (og Norge) er VinPuls som har regelmessige smakinger med foredrag av produsenter i Prins Olav Grill på Royal Garden. VinPuls arrangerer dessuten flere store vinmesser i året hvor du kan gå rundt i utstillingshallen og velge mellom hundrevis av viner. Informasjon om smakinger får du her på vinpuls.no. Du kan også melde deg inn i VinPuls her, eller ved å sende en mail til vinpulsmedlem@gmail.com. Det finnes også noen andre vinklubber i Trondheim som arrangerer vinsmakinger, men de er helst lukkede vennegjenger eller så må du bli anbefalt som medlem. Flere av restaurantene i byen arrangerer såkalte Winemaker’s Dinner, der de får besøk av produsenter som forteller om og skjenker sine viner til en utvidet meny.

  11. Jeg sliter med å finne druen til Ackerman Saugvignon 2011, er det en det en drue som heter Savingnon Blance? Takk for svar.

    1. Vinfirmaet Ackerman Laurance holder til i Loire, og der er en av de mest brukte druene sauvignon blanc, som du bl.a. finner i vinene fra Sancerre. Som oftest brukes hele druenavnet, men du kan også finne kun betegnelsen sauvignon. Den har ofte et karakteristisk preg av nesle, urter, gress og stikkelsbær. Det er imidlertid andre varianter av sauvignon også, bl.a. sauvignon gris, rose, noir, violet og jeaune. Ved siden av Loire, er sauvignon blanc mye brukt i New Zealand, hvor denne druen lager flotte, friske hvitviner.

    1. Amarone-viner er som du sikkert vet laget på druer som har vært tørket i 100 dager etter innhøsting. Rundt 30 prosent av væskeinnholdet forsvinner i tørkeprosessen, og det som først og fremst blir borte er vann. Dermed vil den druemosten som blir igjen når druene/rosinene presses, ha en større mengde av søt druejuice enn det som er vanlig når vin lages. Og dette sukkeret forvandles som du vet om til alkohol underveis i gjæringsprosessen. Ettersom man gjærer også Amarone-viner helt ut, slik at de blir relativt tørre, betyr det at det ekstra sukkerinnholdet ender opp som høyere alkoholstyrke i den endelige vinen.

  12. Har glutenallergi og har fått reaksjon på noen typer vin, både hvit og rød. Så er jeg blitt fortalt at noen produsenter klarner vinen med hvetemel. Kjenner du til det? Vet du om det jobbes med krav om å oppgi klarningstype?

    1. Jeg har ikke hørt om at noen bruker mel som klarningsmiddel, men jeg vet at en blanding av mel og vann ofte benyttes for å tette eikefat, så det kan være her dine reaksjoner kommer fra. Du bør altså unngå vin som har vært fatlagret. Klarningsmidler som brukes er helst fra plante- eller dyreriket, som eggehvite og gelatin, men det gjøres også bruk av mineraler, f.eks. bentonitt som lages fra leire. De mest kvalitetsbevisste produsentene vil helst at vinen klarner seg selv gjennom å gi den tid på tank eller fat slik at uønskede partikler legger seg på bunnen. Disse unngår også filtrering, som tar bort restpartikler, men også noe av smaken.

  13. Jeg har et spørsmàl pà vegne av min søster, sà jeg hàper du kan svare meg pà det:-) Hun har noe vin stàende, som hennes mann samlet pà, men som hun nà vil selge. Etter hva jeg vet kan hun fà opp til 8000 bare for den ene flasken, men hvor er det hun kan henvende seg, for à fà solgt disse. Det er àrgangsvin og hun vet at dette er flasker som er vanskelig à fà tak i. Hàper du kan veilede meg pà dette da verken hun eller jeg har greie pà dette

    1. Privat salg av vin i Norge er jo i utgangspunktet forbudt, men hvis man kan definere dette som samlerobjekter/antikviteter e.l. går det likevel an. For noen år siden fikk Vinmonopolet tillatelse til å ta i mot vin fra private samlere for videresalg. Det skjer gjennom en auksjon som Blomqvist Kunsthandler administrerer. Du må først kontakte Vinmonopolet, som gir beskjed tilbake om vinene du har er interessante. Det blir så gjort en vurdering av forventet kvalitet på flaskene, og satt en utropspris. Er du heldig kan prisen i selve auksjonen bli langt høyere, men det er ingen garanti for dette, naturligvis. Det beste vil være hvis vinene finnes i originalkasser, med seks i hver kasse, og at det kan dokumenteres at vinflaskene har vært lagret forsvarlig.

  14. Jeg har en kjeller med bortimot en meter tykke vegger. Kjelleren ligger nesten helt under jorden. Takhøyden er 190 cm (hus fra 1905) og jorden går opp til 160 cm. Det er jevn temperatur på mellom 9-11 grader året rundt. Problemet er at det er to vinduer i rommet. Kan jeg bruke rommet til vinkjeller? Hvordan løser jeg problemet med vinduene? Må de mures igjen, eller kan de blendes på annen måte?

    1. Det høres ut som om du har en ganske så perfekt vinkjeller. Mange vil nok misunne deg denne! Det ideelle for en vinkjeller er en stabil temperatur i området 8-12 grader, så der treffer du perfekt. I tillegg bør det være en viss fuktighet i rommet. Når det gjelder vinduene, så tror jeg ikke det er noe problem, men de må naturligvis blendes, for mye lys er ikke bra for flasker som ligger lagret. Men det løser du nok greit med sorte blendingsgardiner eller noe tilsvarende.

  15. Jeg skal lage grillspyd med svin, rødt kjøtt og kylling. Hva slags vin serverer jeg til det? Noen vil jo også ha hvitvin. Er det noen hvitvin som kan smake godt til dette, tro?

    1. En blanding av fugl, lyst og mørkt kjøtt gjør at du må finne en vin som ligger midt mellom lett og tungt. Jeg tror du kan ha stor suksess med en Ripasso-vin her, eller en ung, fersk vin fra Valpolicella. Som hvitt alternativ vil jeg anbefale en tysk Riesling, prøv Weingut Dönnhof Riesling Trocken.

  16. Har ikke peiling pà vin, men satt forelden sammen med noen og de snakket om vin. De begynte à diskutere og det endte med at ingen ble enig. Jeg som ikke vet noe spør likevel. Kan en lukte i et glass med rødvin om den er fyldig, tørr eller ikke tørr, sur eller søt? Jeg vet vinkjennere har nese for mye, men mà en ikke smake for à vite dette?

    1. Det er faktisk slik at man ved å lukte på en vin kan fortelle ganske mye om hvordan vinen vil presentere seg i munnen når man smaker på det. Så ja, det er mulig for en trenet vinsmaker å si ganske mye om den vinen han/hun har foran seg bare ved å lukte. Men aller best er det både å lukte OG smake!

  17. Jeg har en flaske årgangsvin (Gaudium Reserva) som jeg planlegger å konsumere snart. Utfordringen er at den har vært lagret liggende i kjeller i flere år, og jeg går ut fra at den har en del bunnfall, og konsumet skal foregå på et sted som krever transport i bil ett par timer. Bør jeg transportere den mest mulig i ro og liggende (og evt. dekantere den rett før den skal drikkes), eller bør jeg transportere den stående og la den stå etterpå fram til den skal drikkes (for å få bunnfallet til å synke mot bunnen)?

    1. Jeg vil anbefale deg å ta frem flasken og la den stå oppreist noen dager før du skal frakte den til bestemmelsesstedet. Transporten bør også foregå med flasken stående og mest mulig i ro. Greit også å la den stå noe før den åpnes. Nå tror jeg ikke at det er veldig mye bunnfall i en flaske Gaudium, selv om den kanskje er over ti år gammel, men dekantering kan uansett være en god ide i tillegg, mest for at vinen skal få lufte seg noe før den konsumeres.

  18. Jeg har fått påvist sopp i kroppen og må derfor holde meg unna sukker og gjær blant annet. Men liker å kose meg med et glass god rødvin iblant. Ettersom jeg kan lese meg frem til finnes det viner uten tilsatt sukker og med lavt innhold av restsukker som da kommer fra fruktsukkeret i druene. Og at det i mange viner er meget lite gjærrester såfremt det ikke er satt i gang en gjæringsprosess nr. 2… Har jeg forstått riktig? Det jeg da lurer på er om du kan anbefale et par gode rødviner som ikke er tilsatt sukker, med veldig lavt innhold av restsukker (fra fruktsukkeret i druene) og som i tillegg ikke har gjærrester?

    1. Det finnes heldigvis en rekke gode, tørre rødviner, selv om bestselgerne i Norge dessverre er rene sukkerbomber, med opp til 20 gr. restsukker pr. liter. Det er ikke naturlig for en god rødvin, så her er sukker tilsatt for å tilfredsstille «folkesmaken». Hvis du søker på enkeltviner på Vinmonopolets nettsider, vil du se hvor mye restsukker det er i hver enkelt vin. De beste har under to gram restsukker pr. liter. Hvor mye gjærrester som forefinnes er det vanskeligere å vite, men viner som er filtrert bør ha tatt bort det meste. Unngå derfor ufiltrerte viner. En god, tørr rødvin er Giribaldi Barbera d`Alba Superiore 2015. Den er også sertifisert økologisk. Vinen er fermentert (gjæret) helt tørr, det er faktisk under 1 g/l restsukker og det benyttes ingen eik i produksjonen.

    1. Da vil jeg anbefale at du besøker Jose Maria da Fonseca Vinhos på Setubal-halvøya. Dette firmaet er ikke bare ett av de historisk sett mest interessante vinhusene der, med aner tilbake til 1834, men det er også et sted hvor du blir tatt godt i mot. Det er organiserte omvisninger hver dag kl. 10.00 og kl. 14.00 på de fleste språk. Vinhuset holder til i byen Azeitao som også er kjent for osteproduksjon. Sjekk nærmere info på vinhusets hjemmeside: http://www.jmf.pt

  19. Jeg har lest litt om vin. Hva er forskjellen pà kanadisk Ice Wine fra Inniskillin og tysk eller østerriksk Eis wein. Jeg har lest at den kanadiske høstes i januar og de to andre i oktober. Er dette riktig?

    1. Forskjellen på icewine fra Inniskillin i Canada og eiswein fra Tyskland eller Østerrike er først og fremst hvilke druer som brukes. Inniskillin har en drue som heter Vidal (en kloning av Ugni Blanc og Riparia-Seibel), i Europa brukes ikke denne druen, med mange andre druer, som Riesling, Schreurebe, Welschriesling, Muskat Ottonel osv. Innhøstingen skjer ved første frostnatt (kaldere enn minus 6-7 grader), og dermed kan innhøstingstidspunktet variere, fra tidligst november/desember til et stykke ut i januar i Tyskland og Østerrike, det samme er tilfellet i Canada.

  20. Jeg reagerer på rødvin med mye garvesyre i, får rennende nese og nysing. Har du tips på rødvin med lavt innhold av garvesyre?

    1. Det er nok flere som er i samme båt som deg, at de plages av enten allergi eller hodepine i forbindelse med vin, og da i første rekke rødvin. Det er som du er inne på garvesyren, eller histaminer, som gjør at enkelte kan få slike reaksjoner. Det handler derfor om å unngå viner som har betydelige mengder av disse stoffene. Noen universalløsning finnes ikke, for dette kan variere fra ett år til et annet for samme vin. Og noen kan reagere på en vin som andre ikke reagerer på, selv om de har tilnærmet samme problem. Men tommelfingerregelen er nok at du skal unngå vin laget på druer som inneholder mye garvesyre, eller hvor produksjonsmetoden er slik at det blir mye tanniner (hard pressing, langt opphold for druemosten sammen med skall, lagring på nye eikefat osv.). Mitt råd vil være at du forsøker deg på druer som regnes for å være «snille» i uttrykket. En slik drue er merlot-druen, og jeg vet at noen allergikere har hatt gode erfaringer med viner på merlot-druer fra Chile. Lykke til!

  21. I en del tilfeller hender det seg at ei flaske vin ikke blir konsumert samme dag som åpnes. Skulle derfor gjerne hatt tips om hvordan jeg best mulig kan beholde kvaliteten på vinen eksempelvis til dagen etter (har vakumpumpe).

    1. Enkleste måte å bevare en vin som ikke er helt drukket opp samme dag som den blir åpnet, er å korke den igjen og sette flasken i kjøleskapet. Da vil den holde seg i hvert fall noen dager. Enda bedre er det å slå det som er igjen av vin over på en mindre flaske. Det er nemlig viktig å unngå at vinen får kontakt med for mye luft. Så jo mindre flate av vinen som kommer i berøring med luft, jo bedre er det. Det er derfor vakumpumper funger så bra som de gjør, fordi man da suger ut lufta. Men for bare noen dager tror jeg det fungerer like bra å slå vinen over på en mindre flaske. En annen sak er at enkelte kvalitetsviner ikke vil ha noe problem med å «overleve» til neste dag, uten at kvaliteten forringes vesentlig, og uten at du gjør noe med flaska eller vinen.

  22. Sitter og ser etter litt info og pris på Faustino I Gran Reserva 1986, men finner ikke noe på nettet… så; kanskje du kunne hjelpe meg? Hva er prisen på denne og er denne noe å samle på?

    1. Faustino I Gran Reserva er en gammel traver på Vinmonopolet i Norge. Faustino finnes både som Faustino VII, Faustino V og Faustino I. Sistnevnte er den mest eksklusive av dem. Gran Reserva betyr at den blir lagret i minst fem år før den slippes på markedet. Faustino venter ofte enda lenger. 1986 var en middels årgang i Rioja, og min erfaring er at viner fra dette året nå bør drikkes. Jeg vil altså ikke anbefale deg å lagre den videre. På grunn av årgangen vil verdien på denne vinen derfor ikke være høyere enn det du i dag må betale for en yngre årgang av Faustino I, rundt kr. 230,-

  23. Kjære Vinulf.

    Jeg skal ha en større middag, og som forrett (ca 70g) tenker jeg å servere en hjemmelaget hjortetartar iblandet foie gras mi cuit (med vakteleggeplomme og klassisk tilbehør), men jeg er usikker på om jeg bør prøve å matche foie gras med søt hvit (Sauternes etc) eller om det er hjorten som må matches? Har du et tips til hva du tror kommer til å fungere i en slik kombinasjon?

    På forhånd takk.

  24. Gratulerer med flott hjemmeside, Vinulf! Oversiktlig, ryddig og estetisk, og som mange av oss vet, basert på solid kunnskap. Hilsen Roe

    1. Takk skal du ha. Hyggelig med så fin tilbakemelding på vinpuls.no! Håper dere får nytte av innholdet på sidene her i tiden fremover. Skal forsøke å følge opp med nyheter og tips så ofte jeg kan.
      Ulf D.

  25. Vi skal begynne med lagring av vin og lurer på hvilke viner som egner seg best til dette. Vi har ikke direkte prisbegrensninger når det kommer til vin, men vil gjerne holde oss under 400,- flasken. Har lest at Polet merker «lagringsmulighetene» til vinene med stående, halvt liggende og liggende flasker der de to sistnevnte kan lagres. Vi har kanskje ikke de mest optimale forholdene, en bod som holder rundt 12-15 grader konstant temperatur. Vi elsker gode rødviner, men har aldri satt oss helt inn i de forskjellige typene, årganger og annet snacks – men regner med det kommer etter hvert. Vi har begynt med å kjøpe inn Marques de Chivite Tempranillo Crianza og Allesverloren Tinta Barocca, er det viner man kan oppbevare? Eventuelt hvor lenge?

    1. Hvis du setter smertegrensen på pris til opp mot 400 kroner, så er det fullt opp av gode lagringsviner å finne på Vinmonopolet, kanskje først og fremst i bestillingsutvalget. Jeg vil anbefale deg å plukke ut noen land og regioner, og så starte med noen kjøp derfra. F.eks. Ribera del Duero og Rioja i Spania, Bordeaux , Burgund og Rhône i Frankrike og Piemonte, Veneto og Toscana i Italia. Gode årganger å se etter er 2004 og 2010 for Spania, 2006, 2007, 2010 og 2015 for Italia, 2005 og 2009, 2010 og 2015 for Frankrike. Dessuten noe hvit Burgund, tyske rieslingviner og naturligvis årgangs-champagne. De to vinene du allerede har kjøpt inn er dessverre ikke det første jeg ville ha valgt. De har nok ikke særlig lang levetid, så dette er viner du kan nyte mens du bygger opp vinsamlingen din! Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.