100 nye BU-viner å sjekke ut

Påsken 2021 går mot tampen. For noen av oss ble det kanskje mye innesitting, men ulike aktiviteter. Noen har kanskje ryddet i vinsamlingen, andre har klart å tømme lageret helt. Uansett er det tid for å se fremover, mot lysere og bedre tider. Da må man ha gode viner for hånden. VinPuls har ryddet i smaksnotatene sine fra den siste måneden, og presenterer her 100 utvalgte, nye viner fra bestillingsutvalget. Mange gode BU-viner det er verdt å sjekke ut er lansert i det siste!

Av Ulf Dalheim, publisert 5. april 2021

Du fikk kanskje ikke det du ønsket deg blant vinene som kom på salg 1. april. Det var mye der som forsvant raskt ut av hyllene hos både polbutikkene og leverandørenes lagre. Men fortvil ikke. Det kommer alltid nye sjanser! Selv om noen av vinene som VinPuls omtaler i dag kun er tilgjengelige i små volum, så kom det rundt 1000 BU-nyheter inn i listene i løpet av mars. Du vil garantert finne noe av interesse her. Så let og finn din nye favoritt!

Fra Canada og Hellas til spansk revolusjon

Morsomt er det å se at “nye” vinland blir sterkere og sterkere representert i Vinmonopolets sortiment. Akkurat nå er det spesielt Canada og Hellas som stormer frem. En solid og mektig rødvin fra Okanagan Valley i Canada er blant de største overraskelsene denne gangen. Men ellers kommer det solide viner fra mer kjente land, som Italia, Tyskland, Frankrike og Spania.

Den nye spanske “vinrevolusjonen” gjør seg sterkt gjeldende blant nyhetene i BU, med en rekke fenomenale rødviner på garnacha-druen. Unge vinmarkere, gamle vinmarker, nye tanker, fantastisk råstoff og riktig tilnærming, sørger for viner som både overrasker og imponerer.

Men det er ikke bare viner på garnacha-viner som har gitt Spania et skikkelig løft de siste årene. I utgangspunktet er jo garnacha en godt kjent “arbeidshest” i den spanske vinverdenen, minst like mye beplantet som tempranillo. Men gjenoppdagelsen av høytliggende (gjerne over 1000 meter) vinmarker med eldre garnacha-vinstokker (noen over 100 år gamle) har ført til en revitalisering som har løftet Spania til nye høyder.

Samtidig finner stadig flere tilbake til ofte glemte, stedegne druevarianter som med riktig pleie og vinifikasjon gir svært spennende viner. Test ut druer som doradilla, romé, mersegura, moscatel de alejandria, albillo, Glemt heller ikke de nye variantene av druer som bobal, godello, mencia, alicante bouschet. Mye skjer i Spania nå.

Et utvalg av noen av de beste vinene som er lansert i Bestillingsutvalget (BU) på Vinmonopolet nylig.

Argentina

Røde viner

Weinert Carrascal 2018
Rødvin
Argentina Mendoza Lujan de Cuyo
Basis – nr. 3240401
Kr. 179,90, 0- 12 år
Stadig ett av Polets beste kjøp under 200 kroner. Litt Bordeaux i stil, lett preg av utviklet, moden frukt. Innslag av bjørnebær, solbær og plommer. Urter og lakris og en undertone av krydder og fat.
Produsent: Bodega y Cavas de Weinert
Importør: Momentum Wines

Amalaya Corte Úníco 2019
Rødvin
Argentina Salta Calchaqui Valley
Bestilling – nr. 12690001
Kr. 299,90, 0 – 8 år
Laget på malbec, cabernet sauvignon og tannat fra San Isidro Estate på 1800 m.o.h. Krydret stil, intense og tette aromaer. Modne frukter, urter og blomster. Konsentrert bærfruktighet, mørke bær og plommer, lakris, sjokolade og fat. Solid lengde.
Produsent: Bodega Amalaya
Importør: Stenberg & Blom

Australia

Røde viner

Passion has Red Lips 2020
Rødvin
Australia South Australia
Basis – nr. 180301
Kr. 200,00, 0 – 3 år
Etikettene har gjort vinene fra denne produsenten til en slags kultserie. Frisk og fruktig, en aning reduktiv, noe grønne aromaer, men mest frisk rød og mørk frukt, krydder, lakris og plommer.
Produsent: Some Young Punks
Importør: Signature Wines

Canada

Røde viner

La Stella Fortissimo 2018
Rødvin
Canada Okanagan Valley
Bestilling – nr. 12644301
Kr. 400,50, 0 – 8 år
Kanadisk vin har fått et uventet oppsving her i Norge de siste årene. Lenge var Inniskillin icewine det vi forbant med Canada, men nå har vi fått strålende musserende, hvite og røde viner. Denne imponerer også. Laget på 57% merlot, 18% cabernet sauvignon, 17% cabernet franc og 8% sangiovese (!), kan den først minne litt om Bordeaux. Men så er den også helt annerledes. Kanskje mer supertoscaner i stil. Utrolig mørk frukt, med aromaer mot sorte plommer, svisker, solbær og kirsebær, samt intens mørk lakris (nesten “asfalt”), sedertre og fataromaer. Utrolig nok går det hele sammen i en avstemt harmoni, selv om det er tungt og mektig.
Produsent: La Stella Winery
Importør: Nor Wine

Chile

Røde viner

Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere Syrah 2019
Rødvin
Chile Vino de Chile
Bestilling – nr. 12581201
Kr. 144,90, 0 – 4 år
Smaksrik, stoffrik vin med noe syltet frukt, kirsebær, solbær, plommer. Hint av sjokolade, kaffe, krydder, pepper, tobakk, vanilje. Vegansk og økologisk.
Produsent: Viña Cono Sur
Importør: Einar A. Engelstad

England

Hvite viner

Chapel Down Flint Dry 2019
Hvitvin
England Kent Tenterden
Bestilling – nr. 12715701
Kr. 199,90, 0 – 3 år
Engelsk musserende har slått an i Norge. Nå følger de stille vinene opp, også de ofte på Burgund-druer, her chardonnay(60%), supplert av pinot noir, bacchus, reichensteiner og schönburger. Grønne epler, friske saftige tropiske frukter som melon og kiwi, avslutning med grapefrukt og mineraler.
Produsent: Chapel Down Winery
Importør: Interbrands Norway

Frankrike

Musserende viner

Nicolas Feuillatte Rèserve Exclusive Brut Rosé NV
Musserende
Frankrike Champagne
Bestilling – nr. 4332104
Kr. 163,90, 0 – 2 år
Rosa champagne på 20 cl flaske. Noe røde frukter, rips, bringebær og solbær. Mineralsk, floral, lette bobler, med innslag av nøtter, epler og sitrus. Noe utviklet.
Produsent: Nicolas Feuillatte
Importør: Einar A. Engelstad

Hvite viner

Domaine Weinbach Les Treilles du Loup Gewurztraminer 2019
Hvitvin
Frankrike Alsace
Bestilling – nr. 12712501
Kr. 379,90, 0 – 10 år
Gewurztraminer er en “omstridt” drue, men når den kommer i en slik utgave som dette, så må man bare like den. Fullt aromabilde naturligvis, men det er elegant løst, slik at det ikke blir too much av krydder og sødme. Konsentrert og spicy, intens og distinkt, med smak av litchie og grapefrukt, lett eksotisk parfymert preg, noe rosepepper, gule roser og lanolin. God mineralitet også. Prøv denne til indisk, krydret thairetter eller asian fusion.
Produsent: Domaine Weinbach
Importør: Vinum

Domaine Weinbach Cuvée Colette Riesling 2019
Hvitvin
Frankrike Alsace
Bestilling – nr. 12712601
Kr. 489,90, 0 – 15 år
Vinen har fått navn etter fru Colette Faller som tok over ansvaret ved Domaine Weinbach da hennes mann døde plutselig i 1979. En imponerende vin å hedre Colette med. Rik og elegant, lett petro, masse flintmineraler, super syrefriskhet (modne Amalfi-sitroner). Smak av tropisk frukt (fersken, aprikos, ananas), hint av honning, lett floral, super lengde.
Produsent: Domaine Weinbach
Importør: Vinum

Trimbach Cuvée Frédéric Émile 2012
Hvitvin
Frankrike Alsace
Bestilling – nr. 789501
Kr. 529,90, 0 – 12 år
Utvilsomt en av de beste og mest stødige Alsace-rieslingene på markedet. Pent utviklet, men med lang levetid foran seg. Lett petro på duft, med innslag av steinmineraler og tropisk frukt. Nydelig farve, dype aromaer med smak av modne epler, søte sitroner, pære og eksotisk frukt. Elegant og lang.
Produsent: F. E. Trimbach
Importør: Stenberg & Blom

Trimbach Riesling Grand Cru Geisberg 2016
Hvitvin
Frankrike Alsace
Bestilling – nr. 12345101
Kr. 599,90, 0 – 15 år
Supertørr, men aromatisk, dyb og intens vin med flott mineralitet. Rik frukt, elegant laget, smak av tropiske frukter (fersken, litchie, ananas), modne saftige grønne epler og sitrusfrukter.
Produsent: F. E. Trimbach
Importør: Stenberg & Blom

Mont-Redon Cötes du Rhône Réserve 2019
Hvitvin
Frankrike Rhône Côtes du Rhône
Bestilling – nr. 11889201
Kr. 195,30, 0 – 3 år
God fylde og fedme, modne frukter. Smak av gule epler, tropisk frukt (fersken, aprikos), innslag av urter og sitrusfrukter. God lengde. ganske tørr stil. Laget på 60% vigonier, 30% grenache blanc og 10% clairette.
Produsent: Château Mont-Redon
Importør: La Ravine

Domaine Mauperthuis Chablis 2018
Hvitvin
Frankrike Burgund Chablis
Bestilling – nr. 12789001
Kr. 225,00, 0 – 6 år
Mye gode Chablis-aromaer her. Rik, moden frukt mot epler, fersken, lime og nektariner. Pent integrerte sitrustoner, fin mineralitet. Fra 30 år gamle vinstokker. Flott og interessant nykommer på det norske markedet, laget av Marie-Noêlle og Laurent Ternynck.
Produsent: Domaine de Mauperthuis
Importør: Nordic Wine,Beer & Spirits

Røde viner

Alain Voge Côtes du Rhône Les Peyrouses 2018
Rødvin
Frankrike Rhône Côtes du Rhône
Bestilling – nr. 5972501
Kr. 259,00 0 – 8 år
Rik og balansert, fruktig og tett. Mørk bærfrukt mot bjørnebær, sorte kirsebær, blomster, krydder (pepper). Konsentrert, intens, milde tanniner, god lengde. 100% syrah.
Produsent: Alain Voge
Importør: Mission Wine & Spirits

Jadot Beaune 1er Cru Célébration 2012
Rødvin
Frankrike Burgund Beaune
Bestilling – nr. 3562701
Kr. 479,90, 0 – 8 år
Laget første gang til firmaet 150-årsjubileum i 2009. Ble en suksess, så nå gjentas den, men kun i gode årganger. Elegant laget, med intens, moden rødbærfrukt. God dybde, preg også av mørke bær, lett moden nå, men tåler fortsatt en del lagring.
Produsent: Maison Louis Jadot
Importør: Signature Wines

Triennes Les Auréliens Rouge 2017
Rødvin
Frankrike IGP Méditerranée
Bestilling – nr. 12670501
Kr. 203,60, 0 – 4 år
Flott vin på syrah (60%) og cabernet sauvignon (40%). Økologisk. Saftig, konsentrert frukt med smak av modne bjørnebær, kirsebær og solbær. Innslag av urter, krydder, hint av sjokolade og fat. Super kjøttvin, dette!
Produsent: Domaine de Triennes
Importør: LaMarc Wines

Mas des Agrunelles L’Indigène 2017
Rødvin
Frankrike Languedoc Terrasses du Larsac
Bestilling – nr. 10340401
Kr. 224,90, 0 – 4 år
Flott vin fra Sør-Frankrike. Aromatisk, saftig, med frisk rødbærfrukt, innslag av roseblomster, urter, mineraler. Drueblenden er 60% syrah, 25% grenache og 15% carignan.
Produsent: Mas des Agrunelles
Importør: Plus Vini

Moulin-a-Vent Clos du Grand Carquelin 2013
Rødvin
Frankrike Burgund Beaujolais
Bestilling – nr. 12812601
Kr. 329,90, 0 – 4 år
Fyldig, rik Beaujolais med modne mørke frukttoner. Bløte, milde tanniner, bra kraft, bra krydderpreg, hint av sjokolade og lakris.
Produsent: Château des Jaques
Importør: Signature Wines

Château Mons Delaunay 2010
Rødvin
Frankrike Bordeaux Blaye
Bestilling – nr. 12547101
Kr. 429,90, 0 – 10 år
Mye god Bordeaux-smak for pengene her. Drikker godt nå, med smak av mørke frukter, noe lær og tobakk, sjokolade, anis, grafitt og fataromaer. Fyldig, integrerte tanniner, lang. 80% merlot, 20% cabernet sauvignon.
Produsent: Château Mons Delaunay
Importør: Hand Picked Wines

Jadot Volnay 2013
Rødvin
Frankrike Burgund Volnay
Bestilling – nr. 12813001
Kr. 429,90, 0 – 6 år
Ungdommelig, merkbare tanniner, saftig og tett med en lett kryddertone. Smak av bringebær, kirsebær og fat.
Produsent: Maison Louis Jadot
Importør: Signature Wines

Clos du Moulin aux Moines Pommard 2017
Rødvin
Frankrike Burgund Pommard
Bestilling – nr. 7263501
Kr. 499,90, 0 – 10 år
Klassisk, lett rustikk, floral, med syrlig rødbærfrukt, svale urter, noe fruktsødme, skogbunn, sjokolade. Fin balanse mellom syre og tanniner.
Produsent: Clos du Moulin aux Moines
Importør: Plus Vini

Louis Bernard Cairanne 2019
Rødvin
Frankrike Rhône Cairanne
Bestilling – nr. 11308701
Kr. 174,90, 0 – 3 år
Merkbart krydderpreg, noe parfymert, tørket frukt, lett fruktsødme, sorte kirsebær, lakris, urter. Laget på grenache (80%), syrah (10%) og mourvedre (10%). Lett fatlagring.
Produsent: Louis Bernard
Importør: Exciting Wines

Røde bagviner

M. Chapoutier Belleruche Rouge 2019
Rød bagvin
Frankrike Rhône Côtes du Rhône
Basis – nr. 9348706
Kr. 499,90, Drikkes nå
3-liters bagvin på grenache (70%) og syrah (30%). Beste utgave så langt, med frisk, ren fruktig rødbærfrukt med innslag av mørke bær, fra bringebær til skogsbær. Lett kryddertone, saftig, frisk syrahfrukt.
Produsent: M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

Hellas

Hvite viner

Atma White 2019
Hvitvin
Hellas Naoussa
Bestilling – nr. 12655401
Kr. 164,90, 0 – 3 år
Lett rustikk stil, frisk inngang, saftig og noe floralt. Laget på xinomavro og malagousia. Smak av steinfrukter, noe fedme, bra lengde.
Produsent: Thymiopoulus Vineyards
Importør: Vinarius

Oenopos Apla White 2020
Hvitvin
Hellas
Bestilling – nr. 12655301
Kr. 189,00, 0 – 3 år
Frisk, hint av noe vegetalt, samt eksotisk frukt, innslag av litchie, fersken, urter og hvit pepper. Blend av de greske druene malagousia (50%), assyrtiko (30%), xynomavro (10%) og roditis (10%).
Produsent: Oenops Wines
Importør: Vinarius

Oenopos Rawditis 2018
Hvitvin
Hellas
Bestilling – nr. 12655801
Kr. 245,00, 0 – 2 år
Klar, dyp guloransje farve. Umiddelbar, lett gjærpreg, saftig, ganske tørr stil, gress, epler, urter, noe tropisk frukt, sitrus. Mangler litt spenst. Naturlig laget, spontangjæring i amfora, så seks måneder i eggeformede amforaer.
Produsent: Oenops Wines
Importør: Vinarius

Røde viner

Gaia Agiorgitiko 2019
Rødvin
Hellas Nemea
Bestilling – nr. 9869001
Kr. 219,90, 0 – 4 år
Nok en gresk rødvin som kommer på bølgen av stadig bedre greske vinopplevelser. Her er druen agiorgitiko som gir bløte, litt rustikke viner. Denne har mye smak, men det er smakfullt balansert, så vi er nesten på “drikkevin”-kategorien. Røde og mørke bær, mest kirsebær, fin friskhet, hint av urter, sjokolade og fat.
Produsent: Gaia Estate
Importør: Chaeos Wine & Spirits

Oenops Xinomavraw 2019
Rødvin
Hellas
Bestilling – nr. 12655701
Kr. 249,00, 0 – 6 år
Spontangjæret i amforaer, så lagret i eggeformet amforafat. Morsom vri på xynomavro-druen. Herlig fruktighet, saftig, tett og strukturert stil, litt smårøff, med smak av røde og mørke bær, krekling, kirsebær og plommer. Noe animalsk, sorte oliven, tomat og urter. Merkbare tanniner. Uten svovel, ikke filtrert.
Produsent: Oenops Wines
Importør: Vinarius

Italia

Musserende viner

Rotari Blanc de Blancs Millesimato d’Italia Extra Brut 2014
Musserende
Italia Trentino-Alto Adige Trento
Bestilling – nr. 7336501
Kr. 229,90, 0 – 4 år
Produsert etter Metodo Classico, 100% chardonnay, degosjert i 2020. Pent utviklet fruktbilde, syrlige epler, fersken, kjeks. Lette, små bobler, noe mineralitet, hint av gjær.
Produsent: Cantina Rotari
Importør: Robert Prizelius

Hvite viner

Fraccaroli Lugana Pansere 2019
Hvitvin
Italia Veneto/Lombardia Lugana
Bestilling – nr. 10976301
Kr. 199,70, 0 – 4 år
Fet og floral, med friske sitrustoner. En viss fruktsødme, men den er godt integrert, og utover i smaksbildet dukker det opp toner av aprikos, mandler, fersken, hvite blomster og pære. Laget på turbiana-druen, visstnok i slekt ved verdicchio.
Produsent: Fraccaroli
Importør: Crianza

Villa Belvedere Soave 2019
Hvitvin
Italia Veneto Soave
Bestilling – nr. 12828101
Kr. 114,90, 0 – 1 år
Leskende, ukomplisert – og ikke minst rimelig hvitvin. Smak av friske og søte epler og pærer, lett floral, sitrus i avslutning.
Produsent: Gruppo Italiano Vini
Importør: LaMarc Wines

Giacosa Roero Arneis 2019
Hvitvin
Italia Piemonte Roero Arneis
Bestilling – nr. 5300501
Kr. 169,90, 0 – 3 år
Saftig, fersk, aromatisk. Duft av pærer og honningmelon, smak av epler, svale urter og sitrusfrukt. Lett floral, litt bitre urter, bra fedme, grei lengde.
Produsent: Giacosa Fratelli
Importør: Divini

Giovanni Rosso Roero Arneis 2020
Hvitvin
Italia Piemonte Roero Arneis
Bestilling – nr. 12712101
Kr. 189,90, 0 – 2 år
Lett floral og frisk arneis. Modne, gule aromaer, grapefrukt, epler, honningmelon og fersken. Men uten den helt store dybden.
Produsent: Giovanni Rosso
Importør: Gaia Wine & Spirits

Røde viner

Col d’ Orcia Brunello di Montalcino 2016
Rødvin
Italia Toscana Brunello di Mintalcino
Basis – nr. 4454001
Kr. 342,00, 0 – 12 år
Drikker overraskende godt nå, men dette er en vin til å legge i kjelleren. Frisk, ungdommelig tett rødbærfrukt mot modne kirsebær, men også med mørk frukt, kjerner, plommer og rosiner, med innslag av søtlig krydder, lær, tobakk, teblader og fataromaer.
Produsent: Col d’Orcia
Importør: Gaia Wine & Spirits

Caparsa Chianti Classico 2017
Rødvin
Italia Toscana Chianti Classico
Bestilling – nr. 11360801
Kr. 249,90, 0 – 6 år
Chianti som dette smaker godt. Her er det frukt som gjelder. Saftige kirsebær, noe skogsbær, kjerner, lette tanniner, god friskhet. Noe urter, lakris, krydder, lær og tobakk.
Produsent: Az. Agr. Caparsa
Importør: LaMarc Wines

Dea Vulcano Etna Rosso 2019
Rødvin
Italia Sicilia Etna Rosso
Bestilling – nr. 12751401
Kr. 260,50, 0 – 8 år
Laget på de to lokale druene nerello mascalese (90%) og nerello cappuccio (10%). Fast, smaksrik, med innslag av markjordbær, sort pepper, salvie, fioler, søt tobakk og mineraler. Merkbare tanniner, men saftig og lang avslutning.
Produsent: Donnafugata
Importør: Fine Brands

Cecilia Monte Barbaresco Serracapelli 2015
Rødvin
Italia Piemonte Barbaresco
Bestilling – nr. 12532101
Kr. 499,90, 0 – 12 år
Uttrykksfull, elegant Barbaresco fra en av regionens få kvinnelige ønologer (startet i 2000). Saftig, “stor”, men balansert. Moden rødbærfrukt, lett balsamisk, hint av krydder, tørket frukt, blomster, lær og fat. Merkbare, modne tanniner.
Produsent: Cecilia Monte
Importør: Nor Wine

Villa Belvedere Valpolicella Ripasso 2017
Rødvin
Italia Veneto Valpolicella Ripasso
Bestilling – nr. 12828001
Kr. 139,90, 0 – 3 år
Pent priset, typeriktig ripasso-vin med smak av modne kirsebær, kjernefrukt, lakris og rydder. Innslag av bringebær og jordbær. Lett fruktsødme.
Produsent: Gruppo Italiano Vini
Importør: LaMarc Wines

Cantine di Montalcino Rosso di Montalcino 2018
Rødvin
Italia Toscana Montalcino
Bestilling – nr. 12858501
Kr. 159,90, 0 – 4 år
Rimelig Rosso di Montalcino. Kjent kirsebærpreget duft og smak, innslag av rødbærfrukt (bringebær og kirsebær), saftig og fersk, hint av urter, te og krydder.
Produsent: Cantine di Montalcino
Importør: Exciting Wines

Cantina di Montalcino Rosso di Montalcino 2018
Rødvin
Italia Toscana Rosso di Montalcino
Bestilling – nr. 12858501
Kr. 159,90, 0 – 3 år
Rimelig Rosso di Montalcino. Kjent kirsebærpreget duft og smak, innslag av rødbærfrukt (bringebær og kirsebær), hint av urter, te og krydder.
Produsent: Cantina di Montalcino
Importør: Exciting Wines

Luca Fiori Vittoria Piemonte Barbera 2020
Rødvin
Italia Piemonte Piemonte Barbera
Bestilling – nr. 12873501
Kr. 99,90, 0 – 2 år
Det beste ved denne er prisen, under 100 kroner! Men den har en viss kvalitet også, ren kirsebærfrukt, noe fruktsødme, lett kryddertone, noe urter- og blomsterpreg. Ikke så alt for lang. Men valuta for den lave prisen er det.
Produsent: Hedoni Wines
Importør: Hedoni Wines

New Zealand

Røde viner

Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2020
Rødvin
New Zealand Central Otago
Bestilling – nr. 1498701
Kr. 199,90, 0 – 5 år
Kanskje beste utgave av denne så langt. Det lett vegetale (grønne urter) vi har følt tidligere er nå erstattet av moden, konsentrert bærfrukt, mot sorte kirsebær, tranebær og plommer. Innslag av urter, krydder, sopp, blomster, sjokolade og fat. God dybde.
Produsent: Matua Wines
Importør: Treasury Wine Estates

Portugal

Perlende viner

Folias de Baco Uivo Pet Nat Branco 2020
Perlende
Portugal Douro é Porto
Basis – nr. 11974101
Kr. 207,00, 0 – 1 år
Duft av gul grapefrukt. Syrefrisk start i glasset, søte sitroner, så gule epler, blomster, grønne urter, kjeks. På de lokale druene arinto (25%), rabigato (25%), alvarinho (20%), moscatel branco (15%) og bical (15%). Tappet med bruskork.
Produsent: Folias de Baco
Importør: Vinarius

Hvite viner

Casal Sta. Maria Colares Malvasia (50 cl) 2013
Hvitvin
Portugal Lisboa Colares
Bestilling – nr. 12655902
Kr. 269,00, 0 – 10 år
Dyp gul, utviklet farve i glasset, nesten kobberstikk. Kompleks, utviklet duft og smak, litt sherryaktig, men helt tørr stil med lett syrefriskhet. Karamell, åkerøepler. Flott lengde, elegant og balansert. Spesielt og godt, dette.
Produsent: Casal Sta. Maria
Importør: Vinarius

Quinta de Malgaco Alvarinho 2020
Hvitvin
Portugal Minho Moncão e Melgaco
Bestilling – nr. 12656901
Kr. 179,90, 0 – 3 år
Fruktig, aromatisk, lett fruktsødme, fin syrefriskhet, mest epler og tropisk frukt, smak av fersken, epler, litchie og sitrus.
Produsent: Quintas de Melgaco
Importør: Vinarius

Casal Sta. Maria Bruma Branco 2018
Hvitvin
Portugal Lisboa Vinho Regional
Bestilling – nr. 12656101
Kr. 194,50, 0 – 3 år
Tiltalende duft med friske sitrusfrukter. Ikke så frisk og ren gjennom hele smaksbildet. Mindre kompleksitet, men også smak av sitrusfrukter, epler, blomster og med grønne urter. Saltmineraler i finish.
Produsent: Casal Sta. Maria
Importør: Vinarius

Røde viner

Quinta da Fonte Souto Florão Tinto 2017
Rødvin
Portugal Alentejo Alentejano
Bestilling – nr. 12636201
Kr. 168,90, 0 – 3 år
God miks av druer her: alicante bouschet (40%), trincadeira (25%), cabernet sauvignon (15%), syrah (10%) og alfrocheiro preto (10%). Mye smak, fra røde bær til skogsbær, noe sopp, sorte oliven, furunål og røyk/fat. Balansert, merkbare tanniner, god lengde.
Produsent: Quinta da Fonte Souto
Importør: Stenberg & Blom

Casal Sta Maria Bruma Tinto 2016
Rødvin
Portugal Lisboa Vinho Regional
Bestilling – nr. 12656201
Kr. 199,00, 0 – 4 år
Blend av 50/50 touriga nacional og merlot. Bløt og fruktig, tett, friske kirsebær, noe skogsbær, hint av sjokolade, smørkaramell, urter, krydder og mineraler.
Produsent: Casal Sta. Maria
Importør: Vinarius

Spania

Dessertviner

Caligo Petit 2014
Hvitvin
Spania Katalonia Vino de España
Bestilling – nr. 9875402
Kr. 189,60, 0 – 10 år
Supersøt, men sjarmerende spanjol på sauvignon banc (70%) og chardonnay. Lett botrytispreg, noe tørket frukt, aprikos, fiken, nøtter og karamell. God lengde, konsentrert, fin sødme/syre balanse. 12 måneder på lagring på franske fat for botrytis-chardonnay. Hele 305 gr/l restsukker.
Produsent: D.G. Viticoltors
Importør: Crianza

Apasionada de José Pariente 2019
Dessertvin
Spania Castilla y León Rueda
Bestilling – nr. 7295902
Kr. 205,20, 0 – 6 år
Ikke for søt (70,8 gr/l restsukker), fin syresnert. Søte stikkelsbær, hint av solbær, noe tropisk frukt. Lett mineralsk. Økologisk laget, 100% sauvignon blanc-druer. Fire måneder på bunnfall.
Produsent: Bodegas José Pariente
Importør: JP Wine

Hvite viner

De Andrés Sisters Bajel Pirata Merseguera El Poder del Mar 2019
Hvitvin
Spania Valencia Vinos Alicante
Bestilling – nr. 12547701
Kr. 132,70, 0 – 2 år
Økologisk sertifisert. Druen er den lokale merseguera (dyrkes i Alicante, Jumilla, Valencia), blendet med 30% sauvignon blanc. Lett vegetal, noe fedme, smak av modne epler, pære og fersken, sitrustoner mot grapefrukt. Bra priset. Info: Søstrene de Andrés er Ruth og Ana, med jobberfaring fra bl.a. Château Pape Clement og Bodegas Torres, men som nå lager boutique-viner over hele Spania. Ofte er det viner som overleverer i aroma og på prisnivå.
Produsent: De Andres Sisters
Importør: JP Wine

Aroa Le Naturel Blanco 2020
Hvitvin
Spania Navarra Vino de Navarra
Bestilling – nr. 11009301
Kr. 186,60, 0 – 2 år
Naturlig laget vin på garnacha blanca. Høytliggende vinmarker, ingen svovling. Fruktig nese, uttalt frukt mot tropiske frukter, fersken, ananas, sitrus. Hint av blomster. Leskende og juicy.
Produsent: Bodegas Aroa
Importør: JP Wine

Domènech Bancal del Bosc Garnatxa Blanca 2020
Hvitvin
Spania Catalonia Montsant
Bestilling – nr. 12779001
Kr. 189,00, 0 – 4 år
Ungdommelig, ekspressiv vin med smak av modne, hvite frukter, sitrus, epler og blomster. Stor saftighet, umiddelbar frukt, bra fedme, hint av steinmineraler, gjær og røyk.
Produsent: Vinyes Domènech
Importør: Crianza

Verticales La Raspa Moscatell y Doradilla 2019
Hvitvin
Spania Andalucia Sierras de Malaga
Bestilling – nr. 12663401
Kr. 199,80, 0 – 3 år
Spontangjæret, lagret i stål, på betong og 100 år gamle fat. Umiddelbar, fresk frukt. God munnfølelse, kompleks, med smak av sitrus, hvite blomster, urter og sjømineraler. Laget på 75% moscatel de alejandria og 25% doradilla.
Produsent: Viñedos Verticales
Importør: Autentico

Viña Mein O Val do Avia 2019
Hvitvin
Spania Galicia Ribeiro
Bestilling – nr. 12802801
Kr. 230,30, 0 – 5 år
Interessant spansk hvitvin. Frisk, med smak av grønne epler og sitrusfrukt, fersken og grape. Noe mineraler, fin fedme, og god lengde. Åtte måneder på bunnfall. Druene her er 60% treixadura, 10% godello, 10% albariño, 10% torrontés og 10% loureia.
Produsent: Viña Mein
Importør: Salud

El Hombre Bala Albillo Real 2019
Hvitvin
Spania Vinos de Madrid
Bestilling – nr. 12660601
Kr. 369,90, 0 – 4 år
Mineralsk, frisk, lett parfymert aromabilde. Albillo er en lokal spansk drue som brukes mest i Madrid-området (kalt albillo real), men også i Ribera del Duero (albillo mayor). Historisk brukt for å gi tekstur og bredde i rødvinene, men kommer nå som endrueviner. Her fra over 60 år gamle vinstokker. Smak av fersken, gul grapefrukt, grønne epler. Lett mineralitet, noe urter og krydder.
Produsent: Uvas Felices
Importør: Autentico

Røde viner

Alicante Bouschet By Tarima 2017
Rødvin
Spania Vinos Alicante
Bestilling – nr. 12778201
Kr. 170,00, 0 – 6 år
Nærmest blåsvart farve. Normalt kan alicante bouschet være ganske stram og tanninrik, men her er det både dempet kraft og elegant fylde, med super balanse mellom modne bæraromaer (bjørnebær, sorte kirsebær, rosiner) og krydder, lakris, tobakk og fat. Den er flott både til solide kjøttretter, men jeg syntes faktisk den også var en god drikkevin, 15,5 % alkohol til tross.
Produsent: Bodegas y Viñedos Volver
Importør: Crianza

Terroir al Limit Guix Vermell de Montsant 2017
Rødvin
Spania Montsant
Bestilling – nr. 11683101
Kr. 2290,00, 0 – 10 år
Helt unik vin dette. Kun 1208 flasker tappet. Laget og lagret i åpne italienske terracotta-krukker. Lang, dyp og kompleks, stor finesse. Modne røde og mørke bær, fra jordbær, via bringebær til bjørnebær og skogsbær. Innslag av pepper, mineraler, urter og lakris. Lette oksidative toner. Fra en helt spesiell gammel vinmark 800 m.o.h.
Produsent: Terroir Sense Fronteres
Importør: Autentico

Bardos Reserva 2016
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 12797101
Kr. 234,50, 0 – 8 år
Kompleks og elegant laget, modne, rene bæraromaer mot kirsebær, skogsbær, solbær og plommer. Innslag av lakris, søtt krydder, sjokolade og fat. Gode tanniner. Laget på tinto del pais (tempranillo) 85% og cabernet sauvignon (15%).
Produsent: Bodegas de Bardos
Importør: JP Wine

Carmelo Rodero Crianza 2017
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 6682701
Kr. 302,00, 0 – 8 år
Solid, tett og intens. Mørk farve, dype, mørke aromaer. Friske kirsebær, modne solbær, noe plommer og skogsbær. Lette kryddertoner, litt urter, hint av søt lakris, mocca og fat. Lang. Høytliggende vinmarker (750-850 m.o.h.). 90% tinta del pais, 10% cabernet sauvignon. 15 måneder på franske og noen amerikanske fat.
Produsent: Bodegas Rodero
Importør: JP Wine

Alta Horizonte Alto de la Cruz Sierra de Gredos Garnacha 2016
Rødvin
Spania Sierra de Gredos
Bestilling – nr. 11424601
Kr. 375,30, 0 – 8 år
Utrolig mye bra garnacha-viner som nå strømmer på fra Spana. Druer fra 120 år gamle vinstokker her. 20 måneder på ny fransk eik. Tiltalende, skikkelig munnfull, med saftig rødbærfrukt. Mineralsk, rik, lang. Innslag av tørket frukt, søtt krydder, syltede mørke bær, karamell, lakris, lær og anis. Tåler mye godt kjøtt, denne!
Produsent: Mikaela Ribio Garcia
Importør: Crianza

Anayón Parcela 81 Garnacha Viñas Viejas 2017
Rødvin
Spania Aragon Cariñena
Bestilling – nr. 12777901
Kr. 389,90, 0 – 8 år
Vinstokkene ble plantet i 1955, druer fra utvalgt parsell, kun 3040 flasker. Imponerende versjon av garnacha-druen, med et lite innslag av cariñena og macabeo. Delikat, blomstrende, moden og tiltalende rødbærfrukt (bringebær og jordbær). Noe søtt krydder, milde tanniner, blomster og urter. En vin med personlighet, laget i spansk fjellandskap av den amerikanske ønologen Joey Tensley. Tre måneder på franske fat.
Produsent: Grandes Vino y Viñedos
Importør: Crianza

Altos de Losada El Cepón 2017
Rødvin
Spania Castilla y León Bierzo
Bestilling – nr. 12777801
Kr. 394,90, 0 – 12 år
Mørk, tett, intens og elegant vin på mencia-druen, med imponerende fruktighet. Dype mørke bæraromaer mot bjørnebær, solbær og sorte kirsebær. Pepper, vanilje, sedertre, røyk, mineraler og noe balsamisk. Modne tanniner, superlang. Kun 3200 flasker tappet.
Produsent: Losada Vinos de Finca
Importør: Crianza

Hacienda Monasterio 2018
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 12780101
Kr. 439,90, 0 – 6 år
Solid vin fra ett av de beste vinhusene i Ribera del Duero (og Spania!). Dyp blårød farve, ungdommelig uttrykk. Økologisk laget. Tempranillo (80%) med cabernet sauvignon (10%) og merlot (10%). Smak av sorte kirsebær og bjørnebær, noe syrlig rødbærfrukt, innslag av sopp, oliven, krydder og fat.
Produsent: Bodegas Hacienda Monasterio
Importør: Crianza

Hacienda Monasterio Reserva 2016
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 12780701
Kr. 658,00, 0 – 15 år
Har man ikke råd til Vega Sicilia, så er Hacienda Monasterio absolutt et alternativ. Samme område, kanskje enda bedre vinmarker og har også innslag av franske druer sammen med tinto del pais (tempranillo), her 20% cabernet sauvignon. Kompleks og intens, men med en superb balanse. Masse konsentrert og mørk frukt, solbær, bjørnebær og sorte plommer. Innslag av lakris, krydder, urter, fat og mineraler, alt i perfekt harmoni. Økologisk drift. En “rysare” dette!
Produsent: Bodegas Hacienda Monasterio
Importør: Crianza

Vinyes Domènech Teixar Garnatxa Vella Vin de Finca 2016
Rødvin
Spania Catalonia Montsant
Bestilling – nr. 12778901
Kr. 699,90, 0 – 15 år
Imponerende vin fra en lite påaktet vinregion, nabo til Priorat og med like stort potensial. Fra eldre garnacha-vinstokker. Tross 15,5% alkohol, er dette er strukturert, balansert, men mektig vin. Smak av sorte kirsebær, blåbær, bjørnebær og krekling. Innslag av urter, lakris og vanilje, men eiken er fint integrert. Solid dybde og lengde.
Produsent: Vinyes Domènech
Importør: Crianza

Volver 4 Meses en Barrica 2019
Rødvin
Spania Castilla y León Vino de la Tierra de Castilla
Bestilling – nr. 12777501
Kr. 138,00, 0 – 3 år
Pent priset, saftig, ungdommelig, fruktdrevet vin med lett fatpreg. Røde bær, skogsbær, urter, krydder. Hint av sjokolade og karamell, noe floralt.
Produsent: Bodegas Volver
Importør: Crianza

Aroa Le Naturel Tinto 2020
Rødvin
Spania Navarra Vino de Navarra
Bestilling – nr. 5496501
Kr. 156,50, 0 – 2 år
Naturlig laget vin på druene garnacha (95%) og merlot (5%). Gjæret på 12 000 liters fat. Reduktiv på nese, mørk dyprød farve. Bærfruktig og saftig, ren, dyp frukt. Mørke bær, sort lakris, urter og krydder. Sertifisert økologisk og vegansk. Ikke tilsatt svovel.
Produsent: Bodegas Aroa
Importør: JP Wine

Bodem Las Margas Garnacha 2018
Rødvin
Spania Aragon, Cariñena Sierra de Algairén
Bestilling – nr. 12801901
Kr. 159,00, 0 – 4 år
Smakfull garnacha-vin, frukt mot bringebær og kirsebær, lett kryddertone, middelshavsurter (lavender og kløver), hint av fiken og lakris, lett fatpreg.
Produsent: Bodegas Bodem
Importør: Salud

Bardos Roble 2018
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 12797201
Kr. 175,80, 0 – 3 år
Ren, saftig, mørk frukt, ungdommelig, lett vegetal. Bjørnebær og plommer, krydder og milde tanniner. Roble betyr kort lagring på fat. Denne er lagret 4-6 måneder på amerikanske, franske og østeuropeiske.
Produsent: Bodegas de Bardos
Importør: JP Wine

Hacienda El Ternero Torno Crianza 2016
Rødvin
Spania Rioja
Bestilling – nr. 12710801
Kr. 185,00, 0 – 3 år
Vinhus med røtter tilbake til 1077. Tiltalende, godt laget Rioja-vin (100% tempranillo) med tett, fersk rød og mørk bærfrukt, kirsebær, skogsbær, hint av krydder og fat.
Produsent: Viñedos del Ternero
Importør: Chaeos Wine & Spirits

Celeste Pago del Cielo Crianza 2018
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 4356301
Kr. 192,70, 0 – 8 år
Modne mørke bær, tørket frukt, tobakk, te, lakris, fat, krydder.
Produsent: Miguel Torres
Importør: Beverage Partners Norway

Carmelo Rodero 9 Meses Cosecha 2019
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 6682601
Kr. 214,70, 0 – 5 år
Klassisk “ung” Ribera-vin. Mørke bær, god saftighet med solbær, sorte kirsebær og skogsbær. Merkbare krydderaromaer, bitter lakris, fruktsødme, kaffe og fat.
Produsent: Bodegas Rodero
Importør: JP Wine

Altamente Volalto Monastrell 2018
Rødvin
Spania Jumilla Murcia
Bestilling – nr. 2547501
Kr. 224,90, 0 – 5 år
Fruktig, god struktur, mye smak, som vinene fra Jumilla ofte er. Her er det modne røde og mørke bær, bringebær, kirsebær, solbær og plommer. Innslag av urter, blomster, fat og kalkmineraler. Seks måneder på brukte franske fat (600 liters).
Produsent: Altamente Vinos
Importør: Autentico

Montecastro Reserva 2017
Rødvin
Spania Castilla y León Ribera del Duero
Bestilling – nr. 12780601
Kr. 399,00, 0 – 10 år
Mener at Julio Iglesias var involvert i oppstarten av dette vinhuset i 2000. Fra 2012 har Hacienda Monasterio vært inne på eiersiden. Solid Ribera del Duero-produsent, klassisk, smakfull og kompleks vin. Mye mørke fruktaromaer, sorte kirsebær, solbær og blå plommer, krydder og fattoner, innslag av lakris, eukalyptus og noe balsamisk. Merkbare tanniner, ungdommelig.
Produsent: Bodegas y Viñedos Montecrasto
Importør: Crianza

Parajes del Valle Monastrell 2019
Rødvin
Spania Jumilla
Bestilling – nr. 11101501
Kr. 159,90, 0 – 3 år
Duft og smak av skogsbær, moreller og blåbær. Stor saftighet, lett bærsødme, noe lakris, mineraler og urter.
Produsent: Parajes del Valle
Importør: LaMarc Wines

Sør-Afrika

Hvite viner

Opstal Estate Chenin Blanc 2020
Hvitvin
Sør-Afrika Brede River Valley Slanghoek
Bestilling – nr. 12656701
Kr. 169,90, 0 – 4 år
Ett av de eldste vinhusene i Sør-Afrika, syv generasjoner siden 1847. Satser spesielt på chenin blanc. Stor fruktighet, kompleks og saftig, kombinerer kraft og mykhet på en flott måte. Balansert og aromatisk. Smak av modne epler, pære, ananas og fersken – samt sitrus.
Produsent: Opstal
Importør: Vinarius

A.A. Badenhorst The Curator White Blend 2020
Hvitvin
Sør-Afrika Coastal Region Swaartland
Bestilling – nr. 2660201
Kr. 161,30, 0 – 4 år
Må innrømme at jeg digger mye av det Adi Badenhorst driver med. Her er det mer rett frem-smaker. Saftig, superleskende. Den hvite blandingen er viognier, chardonnay, sémillon, colombard og chenin blanc, med sistnevnte som hoveddrue (51%). Mye god frukt her – fersken, epler, aprikos og sitrus. Lett urtepreg.
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Importør: Autentico

A.A. Badenhorst Secateurs Vintage White Chenin Blanc 2020
Hvitvin
Sør-Afrika Coastal Region Swaartland
Bestilling – nr. 1695701
Kr. 184,90, 0 – 4 år
Kremet og juicy stil, umiddelbar og saftig fruktighet. Innslag av gule epler, plommer, tropisk frukt og sitrus. Noe urter, toast, fruktsødme og trekrydder.
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Importør: Autentico

A.A. Badenhorst Secateurs Riviera 2020
Hvitvin
Sør-Afrika Coastal Region Swaartland
Bestilling – nr. 12536301
Kr. 225,30, 0 – 4 år
Saftig, umiddelbar, fosser på med aromaer. Kompleks, fruktig, frisk, litt naturvinpreg, men mest god frukt. Smak av søte sitroner, sitrusfrukt, fersken, blomster, sitrus og urter.
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Importør: Autentico

Røde viner

A.A. Badenhorst Red Blend 2018
Rødvin
Sør-Afrika Coastal Region Swaartland
Bestilling – nr. 1695801
kr. 349,90, 0 – 6 år
Lite regler å forholde seg til i Sør-Afrika, i hvert fall for en “rabullist” som Adi Badenhorst. Her er druene shiraz, grenache, cinsault og tinta barocca. Tett, ungdommelig, saftig, med masse mørk bærfrukt. Bjørnebær, plommer. Bringebær, noe urter, lett floralt preg god lengde, noe fat. Gøy dette!
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Importør: Autentico

A.A. Badenhorst Secateurs Vintage Red Wine 2019
Rødvin
Sør-Afrika Coastal Region Swaartland
Bestilling – nr. 1695601
Kr. 189,90, 0 – 5 år
Fruktig og leskende, bra fasthet, innslag av røde og mørke bær. Hint av laris, mynte, urter og fat. Laget på cinsault (82%), shiraz (10%) og grenache (8%).
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Importør: Autentico

Tyskland

Hvite viner

Karthäuserhof Bruno Slate Riesling Dry 2019
Hvitvin
Tyskland Mosel Ruwer
Bestilling – nr. 12339301
Kr. 168,90, 0 – 3 år
Delikat, leskende, frisk og mineralsk riesling. Tørr stil, saftig og floral, med smak av grønne epler, sitrus og flintmineraler. God syre, fruktig, frisk.
Produsent: Karthäuserhof
Importør: LaMarc Wines

Raddeck Niersteiner Roter Hang Riesling Trocken 2019
Hvitvin
Tyskland Rheinhessen
Bestilling – nr. 3483201
Kr. 192,20, 0 – 5 år
Fra rødskifer-jordsmonn. Fruktig, livlig, mineralsk åpning. Tropefrukt, friske epler, urter, hint av blomster og honning, lett sødme, fin syre.
Produsent: Weingut Raddeck
Importør: JP Wine

Carl Koch Oppenheimer Herrenberg Riesling Trocken 2019
Hvitvin
Tyskland Rheinhessen
Bestilling – nr. 12789701
Kr. 250,00, 0 – 6 år
Morsom, rik, aromatisk riesling med smak av epler, fersken, honningkake. Uttrykksfull, syrefrisk og aromatisk stil, supertørr (under 3 gr/l). Lett floral, flott kalkmineralitet, god kompleksitet. Økologisk sertifisert. Fra et tradisjonsrikt vinhus som har fått et tydelig løft etter at ny generasjon har inntatt lokalene.
Produsent: Weingut Burgermeister Carl Koch
Importør: Nordic Wine, Beer & Spirits

St. Antony Rotschiefer Riesling 2019
Hvitvin
Tyskland Rheinhessen
Bestilling – nr. 11879201
Kr. 199,00, 0 – 4 år
Anvendelig, saftig, frisk og leskende riesling. Fin sitrustone. Noe modne frukter, hint av aprikos, hvit pepper og urter.
Produsent: St. Antony
Importør: Mission Wine & Spirits

Reichsgraf von Kesselstatt Schloss Marienlay Riesling Trocken 2019
Hvitvin
Tyskland Mosel
Bestilling – nr. 12546901
Kr. 199,90, 0 – 5 år
Friske, grønne epler, stikkelsbær og tropisk frukt, noe blomster og bitre urter. God mineralitet. Seks måneder på bunnfall på ståltanker.
Produsent: Reichsgraf von Kesselstatt
Importør: Hand Picked Wines

Ungarn

Hvite viner

Mád Dry Furmint 2016
Hvitvin
Ungarn Tokaji
Bestilling – nr. 11714501
Kr. 184,90, 0 – 4 år
Dette er noe for seg selv. Helt knusktørr, med flott mineralitet (flint, våt stein). Stor friskhet, innslag av epler, stikkelsbær, en del krydder, god fylde.
Produsent: Mád Wine KFT
Importør: Palmer Wine

USA

Hvite viner

Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2018
Hvitvin
USA California Santa Barbara
Bestilling – nr. 6942601
Kr. 309,00, 0 – 5 år
Modne, delikate fruktaromaer, gule plommer, fersken, epler og sitrusfrukt, med hint av hvit sjokolade og fat. Ikke for hardt eiket. Litt fedme, lang.
Produsent: Au Bon Climat
Importør: Vinarius

Røde viner

Chanin Sta. Rita Hills Pinot Noir 2019
Rødvin
USA California Santa Rita Hills
Basis – nr. 11039301
Kr. 329,90 0 – 8 år
Bløt, delikat fruktighet, med smak av modne bringebær og røde plommer. Saftig, ungdommelig. Noe fruktsødme, urter, anis, fat.
Produsent: Chanin Wines
Importør: LaMarc Wines