17 Piemonte-produsenter kommer 13.2

Barolo & Friends-messen på Royal Garden tirsdag 13. februar samler 17 spennende produsenter fra hele Piemonte. I tillegg kommer en rekke norske importører med sine Piemonte-viner.

Billetter kjøper du her.

Det blir mye god vin å smake på for pulikum når VinPuls for tredje år på rad  i samarbeid med Conzorsio I Vini del Piemonte inviterer til vinmessen Barolo & Friends. Dette konsortiet representerer nærmere 300 vinprodusenter, og sender i februar et utvalg av sine medlemmer rundt på en mini-turne i Norge, som omfatter messe i Oslo 12. februar, ny messe i Trondheim 13. februar og for første gang også en messe i Bergen onsdag 14. februar.

Alt om Barolo & Friends på Facebook

Ta hele smakerunden!

Det blir en såkalt walkaround-tasting fra kl. 16.00 til 20.30, der publikum med vinglasset i hånda kan vandre fra smakebord til smakebord og selv velge ut hva man vil teste ut. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på en slik vinmesse, for her får man anledning til å smake som som selv vil, og spørre produsentene selv om det er noe man lurer på.

For den som ønsker å gå i dybden når det gjelder Piemonte-viner, kommer den italienske vineksperten Sandro Minella til Barolo & Friends-messen. Han skal holde to spesialseminarer (Master class) på ca en time hvor han på det første tar for seg viner laget på forskjellige druetyper som er i bruk i Piemonte, og på det andre seminaret viser seminardeltakerne hvordan nebbiolo-druen smaker når den er dyrket på ulike steder i Piemonte, altså ikke bare i Barolo og Barbaresco. Jordsmonn og klima spiller som man vet en stor rolle i hvordan en drueplante utvikler seg og hvordan druene modnes, og hvilke karakteristikker vinene får.

Begge de to seminarene med Sandro Minella er utsolgt.

Ekstraseminar med Nervi

Men fortvil ikke., for det blir også et spesialseminar med Kathrine Astrup, en av eierne ved Cantine Nervi, ett av de eldste og mest renommerte vinhusene i underområdet Gattinara, som ligger lengst nord i Piemonte.

Kathrine og Erling Astrup er henholdsvis markedsansvarlig og daglig leder ved det norskeide italienske vinhuset Nervi i byen Gattinara. Foto: UD

Cantine Nervi har en over 100 år gammel historie (etablert i 1906), men ble rammet av økonomiske nedgangstider da eieren, en stor stålmagnat, gikk konkurs rundt 2010. Da samlet den norske finansmannen Erling Astrup sammen et norsk eiergruppering som gikk inn og kjøpte ut Cantine Nervi fra konkursboet. Med på kjøpet fikk han en vinkjeller med mange gamle, gode årganger.

Se hva jeg skrev om Nervi i Adressa:

Erling Astrup smakte sin første Nervi-vin da han studerte i Milano i 1995. Det ble et møte med en vin og en vinregion han ikke kunne gi slipp på senere. Selv om området Gattinara nord i Piemonte er en lillebror sammenlignet med de mer kjente Barolo og Barbaresco, mener Astrup, og mange med ham – at Gattinara er en viktig del av nebbiolo-verdenen. Gattinara-vinene er noe for seg selv på grunn av et helt unikt jordsmonn og sin nærhet til Alpene og fjellkjeden Monte Rosa.

Vin for president Jefferson

På Nervi-seminaret vil Kathrine Astrup blant annet servere den musserende vinen Jefferson, oppkalt etter den amerikanske presidenten ved samme navn. Erling Astrup har fått hentet ut kopi av brev fra arkivet i Det hvite hus som viser at Jefferson hadde vært på reise i Piemonte, og at han ble overbegeistret for vinene derfra, og bestilte levering av disse til presidentboligen i USA. Astrup ser ikke bort fra at det var nettopp Gattinara-vin Jefferson hadde fått smaken på.

En annen godbit på seminaret er vin fra enkeltvinmarken Molsino. Nervi Molsino har fått strålende kritikker og høye poengsummer i smakinger over hele verden de siste årene.

Dette er produsentene:

Her er en oversikt over alle produsentene som kommer på den store Barolo & Friends-vinmessen:

Azienda Agricola Villa Gaida Andrea Faccio
Familiedrevet firma i nærheten av byen Canelli i Asti, etablert i 1934. Men vinkjelleren som fortsatt er intakt stammer fra 1790, da familien drev gårdsbruk og bl.a. solgte druer.
Eiendommen er på 25 hektar, på rundt 320 m.o.h. Vinmarkene som tilhørte tidligere Cascina Ceirole, det opprinnelige vinhuset i Canelli, er beplantet med hvite druer som cortese, chardonnay og sauvignon blanc, mens mest av alt med moscato for den berømte Moscato d’Asti-vinen.
I nærheten av byen Calosso har Villa Gaida sine barbera-vinmarker, samt en sjelden, gammel lokal drue kalt gamba di pernice. Men de viktigste barbera-vinmarkene ligger ved den idylliske byen Agliano Terme. Druene derfra brukes i prestisjevinene «Dedicato» og «Dani» Barbera d’Asti.
Om dere ikke vet det, så utgjør barbera-planter rundt halvparten av de beplantede vinmarkene i Piemonte, og på nasjonalt nivå er druen nr. to etter sangiovese.

Cascina Castlet
Du har helt sikkert sett og smakt vinene fra denne produsenten, uten å vite om det, for de er mest kjent for sin «Vespa-vin», laget på barbera-druen, med en etikett som viser en ekte scooter med fire små jenter på. Den ene av dem er dagens eier, Mariuccia (Maria) Borio. Bildet er tatt tidlig på 1950, og scooteren står naturligvis fortsatt i garasjen på vingården i Costigliole d’Asti.
Eiendommen som i dag er på 27 hektar har tilhørt familien Borio i generasjoner. Maria overtok etter sin far i 1970, da var hun fortsatt i tyveårene. De viktigste druene er barbera og moscato, men de lager også vin av nebbiolo, cabernet sauvignon, chardonnay og den lokale varianten uvalino.
Cascina Castlet står bak en av de mest spennende barbera-vinene på makedet, kalt Passum, en vin som kan lagre både ti og femten år. Å være kreativ både med vin, navn og etiketter/utseende er også en del av Maria Borios hverdag. Hver vin og hver etikett har sin egen lille hemmelig og historie å fortelle – som Policuplo, Avié, Litia, Goj, Ataj og Uveline.
Som Maria uttrykker det:
“Those who choose a bottle of Cascina Castlèt love beautiful things, good things, things that make them dream”.

Bersano
Historien til vinhuset Bersano går 230 år tilbake, men først fra 1935 har vi hatt firmaet som i dag går under navnet Bersano. Grunnlegger var Arturo Bersano, en visjonær og engasjert mann som bl.a. hadde mottoet «Om du ønsker å drikke godt, så må du skaffe deg din vinmark».
Arturo gjorde nettopp det i 1935, og ble ganske raskt berømt for vinene sine. Han satset primært på de tre druene Barbera, Nebbiolo pg Brachetto. Mange tillegger nettopp Arturo Bersano æren for å ha skapt den helt spesielle perlende, søte rødvinen Brachetto d’Aqui, Men det er først og fremst de supre Barbera d’Asti-vinene som er Bersanos kjennetegn. Vinhuset ligger midt i Nizza Monferato i Asti-provinsen hvor de beste Barbera-vinene lages. Vinhuset har et eget museum etter Artoro Bersano, og også et spennende lite landsbruks- og maskinmuseum, så det er all grunn til å besøke Bersano på Piazza Dante ved jernbanestasjonen i Nizza.
I dag eies Bersano av Massimello-familien, og omfatter hele ti forskjellige eiendommer/vinhus som er kjøpt inn siden 1935. Totalt vinmarksareal er på 230 hektar. Først og fremst med Barbera, men også med mer sjeldne lokale druevarianter som rucché og grignolino.

Aurelio Settimo
Azienda Aurelio Settimo er en liten familieprodusent som holder til like nedenfor landsbyen La Morra. Eiendommen ble anskaffet av Domenico Setimoi 1943, men ble drevet som en farm med vindruer, frukttrær, hasselnøtter samt kyr, høner og kaniner frem til 1962. Domenico hadde laget vin til eget konsum alt på 50-tallet, men frem til til 1974 ble det meste solgt til større produsenter i området selv om etiketten Aurelio Settimo ble introdusert alt i 1962.
Fra og med 1974 har Settimo-familien fullt og helt spesialisert seg på Barolo-viner. Familien har 5,67 hektar med nebbiolo-druer hvor vinstokkene er fra 18 til 46 år gamle. Fra disse lages det tre forskjellige Barolo-viner samt en Langhe Nebbiolo . Vinmarkene ligger vendt mot syd – sydvest, og har den absolutt beste eksponeringen mot solen. De sies at de er «kissed by the sun from early morning until the afternoon».
Etter at Aurelio døde er det datteren Tiziana som har tatt over driften av Azienda Aurelio Settimo. Eiendommen har også 0,97 hektar med dolcetto-druer som brukes til en Dolcetto d’Alba DOC samt som blanding med nebbiolo i rosévinen Sétt.
Men det er Barolo-vinene Barolo DOCG Rocche Riserva, Barolo DOCG Rocche og Barolo DOCG som er hovedsatningen. Azienda Aurelio Settimo har tradisjon for å lagre vinene sine noen år ekstra på flaske, så det er mye eldre årganger tilgjengelig.

Scarpa
Bare navnet, Antica Casa Vinicola Scarpa, forteller det meste om denne vinprodusenten. Antonio Scarpa dyrket druer og laget vin allerede i 1854, før Barolo og Barbaresco var i bruk som egne appellasjoner. Dette er en av de eldste og mest klassiske vinprodusentene i Piemonte.
Vinanlegget legger i Asti-provinsen, i byen Nizza Monferrato, men fordi Scarpa har slik en lang historie og solide tradisjoner, har de som ytterst få tillatelse til å lage Barolo-viner utenfor selve appellasjonen. Nizza Monferrato er først og fremst selve Barbera-byen i Piemonte, og få lager Barbera d’Asti-viner som Scarpa. Vinhuset har naturligvis også supre Moscato d’Asti-viner i porteføljen, i tillegg til viner på lokale druer som rucché og brachetto.
Kjelleren til Scarpa inneholder for øvrig mye gamle årganger som fortsatt er tilgjengelig for publikum, bl.a. Barolo-viner tilbake til 1962. Scarpa har laget Barolo siden 1940-tallet.
Vinhuset har hatt mange eiere siden Antonio Scarpa, med Mario Pesce på 60-tallet og Maria Piera Zola fra 1971 som de mest toneangivende. Pesce hadde studert i Burgund og Alsace, og brakte med seg nye ideer derfra tilbake til Italia. Han var også den som anskaffet eiendommen Poderi Bricchi i nærheten av byene Castel Rocchero og Acqui Terme, hvor flotte vinmarker på 410-480 meter over havet sørger for superkvalitet på råstoffet – dvs druene, som alltid håndplukkes og sorteres nøye.

Azienda Agricola Giacomo Vico
Azienda Agricola Giacomo Vico holder til i byen Canale, og skriver sin historie tilbake til 1890-årene. Kjelleren fra den gang er fremdeles intakt, og familien har mange minner fra den gangen Giacomo startet med vinproduksjon og salg under eget navn. Blant annet diplomet fra en stor matmesse i Paris i 1909.
Sønnen Dario kom med rundt 1930. Han var minst like interessert i biler som vin, og da faren døde i 1952 la han vinen til side og satset fullt og helt på bilsalg. Først da tredje generasjon, Corrado Vico sammen med kona Anita kom tilbake til det opprinnelige Vico-huset i 1970 ble det fart på vinsatsningen igjen.
Kvalitet fremfor kvantitet har være ledetråden for alle de fire generasjonene i vinhuset Giacomo Vico. Samtidig har det også vært viktig å utforske alle druetypene i Roero og Langhe, ikke bare lage Barolo og Barbaresco-viner på nebbiolo, men også viner på freisa, bonarda, grignolino og brachetto.

PiedmOnTop
PiedOnTop er et lite konsortium bestående av fire relativt små kvalitetsprodusenter som fant ut at de sammen kunne komplementere hverandre, utveksle gode ideer og drive felles markedsføring av sine produkter. Produsentene er Tenuta Montemagno, Dogliotti 1870, Rizieri og Bric Cenciurio. De har den kjente winemakeren Gianfranco Cordero som felles konsulent, men står også fullt og helt på egne ben.
Tenuta Montemagno holder til i Monferrato, og har spesialisert seg på supre Barbera-viner, i tillegg til viner på lokale druer som Ruché. Eiendommen består av både et luksushotell og en topprestaurant, og har en fenomenal beliggenhet oppe på en ås med utsikt i alle retninger.
Dogliotti 1870 ble startet i Castiglione Tinella av Giuseppe og Marcello Dogliotti i nettopp 1870, og drives i dag av søskenbarna Eric, Ivan og Matteo. Dogliotti er mest kjent for sine flotte Moscato d’Asti-viner som har håvet inn medaljer i flere prestisjesmakinger. Vinhuset lager også interessante musserende viner.
Rizieri er en 13 hektar liten eiendom i Diano d’Alba i Langhe hvor Barbara og Arturo Verrotti di Pianella lager flotte Barolo-viner, i tillegg til Barbera, Dolcetto og Arneis.
Bric Cenciurio ble etablert da de to familiene til Franco Pittatore og svogeren Carlo Sachetto slo sine eiendommer sammen. De har vinmarker i tre landsbyer – Barolo, Magliano Alfieri og Casellinaldo. Driften er økologisk, og man tar også hensyn til månefaser ved omstokking og flasketapping. Hovedfokus er Barolo.viner, men det lages også Barbera og Arneis.

Malvirá
Azienda Agricola Malvirá ble etablert på 1950-tallet av Giuseppe Damonte som så at Roero fortsatt var i støpeskjeen som et viktig underområde i Piemonte, ikke minst på grunn av druen Arneis. Han beynte derfor å kjøpe opp gode vinmarker.
I dag er familiefirmaets motto: To brødre, 43 hektar, en felles drivkraft = vin. Giuseppes sønner Massimo og Roberto deler på ansvaret for vinmarker og kjellerarbeid, mens deres fruer Federica og Patrizia driver et lite 13-roms luksushotell og en flott restaurant.
Tredje generasjon er snart på vei inn i firmaet, ettersom Robertos sønn Giacomo studerer ønologi i Alba. Barna til Massimo – Lucia, Francesco og Pietro er fortsatt skoleelever.
Malvirá har en flott portefølje av røde viner, fra Barolo via Langhe Nebbiolo og Rosso til Barbera. Men vinhuset er kanskje mest anerkjent for sine flotte Roera Arneis-viner som ofte lagres svært lenge før de slippes på markedet. Brødrene Massimo og Roberto har også satser på den lokale druen Favoria, i tillegg til å lage spennende hvit viner på Sauvignon Blanc og Riesling.

Travaglini Gattinara
Vinhuset som bærer navnet Travaglini Giancarlo fra Gattinara er en perle fra ett av de minste av de betydningsfulle vinområdene i Piemonte, et område hvor nebbiolo-druen skinner like flott som i for eksempel Barbaresco og Barolo.
Vinmarkene i Gattinara, langt nord i Piemonte og med fjellene bare noen mil unna, har gjerne kjøligere frukt,men er samtidig mer delikate og tilgjengelige enn nebbiolo-viner fra områdene lenger sør.
Vinhuset ble grunnlagt av Clemente Travaglini i 1920, og snart 100 år senere er det hans oldebarn Cinzia som styrer familiebedriften sammen med sin mann Massimo Collanto som overtok som winemaker etter sin svigerfar Giancarlo. Sistnevnte var den som i 1958 kom opp med den spesielle flaskevarianten som er blitt et kjennetegn for Travaglini-vinene, en litt vridd og snudd pæreformet flaske. Ikke til å ta feil av når du ser dem i butikkhyllene.
Men først og fremst er Travaglini nebbiolo-druen utnyttet til det fulle, i rike, lagringsdyktige, smakfulle og elegante viner.

Azienda Agricola Silvia Castagnero
Like utenfor Agliano Terme, i nærheten av byen Asti i Monferrato, holder Azienda Agricola Slvia Castagnero til. Det drives av Silvia, hennes ektemann Daniele Nori og Silvias bror Giovanni. Eiendommen er på 13 hektar, hvorav 8 er beplantet med vinstokker, tre hektar er frukttrær og to hektar er korn til ølproduksjon. Dagens produksjon er på 15 000 flasker, men nye vinmarker er kjøpt inn, slik at volumet kan stige til 50 000 flasker.
Det opprinnelige familiehuset ble bygget på slutten av 1880-årene. Der driver man nå såkalt agroturism, sjekk ut navet “C’era una volta”.
Jordbruk og druer har vært viktig i over 100 år for familien Castagnero. Vin på flasker under egen etikett har de imidlertid bare hatt siden 1990-tallet. Før det var vinen de laget kun beregnet på familie og venner.
Ettersom man har vinmarker i Asti, er Barbera d*Asti hovedfokus for dette lille vinhuset. Men de lager også fine viner på druene grignolino og cortese, sistnevnte en hvitvinsdrue som gir svært spennende viner fra området. Du bør også forsøke å få smakt Castagneros rosévin Ciairet.
Asti-området fikk World Heritage-status av UNESCO i 2014.
Nevnes bør også at man ved Silvia Castagnero-anlegget har et eget mikrobryggeri som lager eget øl som også flasketappes og selges.

Antica Casa Ricossa
Ricossa holder til i Asti-provinsen, hvor familien først markerte seg som et kvalitetsdestilleri på slutten av 1890-årene. Lorenzo Ricossa etablerte også et vinhus ved navn Portacomarese i byen Portacomara, og Ricossasviner og grappa fikk anerkjennelse langt utenfor Italias grenser. Også bpde vin- og spritelskere strømmet til Portacomaro for å drikke og diskutere, heter det.
I dag er det fortsatt Ricossa-navnet som gjelder.
«Lojalitet til terroir og tradisjoner» er vinhusets motto. De holder til i Forli i Asti-provinsen, og har hovedvekt på Barbera-viner, men henter også nebbiolo-druer fra Barbaresco og Barolo for viner under disse to DOCG-betegnelsene. I tillegg lager de en super Gavi, i tillegg tilMoscato og Cortese-viner.

Pecchenino
Familien Pecchenino har drevet med vin i flere generasjoner. Mest seriøst etter at Attilio Pecchenino, bestefar til dagens driver Orlando, begynte å tappe vin fra sine åtte hektar med vinmarker.
Senere vokste eiendommen gjennom sønnen Marino. Orlando og broren Attilio tok over i 1987 og har i dag totalt 27 hektar å hente drueråstoff fra, 22 hektar i Dogliani og tre i Monforte d’Alba. Produksjonen er på i overkant av 100 000 flasker og alt er fullverdig økologisklaget
Når du kommer på besøk til den historiske Pecchenino-eiendommen fra slutten av 1700-tallet på en høyde med fantastisk utsikt over Dogliani, ser du med det blotte øye at vinplantene strutter av energi. Det kjennes igjen også i vinene.
Det var for øvrig til Pecchenino at Ari Behn dro da han i 2011 skulle lage sin Pecchenino Mandala-vin, lansert i 2012, og senere ganske raskt glemt…

Azienda Viticoltore Scavino
Vinhuset Azienda Viticoltore Paolo Scavino ble etablert i 1921 av Lorenzo Scavino og sønnen Paolo. Helt fra begynnelsen av har familien utelukkende konsentrert seg om egne vinmarker i Barolo-området, og har i dag andeler i tyve forskjellige cru-vinmarker i Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno og Roddi.
I tillegg til sine flotte Barolo-viner, har Scavino også utmerkede viner på barbera og dolcetto. I dag er det Enrico Scavino som fortsatt holder stand som sjef for vinhuset, sammen med kone og døtrene Enrica og Elisa. Enrico fikk begynne å arbeide sammen med faren sin allerede som tiåring i 1951, og har altså holdt på i over 60 år.
Med så flotte vinmarker som familien har, totalt 30 hektar, har Enrico alltid hevdet at det er i vinmarkene de må legge ned hovedinnsatsen, det som skjer senere i kjelleren er bare en naturlig oppfølging når man har sørget for at vinmarkene gir så bra kvalitet druer som overhodet mulig.

Prunotto
Vinuset Prunotto startet som et kooperativ, etter initiativ fra Alfredo Prunotto som i 1904 registrerte selskapet hos notarius i Alba. Navnet den gangen var Ai Vini delle Langhe vinene fra Laghe). Men det var vanskelige økonomiske tider i Italia den gange, også i Piemonte, og etter første verdenskrig, da kontraktene med medlemmene skulle fornyes i 1922, valgte mange å trekke seg. Det hele endte med at Alfredo og kona Luigina tok over hele kooperativet og startet vinhuset Prunotto.
Prunotto fikk raskt suksess, og var også tidlig ut med eksport til den nye verden, som Sør-Amerika og USA.
Da han pensjonerte seg i 1956, overlot Alfredo vinhuset til vennen Beppe Colla, som sammen med sin bror Tino og Carlo Filiberti drev Prunotto mot stadig bedre renomme. I 1961 sluttet de å blande druer fra flere underområder, og valgte heller å rendyrke spesifikke områder og vinmarker, noe de også hadde suksess med.
I 1989 kom Marchesi Antinori inn som først partner, senere eier da Colla-brøderene i 1994 pensjonerte seg og trakk seg ut av virksomheten.

Tenuta Ronzano
Tenuta Ronzano er mer enn et vanlig vinhus, for Ronzano-familien driver egentlig en gård, med dyrking av vindruer, oppdrett av krøtter og innhøsting av hvit trøffel. Alt på absolutt høyeste kvalitetsnivå.
Det hele startet i Costigliole d’Asti i 1940-årene med Renato Ronzano. Senere overtok Giovanni, som driver gården i dag sammen med kone og døtrene Paola og Chiara.
Giovanni har en viktig ledetråd for sitt arbeid på gården: «å ha respekt for vinmarkene». Da kan han senere skjenke sin vin og si at «vin er jordas lyrikk». Tradisjon i hver eneste dråpe med andre ord.
Barbera-viner er en helt naturlig hovedsatsning ettersom gården befinner seg i Asti-provinsen, men Giovanni Ronzano har også kjøpt vinmarker i Neive, slik at han kan lage solide viner på Nebbiolo og Moscato. Dolcetto, Bonarda, Grignolino og Cortese er andre druer han og winemaker Marco arbeider med.

Husk! Billetter her: