23 norske på Wine Spectator-liste

23 norske restauranter har fått to glass og utmerkelsen «Best of Award of Excellence» fra det amerikanske vinmagasinet Wine Spectator for 2020. Blant syv nykommere på listen er Speilsalen på Britannia, mens To Rom og Kjøkken får diplom for tredje år på rad. Andre norske nykommere er Cru (Oslo), Frognerseteren (Oslo), Fjord (Oslo), Storstugu Skigaarden (Hemsedal), Vinoteket (Oslo) og Norda The Hub (Oslo).

Av Ulf Dalheim, publisert 29. juni 2020

Den første norske restauranten som kom med på Wine Spectators liste over restauranter med spesielt gode vinlister (“To glass”) var Park Hotell Vossevangen, som fikk denne utmerkelsen alt i 1996. Men siden hotellet skiftet over til å søke om To glass for restauranten Elysée i 2018, er det dette året som nå står registrert på Wine Spectators oversikt. Markveien mat og vinhus fikk for øvrig diplom med “Ett glass” alt i 1990.

Huset på Svalbard er også en av de første, restauranten der har hatt utmerkelsen «Best of Award of Excellence» siden 2006. Statholdergaarden (2007), Halling-Stuene på Geilo (2008) og Altona Vinbar i Bergen (2009) er også blant de norske veteranene på Wine Spectator-listen.

-Det betyr mye å være med på en slik liste. Da får vi vist frem både stedet og vårt utvalg av vin til et internasjonalt marked. Wine Spectator har ivrige lesere i USA og Asia, og de er blant det publikum Britannia satser på. Det var en plan for meg fra tidlig av at vi skulle komme med på denne listen, sier Henrik Dahl Jahnsen, hovedsommelier ved Britannia Hotel.

Bordeaux-vin fra 1939

Han mener styrken til vinkartet i Speilsalen er den store bredden, med mye fra Bordeaux, Champagne og Spania.

-Går dere for Tre glass?

-Ja, det er en drøm på sikt. Det er ikke sikkert vi kan få tre stjerner i Michelinguiden, men Tre glass i denne kåringen og en plass blant verdens 100-120 beste vinlister hadde vært kult. Men jeg mener å ha lest at vi må ha hatt To glass i noen år før vi kan bli bedømt for Tre glass. Da vil også inspektørene komme og inspisere restaurant og vinkjeller.

-Hvilken vin er du spesielt stolt over å ha på vinkartet til Speilsalen?

-Château Cheval Blanc 1939 er vel blant de kuleste vi kan tilby. En førkrigs Bordeaux-vin er en absolutt høydare. Men vi har jo masse, masse bra annet også på vinkartet, sier Henrik Dahl Jahnsen.

1387 restauranter over hele verden, fra 80 land og 50 amerikanske stater, er med på listen med To glass. Kravet er bl.a. minst 350 forskjellige viner på vinkartet. Grand Award Winner-listen (Tre glass – minst 1000 viner) har kun 100 navn. Award of Excellence-listen (Ett glass) teller 2289 restauranter.

-Gledelig, sier Hildonen

-Det var veldig gledelig å få denne beskjeden fra Wine Spectator på lørdag, sier Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken.

-Hva betyr det å komme med på en slik liste for dere?

-Dette er en viktig begivenhet for oss. Vi har satset på et godt og velutviklet vinutvalg i alle de 15 årene siden vi startet opp To Rom og Kjøkken. At vi for tredje år på rad får denne anerkjennelsen betyr veldig mye for oss og inspirer oss til å fortsette å satse på et velutviklet og godt sammensatt vinutvalg i fremtiden også.

-Hvor ligger To Roms styrke når det gjelder vinlisten?

-Vi har satset på de klassiske områdene i Europa, med fokus på Frankrike, Italia og Tyskland. Og det er nøye tilpasset den type matfilosofi vi jobber etter.

-Trekk frem en vin du er stolt over å ha på vinkartet ditt?

-Château Pavie 2005, Saint-Emilion. En tilfeldighet gjorde at vi fikk tak i denne vinen, og den hadde ikke så høy rating i starten. Men denne vinen har i dag 100 poeng i Parker, forteller Roar Hildonen.

Tre kategorier av utmerkelser

Vinmagasinet Wine Spectator har tre kategorier for å hedre restaurantenes vinlister: Award of Excellence (Ett glass), Best of Award of Excellence (To glass) og Grand Award Winner (Tre glass). Kriteriene er at vinlistene speiler et bredt utvalg, passer til maten som serveres ved spisestedet og kan appellere til en bred gruppe vinelskere.

Dette er de norske innehaverne av Best of Award of Excellence for 2020 (rangert etter hvilket år de kom med på listen):

Huset, Svalbard (2006)
Statholdergaarden, Oslo (2007)
Halling-Stuene, Geilo (2008)
Altona Vinbar, Bergen (2009)
Markveien Dr. Kneipp’s, Oslo (2010)
Eik Annen Etage, Oslo (2013)
Tjuvholmen Sjømagasin, Oslo (2013)
Gaffel og Karaffel, Stavanger (2014)
Bølgen & Moi, Kristiansand (2016)
Territoriet, Oslo (2016)
Plah, Oslo (2016)
Teatro, Oslo (2017)
To Rom og Kjøkken, Trondheim (2018)
Elysée, Vossevangen, Voss (2018)
Tollboden, Kragerø (2018)
Vintage Kitchen, Oslo (2018)
Speilsalen, Britannia, Trondheim (2020)
Cru, Oslo (2020)
Frognerseteren, Oslo (2020)
Fjord, Oslo (2020)
Storstugu, Skigaarden, Hemsedal (2020)
Vinoteket, Oslo (2020)
Norda, Clarion The Hub, Oslo (2020)

Spennende representanter for Europa

Det er en stor overvekt av amerikanske restauranter på Wine Spectators lister. Men blant de 100 utvalgte til utmerkelsen Grand Award Winner, er det en del europeiske, og nordiske, bl.a. Geranium i København og PM & Vänner i Växjö i Sverige.

Andre gode europeiske vinrestauranter verdt å merke seg er Antica Bottega del Vino i Verona, Enoteca Pinchiorri i Firenze og La Pergola i Roma. Dessuten Rekondo i San Sebastian og Atrio i Cáceres i Spania, Clos Maggiore og Greenhouse i London samt Les Climats, Le Taillement, Tour d’Argent og Epicure i Paris.

NB! Fem Bord i Trondheim oppnådde også Wine Spectator-utmerkelse (To glass) i sin tid.