Robata Asian Fusion: Et nytt trøndersk sushi-lyspunkt

Trondheim har mange aktører innen sushi, men har manglet restauranten som har ønsket å ta det ekstra steget opp til et nivå hvor du kan snakke om at det er blitt skikkelig klasse over mat og servering. Den nye versjonen av Sushi Bar Ravnkloa (nå: Robata Asian Fusion) har gjort nettopp det. Og ekstra hyggelig er det at det er eierne bak Trondheims første sushi-restaurant for snart 25 år siden som står bak. Men kanskje det var nettopp ekteparet Stokkan/Michaelsen og deres barn som skulle gjøre akkurat dette, løfte sushi-nivået flere hakk opp i Trondheim. Nå er på en måte ringen sluttet.

Robata Asian Fusion
Munkegata 39
7011 Trondheim
Telefon: 73 52 10 20
Web: https://www.sushibar.no/
Bordbestilling: https://www.sushibar.no/bordbestilling

Restaurantomtale skrevet av Ulf Dalheim, publisert 17. november 2022.

Info: Sushi Bar Ravnkloa skiftet 22. august 2023 navn til Robata Asian Fusion.

Lokalene er velkjente blant de som ferdes i byens restaurantjungel. Frem til nylig huset de Big Horn Steakhouse, vegg i vegg med den opprinnelige Sushi Bar som åpnet i 1998, etter at kortlivede Cutty Sark låret seilene i etterkant av 1000-årsjubileet i 1997. De første fire årene under navnet East Sushi & Noodles, men fra 2002 het den Sushi Bar.

Det er tydelig fra du åpner den brede, brune ytterdøra inn til den siste hvite bygningen nederst i Munkegata at ambisjonene fra driverne av «nye» Sushi Bar er høye, både når det gjelder inventar og utsmykning, service og tilbudet av mat og drikke. Mens Ravnkloa svinner hen bak deg, trer du inn i et innbydende bar- og take away-område som umiddelbart setter stemningen. Det er bare å gjøre seg klar for en kveld i Østens tegn, med «nogå attåt». For i den nye restauranten dreier det seg ikke kun om de tradisjonelle sushi, maki og sashimi-bitene.

Fra sushi til japansk barbeque

Sushi Bar Ravnkloa er så mye mer enn det, bl.a. fordi de har en robata-grill som gjør at grillet kjøtt kan være en naturlig forlengelse av sushimåltidet for lunsj- og middagsgjestene. Før vi kommer til desserten, altså! Robata, eller robotayaki, er Japans versjon av det vi i Vesten kaller barbeque. Men her steker man råvarene på forskjellige temperaturer på en flat, lang grill.

«Contemporay japanese & nikkei izakaya» heter det på restaurantens hjemmeside. «Japanese fusion food», sies det også. For nikkei er akkurat det, et begrep som beskriver mat der Japan møter Peru. Mens izakaya er betegnelsen som brukes om en japansk bar med småretter, laget for å deles, slik Storbritannia har sine puber og Spania sine tapas- og pintxos-barer. Ved Sushi Bar Ravnkloa vil man gjerne at gjestene deler rettene gjennom hele kvelden. Bestiller man en seksretters sharing-meny bringes rettene inn forløpende i løpet av måltidet.

Av et hyggelig personale blir vi geleidet opp en kort trapp til selve restaurantlokalet, som både er åpent og intimt, på en måte inndelt i tre avdelinger. Bordene er av ulik type og størrelse, både firkantet og runde, veggene er enten i tre, glass eller stål, mer som hyller enn vegger. I taket henger store, flate forgylte lamper, som kombineres med papplanterner og annen atmosfæreskapende belysning. Koselig og varmt er nok de mest dekkende beskrivelsene av lokalene. Sprudlende tapeter og østlige figurer er også på plass for å skape riktig stemning. Det er lett å trives som gjest ved Sushi Bar Ravnkloa.

Sharing-menyer som du absolutt bør dele

Vi går for en omfattende sharing-meny, med beskjed til servitør og kjøkken om å velge litt bredt. La oss bli overrasket! Og akkurat det klarer de til fulle. Sushi får en ny betydning når man tar fusion-begrepet til de høyder som Sushi Bar klarer.

En Crémant de Loire, Langlois Brut (kr. 180,00 per glass, kr. 907,00 for flaske, kr. 254,90 på Vinmonopolet), var en god åpningsvin, som pent akkompagnerte de første bitene. Matreisen startet med en overraskende og morsom asiatisk agurksalat med chiliolje. Deretter kom grillet brokkoli med sprø ris og jalapeños. Det indikerte raskt for oss at dette ikke var en mainstream sushirestaurant.

Drikkekartet på Sushi Bar er velkomponert og innholdsrikt nok, med ikke alt for høye priser. Vinflaskene er priset fra kr. 605,00 og opp til 1290, og vinlisten inneholder hvite alternativer fra Tyskland, Østerrike, Frankrike, Spania, New Zealand og Sør-Afrika. På den røde siden er man innom Italia, Frankrike, Tyskland, Spania, USA og Libanon. Sake, cocktails, øl, sider og ikke minst mye forskjellig brennevin (akevitt, gin, cognac, rom, bitter og likører) samt alkoholfrie produkter gjør at det er noe for enhver smak, enten du nyter småretter i baren eller tar full pakke i restauranten.

Serveringen fortsatte med fritert østersopp med trøffelmajones, så laks sashimi hvor tilbehøret igjen løftet retten. Her fikk vi ponzu-tamarindsaus, mangochips og cashewnøtter. Litt av hvert, og ikke for mye av noe. Laksen fikk fortsatt skinne som noe av det beste du kan få servert rått i sushi-sammenheng. Samt kveldens første store høydepunkt: bluefin tunfisk (det beste og feiteste bukstykket) med syltet wasabi og ponzusaus.

Nå var vi klare for de første sushibitene, eller nigiri, som var med tunfisk og kamskjell. Risen og råvarene var av topp kvalitet, men det var tilbehøret som løftet bitene det lille ekstra: XO-saus og syltet miniagurk på tunfisken og kokos tigermelk, sitrusfrukten pomelo og søtpotetchips til kamskjellene. Riktig så smakfullt, og godt balansert! I glasset hadde vi fått skjenket tyske Fritz Haag Brauneberger Riesling Trocken 2021 (kr. 730,00, kr. 250,00 på Polet). En flott vin som så absolutt er sushivennlig, men det gjelder å passe på at sødmen i vinen ikke blir for fremtredende.

Bare å fråtse i maki-biter

Vi tar oss i å gløtte ut vinduet fra bordet vi har fått tildelt, med utsikt mot Fjordgata. Trafikken er stilnet, roen har senket seg, som den også har inne i restaurantlokalene, som til tross for at det er godt besøkt, fremstår med dempet travelhet. Oppdelingen av lokalet gjør at prat og lyder vi ofte hører på andre utesteder her er nesten fraværende. Sushi Bar Ravnkloa har lyktes godt med å gjøre det «trivelig» for oss gjester.

En runde med makibiter hører jo så absolutt med, men hva skal man egentlig velge? Kveite, laks, hvitfisk, softshellkrabbe, snøkrabbe, kamskjell, tunfisk, sopp tempura eller diverse grønnsaker er blant mulighetene. Det er bare å fråtse! Vår servering ble først ceviche-maki med kveite og laksetarter, avokado, asparges, rødløk, mango, agurk, søtpotet, yuzu og ajiamarillo. Deretter en maki med bluefin tunfisk, syltet daikon, agurk og vårløk. Går det an å få det bedre, må man faktisk spørre seg.

Vi valgte nå også å ta en runde innom retter fra robata-grillen, der du kan velge mellom reker, laks og Lofot-torsk fra Vaag Seafood i Henningsvær innen sjømat. Samt lamme-culotte, kylling sous vide, angus biff og svineribbe på kjøttsiden.

Sabelfisken var torsk fra Henningsvær

Det som i menyen betegnes som grillet «black cod» fristet sterkt, i original utgave også kalt sabelfisk. Men det var altså grillet nordnorsk torsk og ikke sabelfisk som kom på tallerkenen, her servert med søt miso-saus til. Nydelig og kreativt presentert, og fisken flaket seg akkurat slik vi skal forvente. Jeg har ikke smakt tilsvarende fisk anrettet så delikat og smakfullt siden jeg sist var innom min favorittrestaurant Los Patios de Beatas i Malaga. Konsistensen på black cod som du får der er litt som på den norske torsken, men den sorte torsken er feitere og inneholder mer omega 3. Så da spiser man både sunt og godt. Det gjorde vi her også, med den norske utgaven. I glasset hadde vi fått skjenket den spanske rødvinen Navahereros Garnacha de Bernabeleva 2020, en fruktig, flott vin fra Sierra de Gredos-fjellene øst for Madrid (kr. 970,00, kr. 249,90 på Polet).

Og så kan man altså avslutte med et ekte kjøttmåltid på en sushi-restaurant også! For vår del ble det grillet lamme-culotte, hvor vi fant det eneste lille minuset for kvelden, som var at kjøttet hadde fått litt for mye varme på grillen, for min del. Men jeg er en type som alltid synes medium er for godt stekt, så for de fleste ville nok lammet blitt oppfattet som perfekt tilberedt. Igjen med veldig sprekt og smakfullt tilbehør, koriandermiso og grillet tomatsalsa. Stekt sushiris med østerssopp, sesamolje og sesamfrø måtte vi også innom.

Etter alt dette gode, så skulle man tro at vi ikke hadde plass til en dessert, men det har vi selvfølgelig. Alltid! Vår hyggelige kelner brakte oss noe som ble kalt chawanmushi, en pannacotta tilsmakt med tonkabønner og masse bærfrukter, jordbær, yuzukaviar, sjokoladesand og pasjonsfruktpure. Bare helt vidunderlig.

Vi sto over fristelsen til å avslutte med en drink i baren. Etter all godsmaken, den gode stemningen og opplevelsen av å ha opplevd noe nytt og unikt i Trondheim, kunne vi vel tilfreds ta på oss yttertøyet og rusle ut i trøndernatten. Mørketid til tross, Sushi Bar Ravnkloa er et stort lyspunkt i høstmørket, et sted vi gjerne drar tilbake til. Snarlig…

Poeng: 72 av 90
(Mat 33/40, Vin/drikke: 13/20, Service: 9/10, Lokale: 9/10, Pris: 8/10).