35 år gammel juleakevitt blir servert på akevittfestival i Trondheim

Lørdag 28. oktober arrangeres Trondheim Aquavit Festival for andre år på rad. Årets festival skal vise frem at norsk akevitt kan ha mange bruksområder. Det blir et eget spesialseminar med akevitt og ost, Norges eneste akevittambassadør har gravd frem en flaske av tidenes første juleakevitt, Gilde juleakevitt 1988, som blir åpnet, og en av Norges fremste bartendere, Øyvind Lindgjerdet fra Britannia skal mikse cocktails med akevitt.

Av VinPuls-redaksjonen, publisert 16. september 2023

Hele programmet for Trondheim Aquavit Festival på Quality Hotel Prinsen lørdag 28. oktober er nå klart, og billetter til festivalen og spesialseminarene (Master class) lagt ut for salg, melder arrangørene. Og det ser ut til å bli en svært spennende akevitt-happening i Trondheim, med de fleste av Norges viktigste akevittprodusenter på plass.

I fjor deltok over 200 akevittentusiaster på den første utgaven av akevittfestivalen. I forkant av festivalen kåret en ekspertjury Norges beste juleakevitt for 2022, der Inderøy Brenneri gikk til topps. Vinneren ble avslørt under en festivalmiddag etter messen. Det samme vil skje under årets festival.

Åpner en flaske juleakevitt fra 1988
Akevittambassadør Atle Minothi holder et spesialseminar (Master class) om juleakevittens historie i Norge. Der vil det bli servert en smaksprøve av Norges aller første juleakevitt, Gilde Juleakevitt årgang 1988.

En av de mer spesielle spesialsmakingene under akevittfestivalen er at en flaske av verdens første norske juleakevitt, Gilde Juleakevitt årgang 1988, vil bli åpnet og servert på ett av spesialseminarene. 

Sist en flaske av denne akevitten ble solgt på auksjon ble den solgt for over 11 000 kroner, så dette blir en unik anledning for akevittentusiaster. 

Akevittambassadør Atle Minothi fra Anora vil dessuten ta seminardeltakerne med på en reise gjennom juleakevittens historie, og servere juleakevitter fra Lysholm og Gammel Opland.

Vil vise at ost og akevitt hører sammen

Akevittfestivalen i Trondheim arrangeres samme dag som årets Oste-VM avsluttes i trønderhovedstaden. Det kan være en fin kombinasjon for tilreisende deltakere, og naturligvis også lokale deltakere. For arrangøren av Trondheim Aquavit Festival, Ulf Dalheim i VinPuls, var det i hvert fall naturlig å la ett av seminarene handle om “Akevitt og ost”.

Destillatør Ivan Abrahamsen fra Meir Distillery er en lidenskapelig ekspert innen destillering og smakskombinasjoner, og vil i foredraget sitt utforske hvordan ulike typer ost kan harmonisere med forskjellige smaker av akevitt.

Fra Se & Hør til Det Norske Brenneri

På et annet spennende seminar vil publikum møte tidligere Se & Hør-redaktør Odd Johan Nelvik, senere en av gründerne bak Det Norske Brenneri. Nelvik vil fortelle historien om hvordan han ble en brennevinsgründer, illustrert med smaksprøver på noen av brenneriets største suksesser, som Arvesølvet Aquavit.

Destillatør Marthe Bøhn skjenker smaksprøver av sine akevitter på Trondheim Aquavit Festival i 2022. Også i år holder hun en Master class med tittelen “Damer, bobler og akevitt”. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Akevitt-cocktails og damer, bobler og akevitt

En av Norges mest premierte bartendere, Øyvind Lindgjerdet fra Britannia Bar og Vinbaren ved Britannia hotell, inviterer til en Master class hvor han røper hemmeligheten bak serverer noen av sine spesielle cocktails basert på Trondheims akevittskatter fra Lysholm. Seminaret har tittelen “Aquavit & Cocktails”.

Master class kun for damer

Under festivalen vil Norges første cognac-destillatør, Marthe Bøhn, også gjenta sitt suksess-seminar fra fjorårets arrangement, der tittelen var “Damer, akevitt og bobler”.

Der er en Master class som er forbeholdt damer, og hvor Marthe starter med å servere musserende vin mens hun forteller om sin bakgrunn som destillatør og akevittutvikler. Og om hvorfor og hvordan hun har laget akevitter som hun mener passer godt nettopp til damer. Så langt har hun lansert seks egne akevitter.

Det blir mulig for publikum å velge smaksprøver fra et rikholdig utvalg av spennende akevitter i alle varianter under Trondheim Aquavit Festival. Her fra standen til Det Norske Brenneri på fjorårets festival. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Rikholdig utvalg av akevitter å smake på

I tillegg til de to største aktørene innen akevitt i Norge, Anora (Arcus) og Det Norske Brenneri, deltar en rekke andre viktige aktører samt lokale brennerier fra hele Norge på årets Trondheim Aquavit Festival.

-Vi er svært fornøyd med oppslutningen fra aktørene i akevittindustrien. Publikum får et rikholdig utvalg av spennende akevitter å velge mellom når de går rundt i messehallen på Prinsen hotell med smakeglasset sitt, sier Ulf Dalheim og nevner utstillere som Atlungstad Håndverksdestilleri, Meir Distillery, Inderøy Brenneri, Brennevinsgrova, Vien Spirits, Aurora Spirit Distillery, Børst og Brennevin og Nesodden Premium Aquavit.

En avsluttende festivalmiddag står også på programmet, der blant annet Norges beste juleakevitt 2023 blir kåret. Billetter til festivalmiddagen, også den blir holdt på Quality Hotel Prinsen, blir lagt ut senere.

På Hoopla selges nå billetter til festivalen og seminarene:

Billetter finner du her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/trondheimaquavitfestival