46 vinkelner-kandidater tok eksamen

30. november kan Norge ha fått 46 nyutdannede vinkelnere, eller sommelierer som det heter på fagspråket. Sist uke avla de eksamen, nå venter de på dommen.

Det er stor interesse blant folk i utebransjen, og blant spesielt vininteresserte, for å tilegne seg mer kunnskap om vinens verden. 13 studenter i Trondheim og 33 studenter i Oslo har siden januar gjennomført undervisning i regi av Norsk Sommelierutdannelse (NSU). Teori- og praksiseksamen ble gjennomført sist uke, og 30. november faller altså dommen.

Mandag 2. november ble det gjennomført teori-eksamen for studentene ved Norsk Sommelier Utdannelse både i Oslo og i Trondheim. Tirsdag 3. ble det avholdt praktisk eksamen i Oslo og onsdag 4. ble det avholdt praktisk eksamen i Trondheim.

Teorien bestod av totalt 70 spørsmål og varte i åtte timer, fra enklere spørsmål med korte besvarelser til mer avanserte spørsmål som krever utredende svar. 

Praksis bestod av blindsmaking av fire viner, to øl og fire brennevin, samt fremførelse av øvelsene «dekantering» og «mat og vin i kombinasjon» foran sensor.

I følge foredragsholderne har vinkelnerstudentene hatt en fantastisk utvikling siden starten i januar! Tross et utfordrende år, så er det mange suverent flotte sommelierspirer blant årets kandidater, vinkelnere som garantert vil glede mange gjester rundt om på landets restauranter i mange år fremover!

Eksamen ble gjennomført på Scandic St. Olavs plass i Oslo og på Britannia Hotel i Trondheim. Det var totalt 13 studenter på eksamen i Trondheim og 33 i Oslo. 

30. november vil elevene få svar på om de har bestått eksamen og kan kalle seg sommelier.