Nyskapende hvitvin fra historiske Marchesi di Barolo

Når vi hører ordet Barolo tenker de fleste umiddelbart på en av Italias aller beste viner. Laget etter en formel som ble skapt i en kjeller i landsbyen Barolo rundt 1852-1853. Kjelleren tilhørte et slott som i dag er hovedkvarter for den berømte produsenten Marchesi di Barolo. Kjent for sine mange, gode røde viner. Men nå nyskapende igjen med hvitvinen Marchesi di Barolo Bric Amel Langhe Bianco med en annerledes drueblend.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. juli 2024

Piemonte er berømt og elsket for sine røde viner, primært på druene nebbiolo, barbera og dolcetto. Men det produseres flotte hvitviner på lokale druer der også, ikke minst fra appellasjonene Roero Arneis, Gavi (med druen cortese) og Moscato d’Asti. I nyere tid er det også blitt mer og mer oppmerksomhet rundt hvitvinsdruene timorasso og nascetta.

Når dagens eiere av Marchesi di Barolo lanserer sin første hvitvin med en blend av forskjellige druer, går de som sine forgjengere på nye stier. Bric Amel benevnes som en Langhe Bianco, men druene er hentet fra vinmarker i Barolo. Og blenden er ganske så uvant og original, med de internasjonalt kjente druene sauvignon blanc og chardonnay sammen med den lokale “hvitvinsstjerna” arneis. Arneis er blitt kalt Barolo Bianco blant sine mest ihuga tilhengere. I gamle dager ble den også noe brukt i røffe utgaver av nebbiolo for å dempe og avrunde vinen noe.

Både en utfordring og en mulighet

Abbona-familien beskriver “Bric Amel” som et prosjekt som representerer både en ny utfordring og en ny mulighet for det tradisjonsrike vinhuset. Bric er Langhe-dialekt for “bricco”, som beskriver toppen av åssider hvor et jordsmonn med sandstein, kvartsholdig sand og finmasket leire gir viner med god struktur og umiddelbar, fruktig bouquet. Det er her hvitvinsdruene får vist sitt fulle potensial. Amel er et ord som brukes om honning i Langhe.

Davide Abbona er vinmakeren bak Marchesi di Barolo Bric Amel Langhe Bianco som nå er lansert i Norge i 2022-årgang.

Davide Abbona er mannen bak hvitvinen Marchesi di Barolo Bric Amel Langhe Bianco.
Foto: Marchesi di Barolo

-2022 var et år med mye varme og tørke hvor druene modnet tidlig. Vi startet faktisk innhøstingen allerede 29. august fordi vi mente at vi da kunne lage en vin uten for mye alkohol og hvor vi både fikk frem friskhet og ikke minst thiol-aromaene som ofte kjennetegner sauvignon blanc-druen, forteller Davide til VinPuls.

Druene til Bric Amel ble håndplukket og brakt inn til vinhuset i 350 kilos bokser hvor de ble avkjølt og presset. Gjæring ved lav temperatur med utvalgte gjærstammer og uten tilførsel av oksygen gjennom hele vinifiseringsprosessen, nettopp for å beholde friskheten.

-Jeg ønsket å lage en behagelig, aromatisk vin med en god balanse mellom syre og sødme. En vin som uttrykker sin egenart, men samtidig er harmonisk, kraftfull og delikat – akkurat som honning. Amel er nemlig ordet som brukes om honning i Langhe, sier Davide Abbona.

Drueblenden i første utgave av Marchesi di Barolo Bric Amel Langhe Bianco er 85% sauvignon blanc, 10% arneis og 5% chardonnay.

Et vinhus hvor det er skapt mye Barolo-historie

Det ingen overdrivelse når Marchesi di Barolo skriver “Antiche cantine in Barolo” under logoen sin. For i Faletti-slottet er det gjennom århundrer skapt mye Barolo-historie. Det hevdes, og er ganske så korrekt også, at det var her den “moderne” Barolo-vinen ble skapt.

Historien forteller at en franske adelskvinne som gjennom sitt ekteskap kom til Italia og Barolo hvor hun ikke ble særlig imponert over eller begeistret for datidens nebbiolo-viner, røffe og utilgjengelige som de var. Kvinnen var Juliette Colbert de Maulévrier, et oldebarn av finansministeren til solkongen Ludvig den 14., og senere kjent som Marchesa Giulia di Barolo etter at hun giftet seg med Carlo Tancredi Falletti. Da de flyttet inn på slottet i Barolo ville Giulia prøve å gi vinene en ekstra lagring på fat, slik hun viste vinene i hjemlandet Frankrike fikk.

I utgangspunktet 6-7 måneder, men så skjedde det som ofte skjer når noe nytt blir skapt. Ett av fatene, som var laget av nøttetre, ble avglemt, slik at man plutselig hadde en vin som hadde fått ekstra lagring på fat. Og som smakte helt annerledes, mer likt det Giulia var vant med hjemme i Frankrike. Italia hadde fått sin nye, store vin!

Etter at Juliette Colbert de Maulévrier døde, ble det monumentale slottet helt øverst i landsbyen Barolo i 1864 overtatt en av religiøs stiftelse, Gia Opera Pia Barolo. Som i 1929 solgte slottet videre til Abbona-brødrene, hvor Pietro ble den som førte arven med vinproduksjon videre. Han var en sterk forkjemper for de lokale vinene og en viktig figur på vinscenen i Barolo og Piemonte.

Fortsatt tilhører slottet og vinhuset Marchesi di Barolo Abbona-slekten, med ekteparet Erneste og Anna, samt deres to barn, Davide og Valentina som dagens drivere.

Marchesi di Barolo Bric Amel Langhe Bianco 2022
Hvitvin
Italia, Piemonte, DOC Langhe Bianco
Bestillingsutvalget – varenr. 17168001
Kr. 199,90, 0 – 2 år
Tiltalende lys gul farve med grønnskjær. Fruktig og aromatisk nese, mest tropisk og eksotisk frukt, med innslag av fersken, mango, grape og pasjonsfrukt. Lett sitruspreg, hint av mandel, tomatblad og akasiehonning. Kan gjerne serveres lett avkjølt.
Produsent: Marchesi di Barolo
Importør: Best Cellars